«Ένα καμένο δένδρο είναι μια ρυτίδα στο μέτωπο ενώ κάθε νέο δένδρο που φυτεύεται είναι μια ρυτίδα λιγότερη στην ψυχή μας».
Με αυτά τα λόγια, ο Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας και της ΔΟΑ Ισίδωρος Κούβελος κήρυξε χθες το πρωί την έναρξη του πανελλήνιου προγράμματος δενδροφύτευσης με τίτλο «Αναδάσωση και Αθλητισμός».
Ένα πρόγραμμα με πολλούς συμβολισμούς που εφαρμόζει η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις δενδροφυτεύσεις σε περιοχές που έχουν πληγεί από την πύρινη λαίλαπα. Η έναρξη έγινε χθες στην Ολυμπία.
Αρχικά, στο συνεδριακό κέντρο της ΔΟΑ, ο κ. Κούβελος, με χαιρετισμό του, έδωσε το στίγμα της μεγάλης αυτής προσπάθειας, παρουσία των δημάρχων Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργου Αηδόνη, του δημάρχου Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλου και κυρίως δεκάδων προσκόπων αλλά και μαθητών.
Όπως τόνισε ο κ. Κούβελος, ο χώρος συμβολίζει ό,τι πιο ωραίο έχουν αφήσει για κληρονομία μας οι αρχαίοι μας πρόγονοι, την φιλοσοφική προσέγγιση ενός τρόπου ζωής, όπως έλεγε ο Πιέρ Ντε Κουμπερτέν, τον Ολυμπισμό. «Ξεχωριστή ημέρα, συμβολική για να ξεκινήσουμε ως Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία ένα πρόγραμμα ζεύξης αθλητισμού, περιβάλλοντος και νεολαίας.
Το πρόγραμμα φιλοδοξεί μέσα από τις δράσεις του να κλείσει το ρήγμα με την φύση, αξιοποιώντας αθλητικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα το υποστηρίζουν. Το σύνθημα «Πάμε Ψηλά» δεν έχει μόνο αθλητική διάσταση έχει πολιτιστική και κοινωνική. Στοχεύει στην συμφιλίωση των παιδιών με την φύση και στην κατανόηση της αξίας αυτής της σχέσης.
Δίνοντας κίνητρο σε ένα παιδί να φυτέψει ένα δένδρο και να περάσει το δικό του μήνυμα στα κλαδιά του, του δίνεις ταυτόχρονα και την ευκαιρία να δημιουργήσει μια νέα ζωή εκεί που συνήθως συντελείται η λήξη μιας άλλης ζωής, κάθε φορά που καίγεται ένα δένδρο».
Ακολούθως, η Αρχαιολόγος και αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Ζ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Ολυμπία Βικάτου, μίλησε για το «Ολυμπιακό Τοπίο χθες και σήμερα», για το τοπίο όπως ήταν στην αρχαιότητα, όπως παρουσιάζεται μέσα από γραπτές μαρτυρίες και γκραβούρες, όπως ήταν όταν άρχισαν οι ανασκαφές, στα μετέπειτα χρόνια, στην περίοδο πριν την καταστροφική πυρκαγιά, σε αυτό που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα τον Αύγουστο του 2007 και στο πώς διαμορφώθηκε μετά την τεράστια προσπάθεια που έγινε για την αναγέννησή του.
Αμέσως μετά, δόθηκε η σκυτάλη στους μαθητές και στους προσκόπους να αρχίσουν την δεντροφύτευση και την φύτευση καλλωπιστικών φυτών στο χώρο. Μια δράση που έγινε με τις συμβουλές του τέως Διευθυντή Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ Γιώργου Λυριντζή, ο οποίος μίλησε για τις προσπάθειες και εργασίες που έγιναν για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.
Μάλιστα, συμβολικά τα πρώτα φυτά φυτεύτηκαν από τον κ. Κούβελο, από τον κ. Αηδόνη, την κυρία Βικάτου και τους χορηγούς της όλης προσπάθειας. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με απονομή διπλωμάτων συμμετοχής στους μαθητές και παράθεση δεξίωσης.
Πέλυ Μπεβούδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου