ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Σάββατο, 2 Οκτωβρίου 2010

Η ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ "ΜΙΚΡΗ ΛΙΜΝΗ" ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ...
ΚΑΪΑΦΑΣ: ΞΑΝΑ ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΑΜΑΡΤΩΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ...

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΩΜΕΝΗ «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ»

Η ΕΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ  ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΕΙ  ΤΗ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ...


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : 2.10.2010

Παλιές «αμαρτωλές ιστορίες» στο πολύπαθο οικοσύστημα του Καϊάφα στην Ηλεία επιχειρεί να επαναφέρει η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, στο όνομα της τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής.

Το νέο master plan της ΕΤΑ προβλέπει ήπιες μορφές τουριστικής ανάπτυξης, χωρίς τσιμεντοποίηση του χώρου με σεβασμό στο περιβάλλον. Ομως η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑ Δημήτρη Λάμπρου περί αναγκαστικής συρρίκνωσης της λιμνοθάλασσας για το καλό της αξιοποίησης, προκάλεσε σε πολίτες, οικολόγους και πολιτικά πρόσωπα αντιδράσεις και ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της ΕΤΑ. 

Ο κ. Λάμπρου παρουσία της πρόεδρου της ΕΤΑ Αυγής Μαρκοπούλου και τοπικών παραγόντων της Ηλείας, στη διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή, χαρακτήρισε ως αγκάθι (!) το μέγεθος της λιμνοθάλασσας (έκτασης περίπου 3.000 στρεμμάτων) και τόνισε ότι αυτή θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως «μικρή λίμνη» προκειμένου να μην περιοριστούν οι δυνατότητες της αξιοποίησής της...


Ετσι ουσιαστικά επανέφερε ύστερα από χρόνια το θέμα του καθορισμού αιγιαλού για τη λιμνοθάλασσα το οποίο είχε προκαλέσει πολιτικό σεισμό το 2004.
 Τότε ο υφυπουργός Ανάπτυξης της κυβέρνησης και νυν γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, είχε ζητήσει από τον τότε προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηλείας Νίκο Παπαβασιλείου να υπογράψει ότι: «Η λίμνη Καϊάφα δεν είναι θάλασσα, γιατί δεν επικοινωνεί με τη θάλασσα. Επιπλέον, η λίμνη είναι "μικρή" και ως εκ τούτου δεν απαιτείται καθορισμός παρόχθιας ζώνης». Κι όλα αυτά για να αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης της εταιρείας η οποία θα αναλάμβανε μέσα από την ειδική τροπολογία την τσιμεντοποίηση της προστατευόμενης από τη Natura 2000 περιοχής, η οποία και αποσύρθηκε.

Ο κ. Λάμπρου τόνισε ακόμα πως «έχω τη βεβαιότητα ότι έχει όλα τα χαρακτηριστικά της μικρής λίμνης, δεν είναι βέβαια αρμοδιότητα της ΕΤΑ, αλλά του υπουργείου Οικονομικών και της Κτηματικής Υπηρεσίας να προχωρήσει σε χαρακτηρισμό τέτοιο, ώστε να μη χρειαστεί να καθοριστεί αιγιαλός και παραλία γύρω από τη λίμνη» και προανήγγειλε ότι η διαδικασία του χαρακτηρισμού θα είναι σύντομη χωρίς ιδιαίτερες μελέτες ή γνωμοδοτήσεις συναρμόδιων υπηρεσιών και μπορεί να γίνει μέσω του ΙΓΜΕ... 
Ομως για το θέμα υπάρχει παλαιότερη ειδική γνωμοδότηση του ΓΕΝ η οποία αναφέρει ότι: «...λόγω της ελευθεροεπικοινωνίας της λίμνης Καϊάφα με τη θάλασσα, θεωρείται και αυτή θάλασσα, όπου θα πρέπει να χαραχθούν περιμετρικά αυτής οριογραμμές αιγιαλού και παραλίας». Αναφέρεται επίσης ότι «γύρω από τη λίμνη υπάρχει και παλαιός αιγιαλός (δημόσιο κτήμα) που θα πρέπει να οριοθετηθεί και ο οποίος σε μερικά σημεία εκτείνεται σε μεγάλο βάθος προς την ξηρά». 
Με την άποψη του κ. Λάμπρου τάχθηκε και η πρόεδρος της ΕΤΑ Αυγή Μαρκοπούλου η οποία μιλώντας στην «Ε» επιβεβαίωσε ότι η ύπαρξη ζώνης αιγιαλού και παραλίας στη λιμνοθάλασσα θα προκαλέσει προβλήματα στις γενικότερες κατασκευές. Ανέφερε δε ότι το master plan ενδεχομένως να διαφοροποιηθεί. 

Ο Κωνσταντόπουλος

Τα σχέδια της ΕΤΑ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του νομικού και πρώην προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου: «Οι μηχανισμοί της ΕΤΑ καλά θα κάνουν να μη βγάζουν από τα συρτάρια τους καταδικασμένα σχέδια. Από τη μία το οικοσύστημα προστατεύεται και δεν περνάει η Ιόνια Οδός και από την άλλη κάποιοι ψάχνουν για φόρμουλα που θα επιτρέπει την κακοποίηση, την εκποίηση και την οικοπεδοποίηση της περιοχής», δήλωσε στην «Ε» ο κ. Κωνσταντόπουλος:

«Μικρή λίμνη, μεγάλα έργα, μεγάλη καταστροφή... Τα περί "μικρής λίμνης" παραπέμπουν στις αλήστου μνήμης εξαγγελίες κυβερνητικών παραγόντων που βλέπουν τον Καϊάφα σαν περιζήτητο φιλέτο τουριστικής αξιοποίησης, αγνοώντας την πρωτεύουσα και βαρύνουσα σημασία του ως προστατευόμενου οικοσυστήματος πανευρωπαϊκής σημασίας», κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η Ενωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον (ΕΠΟΠ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: