ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Δουλειές πάνω στα καμένα

Στα χέρια ιδιωτών εργοληπτών δασικών έργων βρίσκεται το μεγαλύτερο κομμάτι της αποκατάστασης των καμένων δασών του 2007. Ενα χρόνο μετά, καταδεικνύεται ότι οι αποδυναμωμένες δασικές υπηρεσίες της χώρας δεν έχουν αρκετούς πόρους και μέσα για να να κάνουν τεχνικά έργα και αναδασώσεις.
Ετσι, η μερίδα του λέοντος των σχετικών χρηματοδοτήσεων καταλήγει σε εταιρείες δασολόγων και δασοπόνων και στους δασικούς συνεταιρισμούς.

Στελέχη των διευθύνσεων Δασών και των δασαρχείων στις περιφέρειες της Ηλείας και της Αττικής επιβεβαιώνουν ότι η πίεση του χρόνου, προκειμένου να προλάβουν τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές του 2007 και τη φυτευτική περίοδο που έληγε στα τέλη Φεβρουαρίου, οδήγησε σε αποσπασματικές και βιαστικές αναθέσεις μελετών και εργολαβιών. Σε κάποιες μόνο περιπτώσεις τα δασαρχεία κατάφεραν να ολοκληρώσουν δικές τους μελέτες, με τους μόνιμους δασολόγους και δασοπόνους που διαθέτουν.

Μείωση πόρων και προσωπικού

«Κάποιες από αυτές τις μελέτες τις υλοποίησαν τα ίδια τα δασαρχεία με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας, η οποία καταργήθηκε το 1992, αλλά ίσχυσε κατ' εξαίρεση φέτος στις πυρόπληκτες περιοχές», εξηγεί ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων.

Οπως διαπιστώνει ο ίδιος, «η κατάργηση της αυτεπιστασίας, η γενικότερη υποβάθμιση των δασαρχείων μετά το 1992 (με μείωση πόρων, μέσων και προσωπικού) και το έλλειμμα μακροπρόθεσμου αναδασωτικού προγράμματος από το κράτος, ευθύνονται που οι δασικές υπηρεσίες αδυνατούν να ασκήσουν τον αναπτυξιακό και προστατευτικό τους ρόλο.

1 Στην περίπτωση της Πάρνηθας είχε προκηρυχθεί αρχικά διαγωνισμός για την αναδάσωσή της, προϋπολογισμού 2,72 εκατ. ευρώ, ο οποίος ακυρώθηκε τον Φεβρουάριο έπειτα από ένσταση μειοδότριας εταιρείας. Ηταν ήδη αργά για τη φυτευτική περίοδο, όμως προκειμένου να μην φανεί απραξία των φορέων, η Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής έσπασε το αρχικό έργο σε μικρότερα, ώστε να γίνει με δημοπρασίες.

*Περίπου 15 ιδιώτες δασολόγοι ή δασοπόνοι ανέλαβαν από ένα ή περισσότερα έργα. Για όλα αυτά μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας πιστώσεις 326.924 ευρώ.

*Μέχρι τον Οκτώβριο θα ανατεθούν κι άλλα έργα ποτίσματος. Ενδέχεται να δημοπρατηθούν κι άλλες αναδασώσεις, αν βρεθούν στα φυτώρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ποσότητες δενδρυλλίων μαύρης πεύκης και ελάτης, εξηγεί ο Βασίλης Γεωμελάς, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής. Ευρύτερη αναδάσωση θα γίνει με τα δενδρύλλια από τις σπορές στα φυτώρια της Πάρνηθας, αφού μεγαλώσουν για 2-3 χρόνια.

*Τα αντιπλημμυρικά στην Πάρνηθα όπως και στην Ηλεία τα ανέλαβαν δασικοί συνεταιρισμοί δηλαδή οι υλοτόμοι που αφαιρούν ξυλεία από τα δάση που χρειάζονται ανανέωση.

2 Το Δασαρχείο Αμαλιάδας ανέθεσε στους συνεταιρισμούς Σωχού Θεσσαλονίκης και Φωτεινών Πιερίας κατασκευή κορμοδεμάτων, που ήταν έτοιμα στις αρχές Δεκέμβρη.

Είχε προηγηθεί η μελέτη του έργου από τον δασολόγο Ελευθέριο Καραπιδάκη, στον οποίο η περιφέρεια Ηλείας είχε αναθέσει τις πρώτες μελέτες.

*Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα το Δασαρχείο Αμαλιάδας απασχολούσε με 8μηνες συμβάσεις 30 εργάτες, 10 δασοπόνους και 1 δασολόγο, σε αντιπλημμυρικές, αντιδιαβρωτικές και αναδασωτικές εργασίες. Σήμερα το Δασαρχείο ετοιμάζει μελέτες αναδάσωσης άλλων περιοχών: «Δεν υπάρχουν πιστώσεις ακόμα αλλά προσπαθούμε να έχουμε έτοιμες μελέτες ώστε αν εγκριθούν κονδύλια, να τα αξιοποιήσουμε άμεσα», εξηγεί ο δασάρχης Λυκούργος Πολυχρονόπουλος.

3 Δικές του μελέτες αναδάσωσης έκανε και το Δασαρχείο Πύργου. Τα αντιπλημμυρικά-αντιδιαβρωτικά έργα (κόστους 1,4 εκατ. ευρώ) ανατέθηκαν σε δασικούς συνεταιρισμούς.

Για τον ερχόμενο χειμώνα έχουν προϋπολογιστεί αναδασώσεις κόστους 1,5 - 2 εκατ. ευρώ, αλλά θα προκηρυχθούν μικρότερα έργα ανάλογα με τις πιστώσεις που θα εγκριθούν, αναφέρει ο δασολόγος του δασαρχείου Πύργου Κ. Χριστοδούλου.

Ιδιώτης και στην Αρχαία Ολυμπία

*Ο αρχαίος χώρος της Ολυμπίας υπάγεται στο ίδιο δασαρχείο. Το υπουργείο Πολιτισμού, όμως, ανέθεσε την αναδάσωση του Κρόνιου Λόφου στο Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας και την εργολαβία ανέλαβε ιδιώτης.

4 Στο Δασαρχείο Ολυμπίας υπάγονται τα Λουτρά Καϊάφα, ιδιοκτησίας Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων. Τα ΕΤΑ ανέθεσαν τη μελέτη αναδάσωσης (προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ) στον δασολόγο Ηλία Αποστολίδη (εταιρεία «ΥΛΗ»). «Η μελέτη έχει εγκριθεί και θα υλοποιηθεί την επόμενη φυτευτική περίοδο από εργολάβο που θα επιλέξει ο ΕΟΤ», αναφέρει ο Παύλος Βαβλιάρας.
boubouka@enet.gr
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 13/07/2008

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αναδασωτική-αντιδιαβρωτική σπορά με σβόλους στην Κερατέα 4-5 Οκτωβρίου

Η προγραμματισμένη από τον περασμένο χειμώνα εθελοντική μαζική σπορά στο καμένο Πάνιο όρος της περιοχής του Δήμου Κερατέας θα πραγματοποιηθεί στις 4-5 Οκτωβρίου σε έκταση 5000 στρεμμάτων .

Ήδη στην Έδεσσα στο Κέντρο Φυσικής καλλιέργειας έγινε παρασκευή σβόλων με σπόρους από εθελοντές που αφιέρωσαν μέρες από την άδεια για το σκοπό αυτό.

Οι σβόλοι μεταφέρονται με φορτηγό στον τόπο διασποράς τους στο Δήμο Κερατέας.

Τις παρακάτω ημερομηνίες θα γίνουν οι εξής δραστηριότητες:

Προετοιμασία περισσότερων σβόλων από 20/9 μέχρι 30/9-2008, από εθελοντές.
Η δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί στους χώρους κατασκηνώσεων Πρόνοιας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής στα όρια του Δήμου Κερατέας.
Όπου και θα μπορέσουν να μείνουν και όσοι θα μπορούν να διαθέσουν
περισσότερες ημέρες για το σκοπό αυτό. Διαμονή σε σκηνές τής κατασκήνωσης, υπάρχουν κρεβάτια, στρώματα και κουβέρτες. Φαγητό ομαδικό, θα φροντίσει να μας έχει μάγειρα ο Δήμαρχος Κερατέας, ίσως χρειαστεί ρεφενέ για την προμήθεια των τροφίμων.


Η διασπορά των σβόλων θα γίνει στις 4 & 5 Οκτωβρίου 2008:

Συνάντηση στο Δημοτικό πάρκινκ του Δήμου Κερατέας από 8.30 πμ. (είναι στη δεύτερη είσοδο Κερατέας επί της Λεωφόρου Λαυρίου στρίβουμε δεξιά).


Φοράμε ρούχα πρόχειρα που μπορεί να λερωθούν και γερά παπούτσια, έχουμε νερό, κάτι για πρόγευμα. Και όρεξη για περπάτημα στο βουνό Πάνειο.

Στη δραστηριότητα αυτή χρειαζόμαστε πολλά εθελοντικά χέρια, αντρικά, γυναικεία, παιδικά όλοι είναι χρήσιμοι για τη διασπορά του όγκου των σβόλων που έχουν θα έχουν προετοιμαστεί από εθελοντές στην Έδεσσα και στην Κερατέα.

Κινητοποιήστε φίλους κλπ. για την επιτυχία της προσπάθειας μας. Στείλτε το μήνυμα σε φίλους και γνωστούς αλλά και με μήνυμα από το κινητό.

Η κατασκήνωση είναι η 7η Κατασκήνωση Πρόνοιας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής. Μετάβαση γίνεται μέσα από τη Λεωφόρο Λαυρίου. Στη δεύτερη από βόρεια είσοδο της Κερατέας στρίβουμε αριστερά (ανατολικά) προς Κακή Θάλασσα –Δασκαλιό, μετά από 3 χιλιόμετρα υπάρχει πινακίδα για τις κατασκηνώσεις και στρίβουμε δεξιά (προς νότο) ο δρόμος μας βγάζει ακριβώς στην πύλη της κατασκήνωσης.

Παράκληση κινητοποιήστε όλους τους φίλους, γνωστούς και αγνώστους, που ενδιαφέρονται για την αναβλάστηση της γης με την εφαρμογή της μεθόδου φυσικής καλλιέργειας «σπόροι σε σβώλους».

Όσοι μάζεψαν σπόρους και θέλουν να χρησιμοποιηθούν σ' αυτή τη μεγάλη
μας εθελοντική προσφορά να συνεννοηθούν με τον Παναγιώτη Μανίκη:

Τηλεφ. 23810 27312 ή με την Ελένη Πάσσα στο κινητό: 697 497 0086

Για ό,τι νεώτερο θα σας στείλουμε μήνυμα.

Για ταχυδρομική επικοινωνία και τηλεφωνική μέχρι την 15/9-2008:
Παναγιώτη Μανίκη
Κέντρο φυσικής καλλιέργειας
Τ.Θ 139 Τ.Κ.58200
Κλησοχώρι ΕΔΕΣΣΑ
Τηλ. 23810-27312 τις ώρες 18.00 – 21.00

Και με την Ελένη Πάσσα στο κινητό: 697 497 0086 όλες τις ημέρες

E-mail: sporoi_se_svolous@yahoo.com

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Σπόροι υπάρχουν στη φύση ακόμη πολλοί, μαζέψτε όσους γίνεται περισσότερους,
παράλληλα με τα κουκούτσια από τα φρούτα που καταναλώνουμε κάθε μέρα.

http://aftarkia.wordpress.com