ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ


Αντιμέτωποι με ένα πολυδαίδαλο σύστημα είναι , εκτός των άλλων , οι πυρόπληκτοι . Πέραν των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σε σχέση με την ανασύσταση των καμένων δέντρων τους και την ανακατασκευή ή επισκευή των κατεστραμμένων σπιτικών ή των στάβλων και των αποθηκών , καλούνται να αντιμετωπίσουν και … την γραφειοκρατία. «Ο Μινώταυρος των υπηρεσιών είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος για τους πυρόπληκτους» λέει μιλώντας στo "KAMENA" ο πρόεδρος του Συλλόγου Πυρόπληκτων Αγίας Άννας Γιώργος Μαρκόπουλος . «Γινόμαστε μάρτυρες περιπτώσεων που μόνο απόγνωση μπορούν να επιφέρουν . Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι για να βρεθεί η άκρη του νήματος χρειάζονται κάποιοι μήνες . Υπάρχει συγχωριανός μου, που άρχισε την γραφειοκρατική διαδικασία για την ανακατασκευή κτιρίου αμέσως μετά την φωτιά , δηλαδή τον Αύγουστο του 2007 και μόλις πριν λίγες ημέρες κατάφερε να ξεπλέξει . Ήταν υποχρεωμένος για την ανακατασκευή μιας αγροτικής αποθήκης να βγάλει πολεοδομική άδεια , άδεια από το δασαρχείο ότι δεν καταπατά δασική έκταση, δημοσίευση και ανάρτηση της ανακοίνωσης για ένα τρίμηνο, άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία ότι δεν είναι σε αρχαιολογικό χώρο. Για να μπορέσει να εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά έτρεχε τώρα και δεκαπέντε μήνες για να μπορεί σήμερα >να ξεκινήσει την ανακατασκευή.» συμπληρώνει ο κ. Μαρκόπουλος .

Πολιτική ευθύνη
Η γραφειοκρατία όμως ούτε ουρανοκατέβατη είναι ούτε προέκυψε τυχαία .Όπως τονίζεται από τον Πρόεδρο του συλλόγου είναι «εδώ» γιατί εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα.
«Βέβαια αυτό δεν είναι τυχαίο ούτε απαλλάσσει όσους έχουν την ευθύνη για την ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών .Προηγείται πάντα η πολιτική ευθύνη η οποία βαραίνει στο ακέραιο την σημερινή κυβέρνηση αλλά και όσους κυβέρνησαν τόσα χρόνια και διατήρησαν αυτή την κατάσταση . Προηγείται η πολιτική ευθύνη γιατί με βάση την πολιτική βούληση δεν δόθηκαν δωρεάν οι οικοδομικές άδειες για τα καμένα σπίτια. Γιατί με ευθύνη των κυβερνώντων δόθηκε το ποσό των 750 ε ανά το τ.μ. για τα σπίτια που κρίθηκαν για ανακατασκευή και όχι 1250 ε όπως τουλάχιστον εκτιμά το Τ.Ε.Ε. ότι στοιχίζει το κάθε τετραγωνικό μέτρο .Κάποιοι που έχουν την πολιτική ευθύνη και όχι ο γεωπόνος του ΕΛΓΑ, έβγαλε τις τιμές αποζημίωσης για κάθε δέντρο και για κάθε ζώο που χάθηκε. Βέβαια για να είμαστε ακριβοδίκαιοι θα πρέπει να τονίσουμε ότι για την αντιαγροτική λειτουργία του ΕΛΓΑ ευθύνη φέρει και το ΠΑΣΟΚ που και επί των ημερών της διακυβερνήσεως του είχαμε ανάλογα φαινόμενα .Επειδή ο λόγος για τον ΕΛΓΑ θα πρέπει να πούμε ότι τα πορίσματα του για τις αποζημιώσεις είναι «πειραγμένα».Είναι έτσι φτιαγμένα που αναγκάζουν την πλειοψηφία των πληγέντων να κάνουν ενστάσεις ώστε να κερδισθεί χρόνο από πλευράς καταβολής των χρημάτων . Έτσι βλέπουμε στην ορεινή μας περιοχή πόρισμα να γράφει π.χ. για τούνελ φράουλας. Έκτός τέτοιων φαινομένων που μπορούμε να τα θεωρήσουμε λάθος διαπιστώνουμε μια σειρά από τραγελαφικές περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με την πολυνομία και την συγκέντρωση των δικαιολογητικών. Αναφέρω το εξής «τρελό». Αν ενός κάηκε μία αποθήκη 20τ.μ. και απευθυνθεί στο Τ.Α.Π. θα λάβει ως αποζημίωση 5.000 ε αν απευθυνθεί για το ίδιο κτίσμα στα ΠΣΕΑ τότε θα λάβει ως αποζημίωση περίπου 1.500 ε . Αν για κάποιο αγρό δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησία τότε αποζημίωση θα λάβει μόνο η καλλιέργεια που έχει δηλωθεί στο ΟΣΔΕ . Η όποια άλλη καλλιέργεια δεν αποζημιώνεται. Δηλαδή θα αποζημιωθούν οι ελιές που είναι δηλωμένες για επιδότηση στο «ολοκληρωμένο σύστημα» και όχι όποια άλλα δέντρα είναι μέσα στο ίδιο χωράφι.»
Μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα
Ως προς το θέμα της διαχείρισης των χρημάτων από τις δωρεές χιλιάδων ανθρώπων από όλο τον πλανήτη οι πυρόπληκτοι θέτουν νομικό αλλά και ηθικό θέμα . Λέει για αυτό ο κ. Μαρκόπουλος
« Τα χρήματα που δόθηκαν από διάφορους δωρητές απ΄ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης , δεν έχουν φτάσει στους πυρόπληκτους αλλά απεναντίας έγιναν «ταμείο» για το Ειδικό Ταμείο Αλληλεγγύης. Αντί λοιπόν τα χρήματα των δωρεών να δοθούν χωρίς καμία καθυστέρηση στους πυρόπληκτους , δίδονται για να καλυφθούν ανάγκες που έπρεπε να πληρώσει το Ελληνικό Κράτος από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι από τις δωρεές που είχαν από τους αποστολείς τους ιερό σκοπό, πληρώθηκαν χρέη του κράτους προς τους υλοτόμους , δόθηκε μέρος τους για την τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας , πληρώθηκαν τα έξοδα κάποιου σχολείου για την πραγματοποίηση εκδρομής του στην Κύπρο .Δόθηκε μέρος αυτών και για τα καμένα σπίτια απ τα οποία κάποια βρίσκονται στο στάδιο της αποπεράτωσης .Όμως με τις δωρεές θα μπορούσε και οι οικοδομικές άδειες να είναι δωρεάν και να έχουν δοθεί τα χρήματα με βάση τους πίνακες του ΤΕΕ και να έχουν γίνει δωρεάν οι στάβλοι και οι αποθήκες .Όμως η κυβέρνηση επέλεξε και έκανε μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα πληρώνοντας οφειλές του δημοσίου με τα χρήματα των δωρητών»
Βάζουν λεφτά και τα αποσύρουν
Ο Παναγιώτης Γρηγορόπουλος αγρότης και ταμίας του Συλλόγου μας λέει σχετικά
«Από ενημέρωση που έκανα στο βιβλιάριο μου στην ΑΤΕ είδα ότι στις 23.12. 2008 μου έχουν καταθέσει από τον ΕΛΓΑ περίπου 1000 ε και την ίδια μέρα παρακρατήθηκαν από την τράπεζα . Ρώτησα την ταμία και μου είπε ότι αυτό έχει να κάνει με ταμειακή διευκόλυνση που παρείχε η τράπεζα προς τον ΕΛΓΑ για να δοθούν οι προκαταβολές μετά τις φωτιές. Τώρα με το μόλις μπαίνουν χρήματα στους λογαριασμούς η τράπεζα πληρώνεται από μόνη της . Ίσως το όλο σύστημα έχει να κάνει με την στήριξη των τραπεζών . Για τις τράπεζες βρέθηκαν σε μια μέρα 28 δις για μας που φυλάμε Θερμοπύλες ότι δίνεται ,δίνεται με το σταγονόμετρο».
Στο ίδιο πνεύμα και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του συλλόγου πυρόπληκτων Αγίας Άννας Νικολάου Γεωργίοπουλου
«Το σπίτι μου κάηκε στις 25 Αυγούστου του 2007. Αμέσως ξεκίνησα τις διαδικασίες για να το ξανακτίσω. Σχεδόν μέρα παρά μέρα ήμουν υποχρεωμένος να πηγαίνω στον Πύργο στις διάφορες υπηρεσίες . Από τότε έχουν περάσει δέκα εννέα μήνες και ακόμα να τελειώσω την οικοδομή. Πρέπει να προσθέσουμε ότι οι περισσότερες υποσχέσεις έμειναν υποσχέσεις . Αν δεν υπήρχαν οι δωρεές του κόσμου δεν πιστεύω να ξαναφτιάχναμε τα σπίτια μας . Απ΄ ότι διαπιστώνουμε η οποία επιχείρηση ανασυγκρότησης του νομού θα έχει ως στόχο να ωφελήσει το μεγάλο κεφάλαιο και όχι τον παραγωγό της υπαίθρου »
Ο γραμματέας του συλλόγου Διαμαντής Διαμαντόπουλος μας είπε
«Από την πολιτεία δόθηκαν 400.000 προς κάθε πυρόπληκτο δήμο για να γίνουν αντιπλημμυρικά – αντιδιαβρωτικά έργα. Στο δικό μας χωρίο δεν έχει πέσει όμως ούτε ένα ευρώ γι’ αυτό τον σκοπό, παρ΄ ότι είμαστε ένα από τα πλέον πυρόπληκτα χωρία του νομού . Μόνο θύματα δεν είχαμε και αυτό από τύχη .Ακόμα σύμφωνα με την έκθεση του καθηγητή κ. Λέκκα η περιφέρεια του χωρίου μας απειλείται από ερημοποίηση . Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την αποτροπή αυτού του φαινομένου.»
Τέλος ο Μιχάλης Παπαδόπουλος μέλος του συλλόγου αναφέρει
«Κακός που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζεται απ΄ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς το θέμα της ανασυγκρότησης από τις πυρκαγιές , λες και έπεσε στην περιοχή μας χαλάζι. Τα προβλήματα μας είναι τεράστια . Το χωρίο που ζούσαμε πριν από τον Αύγουστο του 2007 δεν υπάρχει πια. Η οικονομία μας ,η ψυχολογία μας και το φυσικό περιβάλλον δέχτηκαν ανεπανόρθωτη καταστροφή. Άρα δήμος , νομαρχία , περιφέρεια , κυβέρνηση, πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη προσοχή και φυσικά μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου.»
WWW.KAMENA.BLOGSPOT.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια: