ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

η τραγωδία του Ασωπού: να σταματησει το εγκλημα - Assopos River Tragedy .



Σε θερμό κλίμα με τη συμμετοχή κινήσεων απο Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά, Βάγια, Θεσπιές, Θίσβη, Ωροπό, Χαλκούτσι, Μεσσάπιο, Λήλαντα, Οινόφυτα αλλά και πολιτών απο διάφορα μέρη της Αν. Αττικής, Βοιωτίας και Εύβοιας, έγινε το πρωί της Κυριακής, 8 Μαρτίου, συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο Θήβας, με σκοπό να συντονίσουμε τον αγώνα απέναντι στο διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα στον Ασωπό και τον Ευβοικό.

Η ανεξέλεγκτη βιομηχανική εγκατάσταση και το καθεστώς ασυδοσίας, έχει δηλητηριάσει τον υδροφόρο ορίζοντα μιας τεράστιας πλέον περιοχής, με αποτέλεσμα οι συνέπειες τόσο στην υγεία των κατοίκων, όσο και στις παραγωγικές δραστηριότητες (γεωργία, τουρισμός) να είναι ανυπολόγιστες. Εδώ και δύο περίπου χρόνια, κινήσεις απο όλες αυτές τις περιοχές βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία και οργανώνουμε κοινές δράσεις για να δημοσιοποιήσουμε το πρόβλημα και να πιέσουμε για λύσεις.

Τα βασικά μας αιτήματα όπως διατυπώθηκαν στη συνάντηση αφορούν:
- την παροχή καθαρού πόσιμου νερού σε όλους τους πολίτες απο κεντρική εγκατάσταση επεξεργασίας
- έλεγχο όλων των γεωτρήσεων και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων
- ουσιαστικούς και συνεχείς ελέγχους και διακοπή της λειτουργίας των επιχειρήσεων – παραβατών μέχρι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να μη ρυπαίνουν.
- μέτρα αποκατάστασης του υδροφόρου ορίζοντα και χρέωση των βιομηχανιών με το κόστος αποκατάστασης
- έλεγχο των βιομηχανικών προιόντων που παράγονται στην περιοχή (οι περισσότερες απο τις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων και ποτών της χώρας)
- έλεγχο των αγροτικών προϊόντων, μέτρα για την προστασία και αποζημίωση των αγροτών
- την οργάνωση των άτυπων βιομηχανικών περιοχών σε ΒΙΟΠΕ-ΒΙΠΕ με εκτέλεση όλων των απαραίτητων μέτρων υποδομής και περιβαλλοντικής προστασίας

Δεν έχουμε αυταπάτες. Τα μέτρα που ζητάμε προϋποθέτουν γενναίες πολιτικές αποφάσεις, κόστος, πρωτοβουλία, υπευθυνότητα και δυστυχώς τόσο οι κεντρικές, όσο και οι νομαρχιακές αλλά κατά περίπτωση και οι τοπικές αρχές, δεν έχουν δείξει μέχρι τώρα διατεθειμένες να ανταποκριθούν.

Για τη συνέχιση του αγώνα μας, συστάθηκαν επιτροπές:
Συντονιστική, Επιστημονική-τεχνική, Οικονομική, Επικοινωνίας και Νομική
ενώ η πρώτη κινητοποίηση θα είναι στα διόδια Σχηματαρίου το Σάββατο 21 Μαρτίου.

Αναρτήθηκε από Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Καταπληκτικο αρθρο σε προσκαλώ στο μπλογκ μου!