ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Ομιλία από την συγκέντρωση του ΚΚΕ στον ΠΥΡΓΟ


Ομιλητής ήταν ο Χρήστος Γιάνναρος γραμματέας της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ.


Συναγωνιστές και συναγωνίστριες
Συντρόφισσες και σύντροφοι

Είναι ώρα ευθύνης του λαού, ώρα ιδεολογικής και πολιτικής αφύπνισης.Όχι άλλος χαμένος χρόνος, ούτε ώρα! Ο λαός να έχει τα μάτια του ορθάνοιχτα και το μυαλό του σε πλήρη εγρήγορση, εντελώς ξύπνιο 100%.
Παρακολουθήσαμε όλοι μας την καλοστημένη παράσταση - οπερέτα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, σωτηρίας, συνεργασίας, την οπερέτα του ανασχηματισμού. Παρακολουθούμε τα τραγελαφικά γεγονότα με την πρόθεση του πρωθυπουργού για παραίτηση, την ετοιμότητα Σαμαρά για κυβέρνηση συνεργασίας, ως και την κατάληξη στη φάρσα του ανασχηματισμού.
Προσπερνάμε τον ανασχηματισμό – οπερέτα, δεν έχει καμία σημασία ποιος υπουργός φεύγει και ποιος μπαίνει ή ποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παραιτούνται.
Υπάρχουν πάρα πολλά σενάρια τα οποία προχωράνε και τα σενάρια αυτά, για να το ξεκαθαρίσουμε, στην ουσία τους δεν έχουν σχέση ούτε με καρέκλες, ούτε με κουτάλες, ούτε με μίζες. Κυρίως έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η κρίση βαθαίνει, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρωζώνη - στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία, αναμένονται ανάλογες εξελίξεις στην Ισπανία και στην Ιταλία – και ο ευρωπαϊκός συνενωμένος διακρατικά καπιταλισμός δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει εύκολα. Προκειμένου να τσακώνονται μεταξύ τους για το ποια μορφή χρεοκοπίας θα γίνει, πόσο θα χάσουν οι γαλλικές, οι γερμανικές, οι ελβετικές, οι ελληνικές τράπεζες και διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι, πρέπει να έχουν ελεύθερο έδαφος, από τη μεριά του ελληνικού λαού και των λαών της Ευρώπης, για να κουμαντάρουν τους ανταγωνισμούς και τις διαφωνίες τους, αφού στο κάτω-κάτω τους ενώνει η πεποίθηση και η θέληση να μην αφήσουν τίποτα όρθιο, όσον αφορά την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα όλης της Ευρώπης, βεβαίως και της Ελλάδας. Πολλά σενάρια υπάρχουν. Ποιο θα πετύχει δεν μπορούμε να ξέρουμε.
Ανεξάρτητα από το αν θα γίνει ανασχηματισμός και πως, το αίτημα για εκλογές σήμερα είναι υπερώριμο. Βεβαίως, εμείς δεν το αντιμετωπίζουμε με τον τρόπο που το αντιμετωπίζουν άλλα κόμματα. Αυτοί που θέλουν τη συναίνεση, αυτοί που δεν την ήθελαν χτες, θα τη θελήσουν μετά τις εκλογές.
Εμείς καλούμε σε συμπαράταξη, σε κοινή δράση με το ΚΚΕ και στους αγώνες και στις εκλογές.
Ζητάμε εκλογές για να καταφέρει ο λαός ένα πρώτο βαθύ πλήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα. Οι εκλογές αυτές δεν μπορεί να είναι οι εκλογές που ζήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια: Ψηφίζω για το ποια κυβέρνηση θα φτιάξουν. Εμείς θέλουμε μια αδύναμη κυβέρνηση. Να προκύψει μια κυβέρνηση λαϊκή στις επόμενες εκλογές είναι δύσκολο. Ένα μέρος του λαού θα χειραγωγηθεί. Όμως μια αδύναμη κυβέρνηση που ο λαός θα μπορεί να την πολεμήσει και να της χαλάει τα σχέδια είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα για να δώσουμε αλυσιδωτά μια σειρά μάχες, μεγαλύτερες ή μικρότερες, για να κερδίσει ο λαός τον πόλεμο.
Όποια κυβέρνηση και αν προκύψει θα κάνει τα ίδια και χειρότερα, εντός του συστήματος οι επιλογές είναι συγκεκριμένες. Όμως όσο πιο αδύναμη είναι, τόσο πιο εύκολο θα είναι για το λαό να αποτρέψει τα χειρότερα.
Γι' αυτό έχει σημασία η συμπαράταξη με το ΚΚΕ, ανεξάρτητα αν παραμένουν ορισμένες διαφορές στο ζήτημα του σοσιαλισμού.
Από την άλλη μέρα των εκλογών ο λαός στο πόδι για να κάνει πιο βαθειά την επιτυχία του. Απευθυνόμαστε στα δοκιμαζόμενα εργατικά λαϊκά στρώματα που ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ. Μη δίνετε δεκάρα τσακιστή στις εσωτερικές φιλονικίες στο κόμμα σας. Όπως και αν ανακατευθεί η τράπουλα, στο κόμμα, στην κοινοβουλευτική ομάδα, ενδεχομένως και στην κυβέρνηση, αυτό το κόμμα ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ. Ο ΛΑΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΠΙΛΟΓΗ. Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για την ΝΔ και τα γεννήματα της. Μη στοιχίζεστε στη μια ή την άλλη ομάδα.
Η συναίνεση ναυάγησε προσωρινά, θα την ξαναεπιχειρήσουν, αφού άλλωστε υπάρχει η βάση, η συμφωνία στήριξης της καπιταλιστικής οικονομίας και η διαχείριση της κρίσης σε βάρος του λαού. Στη διαδικασία συναίνεσης συνδράμουν και μικρότερα κόμματα, που είναι πρόθυμα να συμπράξουν, καθώς ιδεολογικά δεν τα χωρίζει χάσμα ούτε με το ΠΑΣΟΚ ούτε με την ΝΔ. Στη διαδικασία συναίνεσης με τον δικό του τρόπο συμβάλλει και ο ΣΥΡΙΖΑ με την θέση του για αριστερή διαπραγμάτευση εντός των κανόνων της ΕΕ, για αριστερό τραπεζικό σύστημα στο έδαφος του καπιταλισμού.
Πετάξτε στο καλάθι των αχρήστων τις απειλές ότι αν δεν συμμορφωθεί ο ελληνικός λαός με το Μνημόνιο και τα άλλα Μνημόνια που έρχονται, με το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα χρεοκοπήσει, θα βρεθεί δίχως συντάξεις και μισθούς. Κάθε υποχώρηση στον εκβιασμό ότι θα γίνει στάση πληρωμών στους μισθούς και στις συντάξεις, γίνονται με ένα σκοπό, να δεχθεί ο λαός νέα βάρη, να κάνουν την ζωή του λαού αβίωτη, να πάρουν νέα μέτρα που ίσως σήμερα και εμείς που βλέπουμε μακριά δεν μπορούμε ακριβώς να προσδιορίσουμε.
Τα δικά τους διλήμματα προσπαθούν να τα μετατρέψουν σε λαϊκά διλήμματα. Τον πανικό και το φόβο τους μπροστά στο ξεγύμνωμα του καπιταλιστικού συστήματος και της ΕΕ προσπαθούν να τον μεταστρέψουν σε λαϊκό πανικό και φόβο.
Όταν οι επάνω τρέμουν οι κάτω αντεπιτίθενται με ακόμα μεγαλύτερη μαχητικότητα.
Χθες και σήμερα τα εγχώρια και διεθνή παπαγαλάκια φωνάζουν ότι η πλατεία των αγανακτισμένων έφερε την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση.
Βεβαίως και κάθε μορφής διαμαρτυρία, κάθε σταγόνα στο ήδη ξεχειλισμένο ποτάμι της λαϊκής οργής μπορεί να φέρει κάποιο αποτέλεσμα.
Όμως ο λαός δεν πρέπει να ξεχάσει τους αγώνες που έγιναν την τελευταία 20ετία, τις δεκάδες απεργιακές κινητοποιήσεις, τις καταλήψεις υπουργείων και άλλων δημόσιων κτιρίων, την περήφανη στάση των ναυτεργατών στους καταπέλτες των πλοίων και όταν η απεργία ήταν παράνομη, την συμβολή του ΠΑΜΕ, των αγροτικών κινητοποιήσεων, τους αγώνες της νεολαίας και των γυναικών. Αγώνες που στις περισσότερες περιπτώσεις στηρίχθηκαν και ενισχύθηκαν από το μαχητικό και ανυποχώρητο ΚΚΕ.
Κάνουμε σήμερα, ή μάλλον επαναλαμβάνουμε, πιο συγκεκριμένη πρόταση συμπόρευσης, ώστε να ξεκινήσει η ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος με στόχο την αντεπίθεση, για να κερδίσουμε μάχες ώσπου να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις να κερδίσει ο λαός τον πόλεμο με ρήξη και ανατροπή.
  • Να μη χαθεί ώρα, γιατί τώρα ψήνονται νέα σενάρια ακόμα πιο επικίνδυνα. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι η υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας ώστε από την εκποίησή της να κερδίσουν οι πάσης φύσεως πιστωτές, οι γερμανικές τράπεζες, οι γαλλικές και οι ελβετικές, αλλά και οι ελληνικές.
  • Να μη χαθεί άλλος χρόνος, καθώς οι εξελίξεις στην γειτονική Τουρκία αξιοποιημένες από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θα φέρουν νέες συμφωνίες σε βάρος των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας, σε βάρος των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.
Αντί να περιμένουμε πότε θα πέσει η μια ή άλλη δόση, που έτσι και αλλιώς ο λαός θα την πληρώσει, αντί να ζαλιζόμαστε ανάμεσα στις διάφορες προτάσεις τι να πουληθεί και τι να μη πουληθεί, αντί να ταλανιζόμαστε με την δήθεν ανανεωτική αριστερή πρόταση να διαχωρίσουμε το χρέος σε νόμιμο και μη, ενοχοποιώντας το λαό, ας κάνουμε όλοι εμείς ένα αποφασιστικό βήμα:
Να αναδείξουμε τι χρωστάνε στο λαό οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα μονοπώλια, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, και βεβαίως τα αστικά κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Με τη δύναμη του δίκιου του εργάτη, του αυτοαπασχολουμένου, του αγρότη μπορούμε να δώσουμε πιο αποφασιστικούς αγώνες, για τις ανάγκες του λαού και όχι των μονοπωλίων. Να μη πληρώσει δεκάρα ο λαός.
Ο ΛΑΟΣ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΧΕΡΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ Ο,ΤΙ ΤΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΗΚΕΙ.
Δεν αξίζει να περιμένει ο ελληνικός λαός με ευχέλαια ή με μούντζες και γενικόλογα συνθήματα ΟΛΟΙ ΦΤΑΙΤΕ, πότε θα εκταμιευθεί η μια ή η άλλη δόση που θα την πληρώσει ο λαός εκατό φορές παραπάνω.
Αυτό το δυσθεώρητο χρέος δεν πρόκειται να επιστραφεί ούτε με αγώνες, ούτε με διαμαρτυρίες στις πλατείες.
Αυτό το χρέος θα το εισπράξει ο λαός μόνος του παίρνοντας στα χέρια του την εξουσία, την ιδιοκτησία, με κοινωνικοποίηση και λαϊκό συνεταιρισμό, με αποδέσμευση από την ΕΕ, με εργατικό λαϊκό έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω, με λαϊκό κοινοβούλιο εκλεγμένων από τους τόπους δουλειάς ,τις οργανώσεις των συνταξιούχων, των μαθητών, φοιτητών σπουδαστών, με πανεθνικό σχεδιασμό που καταργεί κάθε μορφή ανεργίας.
ΠΡΟΣΕΞΤΕ, ΑΓΡΥΠΝΕΙΤΕ
ΤΟ ΗΔΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ, ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ, ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΚΟΠΟ: ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΧΘΕΙ Η ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ.
Είδαμε και τι έγινε στην Ισπανία. Ασφαλίτες μπήκαν στα γραφεία του ΚΚ των Λαών της Ισπανίας και είχαμε τη σύλληψη δυο στελεχών του με χαλκευμένες και κατασκευασμένες κατηγορίες. Αναδεικνύεται και με αυτό το παράδειγμα ότι η αστική δημοκρατία δεν είναι τίποτα άλλο από δικτατορία των μονοπωλίων.
Πρωταγωνιστής των εξελίξεων πρέπει να γίνει όχι γενικά και αφηρημένα ο λαός, αλλά το ενιαίο μέτωπο συμμαχίας εργατών, αυτοαπασχολουμένων, αγροτών, φοιτητών και σπουδαστών, των γυναικών της λαϊκής οικογένειας που διεκδικούν διέξοδο, που διεκδικούν ριζική αλλαγή στο πολιτικό και στο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.
Υπάρχει δύναμη με πρόταση, εμπειρία και σταθερή μαχητικότητα χωρίς τα επικίνδυνα , καιροσκοπικά ζίγκ-ζάγκ: Είναι το ΚΚΕ, είναι το κοινωνικό λαϊκό μέτωπο των κοινωνικών ριζοσπαστικών οργανώσεων που συσπειρώνονται στην συμμαχία ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΟΓΕ και ΜΑΣ. Είναι μορφές συσπείρωσης, λαϊκές επιτροπές, συντονιστικά όργανα στη βάση, στους κλάδους και στη γειτονιά. Δηλώνουμε ανοικτά και καθαρά ότι το ΚΚΕ είναι έτοιμο, ώριμο όσο ποτέ, να συναντηθεί με αγωνιστές και αγωνίστριες εργάτες και εργάτριες, υπαλλήλους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με φτωχούς αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, με νέους και γυναίκες που έχουν πια κατασταλάξει ότι δεν πάει άλλο ούτε με ΠΑΣΟΚ, ούτε με Νέα Δημοκρατία, για ένα μέτωπο συμμαχίας και συμπαράταξης στους αγώνες και στις εκλογές που σύντομα θα γίνουν, που πρέπει να γίνουν.
Ποτέ δεν πήγαμε με το συντηρητικό ρεύμα, δεν υποχωρήσαμε στις πιέσεις, παραμένουμε αμετακίνητοι με τα συμφέροντα των εργαζομένων. Πατριωτισμός είναι το δίκιο του λαού.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙΤΕ ΤΟ ΚΚΕ, ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙΤΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ. ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΟΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: