ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

Η ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΚΑΗΚΕ , ΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΤΟΝΩΝΕΤΕ.....


Με «φλόγες» συγκίνησης και χαράς, ελπίδας και ευγνωμοσύνης οι πυρόπληκτοι από τις καταστροφικές πυρκαγιές στο δημοτικό διαμέρισμα Αγίας Αννας, ο Δήμος Ωλένης, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ηλείας, αγκάλιασαν την περασμένη Κυριακή την κυπριακή αποστολή με επικεφαλής τον Δημήτρη Χριστόφια και τους γ.γ. της ΠΕΟ και της ΝΤΕΒΙΣ Πάμπη Κυρίτση και Μεχμέτ Σεΐς. Συγκίνηση γιατί η μικρή Κύπρος απέδειξε τη μεγαλοσύνη της ψυχής της, σε αντίθεση με το μικρό της μέγεθος, κάνοντας πράξη και έργο την κοινωνική και διεθνή αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και τον αλτρουισμό του λαού και των εργαζομένων της. Συγκίνηση γιατί αυτής της προσπάθειας ηγήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας. Οι άρχοντες και οι εκπρόσωποι της περιοχής εξέφρασαν αυτή τη συγκίνηση με τη θερμή φιλοξενία που πρόσφεραν στην αποστολή, το ζεστό καλωσόρισμα αλλά και την πρόσκληση του Συλλόγου Πυρόπληκτων Αγίας Αννας προς τον Δημήτρη Χριστόφια να επισκεφθεί ξανά την περιοχή τους τον Αύγουστο, όχι πια ως Πρόεδρος της Βουλής αλλά ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Ο Σύλλογος Πυρόπληκτων ζήτησε από τον Δημήτρη Χριστόφια να δεχθεί πρότασή τους για να είναι το πρώτο επίτιμο μέλος του Συλλόγου. Πρόσφερε δε στους επικεφαλής της αποστολής δώρα - καλάθια με παραδοσιακά προϊόντα του χωριού. Η τελετή παράδοσης της βοήθειας ολοκληρώθηκε στην πλατεία του χωριού με την παράδοση ύψους 61000 ευρώ από τον Πρόεδρο της Βουλής και υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για το δίκτυο υδροδότησης της κοινότητας. Με την δέσμευση του Προέδρου πως θα συμπληρωθεί το ποσό αν δεν καλυφθούν τα έξοδα με τις 61000.

Προσέτρεξε μια μικρή αλλά μεγάλη στην ψυχή χώρα «Οι άνθρωποι και οι λαοί έρχονται κοντά με λόγους και με πράξεις. Οι δεσμοί φιλίας όμως που επισφραγίζονται με πράξεις σημαίνει ανεξίτηλη συνείδηση αλληλεγγύης». Μ’ αυτά τα ζεστά λόγια καλωσόρισε στην καρδιά της Αγίας Αννας, στη μικρή πλατεία του χωριού όπου το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής μαζεύτηκαν όλοι οι κάτοικοι, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, Γιάννης Παναγόπουλος. «Σήμερα η Κύπρος δείχνει ότι το σύνθημα «δεν ξεχνώ» είναι πράξη ζωής, πρόσθεσε. Οπως εμείς, ο απλός ελληνικός λαός, που τρέξαμε με αγάπη και αλληλεγγύη στο πλευρό των Κυπρίων στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν την εισβολή και κατοχή, έτσι και οι Κύπριοι αδελφοί μας δεν φάνηκαν αγνώμονες. Φάνηκαν έντιμοι φίλοι. Προστρέχουν τώρα και προσφέρουν αλληλεγγύη και συμπαράσταση στην ώρα της δικής μας καταστροφής. Τα έργα έχουν ένα μοναδικό πλεονέκτημα. Οτι μένουν εδώ για χρόνια και θυμίζουν ότι εργάστηκαν φίλοι και πρόσφεραν έργο». Ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε πώς «εδώ στο μικρό αλλά μεγάλο στην ψυχή Δήμο Ωλένης, προσέτρεξε μια μικρή αλλά μεγάλη στη ψυχή χώρα. Αυτό είναι το πνεύμα αυτή είναι η δύναμη του ελληνισμού. Η μεγάλη ψυχή κι όχι το μικρό δέμας να οδηγούν στις πράξεις μας». Τέλος ο κ. Παναγόπουλος ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Δημήτρη Χριστόφια στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου.

Τονώνετε την ελπίδα και σας ευχαριστούμε Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αγίας Αννας καλωσόρισε την αντιπροσωπεία με ιδιαίτερη χαρά στο χωριό που δοκιμάστηκε από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού σημειώνοντας πως «η πύρινη λαίλαπα άφησε πίσω της καταστροφές, έκαψε 24 σπίτια μέσα στο χωριό, τα λιοστάσια μας, τα αμπέλια μας τους στάβλους μας, τις αποθήκες μας. Δεν μπόρεσε όμως να κάψει την ψυχή μας, την ελπίδα ότι θα ξανανθίσει αυτός ο τόπος. Αυτή την ελπίδα ήρθατε να τονώσετε και σας ευχαριστούμε», υπογράμμισε.

Είμαστε ευγνώμονες Στο δικό του χαιρετισμό ο νομάρχης Καφήρας Χαράλαμπος και απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Βουλής και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας ανέφερε πως «η σημειολογία της απόφασής σας, σε συμβολικό και πρακτικό επίπεδο, μάς εμπνέει και μάς συγκινεί αφάνταστα. Είμαστε ευγνώμονες γιατί μέσω της βοήθειας που μάς προσφέρετε ως Πρόεδρος της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβεβαιώνονται για άλλη μια φορά οι άρρηκτοι δεσμοί του ελληνισμού, οι δεσμοί που μάς συνδέουν με τους αδελφούς μας Κυπρίους». Τονίζοντας πως η εκεί παρουσία του αποδεικνύει περίτρανα ότι «ο πόνος των ανθρώπων και εδώ και στην Κύπρο για τις όποιες συμφορές αντιμετωπίζουμε είναι κοινός» και ότι το ίδιο κοινός είναι κι ο αγώνας «να αναγεννηθούμε κυριολεκτικά μέσα από τις στάκτες μας». Ο κ. Καφήρας σημείωσε πως είναι «μεγάλη παρηγοριά κι απαντοχή» το γεγονός ότι «στις δύσκολες αυτές ώρες σάς έχουμε κοντά μας. Στην προσπάθεια της ανασυγκρότησης της Ηλείας είστε στο πλευρό μας, βοηθοί και συμπαραστάτες». Τέλος ο νομάρχης Ηλείας ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους Τ/κ για τη συμβολική τους βοήθεια και την παρουσία τους.

Γνωρίζω το στίγμα του πολιτικού ανδρός Στο δικό της χαιρετισμό εκ μέρους του προέδρου του ελληνικού Κοινοβουλίου Δ. Σιούφα, η αντιπρόεδρος του Σώματος κα Ελσα Παπαδημητρίου σημείωσε πως δεν ξαφνιάστηκε από την πρωτοβουλία του Δ. Χριστόφια γιατί τον γνωρίζει εδώ και χρόνια όπως γνωρίζει «πόσα έχει προσφέρει στον τόπο του αλλά και σαν δείγμα πολιτικής παντού όπου συμμετέχει η Κύπρος, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στην ΕΕ· γνωρίζω το στίγμα του πολιτικού ανδρός και δεν ξαφνιάστηκα καθόλου». Η κα Παπαδημητρίου, εκ μέρους του κ. Σιούφα αλλά και των κατοίκων της Ηλείας ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Βουλής «για όσα κάνατε για τούτον τον τόπο που θεωρούμε ότι μέσα στην αδελφοσύνη που μάς συνδέει και βιολογικά και εθνικά και κοινοβουλευτικά εκπέμψατε αυτό που εσείς αισθάνεστε και στο οποίο εμείς απόλυτα ανταποκρινόμαστε με πολλή αγάπη και φιλία». Η κα Παπαδημητρίου μνημόνευσε εξάλλου σε όλους τους παριστάμενους την εξαιρετικά σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, παρουσία του τέως υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Ιακώβου με τον οποίο συνεργάστηκε και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση.

«Να μας επισκεφθείτε τον Αύγουστο αλλά σαν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας» Τα πιο εγκάρδια συναισθήματα των κατοίκων του χωριού που έζησε μια τραγωδία μετέφερε με το χαιρετισμό του στη συγκέντρωση και εκ μέρους του Συλλόγου Πυρόπληκτων Αγίας Αννας ο Γιώργος Μαρκόπουλος σημειώνοντας πως οι Κύπριοι ξέρουν καλύτερα τι σημαίνει τραγωδία κι ότι οι ίδιοι προσέτρεξαν τότε σε βοήθεια των αδελφών Κυπρίων. «Επειδή εσείς ξέρετε από πόνο και αγώνες είστε εδώ. Είστε εδώ γιατί είμαστε αδέλφια, σημείωσε ο κ. Μαρκόπουλος σημειώνοντας την πρωτοβουλία των κατοίκων να συστήσουν αυτό το Σύλλογο και προτείνοντας στον Δημήτρη Χριστόφια να είναι «το πρώτο επίτιμο μέλος του συλλόγου μας. Η προσφορά σας στο χωριό μας θα είναι η κορυφαία στιγμή ετούτου του τόπου που περνά μια τραγωδία». Υπενθυμίζοντας στη συγκέντρωση πως και η Κύπρος ζει ακόμα τη δική της τραγωδία, το δικό της δράμα, ζήτησε όπως τα ψηφίσματα του ΟΗΕ γίνουν πράξη. «Πρέπει κάποτε να αναστηθούν κι οι πεθαμένοι, πρέπει να έλθει κάθαρση» αξίωσε. Τέλος προσκάλεσε το Δημήτρη Χριστόφια να επισκεφθεί το χωριό τον Αύγουστο «όχι σαν Πρόεδρος της Βουλής αλλά σαν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: