ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Σάββατο, 13 Ιουνίου 2009

Για τον φόβο των πυρκαγιών

Την απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών σε δάση και ευπαθείς περιοχές του Νομού Ηλείας από τις 9 κάθε βράδυ έως τις 6 το πρωί και για το διάστημα μέχρι την λήξη της αντιπυρικής περιόδου (31-10-2009). Παράλληλα, ο Νομάρχης κάλεσε τους πολίτες της Ηλείας να συνδράμουν στην προσπάθεια των κρατικών αυτοδιοικητικών αρχών και των εθελοντικών οργανώσεων, για την αντιπυρική προστασία του Νομού.

Ειδικότερα η απόφαση Νομάρχη αφορά απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών τις νυχτερινές σε δασικές περιοχές, αρχαιολογικούς χώρους και μοναστήρια ως εξής:

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών στις δασικές περιοχές του ορεινού όγκου του όρου Φολόης, Λαμπείας, Μίνθης και Λάπιθα από 15/06/09 μέχρι και 31/10/09 και από ώρα 21:00 μέχρι και τις 06:00.
Της απαγόρευσης εξαιρούνται οι εθνικοί, επαρχιακοί και ασφαλτοστρωμένοι δημοτικοί δρόμοι, καθώς επίσης εξαιρούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών και οι εργαζόμενοι στην υλοτομία στα δάση του όρους Φολόης, Λαμπείας, Μίνθης και Λάπιθα, καθώς επίσης οι έχοντες εργασία και οι παρόδιοι κτηματίες.

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών το ίδιο χρονικό διάστημα (15/06/09 μέχρι και 31/10/09) και ώρες (από 21.00 μέχρι 06.00) :
- στο Δάσος της Στροφυλιάς-Κουνουπελίου.

- στο Δάσος της Στροφυλιάς Ζαχάρως

- στο Δάσος Κατάκολου έως Σκαφιδιά

- στο δάσος Δρούβα Αρχ. Ολυμπιας

- στο Δάσος Θινών

- στο Δάσος Επιταλίου - Αλφειούσας - Φράγμα Αλφειού

- στο Δάσος Ράχες -Ανεμοχώρι-Καλλίκωμο

- στο δάσος Σμίλα, και Στρέφι (Δρόμος ΤΟΕΒ από Καρούτες - Στρέφι)

- στο Δάσος Πλουτοχωρίου

- στο Δάσος Κρεστένων- Δάσος Σεφερλή - Κ.Σαμικού -Κρουνοί

- στο Δάσος Καλυβάκια - Μπάμπες - Σκιλλουντία -Γρύλος

- στο Δάσος Νέδα -Φιγαλεία

- στο Δάσος Θολό

- στο Δάσος Μιράκα -Βασιλάκι - Νεμούτα - Φολόη - όρια Ν. Ηλείας

- στο Δάσος Δήμου Κάστρου Κυλλήνης και Λουτρών Κυλλήνης

(εγκαταστάσεις GRECOTEL)

- στο Βουνό Κατακόλου και δάσος Σκαφιδιάς

- στις δασικές περιοχές των ποταμών Νέδα, Αλφειού, Πηνειού και ΕρυμάνθουΤης απαγόρευσης εξαιρούνται οι εθνικοί, επαρχιακοί και ασφαλτοστρωμένοι δημοτικοί δρόμοι, καθώς επίσης εξαιρούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών, οι έχοντες εργασία και οι παρόδιοι κτηματίες.Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών το ίδιο χρονικό διάστημα (15/06/09 μέχρι και 31/10/09) και ώρες (από 21.00 μέχρι 06.00) πέριξ των αρχαιολογικών χώρων :
o της Αρχαίας Ολυμπίας

o και του Επικούρειου Απόλλωνακαι των θρησκευτικών χώρων :- Μονή Αγ. Ελαιούσας

- Μονή Βλαχέρνας

- Παναγία Εισοδιώτισσα Αγίου Ιωάννου

- Ι. Μονή Σκαφιδιάς

- Ι. Μονή Κρεμαστής Λανθίου

- Ι. Μονή Αγίου Ιωάννου Πελοπίου

- Ι. Μονή Άνω Δίβρης

- Ι. Μονή Φραγκοπηδήματος Βουνάργου

- Ι. Μονή Αναλήψεως

- Ι. Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Βουλιαγμένης

- Ι. Μονή Προφήτη Ηλία

- Ι. Μονή Σεπετού Αλιφείρας

- Ι. Μονή Αγίας Παρασκευής ΜακρισίωνΤης απαγόρευσης εξαιρούνται οι εθνικοί, επαρχιακοί και ασφαλτοστρωμένοι δημοτικοί δρόμοι, καθώς επίσης εξαιρούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών, οι έχοντες εργασία και οι παρόδιοι κτηματίες.Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών το ίδιο χρονικό διάστημα 15/06/09 μέχρι και 31/10/09και ώρες (από 21.00 μέχρι 06.00) πέριξ και εντός των σκουπιδότοπων - χωματερών και που είναι :
- Κρεστένων

- Ανδρίτσαινας

- Φολόης

- Ζαχάρως

- Λαμπείας

- Βώλακος

- Αλιφείρας

- Πύργου (Αγκινάρα)

- Δροσελή Δήμου Λεχαινών

- Βουρλιά Τραγανού Δήμου Ανδραβίδας

- Κουγέικα Δ.Δ. Καπελέτου Δήμου Βουπρασίας

- Βυτινέικα Δήμου Κάστρου - Κυλλήνης

- Μπαλί Θινών Δήμου Βαρθολομιού

- στην περιοχή Κονιδέικα του Δήμου Αμαλιάδας και

- στο Δ.Δ. Κόροιβος του Δήμου ΓαστούνηςΕνημερώνονται οι πολίτες ότι από 15/06/09 μέχρι και 31/10/09 υπάρχει ενδεχόμενο ελέγχου, από εξουσιοδοτημένα όργανα (Πυροσβεστική - Αστυνομία - Στρατός - Δασαρχείο - Αγροφυλακή) και γι' αυτό παρακαλούμε για τη συνεργασία τους, ώστε η κοινή αντιπυρική προσπάθεια να έχει θετικό αποτέλεσμα.
Η πραγματοποίηση πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων στις προαναφερόμενες περιοχές, κατά τη διάρκεια των ωρών απαγόρευσης, απαιτεί ειδική άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και αφού ληφθούν τα μέτρα πυρασφάλειας, που από αυτή κρίνονται αναγκαία.
Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα μηχανήματα και οχήματα των Υπηρεσιών, των Δήμων και Κοινοτήτων ως και τα οχήματα παροχής βοηθείας όπως επίσης και οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών και των Δήμων και Κοινοτήτων όταν εκτελούν υπηρεσία.
H εφαρμογή της απόφασης ανατίθεται στις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές, στο Τμήμα Αγροφυλακής, στις Δασικές και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των Δήμων και Κοινοτήτων των αντίστοιχων περιοχών.
Οι Δήμοι που στην περιοχή ευθύνης τους υπάγονται οι περιοχές που θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, πρέπει να μεριμνήσουν για την τοποθέτηση σχετικών πινακίδων την ενημέρωση των δημοτών τους.
Οι τοπικές ομάδες πυρασφάλειας, πρέπει να εντάξουν στις περιπολίες τους & τις περιοχές όπου ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν εκδήλωση πυρκαγιάς, (επίπεδο 4 & 5 του Χάρτη πρόβλεψης υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς Γ.Γ.Π.Π.).
Οι παραβάτες της απαγόρευσης διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Π.Κ.
Συντάκτης Ελένη Παπαδοπούλου ΠΡΩΤΗ ΗΛΕΙΑΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

γεια σας,γνωριζοντας την αξιοπιστια σας και το ενδιαφερον σας για το περιβαλλον θα ηθελα να σας ζητησω να μας βοηθησετε σε ενα θεμα που αφορα τον δημο καστρου κυλληνης στον νομο ηλειας.Ο δημος λειτουργει μερικα χρονια μια παρανομη χωματερη,η οποια ειναι κυριολεκτικα μεσα σε χωραφια με ελαιοδεντρα.ο δημαρχος υστερα απο καταγγελια στην τοπικη εφημεριδα "πατρις" παραδεχθηκε οτι η χωματερη ειναι παρανομη.ο δημος ειχε λαβει 68000 ευρω απο το ΠΕΠ για να νομιμοποιησει την χωματερη και να τηρει τους κανονισμους αλλα δεν γνωριζω τι εκανε τα χρηματα.Σας παρακαλω βοηθηστε μας.Η κατασταση ειναι απελπιστικη.Καποιος πρεπει να μας βοηθησει.Σας παρακαλουμε ολοι οι κατοικοι-δημοσιοποιηστε το θεμα.Σας ευχαριστουμε για τον χρονο που διαθεσατε.περιμενω απαντηση να για την πορεια επιλυσης του θεματος.θα ηθελα να μαθετε ΠΟΤΕ θα κλεισει η παρανομη αυτη χωματερη. Σας ευχαριστω