ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Σάββατο 2 Μαΐου 2009

ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΪΑΦΑ


Ο,τι άφησαν όρθιο οι μπουλντόζες το αποτελειώνουν τα αιγοπρόβατα
(Σ.Σ. Παραδόξως ούτε αυτη τη φορα, ειδε ή καταλαβε κατι η εμπειρη ρεπορτερ...)
Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
«Τη συνεχιζόμενη καταστροφή του δάσους του Καϊάφα και τα περίεργα παιχνίδια των εργολάβων με την προκλητική ανοχή των δασικών αρχών, περίπου δύο χρόνια μετά το πέρασμα της φωτιάς», καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους τα μέλη της Πανηλειακής Επιτροπής Αγώνα για τις πυρόπληκτες περιοχές.
Τα μέλη της επιτροπής χαρακτηρίζουν απογοητευτική τη σημερινή εικόνα που παρουσιάζει το προστατευόμενο οικοσύστημα και επισημαίνουν πως ό,τι απέμεινε από τη φωτιά, ισοπεδώθηκε από τα μεγαλεπήβολα σχέδια των αυτόκλητων «ειδικών» (ΕΤΑ, εργολάβοι & δασαρχείο).
Οπως λένε, την περίοδο του καλοκαιριού του 2008, μπουλντόζες και γερανοί έμπαιναν στον χώρο του δάσους με σκοπό την απομάκρυνση και πώληση των καμένων και ζώντων δέντρων, συνθλίβοντας στο πέρασμά τους τα νέα βλαστάρια που γεννιόντουσαν. Απέναντι σε αυτές τις πρακτικές δημιουργήθηκε ένα κίνημα για τη σωτηρία του Καϊάφα από τα αρπακτικά σχέδια των εργολάβων, το οποίο πέτυχε την προσωρινή απομάκρυνση των βαρέων αυτών οχημάτων από την περιοχή του δάσους.
Υπό την πίεση του κινήματος και τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, η ΕΤΑ και οι τοπικοί παράγοντες, κατά την περίοδο του φθινοπώρου του 2008, ξεκίνησαν εκδηλώσεις εθελοντικών αναδασώσεων, χρυσώνοντας το χάπι της εγκληματικής εγκατάλειψης του δάσους. Ωστόσο οι προσπάθειες αναδάσωσης ήταν ανεπιτυχείς, λόγω της προηγούμενης καταστροφής που υπέστη το έδαφος.
Σήμερα, η εικόνα που αντιμετωπίζει ο επισκέπτης στο δάσος του Καϊάφα είναι αντιφατική. Στο μεν δάσος, το οποίο έχει μείνει ανέπαφο από την ανθρώπινη παρέμβαση, έχει ξεκινήσει η διαδικασία της φυσικής αναγέννησης, ενώ στο άλλο σημείο η καταστροφή φθάνει σε όρια μη αναστρέψιμα.
Τα βαρέα μηχανήματα επεξεργασίας ξύλου έχουν κρυφθεί εντέχνως πίσω από τους αμμόλοφους. Τα μουλάρια, τα οποία χρησιμοποιούν οι εταιρείες για την απομάκρυνση των κορμών μέσα από το δάσος, αφήνονται ελεύθερα, χωρίς να τους δίνουν τροφή, με συνέπεια να τρώνε τα νέα βλαστάρια. Επίσης, μέσα στον χώρο του δάσους υπάρχουν στάνες με αιγοπρόβατα. Αριστερά και δεξιά του δρόμου είναι στοιβαγμένα ξύλα που πωλούνται προς όφελος τοπικών συμφερόντων.
Τα μέλη της επιτροπής ζητούν την άμεση απομάκρυνση των βαρέων οχημάτων και των «οικολογικών» μέσων που καταστρέφουν τη φυσική αναγέννηση του δάσους και την επιβολή της νομιμότητας με οδηγό την προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: