ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

Η ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΚΑΗΚΕ , ΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΤΟΝΩΝΕΤΕ.....


Με «φλόγες» συγκίνησης και χαράς, ελπίδας και ευγνωμοσύνης οι πυρόπληκτοι από τις καταστροφικές πυρκαγιές στο δημοτικό διαμέρισμα Αγίας Αννας, ο Δήμος Ωλένης, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ηλείας, αγκάλιασαν την περασμένη Κυριακή την κυπριακή αποστολή με επικεφαλής τον Δημήτρη Χριστόφια και τους γ.γ. της ΠΕΟ και της ΝΤΕΒΙΣ Πάμπη Κυρίτση και Μεχμέτ Σεΐς. Συγκίνηση γιατί η μικρή Κύπρος απέδειξε τη μεγαλοσύνη της ψυχής της, σε αντίθεση με το μικρό της μέγεθος, κάνοντας πράξη και έργο την κοινωνική και διεθνή αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και τον αλτρουισμό του λαού και των εργαζομένων της. Συγκίνηση γιατί αυτής της προσπάθειας ηγήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας. Οι άρχοντες και οι εκπρόσωποι της περιοχής εξέφρασαν αυτή τη συγκίνηση με τη θερμή φιλοξενία που πρόσφεραν στην αποστολή, το ζεστό καλωσόρισμα αλλά και την πρόσκληση του Συλλόγου Πυρόπληκτων Αγίας Αννας προς τον Δημήτρη Χριστόφια να επισκεφθεί ξανά την περιοχή τους τον Αύγουστο, όχι πια ως Πρόεδρος της Βουλής αλλά ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Ο Σύλλογος Πυρόπληκτων ζήτησε από τον Δημήτρη Χριστόφια να δεχθεί πρότασή τους για να είναι το πρώτο επίτιμο μέλος του Συλλόγου. Πρόσφερε δε στους επικεφαλής της αποστολής δώρα - καλάθια με παραδοσιακά προϊόντα του χωριού. Η τελετή παράδοσης της βοήθειας ολοκληρώθηκε στην πλατεία του χωριού με την παράδοση ύψους 61000 ευρώ από τον Πρόεδρο της Βουλής και υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για το δίκτυο υδροδότησης της κοινότητας. Με την δέσμευση του Προέδρου πως θα συμπληρωθεί το ποσό αν δεν καλυφθούν τα έξοδα με τις 61000.

Προσέτρεξε μια μικρή αλλά μεγάλη στην ψυχή χώρα «Οι άνθρωποι και οι λαοί έρχονται κοντά με λόγους και με πράξεις. Οι δεσμοί φιλίας όμως που επισφραγίζονται με πράξεις σημαίνει ανεξίτηλη συνείδηση αλληλεγγύης». Μ’ αυτά τα ζεστά λόγια καλωσόρισε στην καρδιά της Αγίας Αννας, στη μικρή πλατεία του χωριού όπου το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής μαζεύτηκαν όλοι οι κάτοικοι, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, Γιάννης Παναγόπουλος. «Σήμερα η Κύπρος δείχνει ότι το σύνθημα «δεν ξεχνώ» είναι πράξη ζωής, πρόσθεσε. Οπως εμείς, ο απλός ελληνικός λαός, που τρέξαμε με αγάπη και αλληλεγγύη στο πλευρό των Κυπρίων στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν την εισβολή και κατοχή, έτσι και οι Κύπριοι αδελφοί μας δεν φάνηκαν αγνώμονες. Φάνηκαν έντιμοι φίλοι. Προστρέχουν τώρα και προσφέρουν αλληλεγγύη και συμπαράσταση στην ώρα της δικής μας καταστροφής. Τα έργα έχουν ένα μοναδικό πλεονέκτημα. Οτι μένουν εδώ για χρόνια και θυμίζουν ότι εργάστηκαν φίλοι και πρόσφεραν έργο». Ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε πώς «εδώ στο μικρό αλλά μεγάλο στην ψυχή Δήμο Ωλένης, προσέτρεξε μια μικρή αλλά μεγάλη στη ψυχή χώρα. Αυτό είναι το πνεύμα αυτή είναι η δύναμη του ελληνισμού. Η μεγάλη ψυχή κι όχι το μικρό δέμας να οδηγούν στις πράξεις μας». Τέλος ο κ. Παναγόπουλος ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Δημήτρη Χριστόφια στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου.

Τονώνετε την ελπίδα και σας ευχαριστούμε Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αγίας Αννας καλωσόρισε την αντιπροσωπεία με ιδιαίτερη χαρά στο χωριό που δοκιμάστηκε από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού σημειώνοντας πως «η πύρινη λαίλαπα άφησε πίσω της καταστροφές, έκαψε 24 σπίτια μέσα στο χωριό, τα λιοστάσια μας, τα αμπέλια μας τους στάβλους μας, τις αποθήκες μας. Δεν μπόρεσε όμως να κάψει την ψυχή μας, την ελπίδα ότι θα ξανανθίσει αυτός ο τόπος. Αυτή την ελπίδα ήρθατε να τονώσετε και σας ευχαριστούμε», υπογράμμισε.

Είμαστε ευγνώμονες Στο δικό του χαιρετισμό ο νομάρχης Καφήρας Χαράλαμπος και απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Βουλής και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας ανέφερε πως «η σημειολογία της απόφασής σας, σε συμβολικό και πρακτικό επίπεδο, μάς εμπνέει και μάς συγκινεί αφάνταστα. Είμαστε ευγνώμονες γιατί μέσω της βοήθειας που μάς προσφέρετε ως Πρόεδρος της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβεβαιώνονται για άλλη μια φορά οι άρρηκτοι δεσμοί του ελληνισμού, οι δεσμοί που μάς συνδέουν με τους αδελφούς μας Κυπρίους». Τονίζοντας πως η εκεί παρουσία του αποδεικνύει περίτρανα ότι «ο πόνος των ανθρώπων και εδώ και στην Κύπρο για τις όποιες συμφορές αντιμετωπίζουμε είναι κοινός» και ότι το ίδιο κοινός είναι κι ο αγώνας «να αναγεννηθούμε κυριολεκτικά μέσα από τις στάκτες μας». Ο κ. Καφήρας σημείωσε πως είναι «μεγάλη παρηγοριά κι απαντοχή» το γεγονός ότι «στις δύσκολες αυτές ώρες σάς έχουμε κοντά μας. Στην προσπάθεια της ανασυγκρότησης της Ηλείας είστε στο πλευρό μας, βοηθοί και συμπαραστάτες». Τέλος ο νομάρχης Ηλείας ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους Τ/κ για τη συμβολική τους βοήθεια και την παρουσία τους.

Γνωρίζω το στίγμα του πολιτικού ανδρός Στο δικό της χαιρετισμό εκ μέρους του προέδρου του ελληνικού Κοινοβουλίου Δ. Σιούφα, η αντιπρόεδρος του Σώματος κα Ελσα Παπαδημητρίου σημείωσε πως δεν ξαφνιάστηκε από την πρωτοβουλία του Δ. Χριστόφια γιατί τον γνωρίζει εδώ και χρόνια όπως γνωρίζει «πόσα έχει προσφέρει στον τόπο του αλλά και σαν δείγμα πολιτικής παντού όπου συμμετέχει η Κύπρος, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στην ΕΕ· γνωρίζω το στίγμα του πολιτικού ανδρός και δεν ξαφνιάστηκα καθόλου». Η κα Παπαδημητρίου, εκ μέρους του κ. Σιούφα αλλά και των κατοίκων της Ηλείας ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Βουλής «για όσα κάνατε για τούτον τον τόπο που θεωρούμε ότι μέσα στην αδελφοσύνη που μάς συνδέει και βιολογικά και εθνικά και κοινοβουλευτικά εκπέμψατε αυτό που εσείς αισθάνεστε και στο οποίο εμείς απόλυτα ανταποκρινόμαστε με πολλή αγάπη και φιλία». Η κα Παπαδημητρίου μνημόνευσε εξάλλου σε όλους τους παριστάμενους την εξαιρετικά σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, παρουσία του τέως υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Ιακώβου με τον οποίο συνεργάστηκε και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση.

«Να μας επισκεφθείτε τον Αύγουστο αλλά σαν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας» Τα πιο εγκάρδια συναισθήματα των κατοίκων του χωριού που έζησε μια τραγωδία μετέφερε με το χαιρετισμό του στη συγκέντρωση και εκ μέρους του Συλλόγου Πυρόπληκτων Αγίας Αννας ο Γιώργος Μαρκόπουλος σημειώνοντας πως οι Κύπριοι ξέρουν καλύτερα τι σημαίνει τραγωδία κι ότι οι ίδιοι προσέτρεξαν τότε σε βοήθεια των αδελφών Κυπρίων. «Επειδή εσείς ξέρετε από πόνο και αγώνες είστε εδώ. Είστε εδώ γιατί είμαστε αδέλφια, σημείωσε ο κ. Μαρκόπουλος σημειώνοντας την πρωτοβουλία των κατοίκων να συστήσουν αυτό το Σύλλογο και προτείνοντας στον Δημήτρη Χριστόφια να είναι «το πρώτο επίτιμο μέλος του συλλόγου μας. Η προσφορά σας στο χωριό μας θα είναι η κορυφαία στιγμή ετούτου του τόπου που περνά μια τραγωδία». Υπενθυμίζοντας στη συγκέντρωση πως και η Κύπρος ζει ακόμα τη δική της τραγωδία, το δικό της δράμα, ζήτησε όπως τα ψηφίσματα του ΟΗΕ γίνουν πράξη. «Πρέπει κάποτε να αναστηθούν κι οι πεθαμένοι, πρέπει να έλθει κάθαρση» αξίωσε. Τέλος προσκάλεσε το Δημήτρη Χριστόφια να επισκεφθεί το χωριό τον Αύγουστο «όχι σαν Πρόεδρος της Βουλής αλλά σαν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2008

Ακόμα στο περίμενε οι πυρόπληκτοι!


“Κάθε θαύμα τρεις ημέρες, το μεγάλο τέσσερις”, λέει πολύ εύστοχα ο θυμόσοφος λαός μας, ο οποίος, δυστυχώς, επαληθεύεται, για μια ακόμα φορά, στη σύγχρονη εποχή. Ο λόγος αφορά στους πυρόπληκτους του καλοκαιριού, που ακριβώς πέντε ολόκληρους μήνες μετά την καταστροφή βλέπουν τις υποσχέσεις της Πολιτείας να μένουν μόνο υποσχέσεις.
Επιταγή χωρίς αντίκρισμα. Και επειδή αναφερθήκαμε σε «επιταγές», ακόμα να φτάσουν στα χέρια τους τα χρήματα που πρόσφεραν, γι’ αυτούς, δωρητές απ’ όλο σχεδόν τον κόσμο. 1,4 δις. ευρώ είναι το ποσό που έχει συγκεντρωθεί στο Ταμείο Αλληλεγγύης Πυρόπληκτων, αλλά ακόμα να φτάσει στους δικαιούχους.
Από την πλευρά της κυβέρνησης είχε διευκρινισθεί «ότι μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου αναμένεται να εκταμιευθούν τα χρήματα και να δοθούν στους πυρόπληκτους». Ταυτοχρόνως έσπευδαν να κρατήσουν και μία επιφύλαξη, λέγοντας
ότι «υπήρξαν καθυστερήσεις, καθώς οι ιδιοκτήτες δεν είχαν συμβόλαια που να αποδεικνύουν τους τίτλους κατοχής των σπιτιών που καταστράφηκαν».
Ακόμα επισημάνθηκε ότι «με εντολή του Πέτρου Μολυβιάτη, που είναι επικεφαλής του Ταμείου, το πρόβλημα λύθηκε με δύο υπεύθυνες δηλώσεις, παρουσία δύο μαρτύρων, και εντός ημερών θα δρομολογηθούν οι χορηγήσεις».
Μάλιστα ο καθ’ ύλην αρμόδιος για το θέμα, ο κ. Π. Μολυβιάτης, είχε δηλώσει ότι «Εδώ και δύο μήνες βρίσκονται τα χρήματα στο Ταμείο Αλληλεγγύης και μπορούσαν να διατεθούν στους πυρόπληκτους, ωστόσο ο αριθμός των αιτήσεων ήταν μικρός. Πάντως η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να διευκολύνει τους πυρόπληκτους, ακόμα και με νομοθετική ρύθμιση αν χρειαστεί», όπως δήλωσε ο κ. Μολυβιάτης.
Τα στοιχεία όμως, που έχουμε στη διάθεσή μας, εμφανίζουν μια τελείως διαφορετική εικόνα. Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στον ΤΑΠ Πύργου είναι αρκετές εκατοντάδες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν ήδη γίνει και οι σχετικές αυτοψίες. «Έχουμε κάνει πάνω από χίλιες αυτοψίες και έχουμε χαρακτηρίσει πάνω από 600 σπίτια», αναφέρει ο διευθυντής του ΤΑΠ Πάνος Βεργέτης και συμπληρώνει «αυτή την στιγμή εκκρεμούν περί τις 550 αιτήσεις ενώ σε καθημερινή βάση υποβάλλονται και νέες. Μάλιστα έχουν ήδη εκδοθεί οι δύο πρώτες άδειες επισκευής ενώ έτοιμοι είναι και πενήντα φάκελοι για επιδότηση ενοικίου».
Η ερώτηση που εύλογα τίθεται είναι «γιατί οι δικαιούχοι δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε ένα ευρώ;». Γιατί πέντε μήνες μετά τις πυρκαγιές και παρά τους συχνούς ελέγχους του ΤΑΠ κανείς δεν μπορεί ακόμη να ξεκινήσει την επισκευή ή ανακατασκευή του σπιτιού του, χωρίς κίνδυνο απώλειας κάθε οικονομικής ενίσχυσης. Η απάντηση αναμενόμενη «καθυστερεί η χρηματοδότηση από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών». Από τα συνολικά 160 εκατομμύρια ευρώ που συγκεντρώθηκαν στο Ειδικό Ταμείο Αρωγής δεν έχει φτάσει ούτε ένα ευρώ ακόμα στους πυρόπληκτους του καλοκαιριού για την αποκατάσταση των ιδιοκτησιών τους. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τα χρήματα αυτά αποτελούν προσφορές από 89.000 διαφορετικούς δωρητές, μεταξύ των οποίων τράπεζες, οργανισμοί, εταιρείες αλλά και εκατοντάδων απλών πολιτών.
Το οξύμωρο είναι ότι έπειτα τόσους μήνες και έπειτα από ένα τέτοιο συνταρακτικό γεγονός με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες αστέγους, οι πυρόπληκτοι «χάνονται» μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας χωρίς να μπορούν να πάρουν ούτε δραχμή από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν αποκλειστικά γι’ αυτούς.

Καθυστερεί και η επιδότηση ενοικίου
Πέραν της ανακατασκευής των σπιτιών, πολύ πίσω έχει πάει η επιδότηση ενοικίου για την κάλυψη των δαπανών στέγασης πυροπαθών κατοίκων. Στο ΤΑΠ Πύργου, έχουν ήδη υποβληθεί 40 αιτήσεις, οι οποίες όμως παραμένουν σε εκκρεμότητα, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει καταβληθεί ούτε ευρώ.
Την επιδότηση δικαιούνται οι οικογένειες των οποίων η πυρόπληκτη κατοικία αποτελούσε τη μόνιμη και κύρια κατοικία και οι οποίες θα ενοικιάσουν άλλη για τη διαμονή τους.
Η επιδότηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 250 ευρώ το μήνα για μεμονωμένα άτομα, 300 ευρώ το μήνα για οικογένειες μέχρι τριών (3) ατόμων, 350 ευρώ για οικογένειες τεσσάρων (4) ατόμων και 400 ευρώ για οικογένειες περισσοτέρων ατόμων. Η εν λόγω επιδότηση, που θα χορηγείται
στους δικαιούχους, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που αναγράφεται στο θεωρημένο ιδιωτικό συμφωνητικό μισθώσεως που προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι στην Υπηρεσία.

«Mας εμπαίζουν»
Στο χωρίο Αγία Άννα του δήμου Ωλένης συντελέστηκε ολοκληρωτική καταστροφή. Η πύρινη λαίλαπα άφησε πίσω της πολλούς άστεγους. Ένας εξ αυτών ο Νικόλαος Γεωργίοπουλος ο οποίος είναι πρόεδρος του νεοσύστατου Συλλόγου Πυρόπληκτων του χωριού. Μιλώντας στην «ΗΜΕΡΑ» είπε για το δράμα του: «Έχασα το σπίτι από την φωτιά. Τώρα θα χάσω και τα λογικά μου. Διαπιστώνω ότι με εμπαίζουν όταν, την μία μου λένε ότι θέλουμε χαρτί από το δασαρχείο που να βεβαιώνει ότι δεν καταπατάω δάσος, την άλλη μου λένε ότι καθυστερεί η πρώτη δόση επειδή δεν έχουν κατατεθεί όλες οι αιτήσεις των πυρόπληκτων οικιών.
Τα πράγματα όμως είναι πιο απλά απ’ ότι θέλουν να τα περιπλέξουν. Θα μπορούσαν, αν υπήρχε πολιτική βούληση, και οικοδομικές άδειες να βγάλουν για όλα τα καμένα σπίτια και την πρώτη δόση να μας είχαν δώσει. Άλλωστε αυτοί είπαν ότι τα πρώτα σπίτια θα είναι έτοιμα τα Χριστούγεννα. Βέβαια δεν μας διευκρίνισαν ποια Χριστούγεννα.» Στο ίδιο πνεύμα και η τοποθέτηση του Διαμαντή Διαμαντόπουλου, ο οποίος είναι γραμματέας του Συλλόγου Πυρόπληκτων Αγίας Άννας και το σπίτι του υπέστη σοβαρές ζημίες. «Έχω κατ’ επανάληψη επικοινωνήσει τόσο με το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. όσο και με το Ταμείο Αλληλεγγύης Πυρόπληκτων. Με βάση και την απευθείας ενημέρωση αλλά και με όσα διαδραματίζονται στην πράξη διαπιστώνει ο καθένας ότι υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση και στην καταβολή της πρώτης δόσης για την ανέγερση κατοικιών αλλά και στην καταβολή της επιδότησης ενοικίου. Κάποιοι συνάνθρωποί μας ξεσπιτώθηκαν. Η πολιτεία δεν μπορεί ή δεν θέλει να τους βοηθήσει;».


Γ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008

Βάζουν την Ιόνια Οδό μέσα στο βιότοπο!

Την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας Ζαχάρως προκάλεσε η πρόσφατη περίεργη και με συνοπτικές διαδικασίες απόφαση της πλειοψηφίας του Δήμου Ζαχάρως, να υιοθετήσει και να εγκρίνει σε ανύποπτο χρόνο το πέρασμα της Ιόνιας Οδού μέσα (!) από το προστατευόμενο και κατεστραμμένο σε μεγάλη έκταση από τις φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού οικοσύστημα του Καϊάφα, και σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηλείας και των Οικολογικών Οργανώσεων του νομού, που προτείνουν την ανατολική χάραξη της πολυσυζητημένης οδού, προκειμένου να προστατευτεί το οικοσύστημα.


Την αντίθεσή του στη δυτική χάραξη της Ιόνιας Οδού εξέφρασε και ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Παναγιώτης Δαμικούκας, τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει τη σκοπιμότητα της νέας απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.

Οπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας Ζαχάρως, εντύπωση προκαλεί η νέα απόφαση της δημοτικής αρχής της Ζαχάρως με τη μορφή του κατεπείγοντος, η οποία αναφέρεται στην έγκριση της νέας χάραξης του βορειοδυτικού άξονα Πελοποννήσου στο επίμαχο τμήμα Πύργος - Τσάκωνα και στα όρια του Δήμου Ζαχάρως. Καλούν επίσης τον δήμαρχο να ενημερώσει τους πολίτες με ποια υπουργική απόφαση τροποποιήθηκε η επίσημη χάραξη και να δώσει στη δημοσιότητα τη νέα χαρτογράφηση και την επίσημη αλληλογραφία, εάν υπάρχει, με το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ερωτούν ακόμα, ποια είναι τα νέα δεδομένα που βασίστηκε η δημοτική αρχή, με βάση τα οποία τροποποίησε την προηγούμενη απόφαση, την οποία ουδέποτε υποστήριξε, και ποιες είναι οι οικονομικές και περιβαλλοντικές μελέτες που εκπόνησε η δημοτική αρχή, ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές και από τις οποίες προκύπτουν οι θετικές επιδράσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Ο Σύλλογος Περιβαλλοντικής Προστασίας Ζαχάρως διερωτάται εάν γνωρίζει η δημοτική αρχή ότι το συγκεκριμένο έργο ανήκει στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα, και ότι η περιοχή του Καϊάφα και της παραλίας Ζαχάρως προστατεύεται ευθέως από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ελληνικό Σύνταγμα και την εθνική νομοθεσία, και εάν υποστηρίζει τη λύση που έρχεται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο, και κατά συνέπεια αγνοεί μια βασική αρχή της χρηστής διοίκησης: την αρχή περί της νομιμότητας.




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/01/2008
ΜΑΚΗΣ ΝΟΔΑΡΟΣ

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

Εκστρατεία: Να απαγορευτεί το κυνήγι για πέντε χρόνια!

Εκστρατεία: Να απαγορευτεί το κυνήγι για πέντε χρόνια!
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κυνήγι
Mέλη του Ελληνικού Ταμείου Μέριμνας Ζώων , Κυριακή, 09 Σεπτέμβριος 2007

Στη παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να υπογράψετε την πρόταση να σταματήσει το κυνήγι για πέντε χρόνια. Στο διάστημα αυτό να προστατευτούν ουσιαστικά οι βιότοποι, να ψηφιστεί νέος νόμος για το κυνήγι και να δημιουργηθεί νέο σώμα φύλαξης της πανίδας. Μετά τα πέντε χρόνια να απαγορευθούν οι γενικές άδειες κυνηγιού, να επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές και να μην επιτρέπεται το κυνήγι από 1 Φεβρουαρίου έως 15 Οκτωβρίου ή σε περιόδους έντονης κακοκαιρίας.

Υπογράψτε στη διεύθυνση:
http://www.petitiononline.com/isoniso/petition.html

Το κείμενο της πρότασης:

Προς το: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος

ΤΑ ΖΩΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Δεκάδες ζώα κινδυνεύουν λόγω των μεγάλων πυρκαγιών που κατέκαψαν τα δάση της Ελλάδας. Σήμα κινδύνου κρούουν επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις για καφέ αρκούδες, λαγούς, τσακάλια, πέρδικες, αγριογούρουνα και τη σπάνια χελώνα του πευκοδάσους της Στροφυλιάς, στη λίμνη Καϊάφα.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στην Πάρνηθα, την Πεντέλη, την Αχαΐα, τον Γράμμο αλλά τις τελευταίες στον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα, τα ζώα τώρα απειλούνται εκ νέου από το ανεξέλεγκτο κυνήγι, το στρες, την έλλειψη καταφυγίων και τροφής και τη διατάραξη του οικοσυστήματος.

Ειδικά για το θέμα της σπάνιας χελώνας του πευκοδάσους της Στροφυλιάς, ο δασολόγος δρ Νίκος Γεωργιάδης από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF αναφέρει ότι «λόγω της βραδύτητάς τους, η ονυχοχελώνα-εξαιρετικά σπάνια- και η γραμμωτή δεν θα πρόφτασαν να ξεφύγουν από τη φωτιά. Εκτιμούμε ότι πολλές θα έχουν αφανιστεί».

Προσθέτει, μάλιστα, ότι δεν αποκλείεται να επηρεάστηκε και τμήμα του βιοτόπου της χελώνας careta careta που βρίσκεται στις αμμοθίνες, δηλαδή στην παραλία του Καϊάφα. Οι χελώνες είναι το πιο ευάλωτο ζώο σε περίπτωση φωτιάς, καθώς δεν μπορεί να ξεφύγει εύκολα από τις φλόγες.

Στα ζώα που μπορεί να κινδυνεύσουν συγκαταλέγεται η καφέ αρκούδα. Η φωτιά στο Γράμμο είχε επιπτώσεις στο «διάδρομο» επικοινωνίας του ελληνικού πληθυσμού της καφέ αρκούδας με τον υπόλοιπο βαλκανικό και υπάρχει ο φόβος μη ανανέωσης του πληθυσμού εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Οι φωτιές στον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο προκάλεσαν ζημιές στις περιοχές όπου φωλιάζει ο μικρός πληθυσμός τους και υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθεί ο αριθμός τους και στις δύο περιοχές.

Πέρδικες, αγριόχοιροι, λαγοί και άλλα θηρεύσιμα είδη αναζητούν καταφύγιο σε γειτονικά δάση μετά τις φωτιές σε Αιγιαλεία, Πάρνηθα, Πεντέλη, Ταΰγετο και Πάρνωνα. Σε περίπτωση που κυνηγηθούν μπορεί να υπάρξει σημαντική μείωση του πληθυσμού τους. Ακόμη μεγαλύτερος για τη μείωση των πληθυσμών κάποιων ειδών είναι ο κίνδυνος στα δάση που έχουν ήδη καεί. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι η θηλυκιά καφέ αρκούδα γεννάει κάθε 2-3 χρόνια, στα μέσα του χειμώνα (Ιανουάριο - Φεβρουάριο, ένα- δύο και σπάνια τρία μικρά. Ένα θηλυκό είναι ικανό να αναπαραχθεί από την ηλικία των 4-5 ετών και πάνω. Όσο αφορά τα θηλυκά αγριογούρουνα ωριμάζουν για αναπαραγωγή στην ηλικία των 12 μηνών, ενώ τα αρσενικά στους 18-24.

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με μαρτυρίες οικολογικών οργανώσεων, εκατοντάδες κυνηγοί έχουν ήδη κατακλύσει τις περιοχές που έχουν βρει τα ζώα καταφύγιο και πυροβολούν ανεξέλεγκτα.

ΚΥΝΗΓΙ

Σημειωτέον ότι το κυνήγι είναι μία δραστηριότητα που δε συνδέεται, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες, με τις άμεσες βιοτικές ανάγκες του ανθρώπου και φυσικά δεν είναι άθλημα, γιατί η έννοια του αθλήματος προϋποθέτει συμμετοχή και των δύο μελών.

Αντίθετα, είναι μία δραστηριότητα που διαιωνίζει την οικολογική ανθρωποκεντρική εικόνα του ανθρώπου - κυρίαρχου της φύσης, έχει επιπτώσεις στην ίδια την υγεία των δασών και των οικοσυστημάτων λόγω της κοπής της τροφικής αλυσίδας, βοηθάει στην αύξηση του πληθυσμού των τρωκτικών, εξαιτίας της επικήρυξης των φυσικών διωκτών τους ως «επιβλαβών», μολύνει τη φύση με το μόλυβδο και το πλαστικό που περιέχουν τα φυσίγγια και ευθύνεται για ένα ποσοστό πυρκαγιών που καταστρέφουν τα ελληνικά δάση.

Σημειωτέον τέλος, ότι πολλά πληγωμένα ζώα και πουλιά από τα σκάγια, αργοπεθαίνουν, για ώρες ή μέρες.

Η ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Η κυνηγετική περίοδος πρέπει να αρχίζει, αφού τελειώνει η εξάρτηση των νεογνών και πρέπει να τελειώνει πριν την αρχή της εαρινή μετανάστευση των πουλιών και την αρχή της περιόδου αναπαραγωγής.

ΕΑΡΙΝΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Τα μεταναστευτικά πουλιά που ξεχειμωνιάζουν στην Αφρική, για να επιτρέψουν στους τόπους που φωλιάζουν, πρέπει να διασχίσουν τα δύο μεγάλα φυσικά εμπόδια: την έρημο της Σαχάρας και τη Μεσόγειο. Στη διάρκεια του ταξιδιού τους έχουν λίγες ευκαιρίες για ανεφοδιασμό και στους ενδιάμεσους σταθμούς της μετανάστευσης φτάνουν εξαντλημένα από την πτήση και έχουν άμεση ανάγκη από ξεκούραση και ανεφοδιασμό.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Η προστασία των πουλιών στη διάρκεια της αναπαραγωγής είναι ανάγκη αυτονόητη. Ο φόνος ή ενόχληση πουλιών που φωλιάζουν έχουν άμεσες συνέπειες για τον πληθυσμό τους.

ΘΟΡΥΒΟΣ

Ο θόρυβος είναι σημαντικός για τις δύο παραπάνω περιόδους. Με το κυνήγι μειώνεται ο ζωτικός χρόνος και χώρος που χρειάζονται τα πουλιά να τραφούν και ξοδεύουν την ενέργειά τους άδικα με το συνεχές πέταγμα. Μπορούμε να πούμε ότι η ενόχληση από το θόρυβο του συνεχούς κυνηγιού είναι πιο καταστροφική από τον ίδιο τον σκοτωμό των ζώων.

ΓIA OΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΖΗΤΑΜΕ:

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ, για την ανακούφιση της φύσης.

Σε αυτό το διάστημα:


• Να προστατευθούν οι υπάρχοντες Εθνικοί Δρυμοί και υγροβιότοποι, κάποιοι να αυξηθούν και να ιδρυθούν νέοι.

• Να ψηφιστεί ένας νέος και σύγχρονος νόμος για το κυνήγι, που να δέχεται την οικολογική διάσταση του προβλήματος, να κατοχυρώνει το δικαίωμα όλων των πολιτών στη φύση και στην πανίδα της και να χαρακτηρίζει ως κακούργημα τη δολοφονία των σπάνιων ειδών και τη λαθροθηρία.

• Να δημιουργηθεί ένα νέο σώμα φύλαξης και προστασίας της ελληνικής πανίδας με στόχο την πάταξη του λαθροκυνηγιού, για όλες τις ημέρες τις εβδομάδας, ανεξάρτητο από κυνηγούς και ημετέρους δασοφύλακες και από κυνηγετικούς συλλόγους.


Μετά τα 5 χρόνια:


• Να απαγορευθούν οι γενικές άδειες που επιτρέπουν στους αστικούς κυνηγούς να εξοντώνουν μαζικά ζώα και πουλιά σε μεγάλες αποστάσεις από τα αστικά κέντρα και οι τοπικές άδειες να δίνονται μετά από αυστηρές εξετάσεις.

• Να επιτρέπεται το κυνήγι μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές

• Να απαγορευθεί αυστηρά το κυνήγι, για όλα τα είδη, από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι την 15 Οκτωβρίου, όπως επίσης και στις περιόδους μεγάλης κακοκαιρίας.


Υπογράψτε στη διεύθυνση:
http://www.petitiononline.com/isoniso/petition.html

Mέλη του Ελληνικού Ταμείου Μέριμνας Ζώων

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008

Έγχρωμη TV Ασπρόμαυρη Ζωή


Πολλοί θεωρούμε ότι ο καιρός της τηλεόρασης πέρασε ανεπιστρεπτί , όμως δεν είναι έτσι. Απλώς μεταμφιέστηκε , φόρεσε λαμπερά και φανταχτέρα ρούχα, φτιασιδώθηκε και ζει ανάμεσα μας. Η προβολή και η εμπορευματοποίηση του πόνου, της ανοησίας , της αδεξιότητας των άλλων για να διασκεδάζουμε οι άλλοι, καλά κρατεί βρισκόμαστε στην τηλεοπτική αρένα όπου όλα ξευτελίζονται και πωλούνται. Ακόμα και η ίδια η ζωή.. Τα ριαλιτι σοου που νομίζαμε ότι ξεπεράστηκαν ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ : Η δημόσια ολλανδική τηλεόραση BNN ετοιμάζεται να προβάλει στο κοινό μία νέα εκπομπή ριάλιτι, κατά την οποία τέσσερα ζευγάρια θα «δανείζονται» ένα μωρό, ένα παιδί κι έναν έφηβο, για ένα διάστημα οκτώ εβδομαδιαίων εκπομπών. «Κατά τη διάρκεια της πρώτης εκπομπής θα κάνουμε τη γνωριμία των ζευγαριών κι η ένταση θ' αυξηθεί αμέσως. Κατά τη δεύτερη εκπομπή θα μπορέσουν ν' αντιληφθούν έως ποίου σημείου η φροντίδα ενός μωρού επί 24 ώρες το 24ωρο μπορεί ν' αναστατώσει τη ζωή τους», τονίζει στο δελτίο Τύπου του το ΒΝΝ. ΡΙΑΛΙΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΘΥΜΑ ΕΝΑ ΜΩΡΟ!
ΕΓΧΡΩΜΗ TV ΣΕ ΜΙΑ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ ΖΩΗ…. To είδα πρόσφατα γραμμένο σε έναν τοίχο και σκέφτηκα πως ίσως Η ΖΩΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΟΤΑΝ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ THN TV

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2008

«Χορός» καταπατητών στα καμένα

«Πάρτι» στις καμένες δασικές εκτάσεις της Ηλείας κάνουν με την ανοχή των τοπικών δασικών αρχών οι καταπατητές και οι κτηνοτρόφοι, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι οι κυβερνητικές δεσμεύσεις μετά τις φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, περί αυστηρής προστασίας και αναδάσωσης, ήταν λόγια και μόνο λόγια.
Μέσα στα καμένα του δάσους της Φολόης οι άγνωστοι δράστες όργωσαν και έσπειραν τα σιτηρά τους
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κατεστραμμένο ολοσχερώς από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού δάσος της Τραγάνας, που βρίσκεται στο πανέμορφο Οροπέδιο της Φολόης. Εκεί, όπως καταγγέλλουν με μηνυτήρια αναφορά τους στον εισαγγελέα Πύργου τα μέλη του Συλλόγου Γουμεριωτών Ηλείας, διαπιστώθηκε ότι οι δημόσιες δασικές εκτάσεις καταπατούνται ακόμη και μετά την πύρινη λαίλαπα.
Οπως αναφέρουν ,«...στην περιοχή Τραγάνα δημόσια δασική έκταση περίπου (1.000) χίλια στρέμματα που βρίσκεται στο Γούμερο Ηλείας στις περιοχές Κούλα, Μεροδένδρι, Πέρα Κόρακα κ.λπ., από τους ελάχιστους δημόσιους πνεύμονες πρασίνου της ορεινής περιοχής μας, ήταν κατάφυτη από αιωνόβια πεύκα πριν από την καταστροφική πυρκαγιά της 25/08/2007. Σε πρόσφατη επίσκεψή μας με ειδικούς επιστήμονες γεωπόνους, δασολόγους, γεωλόγους και εκπροσώπους περιβαλλοντικών & φυσιολατρικών οργανώσεων, για να μελετήσουμε την αναδάσωση της ευρύτερης περιοχής του Οροπεδίου της Φολόης και να την προτείνουμε στη Δασική Υπηρεσία Ηλείας, διαπιστώσαμε ότι μεγάλη έκταση του δημόσιου δάσους της Τραγάνας έχει καταπατηθεί μετά την πυρκαγιά».
Τα μέλη του συλλόγου Γουμεριωτών Ηλείας καταγγέλλουν ότι μετά από διάνοιξη με ειδικό μηχάνημα, ξεριζώνοντας και καταστρέφοντας την φυσική αναγέννηση της χλωρίδας, οργώθηκε, έγινε σπορά και τώρα έχει φυτρώσει γρασίδι. Στην υπόλοιπη δε έκταση του αποτεφρωμένου δάσους βόσκουν αιγοπρόβατα καταστρέφοντας ολοσχερώς την αναγέννηση του καμένου δημόσιου δάσους, του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου της ορεινής και προβληματικής περιοχής.
«Καλούμε τις αρμόδιες αρχές και τον εισαγγελέα να προστατεύσουν από τους καταπατητές τις ελάχιστες δημόσιες δασικές εκτάσεις του Δήμου Ωλένης, της καμένης ολοσχερώς περιοχής μας στο Γούμερο στο Οροπέδιο της Φολόης», δήλωσε στην «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου, Παναγιώτης Αχιλλεόπουλος.
Στο θέμα παρενέβη χθες και η Ενωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον Ηλείας (ΕΠΟΠ), η οποία με ανακοίνωσή της εκφράζει την απόλυτη καταδίκη για τις καταπατήσεις στο δάσος του Γούμερου και ζητά την άμεση επέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών, δασαρχείου και Διεύθυνσης Δασών Ηλείας για την αποκατάσταση και προστασία των δασικών εκτάσεων, αλλά και την παραπομπή στη Δικαιοσύνη των δραστών αυτής της ανίερης και εξοργιστικά παράνομης ενέργειας.



nodaros@enet.gr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 11/01/008

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

ΤΕΧΝΗΤΗ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ



Τεχνητή αναδάσωση
Στην περίπτωση που ένα δάσος έχει παραδοθεί στο έλεος συχνών πυρκαγιών (δύο φορές μέσα σε πέντε χρόνια) και υπάρχει έντονη υποβάθμιση του οικοσυστήματος, λόγω της διάβρωσης του εδάφους ή της υπερβόσκησης, τότε χάνεται η ικανότητα φυσικής αναγένησης και η τεχνητή αναδάσωση είναι αναγκαία.
Οι αρμόδιες δασικές αρχές της περιοχής που πρόκειται να αναδασωθεί είναι υπεύθυνες να εκπονήσουν σχετική μελέτη, ώστε να αποτυπωθούν τα βασικά οικολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής (ποιότητα εδάφους, τύποι δένδρων κ.ά.) Η απόφαση για αναδάσωση πρέπει να λαμβάνεται πάντα από ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη του σχεδιασμού και την επίβλεψη του όλου έργου.

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για αναδάσωση;
Η κατάλληλη εποχή είναι από τον Οκτώβριο-Νοέμβριο έως το Μάρτιο, την περίοδο δηλαδή που υπάρχουν αρκετές βροχές, ώστε τα νέα δένδρα να αποκτήσουν ισχυρές ρίζες, για να απορροφήσουν από το έδαφος τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να έχουν επάρκεια νερού.

Τι δένδρα επιλέγονται;
Η επιλογή των δένδρων πρέπει να γίνεται πάντα από κάποιον ειδικό και συνήθως η καλύτερη πληροφόρηση γίνεται από τα υπεύθυνα δασαρχεία. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να επιλεγεί ένα είδος και υποείδος δένδρου που να είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες συνθήκες της εκάστοτε περιοχής. Φρόνιμο είναι επίσης να επιλέγονται φυτά που προέρχονται από ντόπιο σπόρο.
Εάν κάποιος ενδιαφέρεται για μικρά δένδρα, μπορεί να απευθυνθεί στα αρμόδια δασαρχεία.

Πώς φυτεύεται ένα δένδρο;
Στο κέντρο λάκκου που έχει βάθος μισό μέτρο περίπου, τοποθετείται το φυτό με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μη χαλάσει η 'μπάλα' με το χώμα που υπάρχει γύρω από τις ρίζες. Η 'μπάλα' σκεπάζεται προσεκτικά με χώμα μέχρι να μη φαίνεται και τελικά διαμορφώνεται ένας λάκκος γύρω από το φυτό, για να διευκολύνεται το πότισμα. Τα φυτά πρέπει να ποτίζονται τα πρώτα δύο, τρία καλοκαίρια της ζωής τους. Σε μερικές περιπτώσεις απαιτούνται το ξεχορτάριασμα και το σκάλισμα των νεαρών φυτών και πιθανόν και το κλάδεμα.


Πληροφορίες
-WWF Ελλάδος

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008

Να πως σε σκοτώνει μια χωματερή!

Αυτή η βρομιά δε φεύγει απο πάνω μας. Πότισαν τα μαλλιά, τα ρούχα μας, το δέρμα.
Το σάλιο μας πικρό και τα φιλιά μας καμένο πλαστικό μυρίζουν.
Τον Απρίλη, πήρε φωτιά η χωματερή και συνεχίζει να καπνίζει. Μήνες τώρα με κλειστά πορτοπαράθυρα. Βουλώνω χαραμάδες κι ο αέρας που κουβαλά τις διοξίνες τρυπώνει μέσα στα δωμάτια.
Τα πρωϊνά, μια πάχνη φονική καθίζει πάνω στο μικρό μας κήπο. Οταν φυσά νοτιάς ή έχει άπνοια, η δυσοσμία γίνεται αφόρητη και για να βγούμε στην αυλή, φοράμε μάσκες νοσοκόμων.
Στο χωριό, η ζωή ακολουθεί το γνώριμο ρυθμό της. Παιδιά πηγαίνουν κι έρχονται απο το σχολειό. Παιδιά με μάγουλα αναμμένα παίζουνε μπάλα στα στενά σοκάκια.
Στο καφενείο, απέναντι, ρακές απ’ το πρωί, καυγάδες για ζώα, δρόμους, και φραχτά. Συνηθισμένοι οι ντόπιοι στη μυρωδιά καμένων πλαστικών. Τα καίνε στα βοσκοτόπια και στα λιόφυτα, ρίχνουν μπουκάλια πλαστικά στο τζάκι για προσάναμα. Κανείς δεν τους εξήγησε ποτέ κι ούτε θέλουν να γνωρίζουν.
Τώρα, ομως, καίγεται ολάκερη χωματερή. Χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών.
Εκείνη η βαθιά λεκάνη που πρωτοπήγαν τα σκουπίδια το ‘94, είναι σήμερα βουνό.
Βουνό που αχνίζει διοξίνες. Ενα μεγάλο σύνεφο, δυσώδες, πλανιέται στην περιοχή και, καταπώς φυσούν οι άνεμοι, αλλάζει κατευθύνσεις, απλώνεται χιλιόμετρα μακριά.
Τις νύχτες, φαίνεται η χωματερή σαν να ‘χει καντηλάκια αναμένα. Εκατοντάδες καντηλάκια καίνε το λάδι της ζωής μας.
Ας καίγεται η χωματερή. Τα σκουπιδιάρικα, των δήμων Ρεθύμνου και Αρκαδίου, την ταϊζουν ακατάπαυστα.
Σαν να μη συμβαίνει τίποτα, στο Ρέθυμνο, η ζωή ακολουθεί το γνώριμο ρυθμό της. Οι τοπικές αρχές συσκέπτονται για το πώς θα παρατείνουν την παρανομία, χωρίς να χαθεί η Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Μια εικόνα μαγική είναι η χωματερή. Επίσημα δηλώθηκε οτι έκλεισε, όμως δεν έπαψε ποτέ να λειτουργεί. Πήρε φωτιά, και ανακοινώθηκε οτι έσβησε, όμως καπνίζει επτά μήνες συνεχώς.
Συσκέπτονται, λένε οι τοπικές αρχές, για να λύσουν το πρόβλημα. Μετά απο κάθε σύσκεψη δηλώνουν οτι η χωματερή θα κλείσει σύντομα. Στους πολίτες αρέσουν ιδιαίτερα οι ευχάριστες δηλώσεις και οι αρχές, απο αγάπη, τους καθησυχάζουν. Κίνδυνος δεν υπάρχει, μετρήσεις θα γίνουν για διοξίνες, όταν θα κλείσει η χωματερή.
Ο καιρός γύρισε πάλι σε νοτιά. Δεν την αντέχω άλλο τη μυρωδιά καμένου πλαστικού.
«Κάποια πράγματα δεν πρέπει να λέγονται» είπε για τη χωματερή, πριν λίγους μήνες, ο δήμαρχος Ρεθύμνου, προτρέποντας σε μια ιδιότυπη ομερτά.
Χαζεύω στα τηλεοπτικά παράθυρα τους τοπικούς μας άρχοντες. Στηλιτεύουν την εγκληματικότητα στο Μυλοπόταμο και διαμαρτύρονται επειδή ο τόπος δυσφημίζεται. Αναρωτιέμαι, πόσοι τηλεθεατές θα φάνε κρέας, τυρί, λάδι ή ελιές με διοξίνες της ρεθεμνιώτικης χωματερής, χωρίς να το γνωρίζουν.
Φυσάει νοτιάς, ντουμάνιασε το σπίτι. Αυτή η βρομιά δε φεύγει απο πάνω μας, έγινε πλέον κομμάτι της ζωής μας, μια τοπική πραγματικότητα που μας ζητούν να αποδεχθούμε. Κλείσε την πόρτα γρήγορα και πές μου, σε ποιούς να απευθυνθούμε για να μας βοηθήσουν. Το ξέρω, η χωματερή δεν έχει φωτογένεια κι ο κόσμος έχει πια εξοικιωθεί. Παντού χωματερές.

Κατερίνα Κορρέ

Δημοσιεύθηκε στην στήλη του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «ΟΙΚΟΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ» στην εφημερίδα ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, στις 23-11-2007.

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ!

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2008

ΤΑ ΝΕΑ ΠΗΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΩΛΕΝΗΣ



Κυκλοφόρησε η τρίμηνη εφημερίδα που εκδίδει η Ομοσπονδία πολιτιστικών συλλόγων Πηνείας και Ωλένης «Ο ΠΗΝΕΙΑΚΟΣ ΛΑΔΩΝ» με νέα από τα χωριά των δήμων Πηνείας και Ωλένης . Αξιόλογη στήλη είναι τα «ΑΝΕΜΑΖΩΜΑΤΑ»

Υ.Γ 1 Τα θερμά μας συγχαρητήρια στον κ. Τσιμπρη Γεώργιο για την επανεκλογή του στην προεδρία της ομοσπονδίας. Και ευχόμαστε στο νέο συμβούλιο καλή επιτυχία στο έργο που έχει αναλάβει.

Υ.Γ 2 Αρνητικά σχόλια λάβαμε από φίλους και συναγωνιστές ,στον αγώνα μας για την χωματερή στα καμένα, για το ότι η εφημερίδα είχε πρωτοσέλιδο το νέο Δ.Σ τής ομοσπονδίας με 4 σχεδόν ίδιες φωτογραφίες παρά τα σημαντικά προβλήματα (χωματερή-πυρκαγιές κτλ)

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2008

ΒΡΕΧΕΙ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΣΤΑΧΤΕΣ …Ο ΗΛΙΟΣ ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ…. ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΝΤΕΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΚΟΙΜΙΣΜΕΝΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ…..

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Για εμάς τους ξενιτεμένους που φύγαμε από το χωριό μικροί , η φωτιά δεν έκαψε μονάχα την «μικρή μας πατρίδα» το σπίτι μας, και το βιος μας, αλλά και τις παιδικές μας αναμνήσεις .
Δυστυχώς η Αγιαναννα που ξέραμε δεν υπάρχει πια ,ποτέ δεν θα γίνει ίσως όπως ήταν πριν, για να την χαρούν και τα παιδιά μας .Στο προηγούμενο τεύχος του περιοδικού μας ,χωρίς να το θέλω βεβαία έγινα κακός μάντης γράφοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει κάνει τίποτα σχετικά με το περιβάλλον (ποτάμι , λαγκάδι και δάσος) σε συνδυασμό με την κακή οργάνωση του κράτους έφεραν αυτή την καταστροφή.
Μεγάλη ευθύνη βεβαίως έχουμε και εμείς, όχι μόνο γιατί το κράτος ουσιαστικά είμαστε εμείς, αλλά γιατί δεν έχουμε μάθει να απαιτούμε, βολεμένοι ευχαριστιόμασταν την διαμονή μας στο χωριό (σαν τουρίστες ), χωρίς να μπαίνουμε μες στα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετώπιζε (ζώνες πυρασφάλειας –σκουπίδια-νερό κτλ) μονάχα όταν το πρόβλημα έφθανε μες στο σπίτι μας η στην «μύτη» μας καλυτέρα, ουρλιάζαμε για την κυρά μαρίτσα που πότιζε τα λουλούδια ,παραλίγο να βγάλουμε νόμο να ξεριζωθούν όλα τα λουλούδια από τις αυλές και τις γλάστρες, όλοι κοιτάζαμε το δέντρο, έχοντας άγνοια για το δάσος.
Τα ΜΜΕ (μέσα μαζικής αποβλάκωσης ) έριξαν αυλαία με τον Τήλε μαραθώνιο, τώρα έπιασαν τις εκλογές ,πλέον τίποτα δεν έχουν να τους προσφέρουν τα δάκρυα του συνανθρώπου μας , που έχασε τα πάντα μες στις στάχτες, για αυτό η επόμενη μέρα μας βρίσκει μόνους μας, να μαζεύουμε τα κομμάτια μας.
Πρέπει να απαιτήσουμε από το κράτος να ασχοληθεί μαζί μας σοβαρά, στέλνοντας καταρχήν γεωλόγους και μηχανικούς ,ώστε να μας πουν τι πρέπει να γίνει, ώστε να μην απειληθούμε από κατολισθήσεις και πλημμύρες , να απαιτήσουμε και αν δούμε ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση τότε να κινηθούμε με αλλά μέσα ,διαδηλώσεις και ότι άλλο κριθεί απαραίτητο σαν μέσο πίεσης .
Να γίνει σωστή ενημέρωση των μόνιμων κατοίκων, για να μην πάνε τα κοπάδια τους σε μέρος που το δάσος θα ξαναρχίσει να πετάει , να αφήσουμε την φύση να αναγεννηθεί από μόνη της ,πριν επέμβουμε εμείς για αναδάσωση.
Στο χέρι μας είναι να ξανακάνουμε το χωριό μας ένα μικρό παράδεισο

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2008


ΟΧΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΛΈΝΗΣ ΣΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΦΟΛΟΗΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων καθηγητών πανεπ/μίων και οικολογικών οργανώσεων η επιβάρυνση με βάθος χρόνου απο τα σκούπιδια του ΔΗΜΟΥ ΩΛΕΝΗΣ στο ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΦΟΛΟΗΣ για ολόκληρο το ΝΟΜΟ ΗΛΕΙΑΣ θα είναι μεγαλύτερη απο την πύρινη λαίλαπα.
ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΜΟΛΥΝΘΟΥΝ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΙ ΠΟΤΑΜΙΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΦΟΛΟΗΣ (ΠΗΝΕΙΟΣ, ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ, ΛΑΔΩΝΑΣ ΗΛΕΙΑΣ, ΕΝΙΠΕΑΣ, ΑΛΥΣΙΟΣ, ΚΛΑΔΕΟΣ).
Το μοναδικό έργο που απόφασισε να εκτελέσει στην ολοσχερώς κατεστραμμένη ορεινή περιοχή μας μετά απο ένα χρόνο περίπου ανάληψης των καθηκόντων της η νέα δημοτική αρχή με δήμαρχο τον κ. Γιάννη παναγόπουλο ήταν η μεταφορά των σκουπιδιών στο οροπέδιο φολόης.
Ομόφωνα αποφάσισε το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ωλένης την μεταφορά και εναπόθεση των σκουπιδιών στο οροπέδιο φολόης κοντα στα (Δ.Δ Γουμέρου, Αγίας Αννάς,Καρυάς, ΄Πεύκης, Κλινδιά)650 Υψόμετρο.
Η περιοχή του ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΦΟΛΟΗΣ το δρυοδάσος της προστατεύεται απο την ΝΑΤURA ειναι μια απο τις πιο όμορφες περιοχες της ΕΛΛΆΔΑΣ γιατί προσφέρει πολλές προτάσεις εναλακτικού τουρισμούστον επισκέπτη για όλο το χρόνο , με μικρά έργα υποδομής απο το υπουργείο τουριστικής ανάπτυξης μπορεί να βοηθήσουν στην ανάδειξη και ανάπτυξη της ορεινής περιοχής του Νομού Ηλείας.
Στην περιοχή του πανέμορφου ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΦΟΛΟΗΣ 650 μέτρα υψόμετρο που την αποτελούν 14 πανέμορφα χωριά έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με τους ορειβατικους και φυσιολατρικούς Σλλόγους της Ελλάδας απο εθελοντές με πρωταγωνιστή τον Συλλογο ΕΠΤΑΛΟΦΟ φυσιολατρία ορειβασία οικολογία, την Ο.Φ.Ο.Ε.Σ.Ε-Ο.Ξ.Ν.Ε. και τους τοπικούς φορείς ενα δίχτυο μονοπατιών και φαραγγιών.
Εμείς ζητάμε απο την νομαρχία ΗΛΕΙΑΣ τον ΔΗΜΑΡΧΟ κ. Γιάννη Παναγόπουλο να μας βοηθήσουν να καθαρίσουμε , να σημαδέψουμε , να χαρτογραφήσουμε , τα μονοπάτια μας τα φαράγγια μας, για τους φυσιολάτρες , ορειβάτες που έρχονται στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια και αντί για βοήθεια μας στέλνουν τα σκουπίδια για να καταστρέψουν ότι απόμεινε απο την πύρινη λαίλαπα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΧΙΛΛΕΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΓΟΥΜΕΡΟΥ ΗΛΕΙΑΣ
"Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ"

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2008

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΟΕΟ ?

Μπήκε ο νέος χρόνος, και στα καμένα, ούτε ευρώ δεν έχουν δει ακόμη οι πυρόπληκτοι !!!
Για την ανοικοδόμηση των κτισμάτων που καηκαν εδώ και μήνες και η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι θα διαθέσει τα χρήματα από το ταμείο αλληλεγγύης
Τώρα έρχεται και μας λέει ότι η καθυστέρηση οφείλετε σε γραφειοκρατικά προβλήματα και σε αυθαιρεσίες του παρελθόντος στη χρήση γης.
Αυτά όμως λίγο νεάζουν τις 1500 περίπου οικογένειες που ζητούν εδώ και τώρα να λυθεί το πρόβλημα με τα χρήματα ,που απλός κόσμος χάρισε από τις οικονομίες του, στο ταμείο αλληλεγγύης!!!!