ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΣΚΑΡΑΔΕΣ


Η Ηλεία μας, πλούσια σε παραδόσεις προσπαθεί να κρατήσει αναλλοίωτη την λαϊκή μας παράδοση, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια μάλλον δεν τα καταφέρνουμε και τόσο καλά αφού πολλά έθιμα μας έχουν μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Το ΚΑΜΕΝΑ προσπαθεί τώρα τις αποκριές να βγάλει στην επιφάνεια μερικές τελετουργίες από τα παλιά καλά χρονιά όπως θα έλεγαν και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συντοπίτες μας. Προσπαθήσαμε λοιπόν να κάνουμε μία μικρή έρευνα στα έθιμα του χτες και του σήμερα. Στην ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ ΗΛΕΙΑΣ ένα ζευγάρι όσο πιο άσχετο και αταίριαστο μεταξύ του, μεταμφιέζεται ως νύφη και γαμπρός και κάνουν το γύρο του χωριού μαζί τους και μασκαράδες(μπούλες) με δεμένες γύρω από τη μέση τους και τα χέρια τους μεγάλες κουδούνες, κατά κύριο λόγο κουδούνια των αιγοπροβάτων. Βγαίνουν στους δρόμους από τις παραμονές της αποκριάς αλλά και την Καθαρά Δευτέρα, δημιουργώντας πανδαιμόνιο με τους ήχους των κουδουνιών και χορεύοντας το δικό τους ξέφρενο αποκριάτικο χορό το πρόσωπο τους το έχουν γεμίσει με μουτζούρα από τα κάρβουνα και την στάχτη των τζακιών. Από σπίτι σε σπίτι πήγαιναν και όπως το απαιτούσε το έθιμο με κρασί και τσίπουρο τους κέρναγαν οι νοικοκυραίοι.
Η αναβίωση του γάμου που άφησε εποχή στη Μεθώνη τόσο για τα χρόνια που περίμενε το ζευγάρι για να ζήσει το πολυπόθητο μυστήριο, όσο και για το γλέντι που δικαίως ακολούθησε, γίνεται κάθε χρόνο την Καθαροδευτέρα στις μία το μεσημέρι στην πλατεία σιντριβανιού της παραλίας.
Το γεγονός είναι πραγματικό και σύμφωνα με ιστορικές πηγές συνέβη τον 14ο αιώνα. Πρωταγωνιστής της απίθανης αυτής ιστορίας ήταν ο ιππότης Ιωάννης Κουτρούλης, ο οποίος, τρελά ερωτευμένος με συμπατριώτισσά του, δε μπορούσε να τη νυμφευθεί γιατί ήταν ήδη παντρεμένη. Η όμορφη Μεθωναία, της οποίας το όνομα δεν έχει σωθεί και την οποία οι μεταγενέστεροι ονόμασαν Αρσάννα, δεν μπορούσε να πάρει διαζύγιο γιατί δεν το επέτρεπε ο Χριστιανός Επίσκοπος της πόλης Νήφων.
Τελικά μετά από 17 χρόνια οι δύο ερωτευμένοι, καταφεύγοντας στον ίδιο τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, πήραν την άδεια και παντρεύτηκαν. Προϋπόθεση βέβαια που έθεσε ο Πατριάρχης ήταν οι δύο Μεθωναίοι να μην είχαν ήδη συνάψει σχέσεις, όπως και διαπιστώθηκε. Στο γλέντι που ακολούθησε ήταν φυσικό να γίνει......του "Κουτρούλη ο Γάμος". Η φαντασία των οργανωτών, όσο περνούσαν τα χρόνια, δημιούργησε νέα δεδομένα και καταστάσεις που έκαναν το γάμο της εποχής εκείνης πασίγνωστο σε όλη την Ελλάδα. Και μέσα από την ιστορία της εποχής εκείνης γίνεται αναφορά στην εποχής μας και με έντονη σατιρική διάθεση διακωμωδούνται σημερινά γεγονότα καθώς επίσης και η νύφη με πολλά γαργαλιστικά στιχάκια

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Aνταρτη καληνυχτα:)