ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΙΠΕΡΙΟΥ

Ο Διονύσιος Καββαθάς ή Βυτινιώτης (Ταμπανούκας) δεν έχανε ευκαιρία να φωνάξει τους γύφτους με τα νταβούλια και να ξεφαντώσει μαζί με τους χωριανούς.
Τσικνοπέμπτη και είναι μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε πώς γιόρταζαν παλιότερα τις Απόκριες οι άνθρωποι.
Τοποθετημένες ακριβώς πριν τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, περίοδο αυστηρής νηστείας και εγκράτειας, προκειμένου να προετοιμαστούν οι πιστοί για τη συμμετοχή στη χαρμολύπη του Πάσχα, οι Απόκριες έδιναν την ευκαιρία στους ανθρώπους να το ρίξουν έξω, ξεχνώντας, με τις μεταμφιέσεις και το γλέντι, τα προβλήματα της ζωής. Την ημέρα αυτή ήταν επιβεβλημένη η κατανάλωση κρέατος μέσα σε εύθυμο κλίμα. Από την Κυριακή της Απόκρεω δεν ξαναέτρωγαν κρέας μέχρι το βράδυ της Αναστάσεως.
Το τέλος του χειμώνα και η έναρξη της άνοιξης, συνδέονταν από τα αρχαία χρόνια με την επίκληση της αναγεννητικής δύναμης της φύσης, που επιτυγχανόταν με διονυσιακές γιορτές, στις οποίες επιτρεπόταν η βωμολοχία και η χρήση φαλλικών απομιμήσεων. Ο φαλλός και ό,τι έχει φαλλικό σχήμα συμβολίζει τη γονιμότητα. Η βωμολοχία πέρασε μέσα από σατιρικούς στίχους τόσο προκλητικούς, που οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου, θα δημιουργούσαν παρεξηγήσεις. Όμως τις Απόκριες όλα επιτρέπονται.
Ένα από τα αποκριάτικα τραγούδια που τραγουδιόταν και χορευόταν παλιότερα στο χωριό, είναι ο πολύ γνωστός "Χορός του Πιπεριού". Οι στίχοι χορεύονταν συρτό στα τρία και οι επωδοί καλαματιανό. Συνήθως αυτός που έσερνε το χορό τραγουδούσε μόνος τον κάθε στίχο και οι υπόλοιποι τον επαναλάμβαναν. Επίσης ένας από την παρέα έμενε έξω από το χορό και έλεγχε εάν οι χορευτές εκτελούσαν τα παραγγέλματα, τιμωρούσε δε τους παραβάτες χτυπώντας τους με τη ζώνη του. Το τραγούδι συνεχιζόταν μέχρι τελικής πτώσεως, από την αδυναμία να εκτελέσουν τα παραγγέλματα ή από τα γέλια. Οι γνωστότεροι στίχοι του χορού του πιπεριου είναι οι εξής:

Πώς το τρί- κι αμάν αμάν, πώς το τρίβουν το πιπέρι,
Πώς το τρίβουν το πιπέρι, του διαβόλου οι καλογέροι;
Με το πό- κι αμάν αμάν, με το πόδι τους το τρίβουν,
Με το πόδι τους το τρίβουν και το ψιλοκοπανίζουν. (συρτό στα τρία)
Άιντε για σ'κωθείτε παληκάρια, με σπαθιά και με κοντάρια. (καλαματιανό)
Με το γόνατο το τρίβουν και το ψιλοκοπανίζουν.
Με τη μύτη τους το τρίβουν και το ψιλοκοπανίζουν.
Με τη γλώσσα τους το τρίβουν και το ψιλοκοπανίζουν
Με τον κόλο τους το τρίβουν και το ψιλοκοπανίζουν
Με τον πούτσο τους το τρίβουν και το ψολοκοπανίζουν.
ΒΥΤΙΝΑΙΟΣ http://vytinaiika.blogspot.com

Έρημος κινδυνεύουν να γίνουν περί τα 400.000 στρέμματα στα καμένα Ηλείας και Ευβοίας


Σε έρημο κινδυνεύουν να μετατραπούν άμεσα περισσότερα από 400.000 στρέμματα στα καμένα της Ηλείας και της Εύβοιας, ενώ άλλα 596.081 στρέμματα κρίνονται ως μετρίου κινδύνου, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα Τα Νέα γράφει τη Δευτέρα ότι οι υψηλού κινδύνου περιοχές στην Εύβοια που οδεύουν προς ερημοποίηση, εάν δεν ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα, ανέρχονται σε 165.452 στρέμματα, τα οποία ισοδυναμούν με το 67% των καμένων εκτάσεων.
Επιπλέον 80.406 στρέμματα (32,5%) χαρακτηρίζονται «ευαίσθητα», κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει και για αυτά να γίνουν έργα, με στόχο να αποτραπεί η υποχώρηση και διάβρωση του εδάφους και να καταστούν ξανά καλλιεργήσιμα.
Ακόμα μεγαλύτερες εκτάσεις, σύμφωνα με την έρευνα, απειλούνται στην Ηλεία. Από το σύνολο των καμένων του νομού, ως ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου για ερημοποίηση χαρακτηρίζεται το 25,8%, δηλαδή 234.730 στρέμματα. Οι μετρίου κινδύνου -ή ευαίσθητες- εκτάσεις υπολογίζονται στα 596.081 στρέμματα (65,6%).
«Αν δεν προστατευθούν αποτελεσματικά οι πυρόπληκτες περιοχές από τη διάβρωση των εδαφών, που είναι η κύρια διεργασία υποβάθμισης, διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο ερημοποίησης. Δηλαδή η απώλεια του εδάφους από τη διάβρωση, σε συνδυασμό με το μέτριο βάθος των εδαφών αυτών και τις σχετικά ξηρές και θερμές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, θα συντελέσει στη μειωμένη ανάπτυξη ή την απώλεια της πολυετούς βλάστησης και στη δημιουργία γυμνών ή μερικώς καλυμμένων περιοχών με φρυγανώδη βλάστηση. Επίσης, μπορεί να υπάρξει μειωμένη παραγωγή των γεωργικών καλλιεργειών» λέει στα Νέα ο Κώστας Κοσμάς, μέλος της Εθνικής Επιτροπής κατά της Απερήμωσης και αναπληρωτής καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, που, μαζί με τους συναδέλφους του κ.κ. Καΐρη και Μουστάκα συνέταξαν τους χάρτες επικινδυνότητας ερημοποίησης των καμένων εκτάσεων.
Βασικό όπλο κατά της διάβρωσης και της απογύμνωσης των εδαφών, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι τα αντιδιαβρωτικά και τα αντιπλημμυρικά έργα.

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

25/08/07....25/02/08 ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ : 6 ΜΗΝΕΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΕΠΛΗΞΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ


ΧΟΡΤΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ ΗΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ !!!!

Πολλά εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση, σχεδόν τίποτα δεν υλοποιήθηκε. τα σπίτια τα οποία είχαν υποσχεθεί ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα είναι έτοιμα ακόμη δεν έχουν καν ξεκινήσει, οι επιδοτήσεις ενοικίου δεν έχουν ακόμη χορηγηθεί στους δικαιούχους. Και μέσα σε όλα αυτά καταπατητές και βοσκοί κάνουν παρτυ στις καμένες περιοχές.
Εννιακόσιες χιλιάδες στρέμματα γης έγιναν στάχτη μόνο στην Ηλεία τον περασμένο Αύγουστο, 46 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους , χιλιάδες ζώα καηκαν, εκατοντάδες σπίτια και αποθήκες καταστραφήκαν ολοσχερώς.
Και για αναδάσωση, μόνο στον Κρόνιο λόφο να μην τον δουν έτσι οι ξένοι στην αφή της ολυμπιακής φλόγας, όσο για τις υπόλοιπες καμένες εκτάσεις υπάρχουν διαφορά σχέδια «ανάπτυξης» από ξενοδοχεία στο δήμο Ζαχάρως ως χωματερή στο δήμο Ωλένης.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
www.kamena.blogspot.com

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ!


Ο γγ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας είναι ο νικητής των κυπριακών προεδρικών εκλογών με ποσοστό 53,36%Μιλώντας ενώπιον εκατοντάδων οπαδών λίγο μετά τη νίκη του, ο Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι απαιτείται συλλογική δουλειά για την επανένωση της Κύπρου. «Τούτη την ώρα μια είναι η ιδεολογία μας. Η Κύπρος και η σωτηρία της και μια πιο δίκαιη κοινωνία» είπε.
Ευχαρίστησε επίσης τον αντίπαλό του Ιωάννη Κασουλίδη και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον απερχόμενο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο.
Ο κ. Χριστόφιας δέχτηκε μετά την εκλογή του τηλεφώνημα από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος είχε νωρίτερα δηλώσει ότι μετά την αποχώρηση του Τάσσου Παπαδόπολου «θα μπορέσει να υπάρξει νέο άνοιγμα για το Κυπριακό».

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Έργα στην...φαντασία!!


«Εκρηκτικό» το κλίμα στο δήμο Ωλένης
Σημαντικές εξελίξεις φαίνεται να παίρνει η υπόθεση των 295.451 ευρώ που σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Ελέγχου που παρουσιάστηκε στο ΔΣ Ωλένης το περασμένο Σάββατο, αφορούν έργα τα οποία δεν υλοποιήθηκαν ποτέ σε περιοχές του δήμου. Αν και τα συγκεκριμένα έργα είχαν ανατεθεί σε εργολάβους κάποιοι από τους οποίους έχουν πληρωθεί, αυτά παραμένουν ανεκτέλεστα στον δήμο Ωλένης.
Ειδικά οι 295.451 αφορούν:
· 108.550 ευρώ σε ανεκτέλεστα έργα οφειλόμενα προς τους εργολάβους,
· 91.301 ευρώ ανεκτέλεστα έργα σε σχολεία, πληρωμένα όμως προς τους εργολάβους και τέλος
· 95.600 ευρώ ανεκτέλεστα έργα σε δημοτικά διαμερίσματα.
Ύστερα από την διερεύνηση που έκανε η Επιτροπή Ελέγχου στα εκατόν σαράντα τρία συνολικά έργα που βρέθηκαν στο αρχείο του δήμου να έχουν ανατεθεί και εκτελεστεί κατά το χρονικό διάστημα που είχε ορίσει με την απόφασή του (αρ. 19/2007) το ΔΣ Ωλένης, όπου συστάθηκε η παραπάνω Επιτροπή, διαπιστώθηκε ότι εκτός από τα ανεκτέλεστα έργα, υπάρχουν και έργα που εκτελέστηκαν από μηχανήματα και το προσωπικό του δήμου, φαίνεται όμως να τα έχουν κάνει εργολάβοι με συνολικό ποσό 65.700 ευρώ. Παράλληλα η Επιτροπή διαπίστωσε ότι 280.000 ευρώ αφορούν έργα πλημμελώς ή μερικώς εκτελεσμένα καθώς και 155.724 ευρώ διαπιστώθηκαν ως καλώς εκτελεσμένα στον δήμο Ωλένης.
Οι αποφάσεις του ΔΣ
Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία το δημοτικό συμβούλιο Ωλένης στην έκτακτη συνεδρίασή του έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις για κάθε μία κατηγορία των έργων που αφορούν στο συνολικό ποσό των 295.451 ευρώ. Συγκεκριμένα:
Για τις οφειλές (108.550 ευρώ) αποφασίσθηκε να μην προβεί ο δήμος σε καμία εξόφληση του ποσού των έργων που είναι ανεκτέλεστα, δίνοντας την δυνατότητα στους συμβούλους παραλαβής των έργων ή στους εργολάβους εφόσον έχουν αντίρρηση με το πόρισμα της Επιτροπής να έρθουν να υποδείξουν όλα τα έργα οφειλόμενα και πληρωμένα, εντός ενός μηνός από την ημέρα που θα τους κοινοποιηθεί το πόρισμα.
Για τα ανεκτέλεστα πληρωμένα (σε σχολεία και δημοτικά διαμερίσματα) να ζητηθεί από τους εργολάβους που έχουν πληρωθεί τα έργα και που η Επιτροπή διαπιστώνει ότι είναι ανεκτέλεστα, εντός τριών μηνών να προβούν στην εκτέλεση αυτών των συμφωνηθέντων έργων. Να δώσει και σε αυτούς τους εργολάβους ή στους συμβούλους παραλαβής την δυνατότητα να υποδείξουν τα έργα μέσα σε ένα διάστημα ενός μηνός εφόσον έχουν αντίρρηση και υποστηρίζουν ότι τα έχουν υλοποιήσει.
Μετά το πέρας των τριών μηνών αποφασίσθηκε ο δήμος Ωλένης να ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο για την είσπραξη των απαιτήσεών του
Όσο για τα έργα που είναι εκτελεσμένα με τα μηχανήματα και το προσωπικό του δήμου (65.700 ευρώ) και φαίνεται να τα έχουν κάνει εργολάβοι το ΔΣ αποφάσισε:
Να καλέσει τους εργολάβους να αποδείξουν ότι έχουν εκτελέσει τα παραπάνω έργα, τα οποία όμως το προσωπικό του δήμου ισχυρίζεται ότι έχουν εκτελεστεί με μηχανήματα του δήμου. Εάν δεν παρουσιαστούν μέσα σε διάστημα τριών μηνών ο δήμος θα διεκδικήσει τα χρήματα που έχει χρεωθεί.
Για τα έργα που είναι πλημμελώς ή μερικώς εκτελεσμένα και ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 280.000 ευρώ το ΔΣ αποφάσισε:

Να ζητηθεί από την ΤΥΔΚ και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να στείλει μηχανικό, καθώς ο δήμος Ωλένης είχε ζητήσει από την αρχή της υπόθεσης μηχανικό από την ΤΥΔΚ και έλαβε αρνητική απάντηση, να πραγματοποιήσει και ο ίδιος τον έλεγχο των έργων.
Πώς απαντά η αντιπολίτευση…
Από την άλλη όλοι οι σύμβουλοι της μειοψηφούσας παράταξης του δήμου Ωλένης με αφορμή το πόρισμα «φωτιά» της Επιτροπής υπέγραψαν υπόμνημα το οποίο και κατέθεσαν στο ΔΣ του προηγούμενου Σαββάτου.
Στο υπόμνημα αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:
«Εμείς όταν παραλάβαμε τον δήμο από εσάς το 2003 αν και είχαμε λευκό μητρώο αφού για πρώτη φορά θητεύαμε ως διοίκηση στον δήμο και προφανώς δεν ανησυχούσαμε να απολογηθούμε προς καμία κατεύθυνση όμως παρόλα αυτά δεν διανοηθήκαμε τέτοιες μεθόδους ελέγχου και πορισμάτων. Τελικά όλα στην ζωή ετούτη οφείλονται και εξαρτώνται από εκείνον κυρίως που βρίσκεται στην κορυφή. Αλλά εδώ η κορυφή στον δήμο μας μηχανεύεται και επιβουλεύεται την ηθική μας και πολιτική μας και προσωπική μας εξόντωση, αδίστακτα. Στην διμελή Επιτροπή Ελέγχου έργων που συστήσατε δεν βρίσκεται στα μέλη της ούτε ένας τεχνικός. Πρώτη φορά το ακούμε και αυτό, Επιτροπή Ελέγχου έργων χωρίς συμμετοχή ειδικού τεχνικού επιστήμονα αφού ο πρόεδρός της κ. Ζωγόπουλος, είναι φανοποιός αλλά ούτε και το άλλο μέλος της κ. Μπαλάσκας έχει τεχνικές γνώσεις. Τέλος πήρατε μια απόφαση μετά από τρεις αλλεπάλληλες χρονικά παρατάσεις για την διεξαγωγή του πορίσματος να το προσκομίσετε στο δημοτικό συμβούλιο έως τις 15-11-2007. Και εδώ πάλι το φέρνετε με τρεις μήνες καθυστέρηση παρατύπως και παρανόμως, αφού δεν ανανεώσατε με απόφαση ΔΣ την νέα σας παράταση και επιφυλασσόμεθα να απευθυνθούμε αρμοδίως γι’ αυτό το θέμα. Διακηρύττουμε από την αρχή ότι δεν φοβόμαστε κανένα απολύτως έλεγχο, διότι τα έργα που αναφέρονται στο πόρισμα έχουν γίνει όλα και θα τα δείξουμε και θα τα αποδείξουμε με νόμιμες πάντα διαδικασίες όπου ζητηθεί και όπου χρειαστεί».
"ΠΡΩΤΗ", Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008 ΠΗΓΗ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ WWW.ANTRONI.GR

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ AΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΣΙΩΝΟΣ ΣΤΟ WWW.ANTRONI.GR

Η ιστοσελίδα αυτή δημιουργήθηκε από την πρώτη στιγμή με σκοπό να προβάλλει τις ομορφιές, τα αξιοθέατα και τα μνημεία του τόπου μας και παράλληλα να κινήσει το ενδιαφέρον και να ευαισθητοποιήσει τους φορείς για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Μέσα στα πλαίσια αυτά κινηθήκαμε και έχοντας αυτό στο μυαλό μας κάναμε όλες αυτές τις ενέργειες βάζοντας τον κόπο και το μεράκι μας.
Δυστυχώς όμως στον τόπο μας η προσπάθεια αυτή εμποδίζεται και μένει ανολοκλήρωτη, χωρίς αυτό να οφείλεται πάντα σε δική μας υπαιτιότητα.
Προ ημερών, μας κοινοποιήθηκε από την εφορεία αρχαιοτήτων μια ειδοποίηση που μας καλούσε να αποσύρουμε ορισμένες φωτογραφίες από την ιστοσελίδα.
Η ουσία της απαγόρευσης συνίσταται, όπως μάθαμε, στο ότι για να δικαιούμαστε να δημοσιεύσουμε φωτογραφίες από μνημεία της αγαπημένης μας πατρίδας, θα πρέπει να καταβάλλουμε μηνιαίως το ποσό των 120€ για κάθε φωτογραφία.
Δυστυχώς η σελίδα δεν έχει πόρους για να μπορέσει να ικανοποιήσει αυτή την απαίτηση, καθώς δεν έχει κανένα σκοπό εμπορικής ή επαγγελματικής εκμετάλλευσης και συνεπώς δεν έχει κανένα έσοδο.
Δεν ξέρουμε το λόγο που μας κοινοποιήθηκε ένα τέτοιο έγγραφο. Ίσως αγγίξαμε ευαίσθητα σημεία, ίσως ανακατευτήκαμε εκεί που δεν έπρεπε.
Σε κάθε περίπτωση, σεβόμενοι τους νόμους αυτής της χώρας, αφαιρέσαμε τις συγκεκριμένες φωτογραφίες.
Στη θέση τους, αν και θα 'πρεπε, δε βάζουμε φωτογραφίες από τουρκικά τζαμιά ή από άλλα μνημεία, ευρωπαϊκά, για τα οποία φανταζόμαστε ότι δεν υπάρχει κανένα ξένο κράτος και καμία ξένη υπηρεσία που θα διεκδικούσε έσοδα για αυτή τη δωρεάν διαφήμιση.
Οι κρίσεις είναι δικές σας»

Κωνσταντίνος Παπαντωνόπουλος
www.antroni.gr

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ
διάβασαμε με μεγάλο ενδιαφέρον το θέμα και πραγματικά δεν ξεραμε ότι απαγορεύετε η δημοσίευση φωτογραφιών αρχαιολογικού περιεχομένου απο τον τοπο μας...αυτό μας λυπεί αφού όλα αυτά είναι κληρονομιά του λαού μας....όπως μας λυπεί και το εισιτήριο που υπάρχει στην είσοδο κάθε αρχαιολογικού χώρου.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣH ΤΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣH ΤΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΚΗΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΓΗΣ. ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΔΑΣΟΣ
Στην προσπάθειά μας για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την αναδάσωση των ολοσχερώς κατεστραμμένων δασικών εκτάσεων τής περιοχής ΓΟΥΜΕΡΟΥ ΗΛΕΙΑΣ ( ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΦΟΛΟΗΣ ), διαπιστώσαμε ότι Δημόσιες Δασικές εκτάσεις καταπατούνται ακόμη και μετά την πύρινη λαίλαπα.
Στην ΤΡΑΓΑΝΑ Δημόσια Δασική έκταση περίπου ( 1000 ) χίλια στέμματα που βρίσκεται στο ΓΟΥΜΕΡΟ ΗΛΕΙΑΣ στις περιοχές ( Κούλα, Μεροδένδρι, Πέρα Κόρακα κ.τ.λ.), από τους ελάχιστους Δημόσιους πνεύμονες πρασίνου της ορεινής περιοχής μας ήταν κατάφυτος από αιωνόβια πεύκα πριν από την καταστροφική πυρκαγιά της 25 / 08 /2007.
Σε πρόσφατη επίσκεψή μας στην ΤΡΑΓΑΝΑ ΓΟΥΜΕΡΟΥ με ειδικούς επιστήμονες γεωπόνους, δασολόγους, γεωλόγους και εκπροσώπους περιβαντολογικών, & φυσιολατρικών οργανώσεων για να μελετήσουμε την αναδάσωση της ευρύτερης περιοχής του ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΦΟΛΟΗΣ και να την προτείνουμε στην ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΗΛΕΙΑΣ διαπιστώσαμε ότι, μεγάλη έκταση του Δημόσιου Δάσους της ΤΡΑΓΑΝΑΣ ΓΟΥΜΕΡΟΥ έχει καταπατηθεί μετά την πυρκαγιά.
Έπειτα από διάνοιξη με ειδικό μηχάνημα ξεριζώνοντας και καταστρέφοντας την φυσική αναγέννηση της χλωρίδας, οργώθηκε έγινε σπορά και τώρα έχει φυτρώσει γρασίδι.
Στην υπόλοιπη έκταση της ΤΡΑΓΑΝΑΣ ΓΟΥΜΕΡΟΥ βόσκουν αιγοπρόβατα καταστρέφοντας ολοσχερώς την αναγέννηση του καμμένου Δημόσιου Δάσους, του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου της ορεινής και προβληματικής περιοχής μας.
Δεν πρόλαβε να σβήσει η φωτιά και καταπατητές έτρεξαν να αποτελειώσουν ό,τι απέμεινε στην Δημόσια αυτή Δασική έκταση.
Επίσης κοντά στις περιοχές αυτές περνάει ο ορεινός αρχαίος δρόμος των αθλητών - ολυμπιονικών,
( Ηλιδας – Ολυμπίας ), το ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ, όπου στην αφή της φλόγας το Μάρτιο του 2008, πρόκειται να γίνει η πρώτη παγκόσμια πεζοπορία μετά από 1600 χρόνια.
Είναι ώριμο πλέον το αίτημα όλων μας της δημιουργίας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ!!!
Παρακαλούμε τους ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ, ΥΠΕΧΩΔΕ κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΣΟΥΦΛΙΑ, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΟΝΤΟ & ΥΦ/ΡΓΟ κ. ΚΩΝ/ΝΟ ΚΙΛΤΙΔΗ, ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, τους ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΗΛΕΙΑΣ, τον ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΠΕΡΙΦ. ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ κ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΠΥΡΟΥ, τον ΝΟΜΑΡΧΗ ΗΛΕΙΑΣ κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΚΑΦΥΡΑ, την ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΑ ΗΛΕΙΑΣ, τον ΠΡΟΕΔΡΟ της ΤΥΔΚ ΗΛΕΙΑΣ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΜΠΕΡΗ, την ΔΙ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΗΛΕΙΑΣ, τον ΔΗΜΑΡΧΟ ΩΛΕΝΗΣ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ να προστατεύσουν από τους καταπατητές τις ελάχιστες Δημόσιες Δασικές εκτάσεις του ΔΗΜΟΥ ΩΛΕΝΗΣ, της καμμένης ολοσχερώς περιοχής μας στο ΓΟΥΜΕΡΟ ΗΛΕΙΑΣ ( ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΦΟΛΟΗΣ ).

Ευχαριστούμε και ευγνωμονούμε τα Μ.Μ.Ε. ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ και της ΥΠΟΛΟΙΠΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ για την συμπαράστασή τους στις πρωτοβουλίες μας αυτές, και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Με βαθύτατη εκτίμηση και τιμή

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΥΜΕΡΙΩΤΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
<< Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ >>
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ. Μ.Μ.Ε. Ν. ΗΛΕΙΑΣ & ΥΠΟΛΟΙΠΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,ΑΡΧΕΣ, Φορείς, Ο.Φ.Ο.Ε.Σ.Ε.- Ο.Ξ.Ν.Ε. & Ε.Ο.ΟΑ., Οικολογικές οργανώσεις, στα μέλη μας , σε όλους τους συγχωριανούς μας.

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι εθελοντική προσφορά και αφορά όλους μας !!!!

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

Η Αθήνα που πληγώσαμε!

Θεωρητικά η Αθήνα θα μπορούσε να είναι μια πολύ όμορφη πόλη. Eχει γύρω της βουνά, έχει θάλασσα. Η Αττική έχει κλίμα εξαιρετικό, έγραφαν οι παλιοί ταξιδιωτικοί οδηγοί όταν ακόμη πέρναγε ο αέρας ανάμεσα από αυτή την πόλη.
Σήμερα η Αθήνα είναι μια πόλη που νοσεί και μαζί της νοσούν και οι αγανακτισμένοι κάτοικοί της.
Πώς φτάσαμε ως εδώ, πόσο φταίμε εμείς και πόσο το κράτος; Το σπάνιο αρχειακό υλικό που έχει συγκεντρώσει η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη μπορεί να μας βοηθήσει να δώσουμε την απάντηση.
Η βιβλιοθήκη στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο στον αριθμό 9 της οδού Αγίων Ασωμάτων. «Πρόκειται για μια μη κυβερνητική οργάνωση με 250 μέλη, μια παρέα ανθρώπων και ειδικών που στόχο έχουμε να παρεμβαίνουμε στα θέματα οικολογίας και κίνησης μέσα στην πόλη μας», εξηγεί ο σεισμολόγος και ενεργός οικολόγος κ. Σάκης Κουρουζίδης, που το 1994 έκανε πράξη το όραμά του για μια τέτοια βιβλιοθήκη. Ο ίδιος έχει μελετήσει επί πολλά χρόνια την πολεοδομική ανάπτυξη και τα περιβαλλοντικά προβλήματα της πρωτεύουσας.
«Η Αθήνα είναι μια πόλη που είχε τις προδιαγραφές για να είναι όμορφη. Ομως, νοσεί εξαιτίας του άναρχου τρόπου που αναπτύχθηκε. Το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της πόλης είναι η έλλειψη σχεδίου. Πρώτα χτιζόταν και εκ των υστέρων εντασσόταν στο σχέδιο πόλης. Αυτή η μεγάλη πληγή είναι που δημιούργησε στη συνέχεια τα προβλήματα μετακίνησης, λειτουργικότητας και έλλειψης ελεύθερων χώρων», επισημαίνει ο κ. Κουρουζίδης. Και προσθέτει: «Ετσι, όταν έφτασε η εποχή της μετάβασης από τις μαζικές μετακινήσεις στη χρήση ιδιωτικών αυτοκινήτων, η πόλη έφτασε στην ασφυξία».
Στο αρχείο της Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης υπάρχουν πολλές συλλεκτικές φωτογραφίες και καρτ ποστάλ από την Αθήνα των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα. «Βλέπουμε, για παράδειγμα, τους πρόποδες του Λυκαβηττού ελεύθερους από τα κτίρια τα οποία σκαρφάλωσαν αργότερα πάνω τους», σημειώνει ο κ. Κουρουζίδης.
Παράλληλα, αναδεικνύεται σε όλο της το... μεγαλείο η έλλειψη χώρων πρασίνου. «Το ποσοστό πρασίνου στην πόλη της Βιέννης, για παράδειγμα, είναι 49%, όταν στην Αθήνα είναι μόλις 4%! Μιλάμε για πόλεις με πάρκα των 30.000 στρεμμάτων, την ώρα που ο δικός μας μεγαλύτερος χώρος, αυτός του Ελληνικού, είναι μόλις 5.500 στρέμματα», σχολιάζει ο κ. Κουρουζίδης.
Τα κτίρια επιβαρύνουν σημαντικά και την ατμόσφαιρα της πόλης. «Το 80% των κτιρίων έχει κτισθεί χωρίς κανένα σχεδιασμό θερμομόνωσης. Αυτό τα κάνει ενεργοβόρα, σπάταλα. Αν λοιπόν στους ρύπους των αυτοκινήτων προσθέσουμε αυτούς των κτιρίων και την τεράστια έλλειψη πρασίνου που θα αντιστάθμιζε τις εκπομπές, αντιλαμβανόμαστε πόσο φθίνει η ποιότητα του αέρα, γιατί ανεβαίνουν τα θερμοκρασιακά δεδομένα και γιατί ζούμε σε μια πόλη που ασφυκτιά με το παραμικρό. Μια πόλη που δεν σέβεται τους πολίτες της».
Η κουλτούρα
Πόσο σεβόμαστε εμείς οι πολίτες την πόλη μας και πόσο τελικά συμβάλλουμε στην εξαθλίωση ή στη σωτηρία της; «Δείτε οποιονδήποτε πεζόδρομο. Παντού αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες…», λέει ο κ. Κουρουζίδης. Το ζωντανό παράδειγμα βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα μακρύτερα, στις οδούς Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αποστόλου Παύλου και Αδριανού. «Δυστυχώς, αυτές οι εικόνες αντανακλούν χαμηλό πολιτισμικό επίπεδο και έλλειψη κουλτούρας συνύπαρξης», παρατηρεί ο ίδιος. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, η υπάρχουσα κατάσταση διορθώνεται με αργούς ρυθμούς και μεγάλη προσπάθεια. Προϋπόθεση είναι όμως να γίνουν αποφασιστικές κινήσεις: «Κάποιος πρέπει να πει ότι για τα επόμενα 10 χρόνια δεν θα υπάρξει ούτε ένα σχέδιο επέκτασης της πόλης. Υπάρχουν εργαλεία που κατά καιρούς έχει ψηφίσει η ελληνική Πολιτεία, όπως το δικαίωμα της προτίμησης πώλησης ελεύθερων χώρων στους δήμους. Αυτό σημαίνει ότι μόνο αν ο δήμος δεν θέλει να αγοράσει το οικόπεδο, μπορείς να το διαθέσεις κατά βούληση. Το σημαντικό δεν είναι να ψηφίζονται οι νόμοι, αλλά να τους υπερασπιζόμαστε και οι πολίτες και η Πολιτεία».

«Είναι θέμα ειδικής ευαισθησίας»
Ενα από τα συχνά ερωτήματα που θέτουν στους υπεύθυνους της Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης οι επισκέπτες της είναι πώς μπορούν και εκείνοι να ασχοληθούν με την οικολογία. «Διαβάστε πρώτα ποίηση και μετά θα πάμε και στην οικολογία», είναι η απάντηση του κ. Κουρουζίδη. Οπως τονίζει, «η οικολογία δεν είναι θέμα ειδικών γνώσεων, αλλά ειδικής ευαισθησίας, ένα στάνταρ με το οποίο κοιτάς τα πράγματα. Συνήθως, ευαισθητοποίηση σημαίνει παροχή πληροφορίας σε αναμονή της ενεργοποίησης αυτής της γνώσης. Εγώ πιστεύω στη συναισθηματική σχέση με τη φύση και στην ενεργοποίηση αυτής της σχέσης. Αξία έχει να σώσεις, να προστατεύεις τη σχέση σου με το δέντρο, τη σχέση σου με το πάρκο και όχι γενικά το πάρκο. Η πρακτική τού να καταγγέλλω έπαψε να με ενδιαφέρει εδώ και καιρό. Κατά βάθος τη μισώ, κι ας τη θεωρώ συχνά αναγκαία. Προτιμώ να με κινητοποιεί το θετικό παρά το αρνητικό. Εμάς εδώ μας ενδιαφέρει να κάνουμε αυτά που πιστεύουμε, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ή όχι πολιτική βούληση. Διαφορετικά, είναι σαν να ψάχνεις άλλοθι και δικαιολογίες. Ο καθένας από εμάς ας κρίνει και ας πράξει».
Το υλικό της βιβλιοθήκης
Το υλικό της Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης περιλαμβάνει περισσότερους από 15.000 τίτλους βιβλίων, 15.000 περιοδικά από 1.300 διαφορετικούς τίτλους, 1.000 χάρτες, 800 γκραβούρες, 20.000 φωτογραφίες, 200 παλαιά ημερολόγια. Το παλαιότερο βιβλίο είναι του 1787 και το παλαιότερο περιοδικό του 1840. Οι βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων περιλαμβάνουν 79.000 εγγραφές και 15.000 περιοδικά, ενώ έχουν επίσης καταγραφεί 500 αξιολογημένες ιστοσελίδες για περισσότερα από 400 διαφορετικά θέματα σε σχέση με το περιβάλλον. Ολο το υλικό είναι διαθέσιμο σε τέσσερις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, τουρκικά και ρουμανικά. Επίσης ολόκληρο το αρχείο των Οικολόγων Εναλλακτικών έχει παραχωρηθεί στη Βιβλιοθήκη. Η ιστοσελίδα της www.evonymos.org δέχεται 15.000 επισκέψεις το μήνα από περισσότερες από 50 χώρες. Αξιοπρόσεκτη είναι η στήλη της ιστοσελίδας «Ρώτα τον ειδικό», στην οποία ένα δίκτυο ανθρώπων παρέχει πληροφορίες για θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την οικολογία. Την ίδια τη βιβλιοθήκη επισκέπτονται καθημερινά ομάδες μαθητών και σχολεία, ιδιώτες και κυρίως επαγγελματίες που ασχολούνται με την οικολογική δόμηση. Είναι ανοιχτή για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή, 16.00-20.00 και πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι δανειστική.
ΧΤΕΝΕΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΑΓΟΝΗ ΟΜΟΡΦΗ ΓΡΑΜΜΗ

Mε πρωτοβουλία που ανέλαβε η μη κερδοσκοπική εταιρεία Διαδρομή.
14 νησιά της άγονης γραμμής θα ζήσουν βραδιές θεάτρου, κινηματογράφου, φωτογραφίας και βιβλίου. Ξεκινώντας από την πανέμορφη Νισυρο με επομένους σταθμούς την Τήλο, την Σύμη, την Κάσο, την Κάρπαθο, την Αστυπάλαια. Ανάφη, Ηράκλεια, Αμοργός, Δονούσα, Σκιάθος, σκόπελος, Αλόννησος και τα Κύθηρα.
Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τον Απρίλιο και τα πάντα είναι δωρεάν, πουθενά δεν θα υπάρχει εισιτήριο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες από τον Ψαραντώνη, την Σαβινα Γιαννάτου και τον Νίκο Ξυδακη. Προβολές ταινιών των Γ.Οικονομίδη, Α.Κοβοτσου ….ποιητικές βραδιές με αναγνώσεις από τους Μιχάλη Γκανά, Νασο βαγενά, Δημήτρη Κοσμόπουλο.
ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΦΟΥ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟΥΣΑ

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ ΗΛΕΙΑΣ

Σύλλογο πυρόπληκτων ίδρυσαν οι κάτοικοι της ΑΓΙΑΣ ΆΝΝΑΣ του Δήμου Ωλένης Ηλείας. Σκοπός του συλλόγου είναι να κρατήσουν το χωριό τους ζωντανό και να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να το κάνουν και πάλι ένα μικρό πράσινο παράδεισο.