ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ

Είδαμε την καταστροφή της βορειοανατολικής Αττικής και νομίζουμε εδώ στις πυρόπληκτες περιοχές σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε που καήκαμε . Τα ίδια πράγματα . Σαββατοκύριακο , απροετοίμαστος κρατικός μηχανισμός , εμπλοκή αρμοδιοτήτων, αποφυγή ανάληψη της ευθύνης , υποσχέσεις για άμεση αποκατάσταση των πληγέντων … κ,τ.λ.
Όμως , ούτε λίγο ούτε πολύ έχουν περάσει δύο χρόνια από την καταστροφή του νομού μας . Χρόνος επαρκής τουλάχιστον ως προς την αποτίμηση της ζημιάς αλλά και για την αποκατάστασης της . Όμως παρ΄ ότι ο χρόνος είναι αρκετός , εν τούτοις , ούτε το ένα έγινε ούτε το άλλο . Ως προς το θέμα της αποτίμησης η ανυπαρξία αποδεικνύεται από το λεγόμενο «σχέδιο Αποκατάστασης του νομού» που ακόμα δεν συντάχτηκε από, την απερχόμενη πια , κυβέρνηση . και ως προς την ίδια την αποκατάσταση ? Μα τι αποκατάσταση να κάνεις αν δεν έχεις σχέδιο!
Δύο χρόνια μετά τον όλεθρο και όμως , μάλλον δύσκολα βγάζεις και συμπέρασμα . Συμπέρασμα σχετικά με το τι έφταιξε και καήκαμε ,με το ποιοι ήταν οι πραγματικά χαμένοι και ποιοι οι κερδισμένοι(υπήρξαν και τέτοιοι), πως θα έπρεπε να κατανεμηθεί η κρατική αρωγή αλλά κυρίως η αρωγή που πρόσφεραν 93.000 δωρητές απ΄ όλα τα μήκη της γης , πως θα έπρεπε ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τους πληγέντες , αν θα έπρεπε να υπάρξουν εξαιρέσεις σε δικαιούχους αποζημίωσης κ.τ.λ
Δύσκολο είναι ακόμα , για μας τους πυρόπληκτους , να καταλάβουμε αν τα χρήματα που διαβάζουμε στις εφημερίδες είναι πραγματικά και αν είναι ,αν έφτασαν στον προορισμό τους . Για παράδειγμα αναφέρω την δήλωση του Προέδρου του Ειδικού Ταμείου Αλληλεγγύης κ. Πέτρου Μολυβιάτη όπου ερωτηθείς για την Ηλεία είπε « Συνολικά το Ταμείο μας διαθέτει 50.409.428,04 ευρώ για την Ηλεία. Αλλά και η πολιτεία έχει διαθέσει περίπου 200 εκατ. ευρώ για την Ηλεία».
Τα 50εκ ευρώ αναφέρονται στα σπίτια τα οποία στην πλειοψηφία τους ανακατασκευάστηκαν ή επισκευάστηκαν , ανεξαρτήτως του ότι δεν υπήρξε επαρκής η χρηματοδότηση τους. Για παράδειγμα αναφέρω ότι το Τ.Ε.Ε υπολογίζει ότι για την ανακατασκευή μιας οικίας απαιτούνται 1250 ευρώ τ.μ. και το ταμείο έδωσε 750 ευρώ τ.μ. Να μην πούμε για τις οικοδομικές αδειες που πληρώθηκαν κατά 50% από τον ιδιοκτήτη και 50% από το Ταμείο ενώ υπήρχε δέσμευση για απαλλαγή των εξόδων από τον πληγέντα .

Που πήγαν τα λεφτά ?

Ως προς το δεύτερο ποσό το τοπίο είναι θολό . Εδώ κάτι δεν συμβαδίζει με την αλήθεια και με το ύψος των χρημάτων . Αν ήρθαν τα 200εκ ευρώ στην Ηλεία , που είναι? Που δουλεύτηκαν ? Μήπως τα κρατούν στα ταμεία τους οι δήμαρχοι για τις δημοτικές εκλογές ? Μήπως είχαν την ίδια κατάληξη με τα 400.000 ευρω που πήρε κάθε πυρόπληκτος δήμος μετά τις φωτιές και αντί για αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα έγιναν κάτι άλλο . Αλλά γιατί να μην καταλήξουν έτσι, αφού το ίδιο το Ταμείο Αλληλεγγύης ήταν ο πρώτος διδάξας και πλήρωσε με τις δωρεές του κόσμου υποχρεώσεις του κράτους όπως την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας , τους υλοτόμους κ.τ.λ . Δηλαδή διαχειρίστηκαν το στέρημα του κόσμου λες και ήταν κρατική επιχορήγηση . Ζήτημα άκρως ηθικό αλλά και νομικό και φυσικά πολιτικό .
Δεν είμαι βέβαιος αν υπήρξε σχέδιο για να καούμε , ούτε αν το σχέδιο καταστολής της φωτιάς ήταν το καλύτερο που εφαρμόστηκε . Είμαι όμως βέβαιος ότι το όποιο σχέδιο ανασυγκρότησης (από όποιον και αν εφαρμοστεί πια) θα ωφελήσει το μεγάλο κεφάλαιο και τους εργολάβους . Αυτό επιβεβαιώνεται και με την κατανομή των χρημάτων από το Ταμείο Αλληλεγγύης προς τους δήμους και τις νομαρχίες . Μα τα χρήματα αυτά τα δώρισαν για να φτάσουν στους πυρόπληκτους και όχι να αντικατασταθεί ο ρόλος του κράτους .

Όμως , να μην ξεχνιόμαστε…


Εννοείται βέβαια ότι τα δικαία αιτήματα των πυρόπληκτων θα τεθούν με τον ίδιο και ίσως με σκληρότερο τρόπο -αν αυτό απαιτηθεί- και σε πιθανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ . Από την Ολυμπία ο κ. Παπανδρέου (4.5.2009) τόνισε ότι θα ισχύσει ο αναπτυξιακός νόμος που επιμελήθηκε το κόμμα του για την Ηλεία αμέσως μετά τις φωτιές. Τότε μεταξύ των άλλων υποσχέσεων καταγράφηκε και η δέσμευση «1.000 ευρώ το μήνα στην κάθε πυρόπληκτη οικογένεια». Κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων ετών στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης που πρόσκεινται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλαβαν μέρος ή και οργάνωσαν οι ίδιοι κινητοποιήσεις υπέρ των πυρόπληκτων. Κύριο αίτημα το τριχίλιαρο αλλά και οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις . Μάλλον τώρα ήρθε η ώρα να κρίνουμε από το αποτέλεσμα αν οι κινήσεις τους ήταν για αντιπολιτευτικούς και προσωπικά μικροπολιτικούς λόγους ή όντως τάχτηκαν αρωγοί στον αγώνα των πυρόπληκτων .
Όπως και αν έχουν τα πράγματα ως σύλλογος πυρόπληκτων , δύο χρόνια μετά την καταστροφή αγωνιζόμαστε να αποζημιωθεί το 100% της ζημιάς , να αρθούν οι αποκλεισμοί δικαιούχων αποζημίωσης , η κρατική και η ιδιωτική αρωγή να φτάσει στους πυρόπληκτους , να ενισχυθούν οι παραγωγοί και όχι οι εργολάβοι και το κεφάλαιο του νομού , να αλλάξει ο αντιαγροτικός κανονισμός του ΕΛΓΑ για την εφαρμογή του οποίου έχουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις , όπου δάσος πάντα δάσος και να μην αποτελέσει η φωτιά μια ακόμα αφορμή για το ξεκλήρισμα μικρών και μεσαίων αγροτο κτηνοτροφικών νοικοκυριών .


Γιώργος Μαρκόπουλος
Πρόεδρος Συλλόγου Πυρόπληκτων
Αγίας Άννας

Δεν υπάρχουν σχόλια: