ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

Δεν θέλουν «φυλακή κληρικών» το μοναστήρι της Δίβρης

Ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός κρύβεται πίσω από την πρόθεση της Ιεράς Συνόδου για τη δημιουργία «ειδικών φυλακών» για κληρικούς στο ιστορικό μοναστήρι της Χρυσοπηγής Ανω Δίβρης με αφορμή την πρόσφατη φυλάκιση στον Κορυδαλλό του καταδικασμένου αρχιερέως πρώην Αττικής.


«Πρότεινα τη μονή γιατί πίστευα ότι θα εκπληρώσει καλύτερα την αποστολή της» σημειώνει σε δηλώσεις του στον τοπικό Τύπο της Ηλείας ο κ. Γερμανός και στη συνέχεια δίνει την εικόνα της πρωτότυπης φυλακής που πολλοί εκ των κατοίκων τη θεωρούν όχι ως τόπο τιμωρίας αλλά ως τόπο αναψυχής. «Δεν θα μπουν κάγκελα εκεί. Θα είναι προσβάσιμη η μονή για όλους και επί πλέον θα δώσει την ευκαιρία σε κάποιους αμαρτήσαντες συνανθρώπους μας κληρικούς να διορθώσουν τα λάθη τους και θα τους προσφέρει την αγάπη κατά την εντολή του Κυρίου» αναφέρει ο κ. Γερμανός.

«Ιδιαίτερα προκλητική» χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη ενέργεια οι πολίτες της Ηλείας, επισημαίνοντας ότι οι κατάδικοι ανεξαρτήτως ιδιότητος ή σχήματος δεν πρέπει να τυγχάνουν ιδιαιτέρων προνομίων έναντι των άλλων συνανθρώπων μας που έχουν τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα.

Οπως αναφέρει στην επιστολή της προς τον αρχιεπίσκοπο η Πανελλήνια Εκπολιτιστική Ενωση Διβριωτών, το μοναστήρι που προορίζεται για τη φυλακή των κληρικών είναι από τα σπουδαιότερα θρησκευτικά μνημεία της Ηλείας και της Ελλάδας, είναι Σταυροπηγιακή μονή και βρίσκεται στην καρδιά του πανέμορφου ελατοδάσους της Λαμπείας, που αποτελεί τον πλέον σημαντικό φυσιολατρικό, οικολογικό πόλο έλξης επισκεπτών του ορεινού και προσκυνηματικού τουρισμού της περιοχής.

Επομένως, με τη μετατροπή της μονής σε φυλακές μια σημαντική πτυχή μελλοντικής ήπιας τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής εξαφανίζεται, εκτός και αν η Πολιτεία και η Εκκλησία πιστεύουν ότι οι καταδικασμένοι σε βαριές ποινές κληρικοί θα είναι ένα ενδιαφέρον τουριστικό προϊόν προς επίδειξη!

«Πώς θα αισθάνονται αντικρίζοντας τους κατάδικους κληρικούς οι μικροί μαθητές κατασκηνωτές της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας που κατακλύζουν επισκεπτόμενοι κάθε καλοκαίρι το μοναστήρι; Και επειδή ίσως βρεθούν μερικοί θερμοκέφαλοι και ολετήρες του πολιτισμού να μας πουν το πεζό και αποτρόπαιο, ότι οι φυλακές θα φέρουν οικονομική βοήθεια στην κωμόπολή μας, τους απαντάμε από τώρα: Να μας λείπουν αυτού του είδους τα οικονομικά οφέλη, να μας λείπουν τα "αγαθά" των κάθε λογής σωφρονιστηρίων, των παραφυάδων τους και των παρενεργειών τους. Εδώ, στην ιστορική Ανδρίτσαινα, έδιωξαν κακήν κακώς τις φυλακές ανηλίκων και εμείς θα συνηγορήσουμε να γίνουν στον τόπο μας φυλακές καταδίκων ιερωμένων; Ποτέ», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/07/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: