ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Kλειστά τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια

Έντονη είναι η αγωνία των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονέων και των τοπικών κοινωνιών για το αβέβαιο μέλλον της λειτουργίας των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ).
Η Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (επιστημονικός φορέας των εκπαιδευτικών που ασχολούνται με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) με  επιστολή της στις 29-8-2010 εξέφρασε την αγωνία των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονέων και των τοπικών κοινωνιών για το αβέβαιο μέλλον της λειτουργίας των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ).


Είναι η πρώτη σχολική χρονιά εδώ και 18 χρόνια-από τότε που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν τα ΚΠΕ- που η έναρξή της βρίσκει τα ΚΠΕ κλειστά εφόσον στα μέλη των παιδαγωγικών τους ομάδων δεν έχει δοθεί ακόμη ετήσια παράταση της θητείας τους ,όπως έγινε με εκπαιδευτικούς άλλων καθηκόντων,  παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας και ενώ τους είχε ζητηθεί να δηλώσουν ποιοι από αυτούς επιθυμούν να παραταθεί η θητεία τους ήδη από τον Ιούνιο 2010! Με το έγγραφο 69600/Γ7/15-6-2010 του ΥΠΔΒΜΘ ζητήθηκε από τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης να απαντήσουν με ΝΑΙ ή ΟΧΙ για το αν επιθυμούν να παραμείνουν με παράταση θητείας στα ΚΠΕ για τη σχολική χρονιά 2010-2011.

Σήμερα 3 Σεπτεμβρίου 2010 τα ΚΠΕ παραμένουν κλειστά καθώς ούτε έχει ανανεωθεί η θητεία των Παιδαγωγικών ομάδων τους ούτε έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις για τυχόν αντικατάστασή τους. Οι εκπαιδευτικοί που αποτελούν τις παιδαγωγικές  ομάδες  των ΚΠΕ έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία στις οργανικές τους θέσεις στα σχολεία τους με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολο μετά για αυτούς αν υποτεθεί πως το Υπουργείο αποφασίσει να ανανεώσει τη θητεία τους να επιστρέψουν στις θέσεις τους.
Οι εκπαιδευτικοί των ΚΠΕ επιτελούν παιδαγωγικό, διδακτικό και επιμορφωτικό έργο στις θέσεις που τοποθετούνται με αυξημένες υποχρεώσεις και ωράριο εργασίας.
Αναρωτιόμαστε πώς και με ποιούς άραγε εκπαιδευτικούς θα γίνουν πράξη όλα όσα αναφέρονται στην προκήρυξη που εκδόθηκε στις 23/8/2010:
 Α) «Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία- Δράσεις για τους Μαθητές»
Β)«Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία- Δράσεις για τους Ενήλικες» της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»;  
Είναι δυνατόν να γίνει προγραμματισμός δράσεων όταν τα ΚΠΕ της χώρας είναι κλειστά; Χωρίς την παράταση λειτουργίας των υφισταμένων διαχειριστικών επιτροπών; Όταν πολλά ΚΠΕ δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους βασικούς λογαριασμούς λειτουργικών εξόδων (ύδρευσης, ηλεκτρισμού,τηλεφώνου κλπ.) που έχουν ήδη σταλεί από τον Ιούλιο 2010;
Υπενθυμίζουμε ότι οι εκπαιδευτικοί των ΚΠΕ καλούνται και αυτή τη σχολική χρονιά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου ΠΔΜΘ, να υλοποιήσουν ένα μεγάλο και σπουδαίο έργο στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και αυτή τη στιγμή βρίσκονται μετέωροι έχοντας επιστρέψει στα σχολεία τους αντί να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους στα ΚΠΕ, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι ενός θεσμού με 30ετή  σταθερή δυναμική παρουσία στην τυπική σχολική εκπαίδευση που αποτελεί το όχημα με το οποίο έχουν εισαχθεί στην εκπαιδευτική πράξη ενεργητικές και βιωματικές εκπαιδευτικές μέθοδοι που αποτελούν και το ζητούμενο στο Νέο Σχολείο που οραματίζετε το ΥΠΔΜΘ.
Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κλειστά παραμένουν τα ΚΠΕ Κλειτορίας, Θέρμου, Κρεστένων, Ακράτας, Μεσολογγίου. Σε κάποια από αυτά έχει δοθεί προφορική εντολή από  τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας να τα ανοίξουν μόνο οι Υπεύθυνοι των Κέντρων έστω κι αν δεν έχει ανανεωθεί η θητεία τους.Το ΚΠΕ Κρεστένων παραμένει κλειστό!!



ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΤΣΙΜΠΕΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: