ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

«Χτύπησαν» εμπρηστές στην Αμαλιάδα




Στάχτες και αποκαΐδια άφησαν πίσω τους οι εμπρηστές, που ‘χτύπησαν’ χθες το μεσημέρι στην περιοχή Κορυφή στα όρια του δήμου Αμαλιάδας και από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε διαφορετικά σημεία, κάηκαν 150 στρέμματα αγροτοδασική έκταση.
Ο τρόπος που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά οδηγεί τις Πυροσβεστικές Αρχές στο συμπέρασμα ότι πρόκειται καθαρά για έργο εμπρηστών και από την πρώτη στιγμή που έγινε αντιληπτή σήμανε συναγερμός και τέθηκαν επί ποδός όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηλείας, αλλά και της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας.
Σε δύο εστίες
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πυρκαγιά ξεκίνησε από δασική έκταση στην θέση ‘Σιντικέϊκα’ στις 2:10 το μεσημέρι και όπως ανέφερε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας κ. Κώστας Μαρνέρας, ανέφερε ότι λίγη ώρα αργότερα σε απόσταση 500 μέτρων από το αρχικό σημείο που εκδηλώθηκε η φωτιά, ξέσπασε μία δεύτερη εστία που δημιουργεί την πεποίθηση ότι πρόκειται για έργο εμπρηστών.
Η περιοχή ήταν δύσβατη και σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, το έργο της κατάσβεσης ήταν ιδιαίτερα δυσχερές και η φωτιά τέθηκε ουσιαστικά υπό έλεγχο αργά το απόγευμα.
Οι δυνάμεις
Στο σημείο έφθασαν από την πρώτη στιγμή 20 πυροσβεστικά οχήματα από όλες τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Νομού Ηλείας και από υπηρεσίες της Πάτρας, του Αιγίου και της Ναυπάκτου με 50 άνδρες, δύο πεζοπόρα τμήματα από την Πάτρα με 13 άνδρες, ενώ από αέρος επιχειρούσαν δύο αεροσκάφη καναντέρ, δύο πεζετέλ και ένα ελικόπτερο.
Στο σημείο κατέφθασε και ο Περιφερειάρχης της Π.Υ. Δυτικής Ελλάδας υποστράτηγος Παναγιώτης Μπονάτσος, που συντόνιζε το έργο της πυρόσβεσης, ενώ από την πρώτη στιγμή συμμετείχαν στο έργο της κατάσβεσης μία εθελοντική ομάδα, η θηροφυλακή, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αμαλιάδας, το Δασαρχείο, ο Δήμαρχος Αμαλιάδας κ. Γιάννης Λυμπέρης και οι αντιδήμαρχοι και ο δήμος Αμαλιάδας διέθεσε όσα μέσα είχε ο δήμος, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες.
Στο σημείο της πυρκαγιάς παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας πυροσβεστικές ομάδες, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας έχει αναλάβει και το έργο της προανάκρισης, για να εντοπιστούν τα ακριβή αίτια.
Η συγκεκριμένη φωτιά ήταν ην μεγαλύτερη που σημειώθηκε κατά τη φετινή περίοδο στην περιοχή και ήρθε σε μία χρονική στιγμή που θεωρητικά είχε απομακρυνθεί ο κίνδυνος.
Μαρία Καραμπάτση
(
karabatsimaro@yahoo.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: