ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

ΕΙΠΑΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ «ΟΧΙ»

Παρέλαση διαμαρτυρίας από τους πυρόπληκτους της Ηλείας

Την 28η Οκτωβρίου διάλεξαν οι πυρόπληκτοι του νομού Ηλείας για να διατρανώσουν με την δική τους παρέλαση την αγωνία τους για το μέλλον τους στον τόπο. Αμέσως μετά το τέλος της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης στον Πύργο οι πυρόπληκτοι μπήκαν στην οδό Μανωλοπούλου φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των αποζημιώσεων τους από την φωτιά του 2007 . Οι διαδηλωτές αν και ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία , η οποία προσπάθησε να αποτρέψει στην συνέχιση της πορείας μέχρι το σημείο που στέκονταν οι επίσημοί με την Υφυπουργό της Κυβέρνησης κ. Καλάντζάκου , απέσπασαν το χειροκρότημα από το σύνολο του κόσμου . Οι διαδηλωτές αφού διέσχησαν κατά μήκος την οδό που διεξήχθει η παρέλαση εξακολουθώντας να φωνάζουν συνθήματα κατέληξαν στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου και διαλύθηκαν ήσυχος.

«Βράζουν τα πυρόπληκτα χωριά»

Η συγκέντρωση των πυρόπληκτων είχε προπαγανδιστεί επιμελώς πολλές ημέρες πριν. Την προηγούμενη Πέμπτη και μετά από πρωτοβουλία της Πανηλειακής Επιτροπή Αγώνα είχε πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στον Δήμο Πηνείας και συγκεκριμένα στην διασταύρωση των δρόμων Εφύρας – Οινόης . Εκεί πάρθηκε και η απόφαση για την διαδήλωση στις 28 Οκτωβρίου αμέσως μετά την παρέλαση .Τις επόμενες ημέρες μέλη της συντονιστικής επιτροπής «όργωσαν» τα πυρόπληκτα χωριά των δήμων Πηνείας , Ωλένης , Ζαχάρως , Σκιλλούντος , Πύργου και Αμαλιάδος όπου έκαναν ομιλίες σε ανοιχτές συγκεντρώσεις . Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θερμό αφού τις τελευταίες μέρες έφταναν στους περισσότερους από τους πυρόπληκτους επιστολές σύμφωνα με τις οποίες τους καλούν να επιστρέψουν πίσω τις 3000 ευρώ που είχαν δοθεί ως έκτακτο οικονομικό επίδομα αμέσως μετά τις φονικές πυρκαγιές . Οι πυρόπληκτοι δέχτηκαν το παραπάνω ως την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης αφού εδώ και δεκατέσσερις μήνες από τον Αύγουστο του 2007 βλέπουν μέρα με την ήμέρα οι υποσχέσεις που τους δόθηκαν τότε από την κυβέρνηση να μένει μόνο στα λόγια . Ένας ακόμα χειμώνας είναι προ των πυλών και βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο … Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ καθυστερούν για το φυτικό και ζωικό κεφαλαίο αλλά και για την απώλεια παραγωγής .Για δεύτερη χρονιά πολλά είναι τα κοπάδια που γεννούν στο ύπαιθρο ενώ οι ελαιοπαραγωγοί για τα επόμενα δέκα τουλάχιστον χρόνια θα χάσουν το 50% έως και το 100% της ετήσιας παραγωγής. Σε κατάσταση αναμονής βρίσκεται και η υπόθεση για χιλιάδες αποθήκες , στάβλους , οικιακές αποθήκες κ.τ.λ. . Το μόνο θέμα που έχει προχωρήσει είναι η ανακατασκευή και επισκευή των σπιτιών τα οποία βρίσκονται κατασκευαστική εξέλιξη μετά χιλίων βασάνων για τους ιδιοκτήτες.

Επικεφαλής οι μαθητές
Η προσυγκέντρωση είχε οριστεί για τον χώρο του παλιού νοσοκομείου του Πύργου. Εκεί άρχισαν να καταφτάνουν γονείς με τα παιδιά τους που λίγο πριν είχαν λάβει μέρος στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του «ΟΧΙ» στα χωρία τους . Από την συγκέντρωση δεν μπορούσαν να απουσιάζουν και οι απόμαχοι της δουλείας όχι όμως και της ζωής , οι συνταξιούχοι αγρότες με τα ροζιασμένα χέρια και τα ρυτιδιασμένα πρόσωπα οι οποίοι κατέβηκαν να διαδηλώσουν δίπλα στα παιδία και τα εγγόνια τους. Στους συγκεντρωμένους μίλησαν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Γιώργος Καραπάνος και Χρήστος Γιαννόπουλος .
«Διαδηλώνουμε ειρηνικά . Μας χρωστάνε δεν τους χρωστάμε . Διεκδικούμε να αποζημιωθεί το απολεσθέν εισόδημα των αγροτών ώστε κάθε νοικοκυριό να ξανασταθεί στα πόδια του. Δεν είναι δυνατόν να βρίσκουν 28 δις ευρώ σε μια νύχτα για τις τράπεζες και από την άλλη τους πυρόπληκτους και τους σεισμόπληκτους να τους έχουν αφήσει στην τύχη τους» τόνισαν μεταξύ άλλων οι ομιλητές .Στην συνέχεια ξεκίνησε η διαδήλωση. Επικεφαλής μπήκαν οι μαθητές των δημοτικών σχολείων από τα πυρόπληκτα χωριά. Παρ΄ ότι από την ντουντούκα ανακοινώνόνταν ότι η διαδήλωση θα είναι ειρηνική ,η αστυνομία έστησε γραμμή σωμάτων μπροστά από το διοικητήριο της νομαρχίας .Όταν έφτασε εκεί η κεφαλή της πορείας ακολούθησαν μικροσυμπλοκές διαδηλωτών με την αστυνομία προξενώντας στην αρχή τον πανικό ιδιαίτερα στους μικρούς μαθητές που κινδύνευσαν να ποδοπατηθούν. Από την στιγμή εκείνη και μέχρι την εξέδρα των επισήμων η πορεία έφτασε έχοντας να εκτοπίζει πάντα την γραμμή της αστυνομίας .

Κέρδισαν το χειροκρότημα του κόσμου.

Ο κόσμος που μέχρι εκείνη την στιγμή παρακολουθούσε την παρέλαση ξεσπά σε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα . Τα συνθήματα των πυρόπληκτων ηχούν δυνατά σ΄ όλη την πόλη . Πολλοί είναι αυτοί που αφήνουν την θέση τους στο πεζοδρόμιο και πιάνοντας τα παιδιά τους από το χέρι μπαίνουν στην πορεία. Από την εξέδρα των επισήμων η κ Καλαντάκου έχει φροντίσει να απομακρυνθεί μαζί με τους βουλευτές της Ν.Δ. Οι επίσημοι που έχουν απομείνει ακόμα στην εξέδρα μεταξύ αυτών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης , ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πύργου Στάθης Κανής αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης χειροκροτούν τους διαδηλωτές .

«Διεκδικούμε αποζημιώσεις 100%»

Μεταξύ των αιτημάτων των πυρόπληκτων κυριάρχησαν εκείνα που έχουν να κάνουν με τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Ο Πρόεδρος του συλλόγου πυρόπληκτων Αγίας Άννας Γιώργος Μαρκόπουλος αναφερόμενος στα αιτήματα τόνισε
« Διεκδικούμε αποζημιώσεις 100% της κατεστραμμένης παραγωγής αλλά και του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου. Αποζημιώσεις χωρίς περιορισμούς και χωρίς αποκλεισμούς. Αυτό όμως προϋποθέτει και αλλαγή του αντιαγροτικού αντιασφλιστικού κανονισμού του ΕΛ.ΓΑ. Αγωνιζόμαστε να μην καεί και η ελπίδα του τόπου . Όπου δάσος πάντα δάσος . Παλεύουμε για μια άλλη πολιτική όπου η ανασυγκρότηση θα βασιστεί στον πυρόπληκτο αγρότη – κτηνοτρόφο και όχι στους εργολάβους και στο μεγάλο κεφάλαιο . Ζητάμε αναπροσαρμογή των τιμών και για τις αποζημιώσεις των κτισμάτων αλλά και του φυτικού και του ζωικού κεφαλαίου. Δεν είναι δυνατόν το Τ.Ε.Ε να έχει πίνακα όπου για την ανακατασκευή ενός σπιτιού απαιτούνται 1200 ευρώ το τ.μ. και το Τ.Α.Π να δικαιολογεί 750 ε . Ζητάμε να αρθούν όλοι οι αποκλεισμοί που θέτουν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις οι οποίες «πετούν» εκατοντάδες δικαιούχους αποζημιώσεις έξω από την διαδικασία.»
Οι πυρόπληκτοι μετά το πέρας της διαδήλωσης και αφού είδαν την παλλαϊκή αποδοχή τους από τον κόσμο του Πύργου ετοιμάζονται ήδη να επιστρέψούν δυναμικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: