ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ

  ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών

Θέμα: Να ακυρωθεί η διεξαγωγή στη χώρα μας κοινών ασκήσεων της πολεμικής αεροπορίας της Ελλάδας με την πολεμική αεροπορία του Ισραήλ

Τη στιγμή που το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας, κλιμακώνει την επιθετικότητα και την τρομοκράτηση των Παλαιστινίων αλλά και των υπολοίπων λαών της περιοχής. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τις κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ. 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα πρόκειται για κοινή εκπαιδευτική άσκηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ θα ξεκινήσει την επόμενη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου.
Συνολικά 8 ισραηλινά ελικόπτερα (4UH-60 και 4AH-64D) Αpache Longbow), αφού ακολουθήσουν τη διαδρομή Κρήτη – Κύθηρα – Καλαμάτα θα κατευθυνθούν στο ΚΕΑΤ στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας όπου θα διεξαχθεί το κύριο μέρος της άσκησης.
Εκ μέρους των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, εκτός από τους άντρες της 31ΜΕΕ, θα συμμετάσχουν 1 ελικόπτερο Super Puma, 2 ελικόπτερα 4AH-64Α Αpache και 6 μαχητικά αεροσκάφη.
Τα σενάρια της συγκεκριμένης άσκησης Έρευνας-Διάσωσης Μάχης (Combat Search and Rescue) προβλέπουν ακόμα σύνθετες αποστολές στην ηπειρωτική περιοχή της βόρειας, κεντρικής και δυτικής Πελοποννήσου.
Το επίκεντρο της άσκησης πρόκειται να είναι η αεροπορική βάση της Ανδραβίδας και η περιοχή του Ιονίου, στην οποία θα συνασκηθούν οι ελληνικές με τις ισραηλινές δυνάμεις. Σκοπός της άσκησης πρόκειται να είναι σενάρια έρευνας και διάσωσης μάχης (CSAR).  Οι ισραηλινοί δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη συγκεκριμένη άσκηση, καθώς εκτιμάται πως αποτελεί κρίσιμης σημασίας σε περίπτωση διάσωσης ισραηλινών πληρωμάτων αεροσκαφών που ενδεχομένως θα πάρουν μέρος σε μια επίθεση εναντίον του Ιράν.
Στην 117ΠΜ οι ισραηλινοί πρόκειται να συνεκπαιδευτούν τόσο με την 31 ΜΕΕ όσο και με αεροσκάφη, τα οποία θα απεικονίζουν εχθρικές απειλές, ενώ σε ό,τι αφορά τη χρήση αντιαεροπορικών συστημάτων ιδιαίτερα του Στρατού (TOR M1). Είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν πεδία βολής όπως είναι αυτό της νήσου Σχίζα ή ακόμα και της Κρανέας, όπου από την Ανδραβίδα υπάρχει και η απαραίτητη μορφολογία που προσομοιώνει κάποια δεδομένα πτήσης επιχειρησιακών συνθηκών σε χαμηλό ύψος.
Το ΚΚΕ έθεσε το ζήτημα της ακύρωσης των Ελληνο-Ισραηλινών ασκήσεων και το προηγούμενο χρονικό διάστημα και οι ανησυχίες και οι καταγγελίες τους επιβεβαιώνονται. Η κυβέρνηση προχωρά στην αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, στην ενεργητική εμπλοκή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Η επικίνδυνη αυτή εξέλιξη στρέφεται ενάντια στο λαό του Ιράν και σ’ όλους τους λαούς της περιοχής.  Βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέληση του λαού μας. 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν, ώστε να ακυρωθεί αμέσως η προκλητική αυτή άσκηση που όχι μόνο δεν έχει τίποτα το κοινό με την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιτότητας της χώρας, αλλά αντίθετα αποτελεί απαράδεκτη άμεση εχθρική πράξη και ενεργό συνδρομή σε επιθετική ενέργεια κατά κρατών και λαών, αφού συμμετέχει και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία;

Οι βουλευτές
Νίκος Καραθανασόπουλος
Λιάνα Κανέλλη
Γιώργος Μαυρίκος
Θανάσης Παφίλης
Σπύρος Χαλβατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: