Σε ένα χωράφι, που φέρει την πινακίδα «Νεκροταφείο Λαθρομεταναστών – Μουφτεία Έβρου» θάβονται οι παράνομοι μετανάστες που βρίσκουν το θάνατο από πνιγμό στα νερά του Έβρου ή από τις νάρκες, προσπαθώντας να διασχίσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Στις αρχές Αυγούστου, σημειώνει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», η διεθνής οργάνωση «Καλώς Ήρθατε στην Ευρώπη» (W2EU), παρουσίασε στις ιστοσελίδες της εκτενή αναφορά για «ομαδικό τάφο μεταναστών» στην ελληνοτουρκική μεθόριο. Η οργάνωση αναφέρει πως συνέλεξε τις πληροφορίες από επιτόπια αυτοψία της στο νεκροταφείο, με σκοπό τον εντοπισμό τάφου ενός μετανάστη, ο οποίος σκοτώθηκε στα σύνορα στις 25 Ιουνίου και τον οποίο αναζήτησαν η γυναίκα του και τα παιδιά του, που ήρθαν σε επαφή με την οργάνωση.
«Δεν γίνεται αμέσως κατανοητό ότι πρόκ
ειται για ομαδικό τάφο. Μετά από προσεκτικότερη εξέταση, μπορεί κανείς να δει τους μεγάλους λάκκους που ανασκάφηκαν από τις μπουλντόζες, και ότι ο καθένας μπορεί να περιέχει ακόμη έως και δέκα πτώματα. Το γεγονός ότι η τοπική αρχή διέταξε την εκταφή του πτώματος και την ταφή του σύμφωνα με το μουσουλμανικό τελετουργικό, δεν αναιρεί το ότι οι νεκροί μετανάστες έχουν ταφεί σε ομαδικό τάφο. Πρόκειται για κατάφωρη ασέβεια προς τους νεκρούς και τους συγγενείς τους. Επίσης η εκταφή των νεκρών ώστε να θαφτούν με έναν αξιοπρεπή τρόπο δεν είναι πλέον εφικτή» αναφέρει στην αναφορά της η W2EU.Σύμφωνα με τον μουφτής Εβρου, Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου, ωστόσο, δεν πρόκειται για ομαδικό τάφο. «Οι νεκροί θάβονται ένας- ένας και τηρείται απαρεγκλίτως το τελετουργικό της ταφής που προβλέπει το μουσουλμανικό θρήσκευμα. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα έθαβα τον πατέρα μου και τη μητέρα μου» δηλώνει στην εφημερίδα.
Ο διοικητής του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Ν. Ραπτόπουλος, στο οποίο μεταφέρονται αρχικά οι παράνομοι μετανάστες που χάνουν τη ζωή τους στα σύνορα, περιγράφει τη διαδικασία που ακολουθείται μετά τον εντοπισμό τους: «Πραγματοποιείται νεκροψία-νεκροτομή στο νοσοκομείο και αποστέλλεται δείγμα DNA στο εργαστήριο βιολογικών ερευνών της ΓΑΔΑ. Ούτως ώστε να μπορεί να γίνει ταυτοποίηση, στην περίπτωση που τους αναζητήσει κάποιος συγγενής τους. Μετά τα πτώματα κρατούνται στο νεκροτομείο, για κάποιο διάστημα, μέχρι να δοθεί σχετική εντολή από τον εισαγγελέα για να γίνει έπειτα η ταφή τους».
Στη συνέχεια τα πτώματα τυλίγονται σε ειδικούς σάκους, στους οποίους αναγράφεται ο αριθμός του «περιστατικού», η ημερομηνία νεκροτομής, και οποιοδήποτε άλλο διαθέσιμο στοιχείο και τα περιλαμβάνει το γραφείο κηδειών, με το οποίο έχει έρθει σε επαφή γι' αυτό το σκοπό η νομαρχία Έβρου. Για να ταφεί στη συνέχεια στο νεκροταφείο που έχει δημιουργηθεί από τη Μουφτεία Έβρου.
Από την πλευρά του, ο νομάρχης Εβρου Ν. Ζαμπουνίδης αρνείται τα «περί ομαδικών τάφων», τονίζοντας, ωστόσο, ότι «η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω». «Αυτή τη στιγμή χρωστάμε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ σε προμηθευτές για τις δαπάνες που αφορούν λειτουργικές ανάγκες των μεταναστών, όπως σίτιση, στέγαση, καθαριότητα. Μέσα σ' αυτές συμπεριλαμβάνονται και τα έξοδα κηδείας. Τα ποσά που πρέπει να δαπανηθούν, δεν προέρχονται από τη νομαρχία. Δεν είναι στην αρμοδιότητά μας και ως εκ τούτου θεωρείται μη επιλέξιμη δαπάνη. Ενοχλούμε συνέχεια το υπουργείο Εσωτερικών, να δώσει τα χρήματα που υπάρχουν γι'αυτό το σκοπό. Περιμένω τώρα 280 χιλ. ευρώ για να δώσω κάτι στους προμηθευτές». Απευθύνει, τέλος, έκκληση προς τα γραφεία κηδειών «να τους αναλάβουν, γιατί δεν έχουμε να τους πληρώσουμε. Παρά τις δυσκολίες αυτές, και επειδή πράγματι το νεκροταφείο δεν μπορεί να είναι ένας τόπος αφύλακτος, με δική μας δαπάνη πολύ σύντομα θα περιφράξουμε και θα φροντίσουμε το χώρο».
Στην Αθήνα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει επικεντρωθεί στην υλοποίηση του action plan ή «οδικού χάρτη» για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», στο Μέγαρο Μαξίμου συγκροτήθηκε και λειτουργεί άτυπη ομάδα συντονισμού των δράσεων για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, στην οποία μετέχουν στελέχη των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Εξωτερικών, Υγείας και Εσωτερικών. Η πρώτη συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη. Ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη, με αντικείμενο την άμεση υλοποίηση όσων προβλέπει το 80σέλιδο σχέδιο δράσης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες της ΕΛ. ΑΣ. ακόμα και ανώτατα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Η ΕΥΠ εμφανίζεται να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε θέματα προστασίας συνόρων μέσω της συλλογής πληροφοριών για τα κυκλώματα διακίνησης.
Στην ίδια σύσκεψη συγκροτήθηκε, επίσης, ειδική ομάδα με αρμοδιότητα την εξεύρεση χώρων για την κατασκευή κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στόχος του υπουργείου είναι μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου να έχουν μεσολαβήσει οι αναγκαίες πρωτοβουλίες γύρω από το θέμα. Συντονιστικό ρόλο στην ειδική ομάδα υλοποίησης του έργου ανέλαβαν ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Γρηγόρης Τασούλας και ο γενικός γραμματέας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας Αθανάσιος Χριστόπουλος. Το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει δημιουργία τουλάχιστον δύο Κέντρων χωρητικότητας το λιγότερο 500 θέσεων, σε Αττική και Έβρο. Πρόκειται για τις αποκαλούμενες εγκαταστάσεις «μακράς παραμονής», αντίστοιχες του κτιρίου που στεγάζει τη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Π. Ράλλη, όπου θα κρατούνται οι παράνομοι μετανάστες μέχρι την απέλασή τους.
http://tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου