ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου 2010

Περπατώντας στις στάχτες…

Περπατώντας μέσα στις στάχτες του φοινικόδασους στην εκβολή του Κουρταλιώτη, στη Μονή Πρέβελης, στην Κρήτη λίγο μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς δεν ήταν οι καπνοί που μας έκοβαν την ανάσα… Ήταν οι αναθυμιάσεις της ανεπάρκειας, της άγνοιας, της αδιαφορίας, της απληστίας και κυρίως της ανοησίας. Και τα 40 στρέμματα της λόχμης των φοινίκων του Θεόφραστου κάηκαν!

- Κάηκαν από την άγνοια για το φυσικό περιβάλλον, καθώς, σε μια προσπάθεια αλλαγής του, δενδροφυτεύτηκαν πριν από 15-20 χρόνια χιλιάδες πεύκα σε μια έκταση 200 στρεμμάτων ακριβώς δίπλα στο φαράγγι. Είναι αυτά που οδήγησαν τη φωτιά στην καρδιά του φοινικόδασους.


- Κάηκαν από την ανεπάρκεια της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς δαπανήθηκαν 1,2 εκ. ευρώ στην υλοποίηση ενός δήθεν “
Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Πυρκαγιών σε Δασώδεις Εκτάσεις της Περιφέρειας Κρήτης” που υποτίθεται ότι θα κάλυπτε το πρινοδάσος του Ρούβα και το φοινικόδασος της Μονής Πρέβελης, αλλά δε λειτούργησε ποτέ.
- Κάηκαν από την απληστία, καθώς χρόνια τώρα το φαράγγι χρησιμοποιείται άμεσα και έμμεσα για κέρδος από πολίτες, επιχειρήσεις, φορείς και την πολιτεία, χωρίς το παραμικρό ίχνος αειφορικής διαχείρισης.
- Κάηκαν από την αδιαφορία των δημόσιων αρχών και φορέων για την (ως όφειλαν) διατήρηση ενός τόπου που με βάση την εθνική νομοθεσία είναι Τόπος Κοινοτικής Σημασίας, Ζώνη Ειδικής Προστασίας, Καταφύγιο Άγριας Ζωής, Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους και Α’ Αρχαιολογική Ζώνη.
- Κάηκαν από την ανοησία όλων αυτών που κρατούν στάση θεατή στη λατόμηση των φυσικών μας πόρων.

Πριν καλά καλά σβήσουν οι τελευταίες εστίες άρχισαν και οι δηλώσεις για χρηματοδοτήσεις. Μαζί με αυτές και τα “μαχαιροπίρουνα”. Το ίδιο έργο από την αρχή; Ο τόπος όμως πρέπει να ηρεμήσει για μερικά χρόνια και για αυτό δε χρειάζονται χρήματα. Θα πρέπει να αναγνωριστούν και να διορθωθούν τα λάθη κι ούτε για αυτό απαιτούνται χρήματα. Βάλτε μέσα τα μαχαιροπίρουνα λοιπόν. Εμείς θα είμαστε εκεί, αναπτύσσοντας πρωτοβουλίες και δράσεις για την προστασία της περιοχής και θα σας ενημερώνουμε… Ήδη κλιμάκιο του WWF Ελλάς βρέθηκε εκεί αμέσως μετά τη φωτιά, κατέγραψε τις επιπτώσεις και πρότεινε κάποια μέτρα για άμεση εφαρμογή:

1. Απαγόρευση εισόδου κάθε μη εξουσιοδοτημένου ατόμου και κάθε μη εξουσιοδοτημένης δραστηριότητας στο φοινικόδασος για τουλάχιστον 2 αυξητικές περιόδους του φοίνικα και επανεξέταση της απόφασης το φθινόπωρο του 2012.
2. Οριοθέτηση της παραλίας στα νότια όρια του φοινικοδάσους με συρματόπλεγμα και ανάρτηση ενημερωτικών πινακίδων.
3. Άμεση απαγόρευση της βόσκησης και κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας από τη νότια οριοθέτηση μέχρι και 700 μέτρα βόρεια μέσα στο φαράγγι, με ορισμό κυρώσεων για τους παραβάτες.
4. Κοπή και απομάκρυνση όλων των δέντρων της δενδροφυτεμένης περιοχής δυτικά του φαραγγιού και απομάκρυνση όλων των ξενικών ειδών φυτών (ευκάλυπτοι και αθάνατοι).
5. Απομάκρυνση των ποδηλάτων θαλάσσης και των μικροπωλητών.
6. Έλεγχος της νομιμότητας και απομάκρυνση όλων των παράνομων κατασκευών.
7. Πρόσληψη εποχικού προσωπικού για τη φύλαξη της περιοχής.
8. Τέλος, αν δε λειτουργήσει το “Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Πυρκαγιών σε Δασώδεις Εκτάσεις της Περιφέρειας Κρήτης”, να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις γιατί ρυπαίνουν και αλλοιώνουν το τοπίο.

Πηγή: 
Το WWF στο πεδίο & σχετικό Δελτίο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: