ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Με τις ευλογίες μητροπολίτη χτίζουν αυθαίρετο στο δρυοδάσος της Φολόης

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 22.5.2009

«Ιερό αυθαίρετο» στο πανέμορφο και προστατευόμενο δρυοδάσος της Φολόης στην Ηλεία επιχειρεί με τσαμπουκά να χτίσει ομάδα κατοίκων από το Κούμανι, με τις ευλογίες του τοπικού ιερέα και με απλή έγγραφη έγκριση του μητροπολίτη Ηλείας, εντός δασικής έκτασης χωρίς καμιά επίσημη άδεια.

Οι κάτοικοι και ο ιερέας προχώρησαν στην ισοπέδωση του χώρου, στο καλούπωμα και έριξαν σκυρόδεμα
Οι κάτοικοι και ο ιερέας ισχυρίζονται ότι στο σημείο που θέλουν να χτίσουν την εκκλησία υπήρχε το 1850 (!) άλλος ναός και επικαλούνται θεμέλια παλαιού κτιρίου που υπάρχουν στην περιοχή. Προ ημερών μάλιστα προχώρησαν στην ισοπέδωση του χώρου, στο καλούπωμα και έριξαν σκυρόδεμα, αλλά οι εργασίες διακόπηκαν έπειτα από εντολή του δασαρχείου Πύργου και του διευθυντή Δασών Ηλείας, καθώς η μπετονιέρα που έριχνε τα μπετά κατέστρεψε ένα δέντρο...

«Η ενέργεια των κατοίκων και του ιερέα είναι σε όλα τα επίπεδα παράνομη. Προσπαθούν να χτίσουν εκκλησία μέσα σε προστατευόμενο δάσος και αυτό απαγορεύεται αυστηρά από τη νομοθεσία. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρανομήσει σε βάρος του περιβάλλοντος. Αυτό που επικαλούνται ως άδεια του μητροπολίτη Ηλείας δεν έχει καμιά νομική ισχύ», δήλωσε στην «Ε» ο δασάρχης Πύργου Διονύσης Θωμόπουλος.

Την ίδια άποψη έχει και ο διευθυντής Δασών Ηλείας, Παύλος Βαβλιάρας, ο οποίος κάλεσε τους κατοίκους να μην προχωρήσουν στις οικοδομικές εργασίες και να γκρεμίσουν αμέσως την κατασκευή.

«Πρόκειται για μια καθαρά δασική περιοχή με αυστηρότατους νόμους προστασίας, που απαγορεύουν κάθε παρέμβαση με τσιμέντα. Εκκλησίες μέσα σε δάση δεν επιτρέπεται να χτίζονται και δεν παραχωρούνται δασικές εκτάσεις για την ανέγερση ναών», δήλωσε στην «Ε» ο κ. Βαβλιάρας.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Ε» η Πολεοδομία του Πύργου και η Αστυνομία διέκοψαν τις εργασίες για την ανέγερση ιδρύματος εκατοντάδων τ.μ. χωρίς την προβλεπόμενη από τον νόμο οικοδομική άδεια που χρειαζόταν η Μητρόπολη Ηλείας στο δημοτικό διαμέρισμα Πελόπιο του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, δίπλα από το γηροκομείο «Αγιος Κυπριανός και Ιουστίνη» ως κτίριο-προσθήκη του ήδη υπάρχοντος. Μάλιστα για το θέμα έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Νίκος Τσούκαλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: