ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2009

Οι πυρόπληκτοι δεν είδαν ούτε ένα ευρώ


Την εξαπάτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τον προκλητικό και απάνθρωπο εμπαιγμό των πυρόπληκτων πολιτών από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατήγγειλαν χθες δημόσια ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας και οι αντινομάρχες Ευγένιος Μπαλκάμος, Νίκος Μιχαλόπουλος και Αντώνης Καράμπελας παραθέτοντας απίστευτα στοιχεία, τα οποία αφορούν την οικονομική βοήθεια -ύψους 97 εκατομμυρίων ευρώ- που εκταμιεύτηκε από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για τους πυρόπληκτους και μόνο σε αυτούς δεν πήγε.
Τα χρήματα προορίζονταν αποκλειστικά για την ανακούφιση των πυροπαθών και για έργα άμεσης ανάγκης, όπως αποκατάσταση πρόσβασης στις κατοικημένες περιοχές, αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, αποκατάσταση υποδομών, άμεση ιατρική βοήθεια κ.λπ. Αντ' αυτού -όπως κατήγγειλε ο νομάρχης Ηλείας- τα χρήματα διατέθηκαν άνευ σκοπού και σχεδίου, με βλαπτικό τρόπο για την Ηλεία, ενώ έγινε προσπάθεια λογιστικής τακτοποίησης και δικαιολόγησης εξόδων και δαπανών που έγιναν στις πυρκαγιές και έπειτα από αυτές.
Ο κ. Καφύρας έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία με τα ποσά και τους αποδέκτες αυτών, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ., για να δικαιολογήσει όλες τις δαπάνες που υποχρεούνταν να κάνει κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών και ύστερα από αυτές -όπως δαπάνες Πολιτικής Προστασίας, αμοιβές προσωπικού, δαπάνες για καύσιμα, λιπαντικά κ.λπ.- χρησιμοποίησε παράνομα το ΤΑΕΕ.
Συγκεκριμένα:
* Χρησιμοποίησε τεράστια ποσά για δαπάνες προσωπικού 10.500.000 ευρώ , δαπάνες για καύσιμα, λιπαντικά κ.λπ. 23,7 εκ. ευρώ , δαπάνες Πολιτικής Προστασίας 2,45 εκ. ευρώ .
* Κατένειμε ανισομερώς τα ποσά διότι:
* Οι κεντρικοί φορείς (Πυροσβεστική Υπηρεσία, υπουργεία, ΔΕΗ κ.λπ.) πήραν 45,2 εκ. ευρώ .
* Τα Δασαρχεία και οι Δ/νσεις Δασών 18,3 εκ. ευρώ .
* Οι Δήμοι 10,5 εκ. ευρώ .
* Οι Νομαρχίες 15,3 εκ. ευρώ .
* Οι Περιφέρειες 7,1 εκ. ευρώ .
* Ο Νομός Ηλείας, ενώ υπέστη τη μεγαλύτερη ζημιά που υπερέβαινε το 50% των καταστροφών του 2007, με βάση την κατανομή το ποσό είναι 23,7εκ. ευρώ ή το 24,45% του συνολικού, και μάλιστα αν αφαιρεθούν οι δαπάνες προσωπικού (3,2 εκ. ευρώ ), το ποσοστό πέφτει στο 19%.
* Διατέθηκαν χρήματα, μάλιστα υπερβολικά, σε ανώνυμες εταιρείες όπως είναι η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ (10,1 εκ. ευρώ ) ή το 10% της συνολικής βοήθειας για την αποκατάσταση ζημιών που έγινε στο δίκτυό τους και στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης και ήταν υποχρέωσή τους να το επιδιορθώσουν.
* Διατέθηκαν για δαπάνες πυρόσβεσης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΓΕΑ και ΓΕΣ) 32,5 εκ. ευρώ ή το 36% της συνολικής βοήθειας για ενοικίαση αεροπλάνου, ελικόπτερου, υπερωρίες για εκτός έδρας προσωπικού, οδοιπορικά, ανταλλακτικά, διατροφή, ιματισμός κ.λπ. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: