ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010

Ιδού! ποιοι θα εκπροσωπήσουν την ορεινή Ηλεία στο Δήμο Αρχ. Ολυμπίας

Αλήθεια, ποιοι θα εκπροσωπήσουν την ορεινή Ηλεία
στην παγκόσμια Ολυμπιακή πρωτεύουσα, την Αρχ. Ολυμπία;
Γράφει ο Σωτήρης Σωτηρόπουλος*
            Σε λίγες μέρες καλούμεθα εμείς οι ορεινοί Ηλείοι (Λαμπειείς, Φολοϊτες και Λασιωναίοι) να επιτελέσουμε το ιερόν καθήκον της ψήφου για να εκλέξουμε τους δημοτικούς μας άρχοντες. Να στείλουμε τους εκλεκτούς μας, όχι όπου κι όπου αλλά στη παγκόσμια ολυμπιακή πρωτεύουσα, το λίκνο του Ολυμπισμού που δεν είναι ένας συνηθισμένος Δήμος σαν τους άλλους του Νομού μας. Γιατί μέσα στην ατυχία μας να κάνουμε τον δικό μας «ορεινό Δήμο» (που οι ριψάσπιδες της «ορεινής ιδέας», οι κομματικοί γκαουλάϊτερ και οι κατευθυνόμενοι ιδιοτελείς και υποτελείς τον εξαπέστειλαν), είχαμε την τύχη και την τιμή να ενταχτούμε στον ιστορικό και παγκοσμίως γνωστό Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας.
            Έτσι λοιπόν, καθήκον και υποχρέωσή μας ήταν να στείλουμε με την ψήφο μας ό,τι πιο εκλεκτό, πιο σημαντικό έχουμε από το ανθρώπινο δυναμικό ως αντιπροσώπους μιας περιοχής όπως η δική μας η ορεινή Ηλεία που έχει ιστορία και παράδοση αιώνων. Μια περιοχή που πάντα διακρινόταν για τις φωτεινές προσωπικότητες που καταύγαζαν το Ηλειακό στερέωμα και στο Κοινοβούλιο αλλά και   στο χώρο της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συμπολίτες με ήθος, ευπρέπεια, κοινωνική δράση και προσφορά. Προ παντός όμως με σοβαρό λόγο, γνώση και συγκρότηση ώστε να σταθούν άξιοι αντιπρόσωποί μας στον νέο διευρυμένο «Καλλικράτειο» Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας.
            Και αντί γιαυτό, τι βλέπουμε; Αν ρίξουμε μια ματιά στους υποψήφιους που επέλεξαν οι κατερχόμενοι εκλογικοί συνδυασμοί (κυρίως τα ψηφοδέλτια των δυο κομμάτων εξουσίας αλλά και ανεξάρτητοι) και οι οποίοι φιγουράρουν με τις φωτογραφίες τους στις τοπικές εφημερίδες για να ζητήσουν την ψήφο μας -και κατ΄ επέκταση να μας εκπροσωπήσουν- θα δούμε «πράματα και θάματα», και θα φρίξουμε (εκτός φωτεινών εξαιρέσεων που μετριούνται στα δάκτυλα). Και ας μη προτρέξουν  μερικοί κακεντρεχείς να παρεξηγήσουν την θέση μου αυτή, δεν μας ενδιαφέρουν εμάς τους ενεργούς πολίτες-ψηφοφόρους  οι προσωπικές ή οι ιδιωτικές αναφορές των υποψήφιων, όχι. Μας ενδιαφέρουν όμως οι ικανότητές τους, η προηγούμενη αυτοδιοικητική συμπεριφορά τους (όσοι είχαν ασχοληθεί), ποια ήταν και είναι η συμμετοχή τους στα κοινά προβλήματα, οι γνώσεις τους, η εν γένει κοινωνική συμπεριφορά τους και η θέση τους στην τοπική κοινωνία.
            Βεβαίως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης γιαυτόν τον εσμό, γιαυτό το θλιβερό συνονθύλευμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των υποψήφιων (και μελλοντικών εκπροσώπων μας) έχουν οι επικεφαλής υποψήφιοι Δήμαρχοι (και τα κόμματα ή οι «χρηματοδότες» που τους στηρίζουν).  Αυτοί εκόντες άκοντες έτρεξαν την τελευταία στιγμή να περιμαζέψουν  ό,τι «αποκαΐδι» και ό,τι «μπόκολο» (για να θυμηθούμε τον ιεροφιλόσοφο της Δίβρης παπα-Νίκο Τσάμη) υπήρχε στα χωριά μας, για να συμπληρώσουν τα ψηφοδέλτια.
Ας δούμε τώρα, εν τάχει μια μικρή ακτινογραφία αυτών των υποψήφιων που αύριο θα κατέβουν στην έδρα της Αρχ. Ολύμπίας, μερικοί μάλιστα εκλεγμένοι σχεδόν «αριστείνδην» (λόγω του Νόμου, λ.χ. υποχρεωτικά ο Δήμος Λαμπείας θα στείλει δύο Δημοτικούς συμβούλους και ας είναι από το σωρό!...). Ποιοι λοιπόν, ζητάνε την ψήφο μας;
            α.  Σημερινοί εν ενεργεία Δήμαρχοι (Λασιώνος κ. Παπαντώνης, Λαμπείας κ. Παπαζαφείρης) που τιμήθηκαν με την ψήφο μας και δεν τολμάνε να βάλουν υποψηφιότητα στην εκλογική τους περιφέρεια (!!!), αλλά …«λάκισαν»  σε άλλη εκλογική περιφέρεια. Πρώην Δήμαρχοι (Φολόης κ. Παπαηλιού, Λασιώνος κ. Παπαδόπουλος) ο ένας κατά το «σοσιαλιστικο» στρατόπεδο και ο άλλος κατά «το σπίτι» του (με εμφανίσεις του όμως σε προεκλογικές περιοδείες του «νεοφιλελεύθερου» στρατοπέδου)… Αυτούς, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι μια θέση στον αυτοδιοικητικό «ήλιο», για … «ένα αδειανό πουκάμισο, για μιαν Ελένη»  της όποιας εξουσίας.
            β. Χτεσινά «σκληρά» κομματικά στελέχη (Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι) που χτες μπαινόβγαιναν σε Γραφεία κομμάτων εξουσίας και έλυναν και έδεναν (κυρίως στο Δήμο Λασιώνος), αυτομόλησαν απέναντι… Είδαμε θλιβερές μετεγγραφές «θυμωμένων» ή «σαλτιμπάγκων» κομματικών Πασόκων και Νεοδημοκρατών που εν μια νυκτί άλλαξαν στρατόπεδο και ξεδιάντροπα να μεταμορφώνονται ως άλλοι χαμαιλέοντες…
            γ. Εκεί όμως που πρέπει να σταθούμε περισσότερο, είναι στη σωρεία των «αφανών» υποψήφιων που οι αρχηγοί των Συνδυασμών στρατολόγησαν (ή …αντάμειψαν) για να συμπληρώσουν τον αριθμό που προβλέπει ο Νόμος. Τι βλέπουμε λοιπόν;
            Βλέπουμε συμπολίτες μας (και για το Δημοτικό Συμβούλιο και για τις τοπικές Κοινότητες) εντελώς άσχετους με το αντικείμενο, που ποτέ στη ζωή τους δεν ασχολήθηκαν με τα κοινά (το αντίθετο μάλιστα). Αλλά αυτό είναι το λιγότερο και το πλέον ακίνδυνο.
Βλέπουμε συμπατριώτες μας (άλλους που δεν ξέρουν να βάλουν την υπογραφή τους και άλλους που ξέρουν) που η μοναδική ασχολία τους  είναι να κάθονται στο καφενείο και ολημερίς να μπιροπίνουν και ως κρατικοδίαιτοι (επιδοματούχοι κλπ) να τρώνε από τον κρατικό κορβανά...
Βλέπουμε άλλους που το μόνο που ξέρουν είναι να «σαλαχάνε» τα γιδοπρόβατά τους μέσα από το «Ντατσούν» τους με το κινητό στο αυτί τους, και να τρώνε από τις επιδοτήσεις της Ευρώπης και τις παράνομες επιχορηγήσεις κάποιων Αντινομαρχών, ως κομματικοί πελάτες...
Βλέπουμε τέλος κάποιους που (και με τη «βούλα» των αστυνομικών δελτίων και εξορμήσεων, δικαστικών αποφάσεων ή ποινικών παραπομπών) ασχολούνται με τα πάσης φύσεως έργα των γνωστών «ψυχοαπολαυστικών» ουσιών…
Υπάρχουν και άλλοι με πολύ «ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά». Βεβαίως μέσα-μέσα διακρίνουμε και σημαντικά πρόσωπα της αυτοδιοικητικής και κοινωνικής δράσης, πρόσωπα αξιόλογα και είναι κρίμα που προτίμησαν να βάλουν τον εαυτό τους δίπλα-δίπλα με τις κυρίες και κύριους εντιμότατους παραπάνω… Είναι κρίμα κι άδικο.
Επειδή όμως γνωριζόμαστε καλά και επειδή θα υπάρξουν παράπονα ίσως και προσωπικές επιθέσεις, προκαλώ τους επικεφαλής των Συνδυασμών να με διαψεύσουν και να μου ζητήσουν δημόσια εξηγήσεις για μερικούς υποψηφίους τους. Με απλά λόγια να μου πούνε ότι αυτοί δεν έχουν υποψήφιους με τα ανωτέρω περιγραφόμενα …«προσόντα». Αυτό θα πει διαφάνεια, αυτό θα πει πολιτικό ήθος και ύφος… Ας τολμήσουν.
Εγώ είπα με θάρρος και παρρησία (από εμπειρία, ενασχόληση με τα κοινά και πατριωτικό χρέος) ό,τι αντιλήφθηκα και παρατήρησα. Απομένει, τι θα κρίνουν και θα αποφασίσουν οι συμπολίτες μας ορεινοί Ηλείοι στην 7η Νοεμβρίου. Πάντως αξιοπρεπή, έστω και υποφερτή εκπροσώπηση της περιοχής μας στο νέο Δήμο Αρχ. Ολυμπίας δεν θα έχουμε.
Και αυτό είναι που μας θλίβει περισσότερο…
Δίβρη 2 Νοέμβρη 2010

*Σωτήρης Σωτηρόπουλος
Εκδότης του περιοδικού ¨ΔΙΒΡΗ» και πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών
«Κοινωνική Ένωση Αναδημιουργίας» τηλ. 6972295293 e-mailsotxsot@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: