ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Ημερίδα, στην Αγία Άννα, Ωλένης για τις επεμβάσεις που έχουν γίνει στα καμένα

Ένα χρόνο μετά η πολιτεία απουσιάζει…



Τον απολογισμό, ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τον νομό Ηλείας, έκαναν στην συνάντηση που είχαν αρμόδιοι φορείς του τόπου στο δημοτικό διαμέρισμα Αγίας Άννας, του δήμου Ωλένης.

Την σύσκεψη συγκάλεσε ο Σύλλογος Πυροπλήκτων της περιοχής με σκοπό να παρουσιάσει τα προβλήματα που μέχρι σήμερα ταλανίζουν τους πυροπαθείς κατοίκους, οι οποίοι ζουν ακόμα κάτω από άσχημες συνθήκες και μακριά από τα σπίτια τους. Όπως αναφέρθηκε στην συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία του χωριού, ένα χρόνο μετά τις πυρκαγιές το κράτος απουσιάζει από κάθε είδους παρέμβαση για την ανακούφιση και ανασυγκρότηση των καμένων ενώ δεν έχουν διατεθεί ούτε τα χρήματα από το Ταμείο Αλληλεγγύης κάτι το οποίο αναμένουν οι κάτοικοι για να μπορέσουν να ξεκινήσουν βήματα για την ανακατασκευή των σπιτιών τους.

Όπως επεσήμανε ο αντινομάρχης Ηλείας, Νίκος Μιχαλόπουλος, ο νομός χρειάζεται αναπτυξιακή ώθηση κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ακόμα ενώ ένα χρόνο μετά η πολιτεία δεν έχει κάνει ουσιαστικά βήματα για την ανακούφιση των πληγέντων. Ειδικότερα ο κ. Μιχαλόπουλος, τόνισε ότι: «Εκτιμώ ότι από πλευράς πολιτείας έχουν γίνει πάρα πολύ λίγα πράγματα για την ανακούφιση των πληγέντων. Θεωρώ ότι ο νομός Ηλείας χρειάζεται μια αναπτυξιακή ώθηση, η οποία λείπει αυτή την στιγμή με τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν παρθεί. Λείπει το όραμα, η προοπτική, η ελπίδα για τους πληγέντες. Πιστεύω ότι μετά από ένα χρόνο θα πρέπει όλοι μαζί για να μην αφήσουμε αυτή την καταστροφή που όλοι λέγαμε ότι είναι μια ευκαιρία για την αναγέννηση και να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Τα όποια μέτρα έχουν εξαγγελθεί μέχρι τώρα, είναι αποσπασματικά και δεν οδηγούν προς την κατεύθυνση της ανασυγκρότησης. Ένα χρόνο μετά πιστεύω ότι είμαστε ακόμα στην αρχή. Αυτό προκύπτει και από τα πορίσματα που έχουν ανακοινωθεί και τα οποία θεωρώ ότι είναι άδικα παρ’ όλες τις προσπάθειες που κάναμε ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για να αλλάξουμε αυτή την κοινή υπουργική απόφαση. Εμείς θα είμαστε πάντα στο πλευρό των αγροτών, θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση να γίνουν οι αποζημιώσεις όσο το δυνατόν δικαιότερες και από την άλλη να υπάρξει αυτή η αναπτυξιακή προοπτική του νομού. Δεν είναι μόνο το θέμα της αποκατάστασης αλλά είναι και το θέμα της αναπτυξιακής προοπτικής που πρέπει μετά από τις φωτιές να αποκτήσει ο νομός μας».





Να γίνουν άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις
Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης, τέθηκε το ζήτημα της ανάγκης ανασυγκρότησης των καμένων περιοχών, άμεσα, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, τόσο σε ότι αφορά τους κατοίκους και τις περιουσίες τους όσο και στην περιβαλλοντική καταστροφή που έχει υποστεί ο νομός.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Πυροπλήκτων Ηλείας, Γιώργος Καραπάνος, επεσήμανε ότι: «Σήμερα, ένα χρόνο μετά τις πυρκαγιές όλοι οι άνθρωποι που είδαν τις περιουσίες και το βιος τους να χάνονται, βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι καθώς δεν έχουν καλυφθεί ούτε στο ελάχιστο. Πρέπει να πούμε ότι άνευ ευθυνών δεν είναι ούτε η τοπική αυτοδιοίκηση και η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια η οποία ουσιαστικά δεν αντιστέκεται σε αυτή την πολιτική και το μόνο που κάνει είναι να υλοποιεί και να διαχειρίζεται την Κυβερνητική πολιτική». Να σημειωθεί τέλος ότι στην ημερίδα μίλησαν, ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Κορισσιάνος, ο Διοικητής της Π.Υ. Πύργου, Θεόδωρος Κοτσώνης, ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Χρήστος Γιαννόπουλος, ενώ ζητήματα έθεσαν και πολίτες που παρακολούθησαν την εκδήλωση. Επίσης βραβεύθηκαν ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Σκούρα, του νομού Αχαΐας, Θεόδωρος Πετρούτσος, για την πολύτιμη βοήθεια που προσέφερε στους κατοίκους της Αγίας Άννας, καθώς και ο αντιπύραρχος, κ. Τσουρούλας.
Της Πηγής Γιακουμέλου
pigiproti@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: