ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Παρασκευή, 6 Μαΐου 2011

Απαράδεκτη απόφαση ματαίωσης παρουσίασης του «Μαουτχάουζεν» του ΜίκηΗ φρίκη του ναζισμού στο στρατόπεδο του Μαουτχάουζεν
Τέσσερις μέρες πριν την επέτειο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, 9 Μάη του 1945, προσβολή απέναντι τόσο στον Μίκη Θεοδωράκη και το έργο του όσο και στους λαούς και στους αγώνες τους αποτελεί η απαράδεκτη απόφαση της προέδρου της αυστριακής Βουλής, Μπάρμπαρα Πράμερ, να ματαιώσει την προγραμματισμένη για χτες παρουσίαση του συγκλονιστικού έργου του«Μαουτχάουζεν»,επικαλούμενη τις «επανειλημμένες αντισημιτικές δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη τα προηγούμενα χρόνια, με τις οποίες ο ίδιος άφησε άσχημες εντυπώσεις»!!! Το μνημειώδες έργο, που βασίστηκε στην ποίηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο οποίος υπήρξε κρατούμενος στο ομώνυμο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, και μελοποιήθηκε από τον Μ. Θεοδωράκη, είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στην τελετή μνήμης των θυμάτων του ναζισμού στην αυστριακή Εθνοσυνέλευση, με αφορμή τη συμπλήρωση 66 χρόνων από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης. Στο Μαουτχάουζεν, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου πάνω από 122.000 κρατούμενοι, ανάμεσά τους και 3.700 Ελληνες, θανατώθηκαν από τους ναζί.
Το μελοποιημένο «Μαουτχάουζεν» είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 1966, ενώ ιστορική είναι η συναυλία στον ίδιο τον τόπο του μαρτυρίου, στο Μαουτχάουζεν, το Μάη του 1988, με ερμηνεύτριες την Μαρία Φαραντούρη, την Ελινόαρ Μοάβ - Βιντιάδη και την Ανατολικογερμανίδα Γκίζελα Μάι, παρουσία δεκάδων χιλιάδων προσκυνητών από όλη την Ευρώπη.
Είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση της προέδρου της αυστριακής Βουλής να ματαιώσει την παρουσίαση αυτού του εμβληματικού έργου - χρονικό της τραγικής ζωής στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης - αποτελεί μέρος όλης αυτής της επιχείρησης για το ξαναγράψιμο της Ιστορίας. Μια επιχείρηση που στηρίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, με βασικά συστατικά την κλιμάκωση του αντικομμουνισμού, τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού και της Σοβιετικής Ενωσης, την ανιστόρητη προσπάθεια εξίσωσης του φασισμού με το σοσιαλισμό. Την ίδια στιγμή η ΕΕ ενεργητικά στηρίζει εκδηλώσεις δικαίωσης του ναζισμού, όπως αυτές που γίνονται τα τελευταία χρόνια σε χώρες της Βαλτικής, όπου νοσταλγοί του φασισμού τιμούν τα τάγματα των SS που συντάχτηκαν με τους ναζί ενάντια στη Σοβιετική Ενωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: