Της Αγγελικής – Ελένης Μπιτζούνη
Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας που ήρθε να αφανίσει 41 ανθρώπινες ζωές, το 90% του παρθένου δάσους και των καλλιεργειών του Δήμου, 1000 περίπου κτίσματα αλλά και αμέτρητες ελπίδες για το μέλλον. Οι στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι ήταν τραγικές αλλά και οι μέρες που ακολούθησαν ήταν εξίσου σκοτεινές. Άνθρωποι περιφέρονταν για μήνες μέσα σ’ ένα σκηνικό καταστροφής, εξαθλίωσης, ντροπής και θανάτου. Σήμερα, οι έρευνες συνεχίζονται για να βρεθούν οι υπαίτιοι της καταστροφής. Κανείς ακόμα δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν έφταιγε η πρωτοφανής ανεπάρκεια ανθρώπινου δυναμικού και υλικών μέσων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η ανικανότητα που επέδειξαν οι υπεύθυνοι την κρίσιμη στιγμή, η ανυπαρξία συντονισμού και σχεδίου δράσης, η έλλειψη κτηματολογίου, η τραγική εγκατάλειψη που παρουσιάζουν τα δάση της Ηλείας από άποψη δασοπροστασίας, οι χωματερές, ο «στρατηγός» άνεμος και οι υψηλές θερμοκρασίες, η γιαγιά που έψηνε κόλλυβα, οι οικοπεδοφάγοι, οι «ασύμμετρες απειλές» ή κάτι άλλο από τα τόσα που έχουν ακουστεί κατά καιρούς…
Την ίδια στιγμή, ο Νομάρχης Ηλείας διαπιστώνει ότι τα περισσότερα από τα όσα υποσχέθηκαν οι ιθύνοντες ενώπιον Θεού, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τηλεοπτικών συνεργείων και ανθρώπων έμειναν στα χαρτιά, μιας και η διαδικασία αποζημίωσης δεν έχει ολοκληρωθεί, τα προτεινόμενα από επιστημονικές επιτροπές για την κτηνοτροφία, τη γεωργία και τις υποδομές δεν τηρούνται, ενώ το οδικό δίκτυο των πυρόπληκτων περιοχών παραμένει αδιάβατο… Και οι άνθρωποι, οι οποίοι εισέπραξαν το περιβόητο τριχίλιαρο με συνοπτικές διαδικασίες τότε, διώκονται σήμερα…
Οι φλόγες όμως δεν σιγοκαίουν πια, τα δάκρυα στέρεψαν αλλά η ψυχή πονάει ακόμα. Το μυαλό έχει καθαρίσει από τους καπνούς και η μνήμη λειτουργεί - μάλλον εις βάρος κάποιων. Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και τα ζητήματα με περιβαλλοντικό χαρακτήρα είναι πάντα επίκαιρα.
Στις αρχές του 2007, ιδρύθηκε ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ζαχάρως, ο οποίος σήμερα αριθμεί περίπου 300 μέλη. «Η προστασία του Καϊάφα και οι επιπτώσεις από τη χάραξη του Βορειοδυτικού Άξονα Πελοποννήσου μας οδήγησαν στη δημιουργία του Συλλόγου. Σήμερα, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, διαπιστώνουμε ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή είναι μεγάλα και χρειάζονται συντονισμένη προσπάθεια για την ανάδειξη και την επίλυσή τους», τονίζει ο κ. Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου, διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου και υποψήφιος δήμαρχος Ζαχάρως - Φιγαλείας.
Όσον αφορά στον Βορειοδυτικό Άξονα Πελοποννήσου, μετά την απόφαση της Κομισιόν για αναθεώρηση του σχεδιασμού της εθνικής οδού Αθηνών – Πατρών – Πύργου – Τσακώνας, λόγω παραβίασης της Οδηγίας 9243ΕΟΚ για τις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA και εν αναμονή της νέας σύμβασης που πρέπει να περάσει από τη Βουλή, ο κ. Αγραπιδάς προτείνει την «ανατολική χάραξη», προκειμένου να μείνει ανέπαφη η περιοχή του Καϊάφα αλλά και οι οικισμοί του Δήμου. Την ίδια στιγμή, ο κ. Σπύρος Μπηλιώνης, αναπληρωτής Δημάρχου και αντιδήμαρχος επί οκτώ χρόνια υποστηρίζει πως καλό θα ήταν να βρεθεί μια εναλλακτική διαδρομή. «Ζητήσαμε να βγει ο δρόμος από τη Ζαχάρω και να περάσει κοντά στις γραμμές του τρένου. Αν ο δρόμος περάσει από τα βουνά με βάση την ανατολική χάραξη, ίσως χρειαστεί να αλλοιωθούν ορεινοί οικισμοί του Δήμου. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι ο υπάρχων δρόμος πρέπει να βελτιωθεί», υποστηρίζει ο κ. Μπιλιώνης.
Σχετικά με το ζήτημα της διάχυσης των λυμάτων και τις καταγγελίες για μόλυνση της λίμνης του Καϊάφα και της ευρύτερης περιοχής αυτής, ο κ. Μπηλιώνης σημειώνει πως υπάρχει βιολογικός καθαρισμός από το 1978, ο οποίος συνεχώς ελέγχεται και συντηρείται, ενώ βάσει του σχεδίου λειτουργίας του, υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς επεξεργασμένου νερού στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης, χωρίς πιθανότητα μόλυνσης ή βλάβης του περιβάλλοντος. «Η ρύπανση από τα λύματα είναι προφανής και επιδρά στη βιοποικιλότητα της περιοχής. Τίθεται θέμα δημόσιας υγείας ενώ προκαλείται βλάβη της τουριστικής εικόνας του Δήμου. Απαιτείται η κατασκευή νέου συστήματος βιολογικού καθαρισμού και η εκπόνηση ειδικού σχεδίου διαχείρισης των λυμάτων. Παράλληλα, πρέπει να υπάρξει σχέδιο διαχείρισης υδάτων των ποταμών της Νέδα, αλλά και του Καϊάφα, προκειμένου να αποτραπεί η επικίνδυνη ρύπανση των υδάτων και του υδροφόρου ορίζοντα», υπογραμμίζει ο κ. Αγραπιδάς.
Την ίδια στιγμή, ο αντιδήμαρχος αναφέρει ότι η κατασκευή καινούργιου βιολογικού καθαρισμού θα στοιχίσει 5.000.000 ευρώ, ότι το σχέδιο υπάρχει, αλλά περιμένουν την έγκριση για να ξεκινήσουν.
Τα απορρίμματα του Δήμου και η διαχείριση αυτών είναι ένα από τα μείζονα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει η νέα Δημοτική Αρχή. «Η ανεξέλεγκτη διάθεση και καύση των απορριμμάτων απειλούν τη δημόσια υγεία. Απαιτείται άμεσα εκπόνηση σχεδίου ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων, ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα, αλλά και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στο Δήμο», σημειώνει ο κ. Αγραπιδάς. Ο κ. Μπηλιώνης αναφέρει σχετικά πως θα σταματήσουν οι ταφές των απορριμμάτων και θα αρχίσει η μεταφορά τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Δήμο Σκιλλούντος.
Η αξιοποίηση των 2.500 στρεμμάτων που «παραχωρήθηκαν» στο Δήμο, λίγες μέρες μετά τις πυρκαγιές, απασχολεί τόσο τους κατοίκους όσο και τους υποψηφίους προς ανάληψη της εξουσίας στο Δήμο. Ο νυν αντιδήμαρχος υποστηρίζει πως η έκταση αυτή προστατεύεται μέσω της εν λόγω σύμβασης και πως ο Δήμος επεμβαίνει είτε με δεντροφυτεύσεις είτε με καθαρισμούς εκεί όπου έχει δικαίωμα να το πράξει.
«Περιμένουμε τη μελέτη της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι η αξιοποίηση της περιοχής είναι απαραίτητη», τονίζει ο κ. Μπηλιώνης. Την ίδια στιγμή, ο κ. Αγραπιδάς σημειώνει πως δεν πρόκειται για σύμβαση παραχώρησης αλλά για μνημόνιο. «Επιβάλλεται η εκπόνηση και η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης και αξιοποίησης του Καϊάφα και της παραλιακής ζώνης, η σύσταση ειδικού φορέα διαχείρισης του Καϊάφα και η ανάδειξη των δρόμων του πολιτισμού που συνδέουν την Αρχαία Ολυμπία, το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, το Ναό της Δήμητρας και τον Καϊάφα», εξηγεί ο ίδιος ενώ προσθέτει ότι μέσα στον Σεπτέμβριο πρόκειται να συναντήσει την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τα εν λόγω θέματα.
Τέλος, σχετικά με τα «υπό κατασκευή» έργα σε όλο το Δήμο και τα ζητήματα που έχουν προκύψει αναφορικά με τη νομιμότητα των συνθηκών υπό τις οποίες κατασκευάζονται καθώς και τη λειτουργικότητά τους, ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου σχολιάζει : «Η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή από άποψη περιβαλλοντικών υποδομών είναι πρωτόγονη, ενώ υπάρχει διάχυτη η άποψη ότι προκειμένου να προβείς στην κατασκευή κάποιου έργου πρέπει οπωσδήποτε να παρανομήσεις. Η περιοχή απαιτεί ένα όραμα και ένα νέο ξεκίνημα που θα βασίζεται στην οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου. Απαιτεί ένα νέο ήθος νομιμότητας και δικαιοσύνης για τον πολίτη». Παράλληλα, ο νυν αντιδήμαρχος υποστηρίζει πως αν βρεθεί ξανά στο τιμόνι του Δήμου θα πράξει τα δέοντα, προκειμένου να συνεχιστεί η κατασκευή όσων υποδομών έχουν ήδη ξεκινήσει αλλά και να δημιουργηθούν νέες για το καλό του τόπου. «Είναι εύκολο να καταγγέλλεις, αλλά δύσκολο να προτείνεις εφαρμόσιμες λύσεις. Πίσω από όλα αυτά κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες», συμπληρώνει ο ίδιος.
Άραγε το οικολογικό έγκλημα συνεχίζεται μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2007 ή πολιτικά παιχνίδια παίζονται εις βάρος του περιβάλλοντος ; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει ο κάθε πολίτης του Δήμου Ζαχάρως – Φιγαλείας στις ερχόμενες Δημοτικές Εκλογές, επιλέγοντας τον επόμενο τοπικό άρχοντα. Σε κάθε περίπτωση, το περιβάλλον ανήκει σε όλους μας, η αξιοπρέπεια είναι δικαίωμά μας, η ζωή και ένα καλύτερο μέλλον μας αξίζουν.Πηγή:www.tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου