ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Αντίσταση στην βλακεία

Θα ακούμε και θα δούμε αυτές τις μέρες στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ότι ακούμε και βλέπουμε εδώ και 20-25 χρόνια. Το μόνο που άλλαξε είναι τα πρόσωπα και οι … νέου τεχνολογίας πια τηλεοπτικοί δέκτες μας απ' τους οποίους θα δούμε τις ομιλίες στο Ι. Βελλίδης . Έτσι αν είδαμε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου σε ασπρόμαυρη τηλεόραση τις δεκαετίες του 70 και του 80 τώρα θα δούμε τους απόγονους αυτών να πρωταγωνιστούν στον ίδιο ρόλο …σε τηλεόραση πλάσμα. Δηλαδή κάτι σαν παράσταση του Αριστοφάνη που την έχουμε δει τρις και τέσσερις φορές σε διαφορετικά καλοκαίρια από διαφορετικούς ηθοποιούς. Κατά τ΄ άλλα όπως λέει και ο νεανικός στίχος «Τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά».
Θα ανέβει λοιπόν , ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη , πρώτος έναντι των άλλων πολιτικών αρχηγών και σύμφωνα με το καθιερωμένο πρωτόκολλο θα ανακοινώσει τα μέτρα που θα παρθούν ή που θα ισχύσουν για την οικονομική χρονιά που ακολουθεί μέχρι του χρόνου τέτοιες μέρες .Βέβαια εν μέσω φράσεων που θα περιστρέφονται γύρω από την «ανάπτυξη», την «προοπτική»,και την «πρόοδο» – έτσι συμβαίνει στην Δ.Ε.Θ- ο εκάστοτε πρωθυπουργός κάτι ανακοινώνει και για τους εργαζομένους .Όμως όλοι γνωρίζουν καλά ότι εδώ κρατάμε μικρό καλάθι…
Μετά θα παρελάσουν από την συμπρωτεύουσα ( ακόμα δεν καταλάβαμε σε τι ωφελεί ένας τέτοιος ορισμός μιας πόλης ) ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί κομμάτων. Εκεί ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης θα καυτηριάσει τα όσα ειπώθηκαν από τον πρωθυπουργό λίγες μέρες πριν και που δυστυχώς θα είναι ίδια όταν ο ίδιος πάρει την θέση του τελευταίου σε επόμενα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ. Είναι δε βέβαιον ότι και ο εν ενεργεία πρωθυπουργός όταν έρθει στην θέση του «αντιπάλου» του θα λέει… ότι λέει σήμερα ο «αντίπαλος». Πολιτικό οξύμωρο σχήμα ή …να ΄χαμε να λέγαμε στους οπαδούς μας ?
Μια μερίδα απ΄ τα ίδια
«Στο ίδιο έργο θεατές» θα τύχουμε μετά από δύο μόλις μήνες όταν στην Πρωτεύουσα πια και συγκεκριμένα στην αίθουσα της Βουλής των Ελλήνων θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος. Τα ίδια με πέρσι , με πρόπερσι, με αντιπρόπερσι κ. τ .λ. Ο πρωθυπουργός θα υπερασπιστεί της πολιτικής του .Μιας πολιτικής που θα απορρίπτει δια βδελυγμίας όταν θα την υπερασπίζεται αύριο ο σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα είναι πια πρωθυπουργός.
Και να ήταν μόνο αυτά καλά θα ήμασταν .Η βλακεία θα έμενε μόνο εκεί. Ακούς π.χ. έναν βουλευτή της Ν.Δ. και νομίζεις ότι στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας και της Εύβοιας περνούν τόσα καλά που και οι άλλοι νομοί της Ελλάδας κάνουν υπομονή …πότε θα καούν και για να δουν προκοπή στον τόπο τους . Αν πάλι ακούσεις κάποιον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ τότε θα νομίσεις ότι ήταν άτυχοι οι πυρόπληκτοι που δεν κάηκαν όταν κυβερνούσε το κίνημα. Μόνο τότε η κυβέρνηση θα ήταν κοντά στον πολίτη , τον παραγωγό , τον κτηνοτρόφο .Λες και τότε θα υπήρχε π.χ. άλλος κανονισμός του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις.
Ή το άλλο . Ακούς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να μιλά για το στράτευμα και πως θα λειτουργεί από δω και πέρα « δεν θα είναι χαμένος χρόνος η στρατιωτική θητεία …» , «ο στρατιώτης θα καταπιάνεται με διάφορα άλλα πράγματα πέραν των γνωστών σκοπιά , αγγαρεία , μαγειριά κτλ που θα βελτιώνουν την προσωπικότητα του…», «η θητεία να γίνει και έξι μήνες …».
Τα λέει τόσο ωραία που έτσι σου έρχεται ξαναπάς φαντάρος .
Ή το άλλο . Ακούς όσους μιλούν στα τηλε-παράθυρα για τις αποζημιώσεις των καμένων σπιτιών ,όταν φτάνουν στον πρόεδρο του Ταμείου Αλληλεγγύης Πέτρο Μολυβιάτη τότε όλοι αρχίζουν να λένε ότι «ο κ. Μολυβιάτης είναι ηθικός ,αποτελεί εγγυητής της καλής διαχείρισης των χρημάτων» κ.τ.λ. . Μιλούν λες και ετοιμάζονται να τον κάνουν …δεσπότη. Σαν να μας λένε να βγούμε στους δρόμους και να φωνάζουμε «Άξιος – άξιος». Μα το θέμα μας είναι η ηθική του κ. Μολυβιάτη ή ότι τα ξένα ( από πλευράς κρατικού προϋπολογισμού) χρήματα έπρεπε να έχουν φτάσει στους πληγέντες πέραν από οποιεσδήποτε γραφειοκρατίες. Κανένας πάντως από αυτούς δεν ρώτησε τους κυβερνώντες πόσα χρήματα θα δώσει το κράτος για την αποκατάσταση του κοινωνικού ιστού και την αναγέννηση του περιβάλλοντος πέραν των 170 εκ. ε. που είναι από δωρεές .
Τώρα αν είναι να καταπιαστούμε με την βλακεία που μας σερβίρουν κάτι τηλεοπτικές εκπομπές δεν θα τελειώσουμε ποτέ .
Γι΄ αυτό σύντροφοι αντίσταση στην βλακεία. Αντίσταση σε ότι μας μικραίνει , σε ότι μας ντροπιάζει την καρδιά και φυσικά ότι μας μειώνει ως ανθρώπους , ως ομάδα , ως κοινωνία . Και μην ξεχνάτε η διαφορά της συνήθειας και του τάφου είναι μόνο στις διαστάσεις .Τα συλλαλητήρια στην Θεσσαλονίκη αλλά και κείνα που θα ακολουθήσουν για τον προϋπολογισμό και λόγω των επικείμενων απεργιών πρέπει να μαζικά και ενωτικά .Μόνο μέσα από την ταξική του πάλη και τον αγώνα του μπορεί να αποδείξει ο λαός αν αξίζει να τον περνούν για τζάμπα οι πράσινοι χθες και οι μπλε σήμερα «τζάμπα μάγκες».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ

2 σχόλια:

BUTTERFLY είπε...

Εξαιρετικο κειμενο, σε ολα συμφωνω, αντικατοπτριζεις την πραγματικοτητα της πολιτικης ζωης του τοπου και κατ' επεκταση της καθημερινοτητας μας. Αυτο ομως που πραγματικα με αγγιξε ειναι οτι η διαφορα της συνηθειας και του ταφου ειναι μονο οι διαστασεις. Ειναι δηλαδη η συνηθεια ενας καθημερινος θανατος και μαλιστα αργος, επωδυνος και υπουλος, γιατι δεν τον παιρνεις χαμπαρι...

Χρήστος Αθανάσουλας είπε...

ΒΟΗΘΕΙΑΑΑΑ http://apallou.blogspot.com/2008/09/blog-post_22.html