ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2008

Ακόμα στο περίμενε οι πυρόπληκτοι!


“Κάθε θαύμα τρεις ημέρες, το μεγάλο τέσσερις”, λέει πολύ εύστοχα ο θυμόσοφος λαός μας, ο οποίος, δυστυχώς, επαληθεύεται, για μια ακόμα φορά, στη σύγχρονη εποχή. Ο λόγος αφορά στους πυρόπληκτους του καλοκαιριού, που ακριβώς πέντε ολόκληρους μήνες μετά την καταστροφή βλέπουν τις υποσχέσεις της Πολιτείας να μένουν μόνο υποσχέσεις.
Επιταγή χωρίς αντίκρισμα. Και επειδή αναφερθήκαμε σε «επιταγές», ακόμα να φτάσουν στα χέρια τους τα χρήματα που πρόσφεραν, γι’ αυτούς, δωρητές απ’ όλο σχεδόν τον κόσμο. 1,4 δις. ευρώ είναι το ποσό που έχει συγκεντρωθεί στο Ταμείο Αλληλεγγύης Πυρόπληκτων, αλλά ακόμα να φτάσει στους δικαιούχους.
Από την πλευρά της κυβέρνησης είχε διευκρινισθεί «ότι μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου αναμένεται να εκταμιευθούν τα χρήματα και να δοθούν στους πυρόπληκτους». Ταυτοχρόνως έσπευδαν να κρατήσουν και μία επιφύλαξη, λέγοντας
ότι «υπήρξαν καθυστερήσεις, καθώς οι ιδιοκτήτες δεν είχαν συμβόλαια που να αποδεικνύουν τους τίτλους κατοχής των σπιτιών που καταστράφηκαν».
Ακόμα επισημάνθηκε ότι «με εντολή του Πέτρου Μολυβιάτη, που είναι επικεφαλής του Ταμείου, το πρόβλημα λύθηκε με δύο υπεύθυνες δηλώσεις, παρουσία δύο μαρτύρων, και εντός ημερών θα δρομολογηθούν οι χορηγήσεις».
Μάλιστα ο καθ’ ύλην αρμόδιος για το θέμα, ο κ. Π. Μολυβιάτης, είχε δηλώσει ότι «Εδώ και δύο μήνες βρίσκονται τα χρήματα στο Ταμείο Αλληλεγγύης και μπορούσαν να διατεθούν στους πυρόπληκτους, ωστόσο ο αριθμός των αιτήσεων ήταν μικρός. Πάντως η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να διευκολύνει τους πυρόπληκτους, ακόμα και με νομοθετική ρύθμιση αν χρειαστεί», όπως δήλωσε ο κ. Μολυβιάτης.
Τα στοιχεία όμως, που έχουμε στη διάθεσή μας, εμφανίζουν μια τελείως διαφορετική εικόνα. Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στον ΤΑΠ Πύργου είναι αρκετές εκατοντάδες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν ήδη γίνει και οι σχετικές αυτοψίες. «Έχουμε κάνει πάνω από χίλιες αυτοψίες και έχουμε χαρακτηρίσει πάνω από 600 σπίτια», αναφέρει ο διευθυντής του ΤΑΠ Πάνος Βεργέτης και συμπληρώνει «αυτή την στιγμή εκκρεμούν περί τις 550 αιτήσεις ενώ σε καθημερινή βάση υποβάλλονται και νέες. Μάλιστα έχουν ήδη εκδοθεί οι δύο πρώτες άδειες επισκευής ενώ έτοιμοι είναι και πενήντα φάκελοι για επιδότηση ενοικίου».
Η ερώτηση που εύλογα τίθεται είναι «γιατί οι δικαιούχοι δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε ένα ευρώ;». Γιατί πέντε μήνες μετά τις πυρκαγιές και παρά τους συχνούς ελέγχους του ΤΑΠ κανείς δεν μπορεί ακόμη να ξεκινήσει την επισκευή ή ανακατασκευή του σπιτιού του, χωρίς κίνδυνο απώλειας κάθε οικονομικής ενίσχυσης. Η απάντηση αναμενόμενη «καθυστερεί η χρηματοδότηση από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών». Από τα συνολικά 160 εκατομμύρια ευρώ που συγκεντρώθηκαν στο Ειδικό Ταμείο Αρωγής δεν έχει φτάσει ούτε ένα ευρώ ακόμα στους πυρόπληκτους του καλοκαιριού για την αποκατάσταση των ιδιοκτησιών τους. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τα χρήματα αυτά αποτελούν προσφορές από 89.000 διαφορετικούς δωρητές, μεταξύ των οποίων τράπεζες, οργανισμοί, εταιρείες αλλά και εκατοντάδων απλών πολιτών.
Το οξύμωρο είναι ότι έπειτα τόσους μήνες και έπειτα από ένα τέτοιο συνταρακτικό γεγονός με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες αστέγους, οι πυρόπληκτοι «χάνονται» μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας χωρίς να μπορούν να πάρουν ούτε δραχμή από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν αποκλειστικά γι’ αυτούς.

Καθυστερεί και η επιδότηση ενοικίου
Πέραν της ανακατασκευής των σπιτιών, πολύ πίσω έχει πάει η επιδότηση ενοικίου για την κάλυψη των δαπανών στέγασης πυροπαθών κατοίκων. Στο ΤΑΠ Πύργου, έχουν ήδη υποβληθεί 40 αιτήσεις, οι οποίες όμως παραμένουν σε εκκρεμότητα, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει καταβληθεί ούτε ευρώ.
Την επιδότηση δικαιούνται οι οικογένειες των οποίων η πυρόπληκτη κατοικία αποτελούσε τη μόνιμη και κύρια κατοικία και οι οποίες θα ενοικιάσουν άλλη για τη διαμονή τους.
Η επιδότηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 250 ευρώ το μήνα για μεμονωμένα άτομα, 300 ευρώ το μήνα για οικογένειες μέχρι τριών (3) ατόμων, 350 ευρώ για οικογένειες τεσσάρων (4) ατόμων και 400 ευρώ για οικογένειες περισσοτέρων ατόμων. Η εν λόγω επιδότηση, που θα χορηγείται
στους δικαιούχους, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που αναγράφεται στο θεωρημένο ιδιωτικό συμφωνητικό μισθώσεως που προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι στην Υπηρεσία.

«Mας εμπαίζουν»
Στο χωρίο Αγία Άννα του δήμου Ωλένης συντελέστηκε ολοκληρωτική καταστροφή. Η πύρινη λαίλαπα άφησε πίσω της πολλούς άστεγους. Ένας εξ αυτών ο Νικόλαος Γεωργίοπουλος ο οποίος είναι πρόεδρος του νεοσύστατου Συλλόγου Πυρόπληκτων του χωριού. Μιλώντας στην «ΗΜΕΡΑ» είπε για το δράμα του: «Έχασα το σπίτι από την φωτιά. Τώρα θα χάσω και τα λογικά μου. Διαπιστώνω ότι με εμπαίζουν όταν, την μία μου λένε ότι θέλουμε χαρτί από το δασαρχείο που να βεβαιώνει ότι δεν καταπατάω δάσος, την άλλη μου λένε ότι καθυστερεί η πρώτη δόση επειδή δεν έχουν κατατεθεί όλες οι αιτήσεις των πυρόπληκτων οικιών.
Τα πράγματα όμως είναι πιο απλά απ’ ότι θέλουν να τα περιπλέξουν. Θα μπορούσαν, αν υπήρχε πολιτική βούληση, και οικοδομικές άδειες να βγάλουν για όλα τα καμένα σπίτια και την πρώτη δόση να μας είχαν δώσει. Άλλωστε αυτοί είπαν ότι τα πρώτα σπίτια θα είναι έτοιμα τα Χριστούγεννα. Βέβαια δεν μας διευκρίνισαν ποια Χριστούγεννα.» Στο ίδιο πνεύμα και η τοποθέτηση του Διαμαντή Διαμαντόπουλου, ο οποίος είναι γραμματέας του Συλλόγου Πυρόπληκτων Αγίας Άννας και το σπίτι του υπέστη σοβαρές ζημίες. «Έχω κατ’ επανάληψη επικοινωνήσει τόσο με το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. όσο και με το Ταμείο Αλληλεγγύης Πυρόπληκτων. Με βάση και την απευθείας ενημέρωση αλλά και με όσα διαδραματίζονται στην πράξη διαπιστώνει ο καθένας ότι υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση και στην καταβολή της πρώτης δόσης για την ανέγερση κατοικιών αλλά και στην καταβολή της επιδότησης ενοικίου. Κάποιοι συνάνθρωποί μας ξεσπιτώθηκαν. Η πολιτεία δεν μπορεί ή δεν θέλει να τους βοηθήσει;».


Γ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εχω κανει αιτησει απο το 2007 για δυο αποθκες δεν εχει γινει τιποτα ακομη παροτι τις δειξαμε.

Ανώνυμος είπε...

Εχω κανει αιτησει απο το 2007 για δυο αποθκες δεν εχει γινει τιποτα ακομη παροτι τις δειξαμεστην περιοχη των Διασελλων δεν καταδεχονται να αποφασισουν οι κιριοι για τους ευνοητους λογους.

Ανώνυμος είπε...

Εχω κανει αιτησει απο το 2007 για δυο αποθκες δεν εχει γινει τιποτα ακομη παροτι τις δειξαμεστην περιοχη των Διασελλων δεν καταδεχονται να αποφασισουν οι κιριοι για τους ευνοητους λογους.