ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Το φοινικοδάσος της Πρέβελης ξαναγεννιέται από τις στάχτες του


Από τις στάχτες του αναγεννιέται το φοινικοδάσος της Πρέβελης και όπως δήλωσε  στην Ελευθεροτυπία οΣπύρος Ντάφης, ομότιμος καθηγητής δασολογίας στο ΑΠΘ, αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους καταστροφολόγους.
«Οταν κάηκε το ωραιότατο φοινικόδασος του Πρέβελη, στις εκβολές του Κουρταλιώτικου ποταμού, ειδικοί και μη, οι περισσότεροι χωρίς γνώση της οικολογικής και βιολογικής συμπεριφοράς των ειδών του γένους Phoenix, στο οποίο ανήκει και ο φοίνικας του Θεόφραστου, έσπευσαν να καταστροφολογήσουν. Προβλέποντας μάλιστα ότι θα χρειαστούν 30 έως 40 χρόνια για να ανακτήσει το φοινικόδασος το πρότερο μεγαλείο του. Τελικώς διαψεύστηκαν οικτρώς», επισημαίνει ο καθηγητής και πρόεδρος στο Δ.Σ. του ΕΚΒΥ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, ο κ. Σπύρος Ντάφης είχε συστήσει υπομονή έως το φθινόπωρο, ύστερα από ερώτηση από τη διεύθυνση δασών Ρεθύμνου.

«Σε αντίθεση με τα ζώα και τον άνθρωπο, στα δέντρα δεν γηράσκουν όλα τα μέρη τους συγχρόνως, αλλά παρατηρείται μια κυκλική γήρανση, δηλαδή το κατώτερο μέρος διατηρεί τα νεανικά του χαρακτηριστικά, τα παραβλαστήματα που προέρχονται από την περιοχή αυτή συμπεριφέρονται όπως ακριβώς τα φτυάρια, που δημιουργούνται από το φύτρωμα των σπόρων», εξηγεί ο κ. Ντάφης.
Οι αισιόδοξες εικόνες από την κατάσταση του φοινικοδάσους τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο καταδεικνύουν την ταχύτητα με την οποία αναβλασταίνουν οι φοίνικες.
Για το econews
Newslink Hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια: