ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Τα χρέη των δήμων


Του Χρήστου Γιάνναρου Γραμματέα της Ν.Ε. Ηλείας του Κ.Κ.Ε., υποψήφιο Δήμαρχο Πύργου με την Λαϊκή Συσπείρωση 



Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες για τα χρέη των δήμων ενόψει και της εφαρμογής του «Καλλικράτη». Οι αστικές αναλύσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η «εξυγίανση» θα έρθει μέσα από συγχωνεύσεις δημοτικών επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών. Δηλαδή, με άλλα λόγια, απολύσεις, περισσότερη φορολόγηση των εργαζομένων και παράδοση αρμοδιοτήτων και έργων στο μεγάλο κεφάλαιο. Αυτή είναι η πρότασή τους, η πολιτική τους και αυτή θα εφαρμόσουν.
Από πού, όμως, ξεφύτρωσαν αυτά τα περίφημα χρέη; Είναι γνωστό ότι ένας δήμος, για να εκτελέσει ένα έργο, πρέπει να συνεργαστεί με επιχειρηματίες. Αυτό προβλέπουν τα προγράμματα (ΕΠΤΑ, ΘΗΣΕΑΣ κ.ά.) που έχουν εγκρίνει κυβέρνηση και όλοι ανεξαιρέτως οι δήμαρχοι που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Είναι, επίσης, γνωστό ότι κάθε δήμος δεν μπορεί να εκτελέσει και να δρομολογήσει όποιο έργο εκείνος θέλει, ακόμα κι αν έχει την καλύτερη των διαθέσεων. Κι αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι δήμοι δεν έχουν ευθύνη. Λειτουργούν σαν μεσάζοντες, για να παίρνουν δουλειές οι επιχειρηματίες. Είναι κομμάτι του κρατικού μηχανισμού και υλοποιούν την ίδια πολιτική.


Ένας δήμος που θέλει να πάρει κάποιο κοινοτικό «πακέτο» θα κάνει συγκεκριμένο έργο που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι έργα προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, έργα δηλαδή που ο επιχειρηματίας θα βγάλει από αυτά υπέρογκα κέρδη. Ετσι, υπάρχει η εξής κατάσταση: Δήμοι να δίνουν λεφτά που έχουν μαζέψει από τη φορολόγηση των λαϊκών οικογενειών και των εργατών στους επιχειρηματίες, να στήνουν μια Σύμπραξη (σ.σ. ΣΔΙΤ) και στη συνέχεια το ταμείο να είναι μείον... Παρατηρείται, λοιπόν, το φαινόμενο τη στιγμή που οι παιδικοί σταθμοί κλείνουν ο ένας μετά τον άλλο, δημοτικές αρχές να στήνουν μπίζνες με εταιρείες, για να αναπλάσουν έργα που ήδη υπάρχουν ή να φτιάξουν γήπεδα γκολφ και εμπορικά κέντρα..
Ορισμένοι τέτοιοι δήμαρχοι, κατά καιρούς, εμφανίζονται υποκριτικά να διαμαρτύρονται για τους παρακρατημένους πόρους. Αν και το ζήτημα είναι υπαρκτό, πρέπει να αναρωτηθούμε: Μήπως οι δημοτικές αρχές που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αν έπαιρναν αυτά τα λεφτά από την κεντρική διοίκηση θα τα ξόδευαν για έργα και δράσεις που θα εξυπηρετούν λαϊκές ανάγκες; Η εμπειρία έχει δείξει το αντίθετο. Αυτή η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο με τον «Καλλικράτη». Οταν θα κληθούν οι δήμοι και οι περιφέρειες να υλοποιήσουν το Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις κατευθύνσεις του ΕΣΠΑ, τότε είναι που θα μετατραπούν πλήρως σε γραφεία και τμήματα πολυεθνικών και μονοπωλιακών ομίλων που θα μοιράζουν έργα... Κάπως έτσι δημιουργούνται τα χρέη που εμφανίζουν οι δήμοι και που τα σπασμένα τους θα τα πληρώσουν οι εργατικές λαϊκές οικογένειες.
Ένα βασικό κριτήριο ψήφου στις προσεχείς τοπικές εκλογές πρέπει να είναι και αυτό. Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των αστικών κομμάτων στην τοπική διοίκηση έχουν αυτήν την κατεύθυνση. Το συμφέρον των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων είναι να στηρίξουν τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε δήμους και περιφέρειες που θα στηρίξουν τα συμφέροντά τους όχι μόνο στη γειτονιά, αλλά και στο χώρο δουλειάς, στο σύλλογο, στο συνδικάτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: