ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Η φύση κάνει το θαύμα της στα καμένα, παρά την απουσία του κράτους


ων Τανιας Γεωργιοπουλου και Γιωτας Μυρτσιωτη
Οι εθελοντές, η ιδιωτική πρωτοβουλία και η φύση αναπληρώνουν τα κενά του κρατικού μηχανισμού και την έλλειψη κονδυλίων όσον αφορά την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στις πυρόπληκτες περιοχές. Οι μεγαλύτερες παρεμβάσεις έχουν γίνει στην Πάρνηθα, ενώ στην Πεντέλη προβλέπεται τον Οκτώβριο να ξεκινήσουν αναδασώσεις σε περιοχές που έχουν «διπλοκαεί». Περισσότερες είναι οι δυσκολίες στην Ηλεία, καθώς δεν έχουν γίνει οι αναγκαίοι καθαρισμοί ούτε στην περιοχή της αρχαίας Ολυμπίας, και στην Εύβοια, όπου οι παρεμβάσεις έχουν μείνει στο στάδιο της μελέτης.
ΠΑΡΝΗΘΑ: Εως τα τέλη Μαρτίου, περίοδος που επιτρέπεται η αναδάσωση, φυτεύτηκαν 125.000 δενδρύλλια και συγκεκριμένα μαύρη πεύκη ώστε να δημιουργηθεί το αναγκαίο προ-δάσος η σκιά του οποίου θα προστατεύσει τα νεαρά έλατα που θα φυτευθούν στη συνέχεια. Το 2009 είχαν φυτευτεί ακόμα 90.000 δενδράκια μαύρης πεύκης, ενώ περίπου 45.000 ελατάκια έχουν φυτευτεί γύρω από το «Ξενία» από το 2008. Τον Οκτώβριο προβλέπεται ότι θα φυτευτούν ακόμα 3.000 μικρά έλατα, δωρεά του Μουσείου Γουλανδρή.
Αυτές είναι οι παρεμβάσεις που σύμφωνα με τον πρόεδρο του φορέα διαχείρισης, δασολόγου κ. Κώστα Δημόπουλου, έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην Πάρνηθα προκειμένου να αναβιώσει τμήμα του δάσους των 56.000 στρεμμάτων που κάηκε το 2007. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ένδεια κονδυλίων, τα νέα δένδρα φροντίζουν εθελοντές. «Πρόκειται για μια ομάδα περίπου 200 ατόμων, ιδιώτες και άτομα από την WWF, που παρακολούθησαν σεμινάρια και εκπαιδεύτηκαν για να μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά. Τώρα κάνουν καθαρισμούς, ενώ το φθινόπωρο ευελπιστούμε ότι θα μπορούν να συμμετέχουν και στις εργασίες αναδάσωσης» τονίζει ο κ. Δημόπουλος.
ΠΕΝΤΕΛΗ: Εδώ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, καθώς οι εκτάσεις είναι μεγαλύτερες και σε πολλές περιπτώσεις καμένες δύο ή και τρεις φορές. Μελέτη που έχει εκπονηθεί προβλέπει παρεμβάσεις ύψους 49.000.000 ευρώ σε όλη την περιοχή, από τον Διόνυσο έως την Παλαιά Πεντέλη. Προς το παρόν πάντως έχει ήδη υπογραφεί η εκταμίευση κονδυλίου ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ για εργασίες αναδάσωσης που προβλέπεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο και εφόσον όλα πάνε καλά αναμένεται να φυτευθούν 8.000 στρέμματα (περίπου 800.000 δενδρύλλια) από τη συνολική έκταση των 32.000 στρεμμάτων που έχει καεί πολλές φορές.
ΗΛΕΙΑ: Στην Ηλεία αλλά και στις άλλες περιοχές της Πελοποννήσου που κάηκαν το 2007 η φυσική αναγέννηση στις περισσότερες περιοχές γίνεται χωρίς να χρειαστεί ανθρώπινη παρέμβαση σε μεγάλη κλίμακα. Εκείνο όμως που προέχει είναι οι εργασίες καθαρισμού, καθώς όπως κάθε χρόνο έχει καθυστερήσει η πρόσληψη του εποχικού προσωπικού. Συγκεκριμένα για την περιοχή της αρχαίας Ολυμπίας όπου φυτεύτηκαν 600 στρέμματα και περίπου 70 στρέμματα στον Κρόνιο Λόφο μετά την πυρκαγιά, ο δασολόγος - ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών κ. Γιώργος Καρέτσος, μέλος της ομάδας που έχει αναλάβει το έργο, αναφέρει ότι πρέπει άμεσα να καθαριστεί ο χώρος από τη βλάστηση που έχει θεριέψει λόγω των έντονων βροχοπτώσεων του χειμώνα. «Σε διαφορετική περίπτωση τα είδη που φυτέψαμε δεν θα καταφέρουν να επικρατήσουν του ανταγωνισμού» τονίζει.
ΕΥΒΟΙΑ: «Ελάχιστες παρεμβάσεις αποκατάστασης» καταγγέλλει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, τονίζοντας ότι έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο που ωστόσο δεν έχει υλοποιηθεί. Χαρακτηριστικά, έχουν φυτευτεί περίπου 200 στρέμματα από τα συνολικά 253.000 στρέμματα που κάηκαν στην περιοχή.
ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ: Τέσσερα χρόνια μετά την καταστροφή στην Κασσάνδρα, η φύση κάνει το θαύμα της. Βλαστάρια χαλέπιας πεύκης φύτρωσαν, έγιναν δένδρα ύψους 70 εκ. ως 1,5 μέτρο, σχίνα, πουρνάρια, ρύκια και κουμαριές φούντωσαν και πρασίνισαν το τοπίο της χερσονήσου.
Στην καμένη γη, έκτασης 35.000 στρεμμάτων, ένα νέο δάσος ξαναγεννιέται. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιπτώσεις από την καταστροφή του οικοσυστήματος ήταν μεγάλες, επισημαίνουν οι επιστήμονες. «Ο εμπλουτισμός των υπόγειων υδάτων και η βιοποικιλότητα μειώθηκαν, η ρύπανση αυξήθηκε, καθώς το δάσος δεν λειτουργούσε ως απορρυπαντής, ενώ τεράστιες ήταν οι απώλειες θρεπτικών συστατικών του εδάφους. Ωστόσο, η προσπάθεια της δασικής υπηρεσίας για τις αναδασώσεις με πλατύφυλλα και κωνοφόρα ήταν μεγάλη και αποδοτική», λέει στην «Κ» ο καθηγητής δασολογίας κ. Παύλος Σμύρης.
«Τα δένδρα είναι στρωτά και πυκνά. Μια νέα γενιά χαλεπίου πεύκης, πολύ καλύτερη, ζωντανεύει το νεκρό τοπίο. Ενα νέο δάσος πιο υγιές ξαναγεννιέται και, αν δεν υπάρξει απρόβλεπτη καταστροφή, σε δέκα χρόνια κανείς δεν θα θυμάται τη μεγάλη φωτιά της Κασσάνδρας», υποστηρίζει ο ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης κ. Παύλος Κωνσταντινίδης.
«Το πρώτο διάστημα η φυσική αναγέννηση του δάσους προχωρούσε κατα 80%. Πεύκα, σχίνα, πουρνάρια, ρύκια και κουμαριές φύτρωναν και σήμερα βρίσκονται σε ένα πολύ καλό στάδιο», εξηγεί ο διευθυντής της διεύθυνσης Δασών κ. Λευτέρης Πιτσιόκος. Η επανεμφάνιση της βλάστησης έδωσε το πράσινο φως για δενδροφυτεύσεις σε εκτάσεις που είχαν καταστραφεί από προηγούμενες πυρκαγιές. Πάνω από 10.000 στρέμματα καλύφθηκαν με φυτά από τα φυτώρια Αρναίας και Αναδασώσεων Θεσσαλονίκης, ενώ αξιοθαύμαστες ήταν οι πρωτοβουλίες που ανέλαβαν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, ξενοδοχειακά συγκροτήματα και φιλοδασικοί οργανισμοί.
ΠΗΓΗ: http://news.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: