ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2009

"ΕΦΥΓΕ" ο εκδότης –διευθυντής του λαογραφικού περιοδικού «ΦΟΛΟΗ» Μπάμπης Παπαθεοδώρου.«ΕΣΒΗΣΕ» ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΦΟΛΟΗΣ

Φτωχότερη είναι από σήμερα Παρασκευή  16.10.2009  η Φολόη και η Ορεινή Ηλεία ύστερα από το χαμό του ακούραστου συμπατριώτη και αγαπημένου φίλου Μπάμπη Παπαθεοδώρου.

Ο Μπάμπης γεννήθηκε το 1957  στη  Γιάρμενα όπου πέρασε και τα πρώτα παιδικά του χρόνια. Φοίτησε αρχικά στο γυμνάσιο Αμαλιάδος και αποφοίτησε στην Αθήνα. Σπούδασε φυσιοθεραπευτής και εργαζόταν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας στον Πειραιά.
Ήταν ιδρυτικό μέλος του συλλόγου Φολοητών ”O  Kένταυρος” όπου διετέλεσε αρκετά χρόνια ως πρόεδρος. Τo φθινόπωρο του 1996 εξέδωσε  μαζί με το σύλλογο του χωριού το τριμηνιαίο ιστορικό και λαογραφικό περιοδικό“Φολόη“ που έκτοτε εκδίδεται ανελλιπώς ως σήμερα.


Το 2008 οργάνωσε και δημιούργησε με τον σύλλογο Φολοητών "Ο Κένταυρος" το "Φωτογραφι κό Αρχείο Μουσείο Φολόης", γιά  να προβάλει τον τόπο του και να παρουσιάσει την αγνή λαϊκή ψυχή των ανθρώπων της Γιάρμενας. Παράλληλα εξέδωσε πολυτελές λεύκωμα, μεγάλου σχήματος, με φωτογραφικές μαρτυρίες από το 1920 μέχρι το 2007. Το λεύκωμα κοσμούσαν καταπληκτικές φωτογραφίες κτηρίων, ανθρώπων της Γιάρμενας και τοπίων που μαρτυρούσαν την ομορφιά του  δρυοδάσους και της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας του Οροπεδίου Φολόης.
Ο Μπάμπης πάλεψε με πάθος και με όλα τα μέσα για τη διάσωση του δάσους της Φολόης και για την ανάδειξη τουΟμηρικού ποταμού Σελλήεντα (Ηλειακού Λάδωνα).
Αγάπησε τη δουλειά και το λειτούργημά του αλλά η μεγάλη αγάπη η παντοτινή του ήταν το χωριό του. Την αγαπημένη του Γιάρμενα την είχε βαθειά μέσα στην καρδιά του. Όπως και όλους τους Γιαρμεναίους που υπήρξαν αγαπημένα πρόσωπα στη ζωή του. Τη Γιάρμενα τη λάτρεψε γι’ αυτό φρόντιζε πάντα να μην ξεμακραίνει από αυτή και να είναι "μπροστάρης" σε κάθε εκδήλωση και γιορτή.
O αποχαιρετισμός και ο τελευταίος ασπασμός του Μπάμπη  θα γίνει στη γενέτειρά του την Κυριακή 11.00.
Στη σύζυγό του Βασιλική στις κόρες του Αικατερίνη και Αγγελική, στα αδέλφια του Κωνσταντίνο, Διονύση, Δήμητρα,στους συγγενείς του και όλους τους Γιαρμεναίους τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.
WWW.ANTRONI.GR«ΕΣΒΗΣΕ» ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΦΟΛΟΗΣ

  Ο Μπάμπης Παπαθεοδώρου από το χωριό της Φολόης δεν είναι πια μαζί μας . Το τελευταίο του χαμόγελο κάτω από το μαύρο του μουστάκι έσβησε την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου σε νοσοκομείο της Αθήνας όπου νοσηλευόταν κτυπημένος από την επάρατη νόσο. Έτσι έφυγε ο Μπάμπης νωρίς – νωρίς .Σε ηλικία μόλις 52 ετών . Και όμως είχε δώσει τόσα πολλά για την Φολόη , για τους φολοήτες , για την ανάδειξη και την σωτηρία του θεσπέσιου δρυοδάσους , για την πολιτιστική ανάπτυξη του οροπεδίου, για την διατήρηση της  λαϊκής παράδοσης . Και πόσα άλλα είχε ακόμα να μας προσφέρει , κανείς δεν θα μάθει …
 Ήσυχος  και προσιτός. Ανθρώπινος και ωραίος . Βαθιά ψυχή και ένα χαμόγελο μόλις να σκάει στα χείλη .  Ο Μπάμπης Παπαθεοδώρου δεν έζησε ποτέ ερήμην .Μπήκε στους μαζικούς αγώνες στην Αθήνα όπου κατοικούσε . Τάχτηκε πρωτοπόρος για την ιδιαίτερη πατρίδα του , το χωριό του , την Φολόη . Μέσα από το Σύλλογο των ετεροδημοτών «Ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» είτε σαν πρόεδρος του Δ.Σ. επί σειρά ετών , είτε ως εκδότης –διευθυντής του λαογραφικού περιοδικού «ΦΟΛΟΗ» έδωσε  ένα κομμάτι από την ψυχή του . Με ακένωτο μεράκι υλοποίησε το φωτογραφικό μουσείο της  Φολόης. Μπορεί σήμερα ο κάθε επισκέπτης στο χωριό να πάει στο παλιό δημοτικό σχολείο και να δει ένα σπάνιο φωτογραφικό αρχείο επιμελημένο από τον εκλιπόντα.  Χιλιάδες ήταν οι φωτογραφίες του με θέμα το δρυοδάσος και η ευρύτερη κοινωνική ζωή που είχαν πάνω τους την  ματιά του .
 Οπωσδήποτε το  δάσος είχε ριζώσει πρώτα στην καρδιά του Μπάμπη και μετά στο χώμα. Και τι δεν έκανε για το δάσος . Ακόμα και όταν έκανε την ξαφνική του εμφάνιση στην πλατεία του χωριού ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Σιμήτης μετά από μια βόλτα του στο δάσος . Ο Μπάμπης πήρε ένα χαρτί και έγραψε ένα κείμενο και το παρέδωσε με την  ευγένεια που πάντα τον διέκρινε , στον πρωθυπουργό. Σε κείνο το κείμενο ανέφερε ότι στο δρυοδάσος πρέπει  να δημιουργηθεί ένα περιβαλλοντικό κέντρο . Αξίζει να σημειώσουμε ότι το αίτημα βρήκε απήχηση από τον τότε πρωθυπουργό και έφτασε σε σημείο υλοποίησης .Άλλοι παράγοντες αργότερα το εξοστράκισαν σε άλλα μέρη . Αυτό όμως δεν είναι το παρόντος .
 Το καλοκαίρι του 2008 ο Σύλλογος Φολοητών διοργανώνει τα εγκαίνια του φωτογραφικού μουσείου . Ο Μπάμπης Παπαθεοδώρου έχει δώσει πάλι το κάτι παραπάνω . Η ομιλία του στην εκδήλωση δημοσιευμένη κατόπιν στο περιοδικό «ΦΟΛΟΗ» αποτελεί και θα αποτελεί για χρόνια ακόμα τον αταλάντευτο μπούσουλα για την ανάπτυξη αλλά και τον σεβασμό στις χωμάτινες στέρνες , τον  δρυοκολάπτη και τα μονοπάτια . Εκεί πήραμε στα χέρια και το πλούσιο φωτογραφικό λεύκωμα με σπάνιες φωτογραφίες από το 1920 μέχρι το 2007 .Η σπάνια δουλειά άνηκε στον ίδιο . Οι δε νεότερες φωτογραφίες  στην μηχανή του.
Ακούραστος εργάτης του πνεύματος . Ανιδιοτελής και βαθιά συγκροτημένος. Ο Μπάμπης Παπαθεοδώρου θα αποτελεί πάντα την πνευματική μας πυξίδα τουλάχιστον για την ανάπτυξη της υπαίθρου . Η θαρραλέα  στάση του  απέναντι και ενάντια σ’ όλα εκείνα που γερνούν τον άνθρωπο πριν την ώρα του , θα αποτελούν σημείο αναφοράς για τις επερχόμενες γενιές της Φολόης .
  Την Κυριακή στις 11 ώρα η γη του οροπεδίου της Φολόης θα δεχτεί στην αγκαλιά της ένα από τα καλύτερα και αξιότερα παιδιά της .
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΠΑΜΠΗ .   
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΡΩΗΝ ΕΚΠΡΩΣΟΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΟΛΟΗΣ


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα θερμά μου συλληπητήρια στην οικογένειά του και να είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκέπασε.