ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2008

Ηταν δάσος, έγινε παρκάκι


Οποιος δεν γνώριζε την Αρχαία Ολυμπία πριν από τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου και την επισκεφθεί τώρα για πρώτη φορά, ίσως και να μην καταλάβει το μέγεθος της καταστροφής.
Επειδή απλώς δεν θα μπορεί να κάνει τη σύγκριση. Θα αντικρίσει ένα ωραίο τοπίο, αλλά δεν θα έχει την τύχη να γνωρίσει το πανέμορφο πυκνό δάσος που η πύρινη λαίλαπα, από τη μία, αλλά και η έλλειψη συντονισμού των υπευθύνων, από την άλλη, το «πλήγωσαν» ανεπανόρθωτα το καλοκαίρι που μας πέρασε.
Αυτοί, όμως, που ήξεραν την περιοχή και γνώριζαν τις φυσικές και ιστορικές ομορφιές του τόπου μιλούν για αλλαγή του τοπίου. Υποστηρίζουν ότι όσα έργα και να γίνουν, όσες νέες δενδροφυτεύσεις, όσο καλή διάθεση και να υπάρχει, η περιοχή δεν θα ξαναγίνει ποτέ όπως ήταν πριν από τις 24 Αυγούστου 2007.
«Η Ολυμπία δεν θα ξαναγίνει ποτέ όπως την ξέραμε. Ως γιατρός που είμαι, θα σας πω ότι ο εγκαυματίας δεν γίνεται ποτέ καλά. Ο καμένος θα είναι πάντα καμένος είτε γιατί θα έχει σημάδια είτε γιατί θα το θυμάται επώδυνα. Ακόμα και αν ένας πολύ καλός αισθητικός χειρουργός κάνει μια παρέμβαση, ο χρόνος θα τον κάνει να ξεχάσει, αλλά ο καμένος θα παραμένει πάντα καμένος», υποστηρίζει ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Αηδόνης, που σήμερα θα υποδεχτεί την κινεζική αντιπροσωπεία για να παραλάβει την ολυμπιακή φλόγα.

«Τα έργα που γίνονται στην περιοχή, η βιοποικιλότητα που βλέπετε και για την οποία όλοι μαζί συμφωνήσαμε ν' αλλάξει θα δώσουν την ιστορικότητα του τοπίου όπως ήταν επί Παυσανία, όμως δεν θα ξαναγίνει ποτέ όλη η περιοχή όπως την ξέραμε. Δεν θα ξαναγίνει η Ολυμπία που γνωρίζαμε. Δεν θα υπάρχει χαλέπιος πεύκη, δεν θα υπάρχει ο όγκος του δάσους, θα υπάρχει απλά ένα όμορφο τοπίο», τόνισε ο δήμαρχος.
Λίγα 24ωρα πριν από την τελετή της αφής της ολυμπιακής φλόγας η «Ε» βρέθηκε στην Αρχαία Ολυμπία και είδε από κοντά τα έργα ανασύστασης που έγιναν στον Κρόνιο λόφο και γενικότερα στην καμένη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Οι εργασίες είχαν ολοκληρωθεί και τα συνεργεία έκαναν τις τελευταίες ετοιμασίες για τη σημερινή εκδήλωση. Το βάρος είχε ριχτεί στον Κρόνιο λόφο, που δυστυχώς όσο και καλή διάθεση να έχει κάποιος δεν θα μπορούσε να πει ότι η εικόνα που παρουσίαζε ο ιερός λόφος της Αρχαίας Ολυμπίας 7 μήνες μετά τις φωτιές του Αυγούστου ήταν ικανοποιητική.
Τα δέντρα που φυτεύτηκαν είναι πάρα πολύ μικρά -δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, λένε οι υπεύθυνοι- τόσο που πρέπει να πας πολύ κοντά για να καταλάβεις την ύπαρξή τους, και αυτό που βλέπεις από μακριά, σαν συνολική εικόνα, είναι ένας γυμνός από δασική βλάστηση λόφος, ο οποίος έχει αποκτήσει πράσινο χρώμα, που οφείλεται στη μέθοδο της υδροσποράς.

Δηλαδή, από ειδικά μηχανήματα εκτοξεύτηκε ένα πολτώδες υδατικό διάλυμα που περιέχει κυτταρίνη, χρώματος λευκού, και ξυλώδεις ίνες, χρώματος πρασινογάλαζου, σπόρους ποωδών φυτών, οργανικές κόλλες, οργανικό και ανόργανο λίπασμα. Το πράσινο αυτό χρώμα έχουν αποκτήσει και οι κορμοί κάποιων δένδρων που υπάρχουν στον λόφο ή ακόμα και τα κορμοδέματα που έχουν τοποθετηθεί για τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, λόγω της εκτόξευσης του υδατικού διαλύματος από ειδικά μηχανήματα.
Παράλληλα, στα περίπου 300 στρέμματα όπου έχει πραγματοποιηθεί υδροσπορά, λόγω του επικλινούς του εδάφους, έχει τοποθετηθεί ένα ειδικό ύφασμα που ονομάζεται γεωύφασμα.
Παρά τις εξαγγελίες που είχαν γίνει ότι το φύτεμα θα ξεκινούσε το φθινόπωρο και μέχρι τον Ιανουάριο θα είχε ολοκληρωθεί, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Οι φυτεύσεις ξεκίνησαν μόλις στις 28 Ιανουαρίου, δηλαδή 5 μήνες μετά τις φωτιές του Αυγούστου (ακόμα και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή είχε εκδώσει ανακοίνωση μέσω της οποίας εξέφραζε την ανησυχία της σχετικά με τις καθυστερήσεις των έργων για την αποκατάσταση του ιστορικού τοπίου), αφού το έργο καθυστέρησε να ανατεθεί από το υπουργείο Πολιτισμού στο Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ). Η επίσημη ανάθεση έγινε στις 13 Δεκεμβρίου.
Σ' αυτό το μικρό ομολογουμένως χρονικό διάστημα -αφού μεσολαβούσε η τελετή της αφής της ολυμπιακής φλόγας και οι χρόνοι πίεζαν ασφυκτικά- φυτεύτηκαν 38.500 δένδρα, από 24 διαφορετικά είδη, στον αρχαιολογικό χώρο που ορίζεται από τους λόφους Κρονίου, Καλόσακα, Ζούνη και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.
Απόλυτα ευχαριστημένοι από τη δουλειά που έγινε εμφανίζονται οι επιστήμονες του ΕΘΙΑΓΕ και σύμφωνα με τον υπεύθυνο των φυτοκομικών έργων, Γιώργο Καρέτσο, πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά οικολογικά γεγονότα, με την πρωτοτυπία του να συνίσταται στο γεγονός ότι δεν φυτεύτηκε ένα είδος φυτών, αλλά 24 διαφορετικά είδη από τη χλωρίδα της περιοχής.

«Οταν μας ανατέθηκε το έργο από το υπουργείο Πολιτισμού δουλεύαμε μέρα-νύχτα για να προλάβουμε. Ο στόχος μας ήταν να ξαναφτιάξουμε το αρχαίο δάσος», επισημαίνει ο κ. Καρέτσος και τονίζει ότι από δω και στο εξής το πρόβλημα είναι τι θα γίνει του χρόνου.

«Εμείς θέλουμε πέντε χρόνια για να υποστηρίξουμε τα φυτά, με κλαδεύσεις και γενικότερη παρακολούθηση, δεν είναι μια δουλειά που την έκανες και την παράτησες. Στη μελέτη προβλέπεται ακόμα η φύτευση 8.000 φυτών, θα δούμε και τι αποτυχίες θα έχουμε. Ο πρόσφατος χιονιάς δημιούργησε πολλά προβλήματα. Κάποια δέντρα που είχαμε φυτέψει, όπως πικροδάφνες, ξεράθηκαν. Τα έκαψε η παγωνιά. Η χορηγία, όμως, λήγει τον Αύγουστο που μας έρχεται και κονδύλια για τη συντήρηση δεν έχουν ακόμα προβλεφθεί».

Να σημειώσουμε ότι το συνολικό κόστος του έργου της ανασύστασης της Αρχαίας Ολυμπίας καλύπτεται από χορηγία του ιδρύματος Ι. Λάτση, ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ
Των ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

3 σχόλια:

σταγόνα είπε...

καλησπέρα Αντάρτη.. εύχομαι να είσαι καλά και να έχεις μια όμορφη εβδομάδα:)

panagiota είπε...

Κι επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια,κι αν δεν δοθεί απο τον καθένα μας λίγη προσπάθεια για να πρασινίσει ξανά η καμένη γη δεν γίνεται τίποτα,προτείνω σε όλους μας την εθελοντική εργασία και ξεκινάω με τον εαυτό μου.Τίθεμαι στα εργατικά χέρια όσων έχουν ανάγκη από αυτά.
Αν κάποιος χρειαστεί"τσαπί"και αγάπη για να φυτρώσουν νέα βλασταράκια εδώ είμαι...

panagiota είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.