ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2008

ΒΡΕΧΕΙ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΣΤΑΧΤΕΣ …Ο ΗΛΙΟΣ ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ…. ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΝΤΕΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΚΟΙΜΙΣΜΕΝΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ…..

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Για εμάς τους ξενιτεμένους που φύγαμε από το χωριό μικροί , η φωτιά δεν έκαψε μονάχα την «μικρή μας πατρίδα» το σπίτι μας, και το βιος μας, αλλά και τις παιδικές μας αναμνήσεις .
Δυστυχώς η Αγιαναννα που ξέραμε δεν υπάρχει πια ,ποτέ δεν θα γίνει ίσως όπως ήταν πριν, για να την χαρούν και τα παιδιά μας .Στο προηγούμενο τεύχος του περιοδικού μας ,χωρίς να το θέλω βεβαία έγινα κακός μάντης γράφοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει κάνει τίποτα σχετικά με το περιβάλλον (ποτάμι , λαγκάδι και δάσος) σε συνδυασμό με την κακή οργάνωση του κράτους έφεραν αυτή την καταστροφή.
Μεγάλη ευθύνη βεβαίως έχουμε και εμείς, όχι μόνο γιατί το κράτος ουσιαστικά είμαστε εμείς, αλλά γιατί δεν έχουμε μάθει να απαιτούμε, βολεμένοι ευχαριστιόμασταν την διαμονή μας στο χωριό (σαν τουρίστες ), χωρίς να μπαίνουμε μες στα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετώπιζε (ζώνες πυρασφάλειας –σκουπίδια-νερό κτλ) μονάχα όταν το πρόβλημα έφθανε μες στο σπίτι μας η στην «μύτη» μας καλυτέρα, ουρλιάζαμε για την κυρά μαρίτσα που πότιζε τα λουλούδια ,παραλίγο να βγάλουμε νόμο να ξεριζωθούν όλα τα λουλούδια από τις αυλές και τις γλάστρες, όλοι κοιτάζαμε το δέντρο, έχοντας άγνοια για το δάσος.
Τα ΜΜΕ (μέσα μαζικής αποβλάκωσης ) έριξαν αυλαία με τον Τήλε μαραθώνιο, τώρα έπιασαν τις εκλογές ,πλέον τίποτα δεν έχουν να τους προσφέρουν τα δάκρυα του συνανθρώπου μας , που έχασε τα πάντα μες στις στάχτες, για αυτό η επόμενη μέρα μας βρίσκει μόνους μας, να μαζεύουμε τα κομμάτια μας.
Πρέπει να απαιτήσουμε από το κράτος να ασχοληθεί μαζί μας σοβαρά, στέλνοντας καταρχήν γεωλόγους και μηχανικούς ,ώστε να μας πουν τι πρέπει να γίνει, ώστε να μην απειληθούμε από κατολισθήσεις και πλημμύρες , να απαιτήσουμε και αν δούμε ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση τότε να κινηθούμε με αλλά μέσα ,διαδηλώσεις και ότι άλλο κριθεί απαραίτητο σαν μέσο πίεσης .
Να γίνει σωστή ενημέρωση των μόνιμων κατοίκων, για να μην πάνε τα κοπάδια τους σε μέρος που το δάσος θα ξαναρχίσει να πετάει , να αφήσουμε την φύση να αναγεννηθεί από μόνη της ,πριν επέμβουμε εμείς για αναδάσωση.
Στο χέρι μας είναι να ξανακάνουμε το χωριό μας ένα μικρό παράδεισο

Δεν υπάρχουν σχόλια: