ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Κατάρες στην Ορκομωσία στο Δήμο Γορτυνίας

Παρατήρησα ένα ενδιαφέρον φαινόμενο (όχι συγκλονιστικά πρωτότυπο, αλλά σίγουρα ενδιαφέρον) που αφορά ένα επεισόδιο κατά την ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου στο Δήμο Γορτυνίας (στη Δημητσάνα στην Αρκαδία). Η αλυσίδα αλληλοσυνδέσεων (το άρθρο κοπυπαστώθηκε επανειλημμένα σε πάμπολα χριστιανικά μπλογκ) φαίνεται να λήγει στη “Ρομφαία” η οποία μετέφερε πρώτη την ανακοίνωση της Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως, η οποία υπογράφεται με τη φράση “Κλήρος και Λαός της Δημητσάνας”.
Διαβάστε το άρθρο της Ρομφαίας (η μόνη διαφορά με της Μητρόπολης είναι ότι είναι γραμμένο στο μονοτονικό) και μετά δείτε τα παρακάτω δύο βιντεάκια. Το πρώτο μπορείτε να το παραλείψετε, αλλά το έβαλα για να δείτε το ήρεμο κλίμα που επικρατούσε. Οι παπάδες κάνανε κανονικά τον αγιασμό τους, μετά έγινε η ορκωμοσία (σύμφωνα με το τυπικό του “Καλλικράτη”, αλλά δεν μπορώ να ξεχωρίσω στα σίγουρα από το βίντεο αν ο Δήμαρχος ορκίστηκε στο Ευαγγέλιο) και έπειτα ακολούθησε ολιγόλεπτη ομιλία/προσφώνηση του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία.
Μετά το τέλος της ομιλίας του Μητροπολίτη, πήρε τον λόγο o Φράγκος Ιωάννης, εκλεγείς δημοτικός σύμβουλος με την “Λαϊκή Συσπείρωση Γορτυνίας”, υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ (τα στοιχεία τα βρήκα στο Υπουργείο Εσωτερικών). Η δήλωσή του είναι στο 2ο βίντεο, στο σημείο 0’50” περίπου.
Η Μητρόπολη αναφέρει το περιστατικό ως εξής:
Μετά την ολιγόλεπτη προσφώνηση του Μητροπολίτου στον νέο Δήμαρχο, η οποία χειροκροτήθηκε από το πλήθος, ένα σημαίνον μέλος, περιφρονώντας την παρουσία του ιερού κλήρου, ομίλησε και είπε ότι δεν χρειαζόμασταν τους ιερείς, γιατί κατά τον κανονισμό δεν προβλέπεται η παρουσία του αρχιερέως και των ιερέων σε ορκωμοσία.
Τα περιφρονητικά για τον ιερό κλήρο αυτά λόγια, λεχθέντα μάλιστα σε επίσημη στιγμή και ενώπιον τόσου πλήθους, εξόργισαν τον Μητροπολίτη κ. Ιερεμία, ο οποίος με οξύτητα πράγματι και με θυμό επιτέθηκε στον υβριστή και με ισχυρά την φωνή του είπε[...]
Το βίντεο είναι εξόχως αποκαλυπτικό, μιας και ο Φράγκος λέει τα εξης:
Γεια σας, από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” ο Γιάννης ο Φράγκος. Επειδή το άρθρο 52 και 54 του Ν.3852/2010, τα οποία ορίζουν την ορκωμοσία, δεν αναφέρεται η παρουσία ιερέων, δηλώνουμε ενώπιόν σας ότι υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του λαού. Παρακαλούμε αυτή η δήλωσή μας να γραφεί στα πρακτικά. Ευχαριστώ.
Πρόκειται για μια πολιτική τοποθέτηση ενός εκλεγμένου εκπροσώπου του Δήμου Γορτυνίας, που επιθυμούσε να καταγραφεί η αντίρρησή του με τη θρησκευτική ορκωμοσία στα πρακτικά. Υπονοεί σαφώς ότι με κάποιον τρόπο η παρουσία του κλήρου καταπατά τα δικαιώματα του λαού (δεν είναι και ιδιαίτερα πρωτότυπη, ούτε ιδιαίτερα δηκτική δήλωση για κάποιον που ανήκει στο ΚΚΕ) Ο Μητροπολίτης βέβαια ενοχλήθηκε με το δικαίωμα του Φράγκου στη διαφωνία. Η ανακοίνωση θεωρεί αυτή τη δήλωση καθύβριση (απ’όσο φαίνεται, ο Φράγκος δεν ξαναπήρε το λόγο), ενώ η συμπεριφορά του Μητροπολίτη, που ήταν εκτός εαυτού όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο, μειώνεται σε “ισχυρά φωνή” υπονοώντας μια ανύπαρκτη ψυχραιμία. (το διαγράφω γιατί παραείδα πως αναφέρει η ανακοίνωση “με οξύτητα και θυμό”)
Η αντίδραση του Μητροπολίτη ήταν η ακόλουθη σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητρόπολης (τα πλάγια γράμματα δικά μου):
Αυτό σε πείραξε, κύριε, εσένα, η παρουσία των ιερέων; Εμείς οι ιερείς και οι αρχιερείς αγωνιστήκαμεγια να υπάρχει ελεύθερη πατρίδα και να κινείσαι εσύ ελεύθερος. Και λέγονται αυτά τα λόγια, χριστιανοί, εδώ στην Δημητσάνα, τον τόπο γέννησης του Πατριάρχου Γρηγορίου, που κρεμάστηκε για την πίστη και την πατρίδα; Ντροπή σε μερικούς και πάλι ντροπή τους, που βάλθηκαν να κάνουν την Ελλάδα μας άθεη. Δεν θα τους αφήσουμε. Εγώ εδώ που ήλθα εμπνέομαι από το σχοινί του Πατριάρχου Γρηγορίου και θέλω να γίνω αγωνιστής, θέλω να γίνω τρελλός για την πίστη την αγία. Να ξέρετε και να μάθετε ότι εδώ στην Δημητσάνα έχετε ένα τρελλό Δεσπότη, που δεν θα μείνει απαθής σε ανθρωπάκια και σε νάνους, που θέλουν να τα βάλουν με την άγια πίστη μας και να ξεριζώσουν την αγάπη μας στον Χριστό και την Παναγία, που μας άφησαν ως προίκα οι πατέρες μας. Εγώ είμαι τέκνον ήρωος αλβανικών ορέων και δεν σκοτώθηκε παλλικάρι 25 ετών στα αλβανικά βουνά ο πατέρας μου, για νάρχεται αυτός ο κύριος να περιφρονεί εδώ δημόσια τον ιερό κλήρο. Αφού λοιπόν, κατά τα λόγια του κυρίου αυτού, για τα οποία δεν άκουσα κανένα από σας να διαμαρτυρηθεί, αφού δεν χρειάζονται οι ιερείς στην ορκομωσία, διαμαρτύρομαι και εξέρχομαι από την αίθουσα και δίνω εντολή σε όλους τους ιερείς και τους μοναχούς να φύγουν και αυτοί από την αίθουσα [...] Εμπρός, εμπρός! Πατέρες όλοι να φύγουμε, αφού μας περιφρονούν.
Τα παραπάνω είναι αυτά που θα ήθελε να είχε πει ο Μητροπολίτης. Συγκρίνετε τώρα αυτά με αυτά που όντως λέει και πράττει ο Μητροπολίτης στο βίντεο (τα μεταγράφω για την περίπτωση που κατέβουν τα βίντεο).
Μπορώ να απαντήσω; [στον Φράγκο] Δηλαδή δεν έπρεπε να γίνει ο αγιασμός; [ο Φράγκος προσπαθεί να απαντήσει κάτι εδώ, αλλά δεν ακούγεται καθαρά και διακόπτεται] Άθεα θέλετε να μας κάνετε την πατρίδα μας; Δεν ντρέπεστε καθόλου; [ο Φράγκος ακούγεται να προσπαθεί να πει κάτι που ξεκινά με "Τι λέει ο νόμος..."] Δεν ντρέπεστε καθόλου! [χειροκροτήματα] Ντροπή σας! [συνεχίζονται χειροκροτήματα] Άκου να σου πω, εδώ είναι πατρίδα του Αγίου Γρηγορίου του Ε’ [κινείται προς το μέρος του Φράγκου και κάποιος ακούγεται να λέει "Ήρεμα"] Ντροπή σας! Και να με πας στο δικαστήριο και να σου αποδείξω το ντροπή σας! Δεν ντρέπεσαι καθόλου! Άντε να χαθείτε![ακούγονται ανάκατες φωνές από το ακροατήριο και γυρνά σε κάποιον στο πλήθος, που μάλλον του λέει να ηρεμήσει και του λέει:] Δε μου λέτε, κύριε [όχι στο Φράγκο] εγώ είμαι ο μόνος που πιστεύω στο Θεό και την Πατρίδα; Γιατί δεν το είπατε το “ντροπή”; [Κάποιος ακούγεται να φωνάζει "έξω οι άθεοι".] Να χαθείτε, να χαθείτε! [γκουπ η ποιμαντορική ράβδος στο πάτωμα· την κίνηση αυτή την κάνει επανειλημμένα καθώς μιλάει] Πάτε να μας κάνετε άθεα την πατρίδα μας. [ανάκατες φωνές από το ακρωατήριο] Κύριε Δήμαρχε, [απευθύνεται στον Γιάννη Γιαννόπουλο, Δήμαρχο Γορτυνίας] έπρεπε να διαμαρτυρηθείτε γι’αυτό. Και βέβαια! Με το [...] δεν [...] ποτέ! Παρακαλώ! [προς το ακροατήριο]διαμαρτύρομαι και εξέρχομαι! Σιωπή! Σιωπή! [προσπαθεί να σιγάσει το ακροατήριο] Σταματήστε. Παρακαλώ. Για το λόγο που είπε διαμαρτύρομαι, εξέρχομαι και όλοι οι κληρικοί να βγούνε. [από το ακροατήριο κάποιοι φωνάζουν "όχι, όχι". Κάποιος προσπαθεί να τον ηρεμήσει. Παίρνει ένα μικρόφωνο τώρα] Παρακαλώ! Όλοι οι κληρικοί [...] έξω. [τον πλησιάζει ο Δήμαρχος, εν μέσω "όχι όχι"] Κι αν έχετε το [...] να [...] το λ[...] μου. [ο Δήμαρχος προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα λέγοντας πως οι άλλοι τον θέλουνε εκεί] Όχι! Όχι! Κατά το νόμο δεν επιτρέπεται να είναι η παρουσία ιερέων! Ε, φεύγομε λοιπόν! Όλοι οι παπάδες έξω! [αναμπουμπούλα. Κάποιος ακούγεται να λέει "δε θα γίνει το δικό τους"] Ακούτε! Ακούτε! Σιωπή… Εμείς φορέσαμε τα μαύρα και θα κρεμαστούμε σαν το Γρηγόριο τον Ε’ [...] ελεύθερη πατρίδα. Ακούτε! Ακούτε! Σιωπή… [φασαρία από το κοινό] Αφήστε με να μιλήσω. Ακούτε… Είμαι παιδί ήρωα αλβανικών ορέων. Όταν εγώ ήμουνα 10 ημερών, ο πατέρας μου 25 ετών σκοτώθηκε στην Αλβανία για να υπάρχει αυτός [...] [δεν ακούγεται από τη φασαρία, αλλά δείχνει επιθετικά τον Φράγκο] [χειροκροτήματα, έπειτα τραβολογιούνται λίγο με το Δήμαρχο που προσπαθεί να τον συγκρατήσει] Να μάθετε ότι εδώ έχετε έναν τρελό Δεσπότη, διάδοχο του Γρηγορίου του Ε’ [κάποιος από το πλήθος φωνάζει "δεν είναι σωστό" ενώ ο Μητροπολίτης τινάζει βίαια το χέρι του Αντιδημάρχου νομίζω, προσπαθώντας να βγει έξω, ενώ πάει να το συγκρατήσει. Κάποιος άλλος φωνάζει "να βγει αυτός έξω" δις, εννοώντας τον Φράγκο.]
Ομολογουμένως το κείμενο της Μητρόπολης είναι παραλλαγμένο με τέτοιον τρόπο, που ο Μητροπολίτης μοιάζει να είναι ήρεμος και εύγλωττος, σχεδόν φωτισμένος από… Άγιο Πνεύμα, με ωραία και στρωτή γλώσσα. Μάλλον έτσι θα ήθελε να τα είχε πει ο Μητροπολίτης. Επίσης σημείωσα με πλάγια γράμματα στο αντίστοιχο κείμενο της Μητρόπολης τις νοηματικές ανακρίβειες ή και προσθήκες, βάσει αυτών που ακούγονται στο βίντεο. Χώρια που όλο το κείμενο είναι μια συρραφή προτάσεων και επιφωνημάτων του Μητροπολίτη, τα οποία έχουνε κλείσει εντός εισαγωγικών για να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση μονοκόμματης δήλωσης.
Τι να σχολιάσει κανείς εδώ πέρα τώρα. Την αντιχριστιανική και ίσως και αντιδημοκρατική συμπεριφορά του Μητροπολίτη, που όχι μόνο επιτίθεται λεκτικά σε εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο, ο οποίος άλλωστε εξέφρασε την πάγια πολιτική του κόμματός του, αλλά τον στολίζει και με κατάρες; [Εδώ θέλω να προσθέσω ότι φυσικά και ο Μητροπολίτης είχε δημοκρατικό δικαίωμα να απαντήσει, αλλά το περιεχόμενο της απάντησης και η επιχειρηματολογία του ήταν... :| ] Το ότι ο Μητροπολίτης παρεξηγήθηκε επειδή νόμισε ότι ο Φράγκος έλεγε ότι απαγορεύεται η παρουσία του, πράγμα που ούτε ειπώθηκε, ούτε ισχύει; (To διευκρινίζει και στην ομιλία του αμέσως μετά ο Δήμαρχος, ζητώντας ομοψυχία για χάριν της προόδου της Γορτυνίας.) Ή το κοινό που ζητάει να φύγει ένας εκλεγμένος εκπρόσωπος 761 δημοτών του Δήμου Γορτυνίας, επειδή παρεξηγήθηκε ένας ιερωμένος; Δεν μπορεί κάποιος να εκφράσει επίσημα διαφωνία χωρίς να ξεσπάει καυγάς; Αυτή είναι πλέον η ποιότητα της ελληνικής δημοκρατίας;
Η μόνη μου επιφύλαξη είναι ότι μπορεί η επίθεση να έγινε λόγω προηγουμένων μεταξύ Μητροπολίτη και τοπικού ΚΚΕ, αλλά φυσικά αυτό δεν μπορώ να το ξέρω (δε θα μου έκανε εντύπωση όμως· συνηθισμένο φαινόμενο).

Στην Ελλάδα έχουμε Δημοκρατία. Δεν έχουμε ούτε οχλοκρατία, ούτε δικτατορία της πλειοψηφίας, ούτε δικτατορία των νεκρών. Με φοβίζουν ιδιαίτερα άτομα που νομίζουν ότι δικαιούνται να ομιλούν ως εκπρόσωποι των νεκρών συμπολιτών μας. Πολύ φοβάμαι πως αρχίζει σιγά-σιγά να ξαναξυπνάει ο πολιτισμικός πόλεμος (παρόμοιος με αυτόν που μαίνεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη) και σε συνδυασμό με την έντονη οικονομική κρίση, ο αέρας έχει αρχίσει να μυρίζει επικίνδυνα μπαρούτι. Αυτό ήταν μια μικροέκρηξη. Θα μπορέσουμε να αποφύγουμε το μεγάλο μπαμ; Το μόνο βέβαιο πάντως, είναι ότι ο διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους είναι πολύ μακριά ακόμα.

Για να μην ψάχνετε, παραθέτω και το επίμαχο άρθρο 52 του Ν.3852/2010 (του γνωστού “Καλλικράτη”) Επίσης ο Φράγκος πρέπει να έκανε ένα μικρό λάθος, αφού οι ορκωμοσίες ξαναναφέρονται στο άρθρο 55 (και όχι 54) για την ορκωμοσία των αναπληρωματικών, που την κάνει ο Δήμαρχος.
Άρθρο 52
Ορκωμοσία των δημοτικών αρχών
  1. Μετά την ανακήρυξη του επιτυχόντος και των επιλαχόντων συνδυασμών ο δήμαρχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι σύμβουλοι του συμβουλίου της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και οι τοπικοί εκπρόσωποι κοινοτήτων πριν από την ημέρα εγκατάστασης και ανάληψης των καθηκόντων τους δίνουν τον ακόλουθο όρκο: «Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».
  2. Η ορκωμοσία γίνεται στο κατάστημα του δήμου σε δημόσια συνεδρίαση, της οποίας ο ακριβής χρόνος (ημερομηνία και ώρα) ορίζεται από τον εκλεγέντα δήμαρχο.
  3. Για την ορκωμοσία συντάσσεται πρακτικό, το οποίο υπογράφεται από το δήμαρχο, τους συμβούλους και τους τοπικούς εκπροσώπους που ορκίστηκαν. Το πρακτικό αυτό συντάσσεται σε δύο (2) αντίτυπα, από τα οποία το ένα αντίτυπο παραμένει στο δήμο και το άλλο αποστέλλεται στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Τα προαναφερόμενα πρόσωπα αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους από την ημέρα της εγκατάστασης.
  4. Σε όσες περιπτώσεις η ορκωμοσία δεν πραγματοποιήθηκε για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας, ο δήμαρχος καλεί τον επιτυχόντα προς ορκωμοσία εντός πέντε (5) ημερών, αφότου του γνωστοποιήθηκε η άρση των λόγων.
  5. Αν γίνει δεκτή η ένσταση που ασκήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 47 και ακυρωθεί από το αρμόδιο δικαστήριο η απόφαση του άρθρου 44, η διαδικασία των προηγούμενων παραγράφων επαναλαμβάνεται με πρωτοβουλία του δημάρχου που εκλέγεται με βάση τη δικαστική απόφαση.
MITSARAS - http://wp.me/pPn6Y-4ZL

1 σχόλιο:

asumvivastos είπε...

o mhtropolhths einai fasistas(fwnazei diarkws siwph),an ton eixa dipla mou na me xtypa neurika tha ton arxiza stis panagies),o sumvoulos ap th laikh suspeirwsh ekane anafora tou arthrou tou suntagmatos ara o mhtopolhths einai anarxikos....prwth fora vlepw fasista anarxiko.tha mas trelanoun oi papades.den exoun oyte iero oute osio!