ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

Προς ευήκοα ώτα

Καποδιστριακή εποχή. Αχ τι πονεμένη ιστορία. Μια μικρή λάμψη ελπίδας άναψε μέσα μας, αφότου ανακοινώθηκε και περισσότερο όταν τέθηκε σε εφαρμογή. Θεωρητικά που λέτε ωραίος ο Καποδιστρίας, αποκεντρωτικός, δίκαιος κτλ. εγώ προσωπικά τον φανταζόμουν σαν έναν αυστηρό μεν αλλά δίκαιο παππούλη. Ήρθε λοιπόν ο καιρός να ψηφίσουμε τους δημάρχους μας. Έ τότε άρχισε το γνωστό «σουργελο». Υποσχέσεις, ρουσφέτια, δωροδοκίες. Όσοι είχαν πολλούς ψήφους(πολυάριθμο σόι) βρέθηκαν ξαφνικά προνομιούχοι έναντι των άλλων, διότι προσέτρεχε σε αυτούς ο ίδιος ο υποψήφιος τάζοντας τους ότι θα τους έφερνε το ποτάμι στη στάνη τους για παράδειγμα. τι δεν έχουμε δει και ακούσει. Έτσι όπως καταλαβαίνετε οργανικές θέσεις και οφίτσια σε πολλές περιπτώσεις κατελήφθησαν από κάτι ανεκδιήγητους, που πριν το Καποδιστρία δεν φαντάζονταν τέτοια μεγαλεία ούτε στο πιο μουρλό τους όνειρο. Γνωρίζω περιπτώσεις που αρκούσαν 4 ψήφοι για να χριστεί τοπικός υποψήφιος, σύμβουλος. Εκεί να δείτε, κόρδωμα, εκεί να δείτε ύφος. Γραμματικές γνώσεις? Ένα βαρέλι τυρί στο τότε δάσκαλο, να δώσει του παιδιού το απολυτήριο.
Διαχείριση? Αυστηρά κατά το συμφέρον τους! Τώρα θα μου πείτε τι τα λες? Δεν τα ξέρουμε? Λίγο πολλοί όλοι τα βιώνουμε. Απλώς με την ευκαιρία και την ελπίδα ότι κάποιος πιο πάνω θα το διαβάσει, να εκφράσω θέλω από εδώ μια ευχή και να κάνω μια έκλυση σε ευήκοα ώτα. Να καταργηθεί ο Καποδιστρίας με την έννοια ότι τον είδαμε και τον δοκιμάσαμε. Καλός στην θεωρία του, αλλά κρινόμενος από το αποτέλεσμα, άποψη μου είναι ότι απέτυχε παταγωδώς. Πρόταση να διορίζονται οι τοπικοί άρχοντες ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ μέσω ΑΣΕΠ ας πούμε. Η κατάντια του να σύρονται οι υποψήφιοι λόγω ψηφοθηρίας και οι ψηφοφόροι να εννοούν ότι η ψήφος τους είναι προϊόν παζαρέματος, σε καμιά περίπτωση δεν προάγει την τοπική κοινωνία είτε πολιτισμικά είτε αναπτυξιακά. Είναι φοβερό να ακούει κανείς τεράστια ποσά υπερχρεωμένων δήμων από την μια και από την άλλη να μην βλέπει ούτε έργα τουλάχιστον ουσίας ,ούτε πολιτισμό να προάγετε, ούτε περίθαλψη και με μια παιδεία όπως την ξέραμε και χειροτέρα. Αναρωτιέμαι λοιπόν σε τι μας ωφέλησε ο Καποδιστρίας, να σας πω κάτι και πάντα κατά την άποψη μου, κάθε πολιτικό κοινωνικό Οικονομικό μοντέλο πρέπει να χωράει, να ταιριάζει αν θέλετε στην κουλτούρα και την τρέχουσα ηθική μιας κοινωνίας για να λειτουργήσει σωστά. Ο Καποδιστρίας στην εφαρμογή του μας πέτυχε σε μια εποχή κατακρήμνισης των ηθικών αξιών, της αρπακτής , της αρπακόλας και του ωχαδερφισμού, με αποτέλεσμα να ωφελούνται οι θρασείς και οι αρπαγές και να θεωρούνται εως και γραφικοί εκείνοι που τους έχει απομείνει ακόμα λίγη τσίπα.
Χρόνης η Χρονόπουλος Χαράλαμπος
ΚΑΡΥΑ ΗΛΕΙΑΣ

1 σχόλιο:

panagiota είπε...

Μην μου ξύνεις πληγές που δεν έκλεισαν ακόμα φίλε μου.Τότε επί της εποχής του παππούλη Καποδίστρια,που έβαζε σε τάξη κοινότητες και δήμους φαγώθηκαν τα κονδύλια που δόθηκαν από την Ε.Ε. για τα αδέσποτα της χώρας μας.
Τι να λέμε τώρα?Ουτε"γάτα"ούτε ζημιά.....
Και ο νοών νοείτω!