ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

ΑΣΥΔΟΤΟΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΠΕΛΗ

ΣΤΟ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΔΡΥΟΔΑΣΟΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΠΕΣ ΔΕΝΤΡΩΝ
ΤΟ ΔΑΣΟΝΟΜΕΙΟ ΣΤΟ ΚΟΥΜΑΝΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΚΛΕΨΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ.
ΣΤΟ ΚΑΡΑΤΟΥΛΑ ΚΟΒΟΥΝ ΚΑΜΕΝΑ ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΦΥΤΕΥΟΥΝ ΕΛΙΕΣ
Η κατάσταση είναι απελπιστική. είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει. Σε περιοχή του καρατουλα ασυνείδητοι κόβουν δέντρα που κάηκαν στις περυσινές τρομακτικές πυρκαγιές και φυτεύουν ελιές με προοπτική την καταπάτησή. καταγγέλλουμε επισήμως στο δασαρχείο του Πύργου και καλούμε όλα τα όργανα της πολιτείας να επέμβουν αποφασίστηκα για την αποκατάσταση της ευνομίας και του κράτους δικαίου, αν υπάρχει κάτι τέτοιο. Διεξάγουμε μια συγκλονιστική δημοσιογραφική αποστολή, που δεν θα τελειώσει ποτέ. καλούμε την ελληνική δικαιοσύνη να φανεί αμείλικτη, προκειμένου να σταματήσει το νέο διαπραττομενο έγκλημα των καταπατήσεων στις καμένες περιοχές. Καλούμε σήμερα κιόλας το Δασαρχείο ΠΎΡΓΟΥ με όλο το δυναμικό του, να εκστρατευσει στα σημεία και τις περιοχές που θα αποκαλύψουμε στη συνέχεια. Η καταδρομική δημοσιογραφικής μας αποστολή κάλυψε μια μεγάλη έκταση βάσει συγκεκριμένων πληροφοριών. Από τον Πύργο στο Καράτουλα και από εκεί στο Πανόπουλο, έρευνα μέσα στο δρυοδάσος, Όπου φωτογραφήσαμε το έργο των εγκληματικών στοιχείων. φθάσαμε μέχρι τα σύνορα με την Αμαλιάδα, γυρίσαμε πίσω και φύγαμε στη συνέχειά απο την 111 κλπ. Το έχω γράψει πολλές φορές, πως αυτοί που κόβουν τις εξαιρετικού κάλλους δρύες και τις πωλούν στις ξυλουργικές βιοτεχνίες από 700 μέχρι 100 ευρώ τις μεγάλες, δεν θα χαρούν για πολύ τα άνομα κέρδη τους. Δεν θα γλιτώσει ούτε ένας και η τιμωρία θα είναι παραδειγματική και αμείλικτη. Το σήμα έχει δοθεί.
Στη θέση "ΡΥΚΙΑ" στο Καράτουλα και σε όλη την τοποθεσία"ΚΛΕΙΔΑΡΕΙΚΑ" έχει καθήκον το Δασαρχείο Πύργου να πάει εκεί και να διαπιστώσει τις καταπατήσεις επάνω σε λόφους, όπου έκοψαν τα καμένα δέντρα και φύτεψαν μικρές ελιές. Στην ίδια περιοχή πάλι σε λόφο έκοψαν πεύκες νέες στην ηλικία, που δεν είχαν καεί και φύτεψαν ελιές, ενώ έχουν κάνει εκχέρσωση. Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό με αποκαλυπτικές φωτογραφίες. Τώρα θα θίξουμε το θέμα της Κάπελης, αυτό το θείο δώρο της φύσης, των 33.000 στρεμμάτων, αυτό το πράσινο πέλαγος των δρυών, το καλύτερο δρυοδάσος των βαλκανίων.
Ενημερώνουμε τόσο τον Δήμαρχο Λασιώνος, όσο και τον Δασάρχη ΠΎΡΓΟΥ, πως εκεί που αρχιζει το δρυοδάσος, στο χωριό Πανόπουλο, ακριβώς δίπλα σε ενα βενζινάδικο, έχει γίνει εκτεταμένη καταπάτηση προς καλλιέργεια του εδάφους. Καλούμε το Δασαρχείο Πύργου, σήμερα κιόλας, να στείλει ειδικους δασοφύλακες και να ακολουθήσουν το μονοπάτι μέσα στο δρυοδάσος του Πανόπουλου και πριν φτάσουν στα σύνορα με την Αμαλιάδα, σε μια μεγάλη επίπεδη επιφάνεια έχουν κόψει και παλαιότερα, αλλα και τώρα δρύες. ίσως άκουσαν το αυτοκινητό μου και έφυγαν, γιατι εναν κορμό τον είχαν κόψει μέχρι την μέση, ενώ κάποιους άλλους τους είχαν κόψει "γουλί". Το δασαρχείο Πύργου θα έχει ιστορική ευθύνη, αν δεν "εξοντώσει" τους εγκληματιες που κόβουν τα θεσπέσια και μοναδικα δέντρα, για να βγαλουν χρήματα. ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ. Στην επιστροφή απο την 111, βλέπαμε ύποπτα αυτοκινητα, είχε πλέον σκοτεινιάσει, σούρουπο, όπως λέμε, να βγαίνουν απο καποιούς μικρούς χωμάτινους δρόμους. Αλλη κατηγορία αθλίων και παράνομων λαθροκυνηγών μπεκάτσας. Η δημοσιογραφικη έρευνα συνεχίζεται και δεν μπορούν να την ανακοψουν ούτε οι αγιοι πάντες. Θέλω να επισημάνω στον Δασάρχη του Πύργου, οπως ελέγξει τον υπεύθυνο δασονόμο, για το τι έκανε μέχρι σήμερα, απο την περασμένη Δευτέρα που δημοσιευσαμε για τις κλοπές που εχουν λάβει χώρα στο Δασονομείο του Κούμανι. Και για ποιο λόγο εξακολουθεί να παραμένει κλειστό;
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΑΝΚ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΥΓΗ ΗΛΕΙΑΣ.

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Σάρωσαν τα κύματα την παραλία

Ζημιές στην παραλιακή ζώνη της Ζαχάρως, αλλά και πτώσεις καμένων δέντρων σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακό στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Ζαχάρως. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα επηρέασαν αρκετά, ενώ η μανία της θάλασσας λόγω των ισχυρών ανέμων ήταν τέτοια που προκάλεσε μεγάλες ζημιές.
Το παλιό τουριστικό περίπτερο του δήμου, καλύφθηκε από τόνους άμμου και θαλασσινού νερού το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ η θάλασσα έφτασε έως τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην πόλη. Το κατάστημα υπέστη σημαντικές ζημιές καθώς οι ιδιοκτήτες του είχαν τη θάλασσα ουσιαστικά να εισβάλει μέσα σε αυτό, παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά της. Οι εκβολές του ποταμού Ακίδα, λόγω της μεταφοράς άμμου από τα κύματα «έκλεισαν», με αποτέλεσμα τα βρόχινα νερά να παραμένουν εγκλωβισμένα, μη έχοντας διέξοδο προς τη θάλασσα.

Στην περιοχή του Καϊάφα δεκάδες καμένα δέντρα κατέρρευσαν από τη μανία του ανέμου και από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα, καθώς πολλά κλαδιά βρέθηκαν μέσα στην Εθνική Οδό Πύργου - Κυπαρισσίας. Μάλιστα τα ξημερώματα του Σαββάτου σε μια επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κοπής πεσμένων στο δρόμο δέντρων, ένα διερχόμενο όχημα έπεσε πάνω στο πυροσβεστικό, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί κάποιος. Στο μεταξύ επιταχύνονται οι διαδικασίες για την κοπή των καμένων δέντρων από τους εργολάβους μέσα στο δάσος του Καϊάφα, καθώς και λόγω της κακοκαιρίας πληθαίνουν οι κίνδυνοι για τους διερχόμενους από την περιοχή.

ΠΗΓΗ:ΠΡΩΤΗ ΗΛΕΙΑΣ

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

Συμμετοχή με θέσεις , στις «κινήσεις» για τους πυρόπληκτους

Συμμετοχή με θέσεις , στις «κινήσεις» για τους πυρόπληκτους


Έχουν περάσει δέκα πέντε μήνες μετά τις φονικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007 . Ο καθένας μας πια έχει βγάλει – τουλάχιστον με τον εαυτό του – τα δικά του συμπεράσματα .Τώρα το επίπεδο της συζήτησης έχει μεταφερθεί στις αποζημιώσεις από τον ΕΓΛΑ, στην επισκευή ή την ανακατασκευή των οικιών και των υπολοίπων χτισμάτων και στο περίφημο Σχέδιο Αποκατάστασης του νομού Ηλείας
Λαμβάνοντας σοβαρά υπ΄ όψιν μας τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την πλευρά της επίσημης πολιτείας αλλά και απ΄ όσους με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στο ζήτημα της αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών , ως Σύλλογος Πυρόπληκτων Αγίας Άννας θέλουμε μετά παρρησίας απευθυνόμενοι προς άπαντες να κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις , διευκρινίσεις , ακόμα και εξηγήσεις .
Μέσα στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε επίπεδο νομού και έχει να κάνει με τις κινητοποιήσεις των πυρόπληκτων παρατηρούμε ότι υπάρχουν δύο κυρίαρχες λογικές. Η μία που θέλει να κινητοποιηθεί ο πυρόπληκτος , να βγει στο πεζοδρόμιο , να διαδηλώσει , να φωνάξει για τα όσα δικαιούται . Η άλλη που θέλει να μην ταραχτεί τίποτα και ότι μας δώσουν μας δώσουν . Αφού εν τροχάδην δηλώσουμε ότι τασσόμαστε με την πρώτη λογική ερχόμαστε στο πιο φλέγον κομμάτι που έχει να κάνει πέρα από το ΝΑΙ στην διεκδίκηση αλλά με ποιών ή με ποίους ;
Ομολογουμένως το θέμα μας απασχόλησε σοβαρότατα. Υπήρξε και υπάρχει ακόμα προβληματισμός . Το ζήτημα παραμένει ακόμα ανοιχτό τουλάχιστον ως προς το αποτέλεσμα της θέσης μας γι΄ αυτό και χειριζόμαστε την κατάσταση με προσοχή . Ανεξαρτήτως της δυναμικής που έχουμε ως σύλλογος και με δεδομένο ότι είμαστε ο πρώτος πυρόπληκτος σύλλογος που έγινε σε επίπεδο νομού πιστεύουμε ότι στην παρούσα φάση πέραν της όποιας ευθύνης , ως τέτοιος σύλλογος , απαιτείται να είμαστε διαυγής τουλάχιστον από πλευράς θέσεων .
Συμμετείχαμε από αρχής στις όποιες κινητοποιήσεις έγιναν από την Πανηλειακή Επιτροπή Αγώνα των Πυρόπληκτων . Από την πρώτη συγκέντρωση στην πλατεία του Πύργου λίγους μήνες μετά την φωτιά μέχρι και την διαδήλωση της 28ης Οκτωβρίου μετά την παρέλαση στην οδό Μανωλοπούλου της ίδιας πόλης .Δηλώνουμε δε ότι θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στο όποιο κάλεσμα της στην συνέχεια αναγνωρίζοντας την προσφορά της και τον αγώνα που κάνουν τα μέλη της. Συμμετείχαμε στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την τοπική ΤΕΔΚ στον κόμβο της Φιλοθέης . Όπως το ίδιο κάναμε όταν είχαμε προσκληθεί από την νομαρχία σε συζήτηση στο αμφιθέατρο του κτιρίου της . Το ίδιο θα κάνουμε και αύριο Μάλιστα με αφορμή της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς από το χωριό μας , με την αρωγή της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης διοργανώσαμε ημερίδα στις 17 Αυγούστου στην Αγία Άννα. .Συμμετέχουμε ακόμα στην Πανηλειακή Κίνηση Πολιτών που δραστηριοποιείται τους τελευταίους μήνες και έχει ως σκοπό την ενεργοποίηση της κοινωνίας αλλά και το δικαστικό «μπλοκάρισμα» της επιστροφής του τριχίλιαρου. Και τέλος , οπωσδήποτε , θα συμμετάσχουμε στην πρωτοβουλία που αναπτύσσεται από ακόμα μία ακόμα πανηλειακή κίνηση στην οποία συμμετέχουν και οικολογικές οργανώσεις στο να ανέβουμε σε συλλαλητήριο στην Αθήνα με την συμμετοχή και των άλλων πυρόπληκτων νομών .

Η όποια όμως συμμετοχή μας δεν έχει να κάνει ούτε με τόνωση του προφίλ του συλλόγου ούτε για να είμαστε με όλους μέσα. Με δεδομένο ότι όλες οι προαναφερόμενες κινήσεις θα γίνονταν και χωρίς εμάς , εμείς ως ένας μικρός πυρήνας από ένα μικρό αλλά πολύπαθο χωρίο – ίσως από τα πλέον πυρόπληκτα της Ηλείας – συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε κίνηση – κινητοποίηση με τις εξής θέσεις.
- Διεκδικούμε αποζημιώσεις 100% της χαμένης παραγωγής για το έτος 2007 και αποζημίωση στο σύνολο της ζημίας για το απολεσθέν ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Δηλαδή να αποζημιωθεί και η μία ελιά και το ένα ζώο, χωρίς ποσοστά ζημίας και πλαφόν. Για να γίνει αυτό όμως το παραπάνω απαιτείται αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. , πράγμα για το όποιο έχουν ευθύνη όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις .
- Αναπροσαρμογή προς τα πάνω των τιμολογίων που αφορούν τις αποζημιώσεις του φυτικού και του ζωικού κεφαλαίου. Τουλάχιστον 50 ε για κάθε δέντρο που θα εκριζωθεί και 100 ε για κάθε ζώο (πρόβατο) που έχει καεί .
- Για κάθε σπίτι που ανακατασκευάζεται η τιμή ανά τ.μ. να οριστεί στα 1200 ε , όπως τουλάχιστον έχει υπολογιστεί το κόστος από το Τ.Ε.Ε.. Αντίστοιχη πρέπει να είναι η αναπροσαρμογή και για τις επισκευές .Σήμερα το Τ.Α.Π. παρέχει για ανακατασκευή μόλις 750 ε το τ.μ. Και οι οικοδομικές αδειες να πληρωθούν στο σύνολο του κόστους τους από το κράτος .
- Να εξισωθεί η αποζημίωση των Π.Σ.Ε.Α με αυτή του Τ. Α. Π. όταν η αποζημίωση αφορά αποθήκες , στάβλους κ.τλ. Σήμερα όποιος απευθυνθεί στο ΤΑΠ για μία αποθήκη 20 τ.μ. λαμβάνει 5000 ε ενώ άλλος που θα απευθυνθεί για τις ίδιες διαστάσεις στα ΠΣΕΑ θα λάβεί 1500 ε . Λες και ο ένας απευθύνεται σε άλλο κράτος από τον άλλο .
- Να αρθούν όλες οι εξαιρέσεις και των δύο Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) που «πετούν» εκτός εκατοντάδες δικαιούχους αποζημίωσης. Τέτοιες εξαιρέσεις έχουν να κάνουν με την χιλιομετρική απόσταση (150 χιλ) της μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου από το σημείο που κάηκε π.χ. το λιοστάσι , των αποθηκευμένων προϊόντων ( εξαιρούνται λάδι , κρασί κτλ. ) , των αγροτικών περιφράξεων (απαιτείται τοπογραφικό )κτλ.
- Επειδή πολύς λόγος γίνεται με το Σχέδιο Ανασυγκρότησης που περιμένουμε από την κυβέρνηση, τονίζουμε ότι θα έχει ταξικά κριτήρια. Δηλαδή θα όποια χρήματα που θα δοθούν θα έχουν σκοπό την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου και των μεγάλων εργολάβων από την Αθήνα και όχι μόνο. Εμείς καλούμε μέσα από τις κινητοποιήσεις ο κόσμος να διαδηλώσει τα όποια χρήματα «πέσουν» στο νομό να πάνε στον πυρόπληκτο και στη ενίσχυση της αγροτιάς. Ήδη έχουν δοθεί τεράστια ποσά με επιτόκιο σχεδόν μηδενικό στις μεγάλες επιχειρήσεις εν αντιθέσει με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που ακόμα περιμένουν στήριξη από το κράτος.
- Παρ΄ ότι σε μια και μόνο νύχτα βρέθηκαν 28 δις ε για τις τράπεζες εν τούτοις από το σύστημα των αποζημιώσεων πετιούνται σαν την τρίχα από το προζύμι όλοι οι αγρότες που είναι πρόωρα συνταξιοδοτημένοι . Αν και δικαιούνται να διαχειρίζονται οι ίδιοι το 10% της περιουσίας τους πέραν τούτου έχουμε παραδείγματα ανθρώπων που έχασαν στην φωτιά μηχανήματα ,εργαλεία , αποθηκευμένα εφόδια .
- Επειδή το οικονομικό επίδομα των τριών χιλιάδων ευρώ αποτέλεσε και αποτελεί μείζον θέμα τις τελευταίες μέρες υποστηρίζουμε ότι πρέπει να αποτελέσει κρατική ενίσχυση προς τους πυρόπληκτους ανεξαρτήτως των αποζημιώσεων που τελικώς θα λάβουν . Πέραν αυτού υποστηρίζουμε ότι πρέπει να μαζευτούν τα τριχίλιαρα που δόθηκαν αφειδώς και αδιακρίτως σε όποιον έρχονταν τις μέρες κείνες στο νομό και (αφού τα χρήματα υπάρχουν) να δοθούν ως ενίσχυση σε κάθε οικογένεια που κατοικεί στα πυρόπληκτα χωρία. Να γίνουν δικαιούχοι αυτής της παροχής ακόμα και οι μαθητές .
-Αγωνιζόμαστε όπου δάσος πάντα δάσος .Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή του χωρίου μας που έχει συμπεριληφθεί στις περιοχές που κινδυνεύουν από φαινόμενα ερημοποίησης .Ακόμα διεκδικούμε την σωτηρία του Πηνειακού Λάδωνα από φαινόμενα μολύνσεων αλλά και την σωτηρία του καμένου δάσους από δημιουργία χωματερών .
- Τέλος εκφράζουμε την αντίθεση μας για όσα υποστηρίζονται σε επίπεδο νομού και έχουν να κάνουν με το πλαίσιο διεκδίκησης . Μπορεί πάντα ως νομός να διεκδικούσαμε π.χ. αεροδρόμιο και δύο λιμάνια . Σήμερα και όταν το θέμα είναι η άρση των συνεπειών από την φωτιά ,πρέπει να διεκδικούμε και να συζητάμε τι θα γίνει στην πυρόπληκτη περιοχή και όχι σε όλο τον νομό.

Με τις θέσεις αυτές εμείς συμμετέχουμε στις όποιες κινήσεις γίνονται σε επίπεδο νομού. Ασφαλώς αν το θέμα ήταν συζήτηση για το ασφαλιστικό , για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το Πολυτεχνείο (είναι επίκαιρο λόγω του εορτασμού της 35η επετείου) κτλ τότε το κάθε μέλος του Συλλόγου μας θα πήγαινε στις συγκεντρώσεις που πολιτικά και ιδεολογικά ανήκει. Επειδή όμως το θέμα των κινήσεων έχει να κάνει με τους πυρόπληκτους, εμείς που στο μικρό βαθμό πρωτοστατήσαμε ,δεν μπορούμε να απουσιάζουμε ούτε από την πρωτοβουλία της μαζικής δημιουργίας συλλόγων πυρόπληκτων , ούτε από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις , ούτε ακόμα- ακόμα και από τις συζητήσεις εκείνες που μαζευόμαστε για να ξαναπούμε ότι καήκαμε και τίποτα άλλο . Βέβαια θα ήταν ευχής έργο όλες οι κινήσεις για τους πυρόπληκτους να σχεδιάζονταν στο ίδιο τραπέζι. Άλλωστε είναι παγκόσμια αποδεδειγμένο ότι για να νικήσει ένα κίνημα πρέπει να είναι μαζικό και ενωτικό. Και το κίνημα πυρόπληκτων ,που πια δυναμικά αναπτύσσεται , απέδειξε με την συμμετοχή του και στις δύο τελευταίες κινητοποιήσεις ότι είναι ενωμένο στην βάση των προβλημάτων του.

17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008
Δ.Σ.
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ
ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΡΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ-ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ

Ολική ήταν η καταστροφή από τις φωτιές του Αυγούστου του 2007 στο τοπικό διαμέρισμα του Γούμερου Ηλείας. Οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση, σε 200 από τους οποίους 14 μήνες μετά, ζητούν τα τριχίλιαρα πίσω, δήλωσε ο Πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Γούμερου Κώστας Κολοβάδης. «Οι νέοι άνθρωποι που ασχολούνταν με αγροτικές καλλιέργειες μη έχοντας αντικείμενο, αναλώνουν τη ζωή τους στα καφενεία, ψάχνοντας τρόπους να φύγουν» είπε ο κ. Κολοβάδης.
Κραυγή απόγνωσης των κατοίκων από τα πυρόπληκτα χωριά της Ηλείας. 14 μήνες μετά το πέρασμα της φωτιάς και η Πολιτεία απουσιάζει προκλητικά. « Η αναλγησία, η υποκρισία και η αντιφατικότητα χαρακτηρίζει τα μέλη της κυβέρνησης . Χορτάσαμε υποσχέσεις . Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Πρέπει οι πολίτες να βάλουν στην άκρη τις κομματικές τους ταυτότητες και να διεκδικήσουν με δυναμικό τρόπο όσα τους έχουν υποσχεθεί» - δήλωσε στο IONION FM o πρόεδρος πυρόπληκτων Αγίας Άννας, Γιώργος Μαρκόπουλος.

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 26 ΧΡΟΝΙΑ

Tον σώζουν στο παρά πέντε



Ύστερα από 26 χρόνια ουσιαστικής απραξίας, κι αφού έχει φτάσει στο χείλος της καταστροφής (ή κατάρρευσης) αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, τον «Παρθενώνα της Πελοποννήσου». Έξι δωρικές κολόνες που απομακρύνθηκαν πριν από 3-4 χρόνια για να εξυγιανθεί το υπέδαφος θα επιστρέψουν, ενώ δύο άλλες βρίσκονται σε αναμονή. Περιμένουν τη συνέχιση της χρηματοδότησης με 4 εκατομμύρια ευρώ από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Χαμένος σε μια κορυφή - το Κωτίλιον- χτυπημένος από σεισμούς, ανασκαφείς και αρχαιοκαπήλους του προπερασμένου αιώνα, παγετό, απόπλυση του υπεδάφους, προδομένος από το υλικό κατασκευής του (ένα λευκό ασβεστόλιθο με μειωμένη συνοχή και αντοχή) αποφασίστηκε ύστερα από χρόνια ολιγωρίας και α διαφορίας να αποκατασταθεί τμηματικά και να παραμείνει επισκέψιμος.

Έτσι, εγκαταστάθηκε εργαστήριο για τη συντήρηση, συγκόλληση και συμπλήρωση των αρχιτεκτονικών μελών, τακτοποιήθηκαν τα διάσπαρτα μέλη, ενώ το διαλυμένο μνημείο γράφτηκε στον κατάλογο προστασίας της Ουνέσκο. Οι θαυμάσιες λεπτές κολόνες του βρίσκονται από το 1985 σε αντισεισμικό ικρίωμα- νάρθηκα γιατί παρουσιάζουν πολύ σοβαρές αποκλίσεις από την κατακόρυφο, ενώ όλα τα δάπεδα παρουσιάζουν σοβαρές καθιζήσεις.

Η επιστημονική επιτροπή, που έχει αναλάβει εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα τη μελέτη και αποκατάστασή του, ενέταξε το έργο στο Γ΄ ΚΠΣ για το 2000-2006. «Μέχρι το τέλος του 2008 θα είμαστε έτοιμοι για την ολόσωμη επαναφορά των έξι κιόνων της βόρειας πρόσοψης του ναού», λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Επικούριου, Αλέξανδρος Μάντης.

Της Παρασκευής Κατημερτζή

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Συμφέροντα, ανικανότητα έκαψαν τη Στροφυλιά

Συμφέροντα, ανικανότητα έκαψαν τη Στροφυλιά

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Η ανικανότητα της Πολιτείας και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της περιοχής έβαλαν προχθές «μπουρλότο» στο μοναδικό σε ομορφιά δάσος της Στροφυλιάς στα σύνορα Ηλείας και Αχαΐας, που όπως είναι γνωστό αποτελεί τμήμα του οικοσυστήματος (Κοτυχίου - Στροφυλιάς) που προστατεύεται από τη διεθνή σύμβαση Ramsar.


Περισσότερα από 800 στρ. έγιναν στάχτη
Το παράδοξο της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 5.10 μ.μ. ήταν ότι αυτή ξεκίνησε από την «αμαρτωλή» περιοχή «Σαμαρέικα», την οποία έχουν καταλάβει ετσιθελικά τα τελευταία χρόνια διάφοροι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι μάλιστα έχουν οικοδομήσει παράνομα με άδειες που έχει εκδώσει η Πολεοδομία της Αμαλιάδας.

Η πυρκαγιά, που αποτέφρωσε περίπου 800 στρέμματα δάσους, σημειώθηκε μία μέρα μετά τη λήξη της αντιπυρικής επιφυλακής και λίγες μόλις ημέρες μετά την υπογραφή της ΚΥΑ (Κοινής Υπουργικής Απόφασης) με την οποία ανακηρύχθηκαν προστατευόμενες περιοχές το δάσος της Στροφυλιάς, καθώς και η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου.

«Δεν είναι βέβαια συμπτωματικό ότι η πυρκαγιά ξέσπασε λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την προστασία των υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ακριβώς στην περιοχή "Σαμαρέικα", την επίμαχη και πολύπαθη περιοχή στην καρδιά του βιοτόπου της Στροφυλιάς. Η υπογραφείσα ΚΥΑ, μέσα από ασαφείς διατυπώσεις, εξαιρεί από την προστατευόμενη περιοχή τη συγκεκριμένη περιοχή και αφήνει ανοιχτό το θέμα της νομιμοποίησης των παρανομιών, ανοίγοντας τεράστια πόρτα για την οικοπεδοποίησή της. Γιατί η κυβέρνηση αφήνει αυτά τα "κενά" στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας, στα οποία πατάνε οι φυσικοί αυτουργοί του εμπρησμού;» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας.

«Είναι τυχαίο ότι η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή όπου διεκδικεί το δάσος η Μονή Μεγάλου Σπηλαίου; Δεν μπορεί να είναι όλα αυτά διαβολικές συμπτώσεις και σίγουρα υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από τη νέα οικολογική καταστροφή», δήλωσε στην «Ε» ο Νίκος Τσούκαλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα.

Πολλά ερωτηματικά προκύπτουν, καθώς η περιοχή «Σαμαρέικα» απ' όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά κατά περίεργο τρόπο εξαιρέθηκε με βάση την πρόσφατα υπογραφείσα ΚΥΑ από την προστατευόμενη περιοχή.

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ) επισημαίνει ότι στην εν λόγω περιοχή έχουν γίνει εκτεταμένες καταπατήσεις, ανέγερση αυθαιρέτων, που νομιμοποιήθηκαν έπειτα από 11 χρόνια από την Πολεοδομία Αμαλιάδας, ενώ εκκρεμεί προσφυγή στο ΣτΕ της Εκκλησίας της Ελλάδας (Μονή Μεγάλου Σπηλαίου) κατά της απόφασης του γ.γ. της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που χαρακτήρισε αναδασωτέα μια έκταση 540 στρεμμάτων... Η συγκεκριμένη διάταξη αφήνει εκτός προστασίας εκτάσεις του δάσους που έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες για τις οποίες υπάρχουν πάνω από 50 πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής που ουδέποτε εφαρμόστηκαν.

Η Ενωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον (ΕΠΟΠ) Ηλείας σε ανακοίνωσή της χθες καταγγέλλει ότι η ημέρα, η ώρα και η θέση εκδήλωσης της πυρκαγιάς ενισχύουν την άποψη ότι πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια και σημειώνει:

«Είναι επίσης γνωστές οι καταπατήσεις, εκχερσώσεις, καταστροφές και άλλες παράνομες δραστηριότητες που συμβαίνουν στη Στροφυλιά τις τελευταίες δεκαετίες. Η ΕΠΟΠ επισημαίνει τις ευθύνες πρώτα της πολιτείας, που αφενός μεν χρονοτριβεί επικίνδυνα για τη ρύθμιση των επιτρεπομένων χρήσεων στην προστατευόμενη αυτή περιοχή, αφετέρου δε δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα φύλαξης και προστασίας του δάσους και κατά δεύτερο στους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που επιδίδονται σε λαϊκίστικες πλειοδοσίες, παραγνωρίζοντας τη μέγιστη οικολογική σημασία ενός Εθνικού Πάρκου».


nodaros@enet.gr

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Δεντροφύτευση ελπίδας

Με στόχο να ζωντανέψει η ελπίδα και να δοθεί πνοή στις καμένες εκτάσεις της Ζαχάρως, 35 άτομα από την φαρμακευτική εταιρία Astra Zeneca, στελέχη και εργαζόμενοι επισκέφτηκαν χθες την περιοχή για να φυτέψουν και οι ίδιοι μερικές από τις 20.000 ρίζες ελιάς που δώρισε η εταιρία στους πυρόπληκτους κατοίκους.

Ο πρόεδρος του δ.δ. Αρήνης Τρύφωνας Δαλιάνης και οι αντιδήμαρχοι Ζαχάρως Σπήλιος Φωτόπουλος, Βελούδω Δαΐκου και Δημήτρης Χρονόπουλος υποδέχτηκαν χθες το πρωί την αντιπροσωπεία της εταιρίας και τους ευχαρίστησαν θερμά για αυτή την τόσο ουσιαστική συμβολή τους στην προσπάθεια ανάπτυξης του τόπου.Πραγματικά συγκινημένος ο κ. Δαλιάνης ευχαρίστησε τους ανθρώπους της εταιρείας, υπογραμμίζοντας ότι είναι η μοναδική βοήθεια που δέχεται από την ημέρα της καταστροφής μέχρι σήμερα ο τόπος τους.«Οι κάτοικοι του χωριού μας έπαθαν μεγάλη καταστροφή. Βοήθεια δεν λάβαμε από πουθενά αλλού εκτός από την εταιρία Astra Zeneca. Τους ευχαριστούμε θερμά και ευχόμαστε ο Θεός να έχει τους ίδιους και τις οικογένειές τους πάντα καλά. Τέτοιες χειρονομίες μας δίνουν ελπίδα, γιατί εμείς εδώ δεν έχουμε δει ούτε υπουργό, ούτε βουλευτή, ούτε κανέναν...».


«Ηρθαμε ως αρωγοί»

Περίπου 100 στρέμματα καμένης γης θα ξαναπρασινίσουν σύντομα χάρη στην πρωτοβουλία της φαρμακευτικής εταιρίας. «Είναι μια πρωτοβουλία, στο πλαίσιο του δικού μας εταιρικού προγράμματος, να βοηθήσουμε έναν τόπο που η ζημιά ήταν μεγάλη τόσο σε φυσική καταστροφή όσο και ανθρώπινες απώλειες» σημείωσε η υπεύθυνη επικοινωνίας της εταιρίας Ντέμη Αρώνη και συμπλήρωσε: «Θεωρήσαμε χρέος μας, σαν Έλληνες, να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και να μπορέσουμε να απαλύνουμε λίγο τις πληγές, τουλάχιστον στο κομμάτι της φυσικής καταστροφής».Τα μέλη της ομάδας ευχαρίστησε ο αντιδήμαρχος Ζαχάρως Σπήλιος Φωτόπουλος με την ευχή η κίνησή τους αυτή να βρει και άλλους μιμητές. «Η προσφορά τους θα δώσει μια ανάσα πνοής στην περιοχή για το φυτικό κεφάλαιο που κάηκε και θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη του τόπου. Ελπίζουμε ότι αυτή η κίνηση να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους» υπογράμμισε.


Κάθε ελιά και μια ψυχή

Η 35μελής ομάδα αφού ξεναγήθηκε στην περιοχή και επισκέφτηκε την εκκλησία της Αγίας Κυριακής στο δ.δ. Μηλέας, φύτεψε συμβολικά μερικές ελιές στη θέση «Βίγλες» στο κτήμα του κ. Φώτη Μισιχρόνη.Επίσης φυτεύτηκαν, όπως ήταν και στο πρόγραμμα του ανθρώπινου δυναμικού, 46 ρίζες, όσες και οι ψυχές που χάθηκαν στην περσινή πυρκαγιά, στο αλσύλλιο του δήμου Ζαχάρως. Στη συνέχεια, τα μέλη της εταιρίας ξεναγήθηκαν στη λίμνη Καϊάφα και λίγο πριν την αναχώρησή τους δεν παρέλειψαν να επισκεφτούν γνωστό σημείο στην παραλία της Ζαχάρως. Φεύγοντας, ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Άνοιξη ώστε να δουν και οι ίδιοι από κοντά τους «καρπούς» της προσφοράς τους.
ΠΗΓΗ:ΠΡΩΤΗ ΗΛΕΙΑΣ