ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Έργα στην...φαντασία!!


«Εκρηκτικό» το κλίμα στο δήμο Ωλένης
Σημαντικές εξελίξεις φαίνεται να παίρνει η υπόθεση των 295.451 ευρώ που σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Ελέγχου που παρουσιάστηκε στο ΔΣ Ωλένης το περασμένο Σάββατο, αφορούν έργα τα οποία δεν υλοποιήθηκαν ποτέ σε περιοχές του δήμου. Αν και τα συγκεκριμένα έργα είχαν ανατεθεί σε εργολάβους κάποιοι από τους οποίους έχουν πληρωθεί, αυτά παραμένουν ανεκτέλεστα στον δήμο Ωλένης.
Ειδικά οι 295.451 αφορούν:
· 108.550 ευρώ σε ανεκτέλεστα έργα οφειλόμενα προς τους εργολάβους,
· 91.301 ευρώ ανεκτέλεστα έργα σε σχολεία, πληρωμένα όμως προς τους εργολάβους και τέλος
· 95.600 ευρώ ανεκτέλεστα έργα σε δημοτικά διαμερίσματα.
Ύστερα από την διερεύνηση που έκανε η Επιτροπή Ελέγχου στα εκατόν σαράντα τρία συνολικά έργα που βρέθηκαν στο αρχείο του δήμου να έχουν ανατεθεί και εκτελεστεί κατά το χρονικό διάστημα που είχε ορίσει με την απόφασή του (αρ. 19/2007) το ΔΣ Ωλένης, όπου συστάθηκε η παραπάνω Επιτροπή, διαπιστώθηκε ότι εκτός από τα ανεκτέλεστα έργα, υπάρχουν και έργα που εκτελέστηκαν από μηχανήματα και το προσωπικό του δήμου, φαίνεται όμως να τα έχουν κάνει εργολάβοι με συνολικό ποσό 65.700 ευρώ. Παράλληλα η Επιτροπή διαπίστωσε ότι 280.000 ευρώ αφορούν έργα πλημμελώς ή μερικώς εκτελεσμένα καθώς και 155.724 ευρώ διαπιστώθηκαν ως καλώς εκτελεσμένα στον δήμο Ωλένης.
Οι αποφάσεις του ΔΣ
Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία το δημοτικό συμβούλιο Ωλένης στην έκτακτη συνεδρίασή του έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις για κάθε μία κατηγορία των έργων που αφορούν στο συνολικό ποσό των 295.451 ευρώ. Συγκεκριμένα:
Για τις οφειλές (108.550 ευρώ) αποφασίσθηκε να μην προβεί ο δήμος σε καμία εξόφληση του ποσού των έργων που είναι ανεκτέλεστα, δίνοντας την δυνατότητα στους συμβούλους παραλαβής των έργων ή στους εργολάβους εφόσον έχουν αντίρρηση με το πόρισμα της Επιτροπής να έρθουν να υποδείξουν όλα τα έργα οφειλόμενα και πληρωμένα, εντός ενός μηνός από την ημέρα που θα τους κοινοποιηθεί το πόρισμα.
Για τα ανεκτέλεστα πληρωμένα (σε σχολεία και δημοτικά διαμερίσματα) να ζητηθεί από τους εργολάβους που έχουν πληρωθεί τα έργα και που η Επιτροπή διαπιστώνει ότι είναι ανεκτέλεστα, εντός τριών μηνών να προβούν στην εκτέλεση αυτών των συμφωνηθέντων έργων. Να δώσει και σε αυτούς τους εργολάβους ή στους συμβούλους παραλαβής την δυνατότητα να υποδείξουν τα έργα μέσα σε ένα διάστημα ενός μηνός εφόσον έχουν αντίρρηση και υποστηρίζουν ότι τα έχουν υλοποιήσει.
Μετά το πέρας των τριών μηνών αποφασίσθηκε ο δήμος Ωλένης να ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο για την είσπραξη των απαιτήσεών του
Όσο για τα έργα που είναι εκτελεσμένα με τα μηχανήματα και το προσωπικό του δήμου (65.700 ευρώ) και φαίνεται να τα έχουν κάνει εργολάβοι το ΔΣ αποφάσισε:
Να καλέσει τους εργολάβους να αποδείξουν ότι έχουν εκτελέσει τα παραπάνω έργα, τα οποία όμως το προσωπικό του δήμου ισχυρίζεται ότι έχουν εκτελεστεί με μηχανήματα του δήμου. Εάν δεν παρουσιαστούν μέσα σε διάστημα τριών μηνών ο δήμος θα διεκδικήσει τα χρήματα που έχει χρεωθεί.
Για τα έργα που είναι πλημμελώς ή μερικώς εκτελεσμένα και ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 280.000 ευρώ το ΔΣ αποφάσισε:

Να ζητηθεί από την ΤΥΔΚ και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να στείλει μηχανικό, καθώς ο δήμος Ωλένης είχε ζητήσει από την αρχή της υπόθεσης μηχανικό από την ΤΥΔΚ και έλαβε αρνητική απάντηση, να πραγματοποιήσει και ο ίδιος τον έλεγχο των έργων.
Πώς απαντά η αντιπολίτευση…
Από την άλλη όλοι οι σύμβουλοι της μειοψηφούσας παράταξης του δήμου Ωλένης με αφορμή το πόρισμα «φωτιά» της Επιτροπής υπέγραψαν υπόμνημα το οποίο και κατέθεσαν στο ΔΣ του προηγούμενου Σαββάτου.
Στο υπόμνημα αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:
«Εμείς όταν παραλάβαμε τον δήμο από εσάς το 2003 αν και είχαμε λευκό μητρώο αφού για πρώτη φορά θητεύαμε ως διοίκηση στον δήμο και προφανώς δεν ανησυχούσαμε να απολογηθούμε προς καμία κατεύθυνση όμως παρόλα αυτά δεν διανοηθήκαμε τέτοιες μεθόδους ελέγχου και πορισμάτων. Τελικά όλα στην ζωή ετούτη οφείλονται και εξαρτώνται από εκείνον κυρίως που βρίσκεται στην κορυφή. Αλλά εδώ η κορυφή στον δήμο μας μηχανεύεται και επιβουλεύεται την ηθική μας και πολιτική μας και προσωπική μας εξόντωση, αδίστακτα. Στην διμελή Επιτροπή Ελέγχου έργων που συστήσατε δεν βρίσκεται στα μέλη της ούτε ένας τεχνικός. Πρώτη φορά το ακούμε και αυτό, Επιτροπή Ελέγχου έργων χωρίς συμμετοχή ειδικού τεχνικού επιστήμονα αφού ο πρόεδρός της κ. Ζωγόπουλος, είναι φανοποιός αλλά ούτε και το άλλο μέλος της κ. Μπαλάσκας έχει τεχνικές γνώσεις. Τέλος πήρατε μια απόφαση μετά από τρεις αλλεπάλληλες χρονικά παρατάσεις για την διεξαγωγή του πορίσματος να το προσκομίσετε στο δημοτικό συμβούλιο έως τις 15-11-2007. Και εδώ πάλι το φέρνετε με τρεις μήνες καθυστέρηση παρατύπως και παρανόμως, αφού δεν ανανεώσατε με απόφαση ΔΣ την νέα σας παράταση και επιφυλασσόμεθα να απευθυνθούμε αρμοδίως γι’ αυτό το θέμα. Διακηρύττουμε από την αρχή ότι δεν φοβόμαστε κανένα απολύτως έλεγχο, διότι τα έργα που αναφέρονται στο πόρισμα έχουν γίνει όλα και θα τα δείξουμε και θα τα αποδείξουμε με νόμιμες πάντα διαδικασίες όπου ζητηθεί και όπου χρειαστεί».
"ΠΡΩΤΗ", Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008 ΠΗΓΗ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

vre paidia edw trwne sta ypoyrgeia lefta stous dhmoys den tha etrwgan xaxaxaxa