ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010

Στην Ανδρίτσαινα η NE του KKE και το ΝΣ της ΚΝΕ


Την Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2010 πραγματοποιούμε επίσκεψη στην πόλη της Ανδρίτσαινας. Η επίσκεψη γίνεται με πρωτοβουλία του Ν.Σ. Ηλείας της ΚΝΕ και της Ν.Ε. Ηλείας του ΚΚΕ, στα πλαίσια της ανάδειξης...
...ιστορικών γεγονότων που επιβεβαιώνουν ότι η λαϊκή παιδεία και η γνώση είναι αναπόσπαστα δεμένες με την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

Σήμερα αυτό έχει ιδιαίτερη αξία γιατί σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης η Ε.Ε. , το κεφάλαιο με το πολιτικό του προσωπικό (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) προχωράει σε σαρωτικές αντιδραστικές αλλαγές στο περιεχόμενο της μόρφωσης, γενικότερα σε ότι έχει απομένει από το Δημόσιο Τομέα Παιδείας. Η Ανδρίτσαινα βρίσκεται στον ορεινό όγκο της Ηλείας σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους  σε ένα πανέμορφο ορεινό  και δεντρόφυτο τοπίο στο Δήμο Ανδρίτσαινας -Κρεστένων.Επιλέξαμε αυτή την περιοχή γιατί ήταν μία από τις πέντε ελεύθερες περιοχές της Πελοποννήσου που το Δεκέμβρη του 1948 είχε εδραιωθεί ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας(Δ.Σ.Ε.). Εκεί με ευθύνη της λαϊκής εξουσίας του Βουνού, λειτούργησε το Λαϊκό Διδασκαλείο στα Τρόπαια. Στο διδακτικό προσωπικό ήταν δάσκαλοι και από την Ανδρίτσαινα, όπως ο Αγησίλαος Τσέλαλης , έφορος τότε της βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας όπου δίδασκε Αρχαία Ελληνικά. Επίσης , σε Ανδρίτσαινα και Τρόπαια λειτούργησε 6τάξιο Γυμνάσιο με δασκάλους και καθηγητές αντάρτες.

Τέλος, στην Ανδρίτσαινα υπάρχει και λειτουργεί η δημόσια ιστορική βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας. Σε αυτήν υπάρχουν βιβλία σπάνια, πρωτότυπες εκδόσεις , χειρόγραφα, σημειώσεις. Αναφέρουμε ενδεικτικά έργα όπως του Αριστοτέλη, Ομήρου, χειρόγραφη επιστολή του Ρουσώ και άλλα.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
•    Επίσκεψη στην βιβλιοθήκη 10:00π.μ., ξενάγηση από Τρύφωνα Αθανασόπουλο, δήμαρχο Ανδρίτσαινας.
•    Εκδήλωση-ομιλία που περιλαμβάνει:
(1)    Ανάγνωση κειμένων (από βιβλίο Καμαρινού για Δ.Σ.Ε. Πελοποννήσου, από λεύκωμα των περιοδικών ΄΄Νέας Γενιάς΄΄)
(2)    Ομιλία από τον Αλέκο Αρβανιτίδη μέλος της Ε.Π. Πελοποννήσου του ΚΚΕ και του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ν.Σ. Ηλείας της ΚΝΕ - Ν.Ε. Ηλείας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: