ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Λήψη ενισχυτικών μέτρων για την καλλιέργεια και την εξαγωγή της «Σταφίδας Ηλείας»

Προς τoν Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ο νομός Ηλείας είναι στενά συνδεδεμένος με την παραγωγή της «Σταφίδας Ηλείας» από πολύ παλιά, καθώς η ιστορία της στην περιοχή ξεκινά από τις αρχές του 14ου αιώνα. Η «Σταφίδα Ηλείας», ποικιλία Κορινθιακής Σταφίδας, προέρχεται από ρώγες μαύρων σταφυλιών του είδους Vitis Vinifera, οι οποίες έχουν υποστεί φυσική αποξήρανση στον ήλιο ή στη σκιά. Η «Σταφίδα Ηλείας» παράγεται σε οριοθετημένη γεωγραφικά περιοχή που ταυτίζεται με το Νομό Ηλείας και ως βασικά χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει από τις άλλες σταφίδες αναφέρονται η λίγο πιο στρογγυλή, ομοιόμορφη ρώγα της και το ιδιαίτερα μαύρο χρώμα της, καθώς και η υψηλότερη περιεκτικότητά της σε σάκχαρα και τρυγικό οξύ.



Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αίτηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την καταχώριση της «Σταφίδας Ηλείας» στον κοινοτικό κατάλογο των προϊόντων με «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη». Δεν αρκεί ωστόσο αυτό για την τόνωση των σταφιδοπαραγωγών. Πρέπει να δημιουργηθούν περαιτέρω ευνοϊκές συνθήκες για την καλλιέργεια και την εξαγωγή του προϊόντος, όπως με τη συστηματική προσπάθεια για το άνοιγμα διεθνών αγορών, ώστε να δοθεί ισχυρό κίνητρο στους παραγωγούς να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της σταφίδας.
Ερωτάται:
Μετά την καταχώρηση της «Σταφίδας Ηλείας» ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, ποια πρόσθετα μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την ενίσχυση της καλλιέργειας και της εξαγωγής του προϊόντος;
         Βουλευτής Επικρατείας 

Δεν υπάρχουν σχόλια: