ότι συμβαίνει στη γη, συμβαίνει και στους γιούς της. Δεν είναι ο Άνθρωπος που ύφανε το νημα της ζωής, εκείνος ειναι μόνο μια κλωστή.
Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008
Έρημος κινδυνεύουν να γίνουν περί τα 400.000 στρέμματα στα καμένα Ηλείας και Ευβοίας
Σε έρημο κινδυνεύουν να μετατραπούν άμεσα περισσότερα από 400.000 στρέμματα στα καμένα της Ηλείας και της Εύβοιας, ενώ άλλα 596.081 στρέμματα κρίνονται ως μετρίου κινδύνου, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα Τα Νέα γράφει τη Δευτέρα ότι οι υψηλού κινδύνου περιοχές στην Εύβοια που οδεύουν προς ερημοποίηση, εάν δεν ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα, ανέρχονται σε 165.452 στρέμματα, τα οποία ισοδυναμούν με το 67% των καμένων εκτάσεων.
Επιπλέον 80.406 στρέμματα (32,5%) χαρακτηρίζονται «ευαίσθητα», κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει και για αυτά να γίνουν έργα, με στόχο να αποτραπεί η υποχώρηση και διάβρωση του εδάφους και να καταστούν ξανά καλλιεργήσιμα.
Ακόμα μεγαλύτερες εκτάσεις, σύμφωνα με την έρευνα, απειλούνται στην Ηλεία. Από το σύνολο των καμένων του νομού, ως ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου για ερημοποίηση χαρακτηρίζεται το 25,8%, δηλαδή 234.730 στρέμματα. Οι μετρίου κινδύνου -ή ευαίσθητες- εκτάσεις υπολογίζονται στα 596.081 στρέμματα (65,6%).
«Αν δεν προστατευθούν αποτελεσματικά οι πυρόπληκτες περιοχές από τη διάβρωση των εδαφών, που είναι η κύρια διεργασία υποβάθμισης, διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο ερημοποίησης. Δηλαδή η απώλεια του εδάφους από τη διάβρωση, σε συνδυασμό με το μέτριο βάθος των εδαφών αυτών και τις σχετικά ξηρές και θερμές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, θα συντελέσει στη μειωμένη ανάπτυξη ή την απώλεια της πολυετούς βλάστησης και στη δημιουργία γυμνών ή μερικώς καλυμμένων περιοχών με φρυγανώδη βλάστηση. Επίσης, μπορεί να υπάρξει μειωμένη παραγωγή των γεωργικών καλλιεργειών» λέει στα Νέα ο Κώστας Κοσμάς, μέλος της Εθνικής Επιτροπής κατά της Απερήμωσης και αναπληρωτής καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, που, μαζί με τους συναδέλφους του κ.κ. Καΐρη και Μουστάκα συνέταξαν τους χάρτες επικινδυνότητας ερημοποίησης των καμένων εκτάσεων.
Βασικό όπλο κατά της διάβρωσης και της απογύμνωσης των εδαφών, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι τα αντιδιαβρωτικά και τα αντιπλημμυρικά έργα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου