ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2008

«Χορός» καταπατητών στα καμένα

«Πάρτι» στις καμένες δασικές εκτάσεις της Ηλείας κάνουν με την ανοχή των τοπικών δασικών αρχών οι καταπατητές και οι κτηνοτρόφοι, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι οι κυβερνητικές δεσμεύσεις μετά τις φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, περί αυστηρής προστασίας και αναδάσωσης, ήταν λόγια και μόνο λόγια.
Μέσα στα καμένα του δάσους της Φολόης οι άγνωστοι δράστες όργωσαν και έσπειραν τα σιτηρά τους
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κατεστραμμένο ολοσχερώς από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού δάσος της Τραγάνας, που βρίσκεται στο πανέμορφο Οροπέδιο της Φολόης. Εκεί, όπως καταγγέλλουν με μηνυτήρια αναφορά τους στον εισαγγελέα Πύργου τα μέλη του Συλλόγου Γουμεριωτών Ηλείας, διαπιστώθηκε ότι οι δημόσιες δασικές εκτάσεις καταπατούνται ακόμη και μετά την πύρινη λαίλαπα.
Οπως αναφέρουν ,«...στην περιοχή Τραγάνα δημόσια δασική έκταση περίπου (1.000) χίλια στρέμματα που βρίσκεται στο Γούμερο Ηλείας στις περιοχές Κούλα, Μεροδένδρι, Πέρα Κόρακα κ.λπ., από τους ελάχιστους δημόσιους πνεύμονες πρασίνου της ορεινής περιοχής μας, ήταν κατάφυτη από αιωνόβια πεύκα πριν από την καταστροφική πυρκαγιά της 25/08/2007. Σε πρόσφατη επίσκεψή μας με ειδικούς επιστήμονες γεωπόνους, δασολόγους, γεωλόγους και εκπροσώπους περιβαλλοντικών & φυσιολατρικών οργανώσεων, για να μελετήσουμε την αναδάσωση της ευρύτερης περιοχής του Οροπεδίου της Φολόης και να την προτείνουμε στη Δασική Υπηρεσία Ηλείας, διαπιστώσαμε ότι μεγάλη έκταση του δημόσιου δάσους της Τραγάνας έχει καταπατηθεί μετά την πυρκαγιά».
Τα μέλη του συλλόγου Γουμεριωτών Ηλείας καταγγέλλουν ότι μετά από διάνοιξη με ειδικό μηχάνημα, ξεριζώνοντας και καταστρέφοντας την φυσική αναγέννηση της χλωρίδας, οργώθηκε, έγινε σπορά και τώρα έχει φυτρώσει γρασίδι. Στην υπόλοιπη δε έκταση του αποτεφρωμένου δάσους βόσκουν αιγοπρόβατα καταστρέφοντας ολοσχερώς την αναγέννηση του καμένου δημόσιου δάσους, του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου της ορεινής και προβληματικής περιοχής.
«Καλούμε τις αρμόδιες αρχές και τον εισαγγελέα να προστατεύσουν από τους καταπατητές τις ελάχιστες δημόσιες δασικές εκτάσεις του Δήμου Ωλένης, της καμένης ολοσχερώς περιοχής μας στο Γούμερο στο Οροπέδιο της Φολόης», δήλωσε στην «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου, Παναγιώτης Αχιλλεόπουλος.
Στο θέμα παρενέβη χθες και η Ενωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον Ηλείας (ΕΠΟΠ), η οποία με ανακοίνωσή της εκφράζει την απόλυτη καταδίκη για τις καταπατήσεις στο δάσος του Γούμερου και ζητά την άμεση επέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών, δασαρχείου και Διεύθυνσης Δασών Ηλείας για την αποκατάσταση και προστασία των δασικών εκτάσεων, αλλά και την παραπομπή στη Δικαιοσύνη των δραστών αυτής της ανίερης και εξοργιστικά παράνομης ενέργειας.



nodaros@enet.gr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 11/01/008

4 σχόλια:

maria λεμονατη! είπε...

ευχαριστουμε για την ενημερωση ανταρτη

Ανώνυμος είπε...

MALLON OI POLITES MONOI TOUS PREPEI NA PROSTATEPSOYN TA DASH APO TOYS KATAPATHTES!

Ανώνυμος είπε...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my site, it is about the CresceNet, I hope you enjoy. The address is http://www.provedorcrescenet.com . A hug.

Ανώνυμος είπε...

Εμένα μου αρέσει αυτό που είπε ο ποιητής: Γύρισα τα μάτια, δάκρυα γιομάτα
κατά το παραθύρι
Και κοιτώντας έξω, καταχιονισμένατα δέντρα των κοιλάδων
Αδελφοί μου, είπα, ως κι αυτά μια μέρα κι αυτά θα τ' ατιμάσουν