ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

ΔΗΛΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΗΛΕΙΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΑΦΥΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

Με ικανοποίηση σας ενημερώνω ότι η αδικία σε βάρος της Ηλείας αποκαταστάθηκε με την ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης που είχε δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 437/10-09-09, που  μετέφερε τον Επικούριο Απόλλωνα στη Μεσσηνία, με τη νέα δημοσίευση στο ΦΕΚ 115/6-04-10 της απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού κ. Παύλου Γερουλάνου.
            Προσωπικά νιώθω ικανοποιημένος, γιατί έναν αγώνα που ξεκινήσαμε από τις 14 Σεπτεμβρίου 2009 και μετά από πολλές δράσεις, η τωρινή κυβέρνηση ανεκάλεσε την απαράδεκτη αυτή απόφαση, δικαιώθηκαν όλοι οι Ηλείοι και κέρδισε το δίκαιο, το σωστό και το νόμιμο.
            Θεωρώ ότι ένα πολύ σημαντικό βήμα έχει γίνει και απομένει :
Ø  Να μη συζητηθεί εκ νέου στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το θέμα του Επικούριου Απόλλωνα
Ø  η ανάδειξη του Ναού και της ευρύτερης περιοχής των Βασσών, της Φιγαλείας και του Λύκαιου Όρους
Ø  η διεκδίκηση της επιστροφής της Ζωφόρου του Ναού

Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα ανήκει πάλι στην Ηλεία, δικαιώθηκε το δίκαιο αίτημα μας, ο Ναός αποδόθηκε εκεί που ανήκει διοικητικά, στην Ηλεία, στην επαρχία Ολυμπίας και στη μητέρα Φιγάλεια Γη, στη Φιγαλεία, που είναι η μάνα – πόλη του Ναού.
Επαναλαμβάνω ότι ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δεν περιορίζεται στα όρια ενός Νομού, αλλά ανήκει σε όλη την Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο και όλοι εμείς τιμούμε και προφυλάσσουμε την κληρονομιά που μας άφησαν οι πρόγονοι μας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ερίζουμε για το που ανήκει αυτή η κληρονομιά.

             

Δεν υπάρχουν σχόλια: