Ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα διαρκείας συντελείτε στον Αλφειό ποταμό. Η χερσαία ζώνη εκατέρωθεν του ποταμού έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο σκουπιδότοπο, απαξιώνοντας και υποβαθμίζοντας το πλούσιο φυσικό περιββάλον που έχει αναπτυχθεί στις όχθες του ποταμού.
Η Ηλεία πριν από λίγα χρόνια έζησε το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα, αφού με την ανεπάρκεια κάποιων κάηκαν εκατομμύρια στρέμματα. Σε αυτή την τεράστια οικολογική καταστροφή οι φορείς επικεντρώθηκαν μόνο στο να εξασφαλίσουν πιστώσεις ώστε να μπορέσουν να τις χρησιμοποιήσουν για τη συντήρηση του ψηφοθηρικού μηχανισμό τους.
Επί της ουσίας δεν άλλαξε καθόλου η φιλοσοφία τους για την φύση, που την παρέλαβαν και θα πρέπει να την παραδώσουν στα παιδιά τους.
Ο Αλφειός, το μεγαλύτερο οικοσύστημα του Δήμου Πύργου, με αποκλειστικές ευθύνες των τοπικών φορέων, έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο. Ο οποιοσδήποτε ανεύθυνος πολίτης έχει την δυνατότητα να πετάει τα σκουπίδια του εκεί (τα ίδια βέβαια μπορεί να γίνονται και από δημόσιους οργανισμούς). Η πρόσβασή του κατά μήκος είναι ιδιαίτερα δύσκολη αφού ο δρόμος που υπάρχει για αυτό τον λόγο είναι ασυντήρητος εδώ και πολλά χρόνια. Η φύλαξή είναι ένα σενάριο, που δυστυχώς κανένας υπεύθυνος δεν έχει σκεφτεί. Η ανάδειξη με την παράλληλη προστασία του, δεν έχει δρομολογηθεί ποτέ.
Ο Αλφειός είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα της νοοτροπίας μας, της έλλειψη παιδείας, της ασυδοσίας και της ανευθυνότητάς μας.
Θα πρέπει:
- οι αρμόδιες υπηρεσίες, Δήμος και Νομαρχία, να προβούν στον καθαρισμό του. Μηχανήματα έχουν άρα δεν τίθεται ζήτημα κόστους.
- να προβούν στη φύλαξή του και στον καταλογισμό προστίμων σε όσους πιαστούν να τον ρυπαίνουν. Αντίστοιχες υπηρεσίες υπάρχουν (Ελληνική – Δημοτική Αστυνομία, δασοφύλακες, δασαρχεία) άρα δεν τίθεται ζήτημα κόστους.
- να καθορισθούν οργανωμένοι αδειοδοτημένοι χώροι εναπόθεσης αδρανών υλικών, ώστε να έχει την δυνατότητα ο πολίτης χωρίς να παρανομεί να αφήνει τα υλικά κατεδαφίσεων κλπ. Αντίστοιχοι χώροι θα πρέπει να φτιαχτούν και σε άλλα σημεία ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο όλοι οι δρόμοι, τα ρέματα κλπ να έχουν κουβαδιές.
- να συγκροτηθεί ένας φορέας Προστασίας και Ανάδειξής του Αλφειού ποταμού από διάφορους φορείς (περιβαλλοντικούς συλλόγους, κυνηγητικούς συλλόγους, Δήμο, Νομαρχία κλπ) με σκοπό την δημιουργία μόνιμων μηχανισμών προστασίας του και για την ανάδειξή του.
- να επιδιωχθεί ο χαρακτηρισμός του ως ζώνη ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και να τύχει των προνομίων που έχουν αυτοί οι χώροι (τουλάχιστον από την γέφυρα Ε.Ο. Πύργου – Κυπαρισσίας έως τις εκβολές του).
- να συνταχθεί ένα master plan και να ενταχθούν δράσεις για την προστασία του και την ανάδειξή του σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου