Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν την αιματηρή επίθεση του ισραηλινού στρατού στο Στόλο της Ελευθερίας είχαν ως αποτέλεσμα μία πιο αθρόα συμμετοχή του κόσμου στο κίνημα του μποϊκοτάζ των Ισραηλινών προϊόντων. Σύμφωνα με τον σύλλογο Ιντιφάντα – Αλληλεγγύη στον ισραηλινό στρατό η ιδέα του μποϊκοτάζ κερδίζει έδαφος καθώς αποτελεί τη μοναδική λύση απέναντι στην εγκληματική πολιτική του Ισραήλ.
«Το κίνημα του μποϊκοτάζ δεν είναι καινούργιο. Έχει ξεκινήσει από το 2005 σε παγκόσμιο επίπεδο και δεν αφορά μόνο το καταναλωτικό κομμάτι. Υπάρχει επιπλέον το πολιτιστικό, το ακαδημαϊκό και το αθλητικό μποϊκοτάζ. Σαν παγκόσμιο κίνημα έχει επιτυχίες. Αρκετές επιχειρήσεις υπό την πίεση του κόσμου έχουν αποσύρει τις επενδύσεις τους από το Ισραήλ» εξηγεί στο tvxs, η Ιωάννα Ραδαίου, μέλος του συλλόγου Ιντιφάντα.
«Η επίθεση στο ‘Στόλο της Ελευθερίας’ σημαίνει την ανάγκη πιο εντατικών προσπαθειών. Δείχνει ότι οι κυβερνήσεις, η ΕΕ και ο ΟΗΕ ουσιαστικά συγκαλύπτουν το έγκλημα του Ισραήλ. Η μόνη μας δύναμη είναι να αντιδράσουμε» τονίζει.
Τις μέρες που ακολούθησαν την αιματηρή επίθεση, υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις και καλέσματα για εντατικοποίηση των προσπαθειών, ώστε να αποκλειστεί το Ισραήλ. Ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΕ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, Ρίτσαρντ Φόλκ και υποστηρικτής του Κινήματος Μποϊκοτάζ, μετά την επίθεση στο στόλο δήλωσε «είναι καιρός να επιμείνουμε στην άρση του αποκλεισμού της Γάζας. Το παγκόσμιο κίνημα μποϊκοτάζ, από-επενδύσεις και κυρώσεις ενάντια στο Ισραήλ, αποτελεί τώρα επιτακτική ανάγκη, ηθικά και πολιτικά, και χρειάζεται να υποστηριχθεί και να δυναμώσει παντού».
«Τα τελευταία δύο χρόνια το ενδιαφέρον του κόσμου έχει αυξηθεί. Η απήχηση του κινήματος έχει ανέβει και υπάρχει συμμετοχή. Όλο και περισσότερος κόσμος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα πράγματα για το Ισραήλ και το ρόλο του κι θέλει να βρει έναν τρόπο να αντιδράσει. Το καταναλωτικό μποϊκοτάζ είναι πολύ άμεσο. Υπάρχουν συγκεκριμένες εταιρίες που συνεργάζονται απευθείας με το Ισραήλ κι ο κόσμος μπορεί να αποφύγει να αγοράζει τα προϊόντα τους. Υπάρχουν όμως κι εταιρείες που έχουν καταστήματα στα κατεχόμενα ή σε εποικισμούς και πρέπει να γίνει μποϊκοτάζ και σ’ αυτές» τονίζει η κ. Ραδαίου.
Από την πλευρά του, ο Σκοτσέζος συγγραφέας Ιαν Μπάνκς καλεί τους συναδέλφους του και τους ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων, να σταματήσουν κάθε σχέση με το Ισραήλ. Ο ίδιος ζήτησε από τον εκδότη του να σταματήσει την συνεργασία τους με ισραηλινούς εκδοτικούς οίκους.
Όπως τονίζει σε επιστολή του, «το αθλητικό μποϊκοτάζ στο καθεστώς του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική χτύπησε τους Αφρικανούς εκεί που πονούσαν πιο πολύ και τους ανάγκασε να συνειδητοποιήσουν πόσο κατάπτυστες θεωρούνταν οι πολιτικές τους από τον υπόλοιπο κόσμο. Η άρνηση συγγραφέων και καλλιτεχνών να επισκεφτούν το Ισραήλ και η αποκοπή του από όσο το δυνατόν περισσότερους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς δεσμούς, μπορεί να βοηθήσει τους Ισραηλινούς να κατανοήσουν πόσο ηθικά απομονωμένοι είναι».
«Προσπαθούμε να πείσουμε τους καλλιτέχνες να μην προωθούν τα έργα τους στο Ισραήλ ή να αρνούνται να επισκεφτούν τη χώρα για να τα παρουσιάσουν. Μετέχοντας σε ένα καλλιτεχνικό γεγονός στο Ισραήλ είναι σα να αποδέχονται ότι πρόκειται για ένα κανονικό κράτος. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Πρόκειται για ένα κράτος Απαρτχάιντ, ρατσιστικό, με φοβερές διακρίσεις στο εσωτερικό του. Πηγαίνοντας εκεί είναι σα να αναγνωρίζουν την κατοχή και το καθεστώς του Απαρτχάιντ» υπογραμμίζει η κ. Ραδαίου.
Αρκετοί καλλιτέχνες, όπως, οι «The Pixies», οι «The Klaxons» και οι «Gorillaz Sound Systems» θα εμφανίζονταν στο PicNic Festival του Τελ Αβίβ στις 5 και 6 Ιουνίου. Μετά την αιματηρή επίθεση στο Στόλο της Ελευθερίας τα τρία συγκροτήματα ακύρωσαν τις συναυλίες τους και προστέθηκαν στη λίστα των καλλιτεχνών που αρνούνται να επισκεφτούν το Ισραήλ, όπως ο Carlos Santana και ο Roger Waters και ο Elvis Costello.
Σύμφωνα με την Ιωάννα Ραδαίου, πολύ σημαντικό είναι και το ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ. «Δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση ότι μποϊκοτάρουμε ανθρώπους, ιδέες ή απόψεις. Μποϊκοτάρουμε καθαρά τα ιδρύματα γιατί είναι γνωστό ότι τα ισραηλινά Πανεπιστήμια συνεργάζονται με τον ισραηλινό στρατό. Κάνουν έρευνες και φτιάχνουν όπλα για το στρατό. Ιταλία και Ισπανία έχουν ήδη προχωρήσει στη διακοπή της συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίων σε επίπεδο ερευνών».
πηγη: http://tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου