«Γυρίζουμε στη δεκαετία του 1930», λέει ο Γ.Γ. των ευρωπαϊκών συνδικάτων
Τάχθηκε στο πλευρό των Ελλήνων εργαζομένων
Τον φόβο του ότι τα μέτρα λιτότητας μπορούν να μας γυρίσουν πίσω, στη δεκαετία του '30, στο Μεγάλο Κραχ και από εκεί στον κίνδυνο δικτατοριών, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής ένωσης συνδικάτων (ETUC), Τζον Μονκς.
"Είναι μια επικίνδυνη κατάσταση. Βρισκόμαστε στο 1931 και γυρίζουμε πίσω, στο 1930, στην αρχή του Μεγάλο Κραχ το οποίο ολοκληρώθηκε με μιλιταριστικές χούντες" δήλωσε ο Τζον Μονκς, υπογραμμίζοντας οτι παρόμοιους φόβους εξέφρασε, κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των συνδικάτων και ο Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, την περασμένη εβδομάδα. "Καταλήξαμε στο ίδιο συμπέρασμα για τους αντίθετους όμως λόγους", είπε ο Γενικός Γραμματέας του ETUC, αφού ο Μπαρόζο υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί εάν δεν υπάρξει λιτότητα.
Ο Τζον Μονκς υποστήριξε ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο αλλά και πως τίποτα δεν αποκλείει να μπούμε όχι μόνο σε μια οικονομική αλλά και σε βαθύτατη πολιτική και κοινωνική κρίση. Δήλωσε μάλιστα ότι οι απόψεις του Χοσέ Μπαρόζο τον βρίσκουν εκ διαμέτρου αντίθετο.
"Ρώτησα τον πρόεδρο Μπαρόζο, την περασμένη Παρασκευή, για το τι προβλέπει να συμβεί με χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία κι εκείνος μου απάντησε 'κοίταξε να δεις, αν αυτές οι χώρες δεν ακολουθήσουν τα προγράμματα λιτότητας που τους έχουν επιβληθεί τότε ουσιαστικά θα πάψουν να υπάρχουν με τη μορφή που τις ξέρουμε σήμερα. Δηλαδή ως δημοκρατίες. Δεν έχουν άλλη επιλογή. Αυτό ήταν' ".
Ο Γ.Γ. των ευρωπαϊκών συνδικάτων επιβεβαίωσε, με αυτόν το τρόπο, το δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Mail το οποίο μάλιστα συνοδευόταν και από φωτογραφίες των δικτατόρων Γ. Παπαδόπουλου, Φράνκο και Σαλαζάρ, επικαλούμενο τη συνομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Στο πλευρό των Ελλήνων
Ο Τζον Μονκς, σε συνέντευξή του στο "euobserver" τάχθηκε επίσης στο πλευρό των Ελλήνων εργαζομένων λέγοντας:
"Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται οι Ελληνες εργαζόμενοι, στα γερμανικά, κυρίως, ταμπλόιντς, είναι άδικος. Οι Ελληνες δεν είναι τεμπέληδες. Υπάρχουν ίσως κάποιες συμφωνίες για μεγάλες ή προωρες συντάξεις σε κάποιους κλάδους αλλά αυτό αφορά ένα μικρό υποσύνολο εργαζομένων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι φοροδιαφυγή. Και ιδιαίτερα από τους πλούσιους οι οποίοι δεν θέλουν να φορολογούνται". Για να προσθέσει:
"Δυστυχώς η Ελλάδα δεν είχε τη δύναμη να πει "όχι" στα μέτρα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Ελπίζω όμως πως να καταφέρει να φέρει εις πέρας κάποια από αυτά, η Ευρώπη δεν θα της αρνηθεί, στο άμεσο μέλλον, και την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της με νέους, καλύτερους όρους". Και έκλεισε λέγοντας:
"Είναι άδικο να πληρώσουν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την κρίση που προκάλεσαν οι Κυρίαρχοι των τραπεζών".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου