ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Αγωνιζόμαστε να μην καεί και …η ελπίδα

Έχούν περάσει δύο χρόνια από την καταστροφή του χωριού μας αλλά και του νομού μας γενικότερα . Χρόνος επαρκής τουλάχιστον ως προς την αποτίμηση της ζημιάς αλλά και της αποκατάστασης της . Όμως παρ΄ ότι ο χρόνος είναι αρκετός , εν τούτοις , μάλλον δύσκολα βγάζεις και συμπέρασμα . Συμπέρασμα σχετικά με το τι έφταιξε και καήκαμε ,με το ποιοι ήταν οι πραγματικά χαμένοι και ποιοι οι κερδισμένοι(υπήρξαν και τέτοιοι), πως θα έπρεπε να κατανεμηθεί η κρατική αρωγή αλλά κυρίως η αρωγή που πρόσφεραν 93.000 δωρητές απ΄ όλα τα μήκη της γης , πως θα έπρεπε ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τους πληγέντες , αν θα έπρεπε να υπάρξουν εξαιρέσεις σε δικαιούχους αποζημίωσης κ.τ.λ
Δύσκολο είναι ακόμα , για μας τους πυρόπληκτους , να καταλάβουμε αν τα χρήματα που διαβάζουμε στις εφημερίδες είναι πραγματικά και αν είναι ,αν έφτασαν στον προορισμό τους . Για παράδειγμα αναφέρω την πρόσφατη δήλωση του Προέδρου του Ειδικού Ταμείου Αλληλεγγύης κ. Πέτρου Μολυβιάτη όπου ερωτηθείς για την Ηλεία είπε « Συνολικά το Ταμείο μας διαθέτει 50.409.428,04 ευρώ για την Ηλεία. Αλλά και η πολιτεία έχει διαθέσει περίπου 200 εκατ. ευρώ για την Ηλεία».
Ήρθαν τα 200εκ ευρώ στην Ηλεία? Και αν ήρθαν που είναι? Που έπεσαν ? Μήπως τα κρατούν στα ταμεία τους οι δήμαρχοι για τις δημοτικές εκλογές ?
Γνωρίζουμε ότι ο κάθε πυρόπληκτος δήμος πήρε 400.000 ευρω αμέσως μετά τις φωτιές για αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα . Που πήγαν αυτά τα χρήματα ?
Δεν είμαι βέβαιος αν υπήρξε σχέδιο για να καούμε , ούτε αν το σχέδιο καταστολής της φωτιάς ήταν το καλύτερο που εφαρμόστηκε . Είμαι όμως βέβαιος ότι το όποιο σχέδιο ανασυγκρότησης θα ωφελήσει το μεγάλο κεφάλαιο και τους εργολάβους . Αυτό επιβεβαιώνεται και με την κατανομή των χρημάτων από το Ταμείο Αλληλεγγύης προς τους δήμους και τις νομαρχίες . Μα τα χρήματα αυτά τα δώρισαν για να φτάσουν στους πυρόπληκτους και όχι να αντικατασταθεί ο ρόλος του κράτους .
Όπως και αν έχουν τα πράγματα ως σύλλογος πυρόπληκτων Αγίας Άννας , δύο χρόνια μετά την καταστροφή αγωνιζόμαστε να αποζημιωθεί το 100% της ζημιάς , να αρθούν οι αποκλεισμοί δικαιούχων αποζημίωσης , η κρατική και η ιδιωτική αρωγή να φτάσει στους πυρόπληκτους , να ενισχυθούν οι παραγωγοί και όχι οι εργολάβοι και το κεφάλαιο του νομού , να αλλάξει ο αντιαγροτικός κανονισμός του ΕΛΓΑ κτλ. Γι’ αυτό και με αφορμή την τραγική επέτειο οι πυρόπληκτοι του νομού , να διατρανώσουμε την φωνή μας με ένα μεγάλο μαζικό και ενωτικό συλλαλητήριο , διεκδικώντας τα αιτήματά μας .




Γιώργος Μαρκόπουλος
Πρόεδρος Συλλόγου Πυρόπληκτων
Αγίας Άννας

1 σχόλιο:

ο πυρόπληκτος είπε...

πρεπει ολοι να σταματησουμε να ειμαστε θεωρητηκοι, ρομαντικοι, κατακριτική κ.τ.λ. Πρέπει με πράξεις να υλοποιήσουμε και να διεκδικήσουμε αυτά που μας αντιστοιχούν μόνο. Ουτε λιγότερα, ούτε περισσότερα.