ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

Συμμετοχή με θέσεις , στις «κινήσεις» για τους πυρόπληκτους

Συμμετοχή με θέσεις , στις «κινήσεις» για τους πυρόπληκτους


Έχουν περάσει δέκα πέντε μήνες μετά τις φονικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007 . Ο καθένας μας πια έχει βγάλει – τουλάχιστον με τον εαυτό του – τα δικά του συμπεράσματα .Τώρα το επίπεδο της συζήτησης έχει μεταφερθεί στις αποζημιώσεις από τον ΕΓΛΑ, στην επισκευή ή την ανακατασκευή των οικιών και των υπολοίπων χτισμάτων και στο περίφημο Σχέδιο Αποκατάστασης του νομού Ηλείας
Λαμβάνοντας σοβαρά υπ΄ όψιν μας τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την πλευρά της επίσημης πολιτείας αλλά και απ΄ όσους με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στο ζήτημα της αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών , ως Σύλλογος Πυρόπληκτων Αγίας Άννας θέλουμε μετά παρρησίας απευθυνόμενοι προς άπαντες να κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις , διευκρινίσεις , ακόμα και εξηγήσεις .
Μέσα στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε επίπεδο νομού και έχει να κάνει με τις κινητοποιήσεις των πυρόπληκτων παρατηρούμε ότι υπάρχουν δύο κυρίαρχες λογικές. Η μία που θέλει να κινητοποιηθεί ο πυρόπληκτος , να βγει στο πεζοδρόμιο , να διαδηλώσει , να φωνάξει για τα όσα δικαιούται . Η άλλη που θέλει να μην ταραχτεί τίποτα και ότι μας δώσουν μας δώσουν . Αφού εν τροχάδην δηλώσουμε ότι τασσόμαστε με την πρώτη λογική ερχόμαστε στο πιο φλέγον κομμάτι που έχει να κάνει πέρα από το ΝΑΙ στην διεκδίκηση αλλά με ποιών ή με ποίους ;
Ομολογουμένως το θέμα μας απασχόλησε σοβαρότατα. Υπήρξε και υπάρχει ακόμα προβληματισμός . Το ζήτημα παραμένει ακόμα ανοιχτό τουλάχιστον ως προς το αποτέλεσμα της θέσης μας γι΄ αυτό και χειριζόμαστε την κατάσταση με προσοχή . Ανεξαρτήτως της δυναμικής που έχουμε ως σύλλογος και με δεδομένο ότι είμαστε ο πρώτος πυρόπληκτος σύλλογος που έγινε σε επίπεδο νομού πιστεύουμε ότι στην παρούσα φάση πέραν της όποιας ευθύνης , ως τέτοιος σύλλογος , απαιτείται να είμαστε διαυγής τουλάχιστον από πλευράς θέσεων .
Συμμετείχαμε από αρχής στις όποιες κινητοποιήσεις έγιναν από την Πανηλειακή Επιτροπή Αγώνα των Πυρόπληκτων . Από την πρώτη συγκέντρωση στην πλατεία του Πύργου λίγους μήνες μετά την φωτιά μέχρι και την διαδήλωση της 28ης Οκτωβρίου μετά την παρέλαση στην οδό Μανωλοπούλου της ίδιας πόλης .Δηλώνουμε δε ότι θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στο όποιο κάλεσμα της στην συνέχεια αναγνωρίζοντας την προσφορά της και τον αγώνα που κάνουν τα μέλη της. Συμμετείχαμε στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την τοπική ΤΕΔΚ στον κόμβο της Φιλοθέης . Όπως το ίδιο κάναμε όταν είχαμε προσκληθεί από την νομαρχία σε συζήτηση στο αμφιθέατρο του κτιρίου της . Το ίδιο θα κάνουμε και αύριο Μάλιστα με αφορμή της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς από το χωριό μας , με την αρωγή της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης διοργανώσαμε ημερίδα στις 17 Αυγούστου στην Αγία Άννα. .Συμμετέχουμε ακόμα στην Πανηλειακή Κίνηση Πολιτών που δραστηριοποιείται τους τελευταίους μήνες και έχει ως σκοπό την ενεργοποίηση της κοινωνίας αλλά και το δικαστικό «μπλοκάρισμα» της επιστροφής του τριχίλιαρου. Και τέλος , οπωσδήποτε , θα συμμετάσχουμε στην πρωτοβουλία που αναπτύσσεται από ακόμα μία ακόμα πανηλειακή κίνηση στην οποία συμμετέχουν και οικολογικές οργανώσεις στο να ανέβουμε σε συλλαλητήριο στην Αθήνα με την συμμετοχή και των άλλων πυρόπληκτων νομών .

Η όποια όμως συμμετοχή μας δεν έχει να κάνει ούτε με τόνωση του προφίλ του συλλόγου ούτε για να είμαστε με όλους μέσα. Με δεδομένο ότι όλες οι προαναφερόμενες κινήσεις θα γίνονταν και χωρίς εμάς , εμείς ως ένας μικρός πυρήνας από ένα μικρό αλλά πολύπαθο χωρίο – ίσως από τα πλέον πυρόπληκτα της Ηλείας – συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε κίνηση – κινητοποίηση με τις εξής θέσεις.
- Διεκδικούμε αποζημιώσεις 100% της χαμένης παραγωγής για το έτος 2007 και αποζημίωση στο σύνολο της ζημίας για το απολεσθέν ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Δηλαδή να αποζημιωθεί και η μία ελιά και το ένα ζώο, χωρίς ποσοστά ζημίας και πλαφόν. Για να γίνει αυτό όμως το παραπάνω απαιτείται αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. , πράγμα για το όποιο έχουν ευθύνη όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις .
- Αναπροσαρμογή προς τα πάνω των τιμολογίων που αφορούν τις αποζημιώσεις του φυτικού και του ζωικού κεφαλαίου. Τουλάχιστον 50 ε για κάθε δέντρο που θα εκριζωθεί και 100 ε για κάθε ζώο (πρόβατο) που έχει καεί .
- Για κάθε σπίτι που ανακατασκευάζεται η τιμή ανά τ.μ. να οριστεί στα 1200 ε , όπως τουλάχιστον έχει υπολογιστεί το κόστος από το Τ.Ε.Ε.. Αντίστοιχη πρέπει να είναι η αναπροσαρμογή και για τις επισκευές .Σήμερα το Τ.Α.Π. παρέχει για ανακατασκευή μόλις 750 ε το τ.μ. Και οι οικοδομικές αδειες να πληρωθούν στο σύνολο του κόστους τους από το κράτος .
- Να εξισωθεί η αποζημίωση των Π.Σ.Ε.Α με αυτή του Τ. Α. Π. όταν η αποζημίωση αφορά αποθήκες , στάβλους κ.τλ. Σήμερα όποιος απευθυνθεί στο ΤΑΠ για μία αποθήκη 20 τ.μ. λαμβάνει 5000 ε ενώ άλλος που θα απευθυνθεί για τις ίδιες διαστάσεις στα ΠΣΕΑ θα λάβεί 1500 ε . Λες και ο ένας απευθύνεται σε άλλο κράτος από τον άλλο .
- Να αρθούν όλες οι εξαιρέσεις και των δύο Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) που «πετούν» εκτός εκατοντάδες δικαιούχους αποζημίωσης. Τέτοιες εξαιρέσεις έχουν να κάνουν με την χιλιομετρική απόσταση (150 χιλ) της μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου από το σημείο που κάηκε π.χ. το λιοστάσι , των αποθηκευμένων προϊόντων ( εξαιρούνται λάδι , κρασί κτλ. ) , των αγροτικών περιφράξεων (απαιτείται τοπογραφικό )κτλ.
- Επειδή πολύς λόγος γίνεται με το Σχέδιο Ανασυγκρότησης που περιμένουμε από την κυβέρνηση, τονίζουμε ότι θα έχει ταξικά κριτήρια. Δηλαδή θα όποια χρήματα που θα δοθούν θα έχουν σκοπό την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου και των μεγάλων εργολάβων από την Αθήνα και όχι μόνο. Εμείς καλούμε μέσα από τις κινητοποιήσεις ο κόσμος να διαδηλώσει τα όποια χρήματα «πέσουν» στο νομό να πάνε στον πυρόπληκτο και στη ενίσχυση της αγροτιάς. Ήδη έχουν δοθεί τεράστια ποσά με επιτόκιο σχεδόν μηδενικό στις μεγάλες επιχειρήσεις εν αντιθέσει με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που ακόμα περιμένουν στήριξη από το κράτος.
- Παρ΄ ότι σε μια και μόνο νύχτα βρέθηκαν 28 δις ε για τις τράπεζες εν τούτοις από το σύστημα των αποζημιώσεων πετιούνται σαν την τρίχα από το προζύμι όλοι οι αγρότες που είναι πρόωρα συνταξιοδοτημένοι . Αν και δικαιούνται να διαχειρίζονται οι ίδιοι το 10% της περιουσίας τους πέραν τούτου έχουμε παραδείγματα ανθρώπων που έχασαν στην φωτιά μηχανήματα ,εργαλεία , αποθηκευμένα εφόδια .
- Επειδή το οικονομικό επίδομα των τριών χιλιάδων ευρώ αποτέλεσε και αποτελεί μείζον θέμα τις τελευταίες μέρες υποστηρίζουμε ότι πρέπει να αποτελέσει κρατική ενίσχυση προς τους πυρόπληκτους ανεξαρτήτως των αποζημιώσεων που τελικώς θα λάβουν . Πέραν αυτού υποστηρίζουμε ότι πρέπει να μαζευτούν τα τριχίλιαρα που δόθηκαν αφειδώς και αδιακρίτως σε όποιον έρχονταν τις μέρες κείνες στο νομό και (αφού τα χρήματα υπάρχουν) να δοθούν ως ενίσχυση σε κάθε οικογένεια που κατοικεί στα πυρόπληκτα χωρία. Να γίνουν δικαιούχοι αυτής της παροχής ακόμα και οι μαθητές .
-Αγωνιζόμαστε όπου δάσος πάντα δάσος .Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή του χωρίου μας που έχει συμπεριληφθεί στις περιοχές που κινδυνεύουν από φαινόμενα ερημοποίησης .Ακόμα διεκδικούμε την σωτηρία του Πηνειακού Λάδωνα από φαινόμενα μολύνσεων αλλά και την σωτηρία του καμένου δάσους από δημιουργία χωματερών .
- Τέλος εκφράζουμε την αντίθεση μας για όσα υποστηρίζονται σε επίπεδο νομού και έχουν να κάνουν με το πλαίσιο διεκδίκησης . Μπορεί πάντα ως νομός να διεκδικούσαμε π.χ. αεροδρόμιο και δύο λιμάνια . Σήμερα και όταν το θέμα είναι η άρση των συνεπειών από την φωτιά ,πρέπει να διεκδικούμε και να συζητάμε τι θα γίνει στην πυρόπληκτη περιοχή και όχι σε όλο τον νομό.

Με τις θέσεις αυτές εμείς συμμετέχουμε στις όποιες κινήσεις γίνονται σε επίπεδο νομού. Ασφαλώς αν το θέμα ήταν συζήτηση για το ασφαλιστικό , για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το Πολυτεχνείο (είναι επίκαιρο λόγω του εορτασμού της 35η επετείου) κτλ τότε το κάθε μέλος του Συλλόγου μας θα πήγαινε στις συγκεντρώσεις που πολιτικά και ιδεολογικά ανήκει. Επειδή όμως το θέμα των κινήσεων έχει να κάνει με τους πυρόπληκτους, εμείς που στο μικρό βαθμό πρωτοστατήσαμε ,δεν μπορούμε να απουσιάζουμε ούτε από την πρωτοβουλία της μαζικής δημιουργίας συλλόγων πυρόπληκτων , ούτε από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις , ούτε ακόμα- ακόμα και από τις συζητήσεις εκείνες που μαζευόμαστε για να ξαναπούμε ότι καήκαμε και τίποτα άλλο . Βέβαια θα ήταν ευχής έργο όλες οι κινήσεις για τους πυρόπληκτους να σχεδιάζονταν στο ίδιο τραπέζι. Άλλωστε είναι παγκόσμια αποδεδειγμένο ότι για να νικήσει ένα κίνημα πρέπει να είναι μαζικό και ενωτικό. Και το κίνημα πυρόπληκτων ,που πια δυναμικά αναπτύσσεται , απέδειξε με την συμμετοχή του και στις δύο τελευταίες κινητοποιήσεις ότι είναι ενωμένο στην βάση των προβλημάτων του.

17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008
Δ.Σ.
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ
ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: