ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2008

ΜΠΟΥΛΕΣ ΣΤΟ ΑΝΤΡΩΝΗ ΗΛΕΙΑΣ

Ο εορτασμός της Αποκριάς (ή αλλιώς Μπούλες) στο Αντρώνι είναι μέρος της παράδοσής μας, που μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά. Γνωρίζουμε ότι το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του πολύ πίσω από την επανάσταση. Ιδιαίτερα όμως από τον περασμένο αιώνα έως και το 1960 αποτελούσε την κυριότερη πατροπαράδοτη γιορτή της περιοχή μας. Σε αυτό το γεγονός δε συνέβαλε μόνο η πληθυσμιακή και οικονομική ανάπτυξη του χωριού αλλά και η δημοτική ορχήστρα μας με φημισμένα ονόματα γνωστά σε όλη την Πελοπόννησο.
Παρά την υποβάθμιση που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια, οι Μπούλες παραμένουν ζωντανές στην πάροδο του χρόνου, συνδεδεμένες άλλοτε με περισσότερη και άλλοτε με λιγότερη συμμετοχή (όταν φυσικά δεν διακόπτονται από κάτι απρόοπτο, όπως το πένθος). Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια αναβίωσης του εθίμου με τη συμμετοχή των κατοίκων να αυξάνεται.
Έτσι και φέτος με πρωτοβουλία της ιστοσελίδας μας(WWW.ANTRONI.GR) και του τοπικού συλλόγου και με τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής καθώς και με τη δική σας συμπαράσταση, συμφωνήσαμε να γιορτάσουμε τις Αποκριές με την απαραίτητη φυσικά φιλοξενία των κατοίκων μας.
Η γιορτή θα λάβει χώρα στην πλατεία του χωριού το μεσημέρι της Κυριακής 9 του Μάρτη, με πολλές εκπλήξεις. Ντυμένοι ως Μπούλες ή και απλοί θεατές σας περιμένουμε… Η πρόσκληση ισχύει και για τους «αιώνιους νέους» ανεξαρτήτου ηλικίας, που αντέχουν στις τσιγαρίδες, στο τσίπουρο και στο κρασί των Κενταύρων…

2 σχόλια:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Καλώς σε βρίσκω πατριώτη μου.
Εύχομαι να περάσατε όμορφα σήμερα.
Ενδιαφέρουσα η αναφορά σου στις Μπούλες.
Δεν το ήξερα το έθιμο. Ο δε πατέρας μου καταχάρηκε όταν το άκουσε...
:-)
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

kwstas goumero είπε...

ωραιο εθιμο αυτό....ολοι εμεις που ειμαστε απο την Ηλεια το ξερουμε και μπράβο στο ΑΝΤΡΩΝΗ που το φερνει παλι στην επιφανεια.