ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Τρίτη, 10 Μαΐου 2011

ΑΘΩΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ ΚΑΙ ΜΑΚΗΣ ΝΟΔΑΡΟΣΝέα απόφαση - σταθμό υπέρ της Δημοκρατίας και τη ελευθερίας του Τύπου εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηλείας , στέλνοντας για μια ακόμη φορά ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι κανείς δεν μπορεί να φιμώσει την δημοσιογραφική έρευνα και τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για τις προκλητικές παρανομίες των δημοσίων προσώπων.

Η συγκεκριμένη απόφαση θεωρείται πολύ σημαντική για όλους τους δημοσιογράφους της χώρας οι οποίοι στα ρεπορτάζ τους επικαλούνται τα κλητήρια θεσπίσματα κατά των δημοσίων προσώπων που παρανομούν.   

Με το υπ.αριθμ. 18/2011 Βούλευμα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηλείας έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη για παράβαση τελεσθείσα διά του Τύπου , του άρθρου 22 παρ.4 του Ν.2472/1997 περί «Προστασίας από επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα»  για τους δημοσιογράφους Κώστα Βαξεβάνη (ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ – ΝΕΤ) και Μάκη Νοδάρο ( ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ) μετά από μήνυση που είχε καταθέσει εναντίον τους ο γνωστός στο πανελλήνιο για την προκλητική του παραβατικότητα και ευρισκόμενος σε αργία πρώην δήμαρχος της Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος.
Οι δημοσιογράφοι Κώστας Βαξεβάνης και Μάκης Νοδάρος είχαν δημοσιεύσει στις 24.4.2009 το κλητήριο θέσπισμα του Εισαγγελέα Εφετών Πατρών με το οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του Πανταζή Χρονόπουλου  ο οποίος παραπέμφθηκε σε δίκη για τις αξιόποινες πράξεις της κατάληψης δημοσίου κτήματος , της μεταβολής αιγιαλού και παραλίας και της μη συμμόρφωσης σε διάταξη δικαστικής απόφασης…

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηλείας απάλλαξε τους δύο δημοσιογράφους με το σκεπτικό ότι « Δεν θεωρούνται δεδομένα οι πληροφορίες των οποίων κάνει κάποιος χρήση και οι οποίες περιήλθαν εις γνώση του, χωρίς να ερευνήσει αυτός κάποιο αρχείο ή χωρίς να τους τις έχει μεταδώσει τρίτος που επενέβη σε αρχείο , γιατί εκλείπει η προυπόθεση του αρχείου ως στοιχείου της αντικειμενικής υπόστασης».

« Η ελευθερία του Τύπου είναι ένα κομμάτι του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Αυτή δεν μπορεί κανείς να την αμφισβητήσει ή να την καταργήσει στο όνομα της συγκάλυψης των παρανομιών του. Οι αστείες εκδοχές περί προστασίας προσωπικών δεδομένων για κατηγορητήρια που αφορούν δημόσια πρόσωπα έχουν σαν μοναδικό τους σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και  τον εκφοβισμό των δημοσιογράφων που ερευνούν και αποκαλύπτουν. Όλα αυτά και με δικαστικές αποφάσεις πέφτουν πλέον  στο κενό . Ο έλεγχος και η αυστηρή κριτική για τα πεπραγμένα των δημοσίων προσώπων , ειδικά όταν αυτά παρανομούν προκλητικά όπως ο κ. Χρονόπουλος,  είναι υποχρέωση της  δημοσιογραφίας  που οφείλει να ξαναγίνει αποκαλυπτική αντί να είναι συγκαλυπτική  και κομμάτι της εκάστοτε εξουσίας.» - αναφέρουν σε κοινή του δήλωση οι δύο δημοσιογράφοι.-

makis nodaros   

Δεν υπάρχουν σχόλια: